Hur fungerar Sverige? - Fler metoder

Här ger vi förslag på fler metoder för att arbeta vidare med del  Del 3 - Hur fungerar Sverige?

Bilder

Använd bilder på statsminister, regeringen, riksdagen, riksdagspartiernas symboler/partiledare samt kungafamiljen och slottet.

Läsa

Läs texten om Sverige på s 73 i boken ”Min mening” (Folkuniversitetets förlag) https://minmening.nu/ . Förklara orden invånare, huvudstad, (demokrati, politiska partier), monarki.

Internet

Gå in på tidningen ”8 sidors” webbsida och lär mer om det svenska statsskicket:

  • Titta på bildspelet ”Ett bildspel om kungen” på https://8sidor.se/filmer-och-bildspel/ där monarkin i Sverige och den nuvarande kungen presenteras.
  • Titta på bildspelet ”Ett bildspel om riksdagen” på https://8sidor.se/filmer-och-bildspel/ där Sveriges riksdag presenteras på ett kortfattat sätt. (Ni kan även titta på bildspelet “Vad gör regeringen?” på samma sida)
  • Ni kan också läsa texterna från tidningen 8 sidor “Folket bestämmer i Sverige” och “Så jobbar Sveriges riksdag”.

Film

Titta på filmen ”Nyfiken på Sverige – Den svenska demokratin” https://urplay.se/program/206197-nyfiken-pa-sverige-den-svenska-demokratin (7 min)  och samtala om dem efteråt.

Utomhus

Gå till ett Medborgarkontor och ta reda på vilken hjälp man kan få där.

Gör en stadsvandring i centrala Stockholm. Gå till riksdagshuset, slottet och stadshuset. Samtala om vad som händer där och vilka som jobbar i dessa byggnader samt vilken funktion de har i Sverige.