Boende och bostäder - Fler metoder

Här listar vi fler metoder för att arbeta med materialet i del 1 - Boende och bostäder.

Ta fram och använd bilder på olika typer av bostäder, rum, möbler m m och låt deltagarna benämna dem.

Visa bilder på vitvaror. Prata om att i svenska lägenheter ingår det att det finns kyl, frys och spis i alla lägenheter. I Sverige behöver inte köpa och sätta in det själv som i många andra länder.

Använd gärna bilder om att bo på landsbygd eller i stan. Samtala om vad ni ser och om hur livet kan påverkas av att bo i en svensk stad eller att bo på landet.

FILMER

Titta på någon av följande filmer och samtala om dem efteråt:

  • Filmen ”Ordkunskap, bostad, ett vardagsrum, SFI” (4,32 min)
  • Filmen ”Möbler 1” (9,30 min)

Sjung

Sjung sång om boende t ex sånger från https://www.sjungspraket.se/blank  ”Olika rum”

ABC

Ta med ett dockskåp och titta på de olika rummen. Låt deltagarna benämna de olika rummen. Titta på olika möbler och låt deltagarna säga vad möblerna heter på svenska. Prata även om olika våningar med hjälp av dockskåpet.

Grammatik

Om ni vill kan ni använda möbler i ett dockskåp och träna prepositioner med hjälp av dem. (Exempel: Ställ ett bord bredvid en säng och sängen ligger en docka. Bakom sängen står en lampa. Under sängen ligger en matta etc.)

Skriva

Dela in deltagarna i par. Ge varje par varsin bild som de ska jobba med tillsammans.
Uppgift: Beskriv bilden skriftligt! Skriv först vilken typ av rum bilden beskriver samt vilka möbler och annat som finns i det rummet. De får gärna beskriva vilken färg och material m m som möblerna och sakerna har. Använd sedan prepositioner för att beskriva VAR i förhållande till varandra möblerna och sakerna finns.
Exempel: I rummet finns ett matbord av trä. bordet ligger en duk och en skål. I skålen ligger det fem gröna äpplen. Bredvid bordet finns fyra vita stolar. Under bordet ligger en randig matta. väggen bakom bordet finns en hylla. hyllan finns det tre böcker o s v.

Utomhus

Gå ut i närmiljön utanför centret och titta på olika sorters hus. Prata om vilka olika typer av hus ni ser. Använd gärna olika ord som ”hyreslägenhet”, ”flerfamiljshus”, ”våningshus”, ”höghus” m m. Prata om ord som ”balkong”, ”entré”, ”fönster”, ”dörrar”, ”portar”, ”porttelefon” m m.

Gör en bussresa till något bostadsområde med varierad bostadsmiljö och samtala under resan om vilken typ av bostäder ni ser.

Internet

Hur hittar man en bostad att bo i? Samtala om vad bostadsförmedlingen är, titta på bostadsannonser i en tidning eller på nätet  m m. Visa gärna på datorn olika webbsidor med bostadsannonser eller bostadsbyten. Skriv webbadresserna på tavlan och be deltagarna gå in på sidorna på sina mobiltelefoner (eller visa dem på datorn med hjälp av projektorn):