logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

Artiklar

Artiklar som handlar om tro och kyrka.

Överste Bo Jeppsson, Frälsningsarméns ledare i Sverige och Lettland sitter vid en brinnande eld på en rastplats i skogen.

Varför firar vi pingst?

Pingsten handlar om hur den Helige Ande föll över lärjungarna och gav dem kraft att tala om Gud över hela världen.

Vill se en ny generation pionjärer

Snart erbjuds en pionjärutbildning och redan nu webbinarier som alla kan delta i.

Bana Berhane ler in i kameran, hon står framför ett metallstaket fullt med hänglås på och i bakgrunden ser man en rödmålad trähusfasad.

Törstig på Gud

Som tonåring satt Bana Berhane på en överfylld båt på medelhavet utan att veta om hon skulle överleva till morgonen. Idag är hon kårledare för Frälsningsarmén i Västerås och tacksam för chansen till ett nytt liv. ”Jag har sett en massa saker som jag inte borde ha sett”, säger Bana.

Det är fullbordat (Joh. 19:30)

Påsken kommer samtidigt som Frälsningsarméns ledare från hela världen har kallats samman för att välja en ny general. Privilegiet att tjänstgöra i rollen som internationella ledare håller nu på att ta slut för kommendör Rosalie och mig, och vi försöker slutföra det som vi hade föresatt oss att göra. Snart måste vi säga: ”Det är klart”.

Söderkåren gör musikalen Superstar

”Superstar – En musikal om tidernas hjälte” handlar om Jesu sista dagar och uppförs på Frälningsarmén Söderkåren helgen före påsk. Bland de medverkande har några professionell bakgrund i branschen. Även publiken får vara delaktig under föreställningen.

Frälsningsarmén i Ystad - En oas i skånska myllan

Frälsningsarmén kom till Ystad år 1888 och redan året efter togs första spadtaget till byggandet av den lokal där man fortfarande har gudstjänster. Där kan man vara en oas för dem som behöver och ge besökare ett andrum där de kan få reflektera tillsammans med andra.

Richard Nilsson står utanför sin arbetsplats Templet i Stockholm

"Här har jag fått ett nytt liv"

Richards tillvaro präglades av mobbning, fobier, ångest. Men när han började som volontär på Frälsningsarmén förvandlades självkänslan.

Gospelkören förde dem samman

Andreas och Carolina Nilsson är båda officerare i Frälsningsarmén. Andreas arbetar på ledningskontoret på Frälsningsarméns högkvarter och Carolina arbe­tar som kårledare på Söderkåren i Stockholm. Vad fick dem att vilja bli officerare i Frälsningsarmén och hur de får sin tro att växa?

Porträtt på Julia Adolfsson samt innehållet i UNG-boxen med till exempel kort där det står Tips på ämnen för 10 böner.

Nylanserat inspirationsmaterial för barn och familjer

I oktober 2022 lanserade Frälsningsarmén UNG en ”Välkommen hem – livet med Jesus-box”. Den innehåller färdiga samlingar för barnledare att plocka ur, men även inspiration för familjer att bjuda in Jesus i vardagen.

”Jag är glad att få leva”

Bröstcancer och utmattningsdepression. Barbro Olsson är en överlevare, men att ha en profetisk tjänst har inte heller varit friktionsfritt. Nu njuter den nyblivna pensionären av friheten och bjuder på fika i sekelskiftesvillan i Stockholms skärgård.

Elisabeth Hjerpe står framför Officersskolans byggnad.

”Alla är kallade av Gud”

Varje människa bär på en kallelse från Gud och en del är menade att bli frälsningsofficerare. Kandidatsekreteraren Elisabeth Hjerpe på Frälsningsarméns Officersskola vill få människor att upptäcka Guds unika plan för just deras liv.

Upprättelse skapar längtan att hjälpa och leda andra

Vad är Guds unika plan för just ditt liv? Frälsningsarméns konferens Design For Life samlade i januari en skara som ville utforska detta. Flera av dem tillhör kårplanteringen Home Kungsholmen och har ett brokigt förflutet. ”Guds rike är på liv och död”, ”i Guds vilja slipper man gå i egen kraft”, ”det är min tur att leva i seger” och ”nu vill jag hjälpa andra” är några ord från deltagarna.

En mamma hissar skrattande sin leende lille son upp i luften inne på Frälsningsarmén i Eksjö. Runt omkring dem står Pernilla och Lina och tittar leende på.

Nytt hopp för Frälsningsarmén i Eksjö

Fler och fler knackar på kyrkdörren, sedan Pernilla Ålöv och Lina Ragnar gjort en nystart i Eksjö. Familjer, Jesus och relationsbyggande finns i fokus.

Hilmer och Nevila leende bredvid varandra framför ett träd.

Tron ger trygghet i föräldrarollen

Nevila Mataj, 41 år, är socialarbetare och ensamstående mor till en nioårig dotter.  Grundskoleläraren Hilmer Thunman, 54 år, är gift tonårspappa. Trots olika livssituationer är de eniga om att gudsrelationen är ett stöd i föräldraansvaret.

Hanna och Erik är medlemmar i Frälsningsarméns ungdomsråd

Av unga för unga – Frälsningsarméns ungdomsråd

I Frälsningsarméns ungdomsråd samlas ett hängivet gäng flera gånger om året. Här planeras viktiga evenemang med målet att fler unga ska kunna känna sig hemma.

Ett brinnande stearinljus mot en mörk bakgrund

Julångest eller julfrid?

När man googlar på ordet ”julångest” så är våra kvällstidningar snabba med diverse råd och många av dessa känns aningen vilsna. Så jag tar möjligheten här att lite frimodigt ge några handfasta, konkreta råd hur du kring jul - och resten av året -  kan hantera ensamheten, alkoholen och förväntningarna.

En man står på ett biltak under en stjärnhimmel

Jesus är världens ljus

"Jesus lyser in i de mörkaste platserna av vår oroliga värld och bringar förändring". Läs julhälsningen från Frälsningsarméns världsledare general Brian Peddle.

Veronica Wahlström framför en fontän.

För Veronica är hemma är överallt

Kallelsen till både sjuksköterska och kårledare på Frälsningsarmén har gett Veronica möjlighet att möta behövande, såväl i förbön som intensiv covidvård.

”Jag har mitt drömjobb här på kåren i Eskilstuna”

Makens plötsliga död gav Anneli Solomon behovet av en nystart i livet. I tidiga tonåren hade hon känt kallelsen att arbeta för Gud och när hon kom till Frälsningsarmén föll de sista bitarna på plats. Som 58-åring läser hon på Officersskolan och är biträdande kårledare i Eskilstuna. Ett drömjobb som hon ser det.

Hoppets gryta - julgrytan i Norge

För Frälsningsarmén i Norge är julgrytetraditionen gammal. Redan år 1901 introducerades julgrytan och sedan dess har man varje år samlat in pengar för att hjälpa behövande. År 1919 var man först med julgranständningar utomhus, en tradition som fortsatt i Oslo och på mer än 20 platser runt om i landet och där Frälsningsarmén än idag är med i firandet.

Tron ger kraft att bära sjukdomen

Peter Jonasson och Anna-Lena Hjerpe har tre saker gemensamt: Anställning i Frälsningsarmén, en varm tro och en tuff sjukdom som krävt nyorientering i livet. Här berättar de om sin sorg och ovisshet men också om kraft och tacksamhet i kampen mot det svåra.

”Frälsningsarmén är den enda armé som borde få finnas”

För Michael har Frälsningsarmén i Jönköpings blivit som ett hem. Meningsfulla uppgifter och möjlighet att möta andra och Gud gör att han trivs väldigt bra. ”Förhoppningsvis har det gjort mig till en bättre människa”, menar Michael .

"Gud har öppnat dörrar"

Hon är frälsningsofficeren intill raggarbilen i Lennart Nilssons uppmärksammade fotografi. Men framför allt är Else Andersson någon vars mod, engagemang och gudstro förvandlat livet för utsatta barn. Som 85-åring är hon fortfarande nyfiken på livet.

Ett hem för helande på Kungsholmen

En ny kårplantering har sett dagens ljus i Stockholm. Man delar lokaler med Frälsningsarméns EU-center och Safe Havens traffickingcenter, i det som förr var Kungsholmskåren.

Blå himmel med vita moln och solens strålar som kikar fram.

Vi firar Kristi Himmelsfärds dag

"Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen." Luk 24:50-51

Alla helgons dag

Varför tänder vi ljus den här helgen? När vi passerar en kyrkogård är den upplyst av tusentals gravljus och gravarna är smyckade till fest och vintervila. Det ger oss en stämning av frid och ljus. Vi tänker på alla dem som vi har älskat och fortfarande älskar, men som inte längre lever här på jorden. Men vi tänker också på döden och vad som händer efter det ögonblick vår livslåga har slocknat.

Slitigt men färgrikt liv

Elin Hammarberg har synts i tv-rutan då hela familjen var i Indonesien för att Elin och maken Marcus skulle utveckla Frälsningsarméns sjukhusarbete där. Tiden i landet innebar utmaningar och olyckor men också nya perspektiv och ett rikare och friare liv, enligt Elin.

Andreas Holmlund spelar i två arméer

Andreas är heltidsmusiker i Arméns musikkår och spelar vid högvaktens vaktavlösning vid slottet. På helgerna, om Andreas ska spela något då, är det en annan uniform han bär. Andreas är frälsningssoldat i Frälsningsarmén på Vasakåren och musikmästare och dirigent för Vasa Band i Stockholm.

Frälsningsarmén är den röda tråden

Är det något som Kristina Strömqvist verkar ha svårt att dölja när Stridsropet träffar henne i början av januari, så är det sin sprudlande glädje och tacksamhet. Hon är tacksam för det som Frälsningsarméns slumsystrar gjorde för henne när hon var liten. Hon är tacksam för de vänner hon har både i och utanför Frälsningsarmén.

"En artist är en ledare"

Samuel Ljungblahd kräver väl knappast någon vidare presentation numera. Säger man ”prinsbröllopet” så är de flesta hemma. Sångkarriären till trots så har Samuel med familj valt att flytta tillbaka till Umeå där vi möts på Frälsningsarmén.

Många vägar leder till Frälsningsarmén

Ulf Hedman föddes in i rörelsen, Frida Nordqvist lockades av musiken och Rafaela fick en tjänst i barnverksamheten. Här berättar de om varför de blivit medlemmar eller frälsningssoldater och vad detta innebär för dem.

Vill vittna om sanningen

Han är född och uppvuxen i en familj där föräldrarna arbetade som officerare i Frälsningsarmén. Men för Alejandro Gallardo var det ingen självklarhet att han själv skulle axla deras mantel.

Från Lenin till Jesus

Kremena Hultby har rötterna på Balkan, fötterna i Sverige och hjärtat hos dem som drabbas av människohandel. Vägen till Frälsningsarmén var inte självklar, men ur en kommunistisk världsbild bröt den kristna tron fram och nu kämpar hon med Gud mot nya mål.

Poppis polis som gillar utmaningar

Knutby, Fadime och ”Kapten Klänning”. Christer Nordström, tidigare presstalesman för Uppsalapolisen, har levt nära dessa rättsfall. Han är också frälsningssoldaten som ordnat egen klädinsamling och brunnsborrning på Sri Lanka samt fått en bok utgiven om sitt liv.

Två kvinnor och en man i Frälsningsarméns uniform resp profilkläder sitter i varsin stol ute på ett torg i stadsmiljö. Bilar ,fotgängare och cyklister i bakgrunden.

”Vi får inte förlora vår identitet”

Förr: Musikanter, sånger om Jesus och insamlingsbössor på stan. Nu: Sociala medier, debattinlägg i dagspress och panelsamtal med politiker. Frälsningsarméns tillvägagångssätt för att synas utåt har förändrats under tidens gång. Vi samlade tre medarbetare för att prata om vad detta har fört med sig på gott och ont.

Samtal och fakta om våra militära uttryck

I varje organisation, rörelse eller gemenskap skapas specifika uttryck. Frälsningsarmén som är en del av kyrkogemenskapen delar givetvis många ord och uttryck med andra kyrkor. I Frälsningsarmén finns också många uttryckssätt utan rötter i kyrkans värld men i det militära.

Låt barnen komma till Jesus

”Låt barnen komma till mig”, sade Jesus. Därför ber och arbetar vi för att alla barn ska känna trygghet och i sin egen takt växa till i tro och överlåtelse till honom. ”Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in” sade han också. Betyder det att jag som vuxen endast genom barnets nyfikenhet och ödmjukhet kan se vad som finns bortom allt det som mina fysiska ögon kan se?

Frälsningsarméns symboler

Tidigt i Frälsningsarmén formades några viktiga symboler. De påminde om att det framväxande samfundet var en armé i kamp mot det onda. Tre frälsningssoldater samtalar om symbolernas innehåll och betydelse och hur man förhåller sig till dem idag.

Så firar vi gudstjänst

Troende kristna firar gudstjänst. Gudstjänstfirandet kan ha olika uttrycksformer. Till gudstjänst samlas man för att uppbygga och stärka varandra i tron, förenas kring bibelteman, fördjupa den kristna gemenskapen och entusiasmera andra.

Troende

"Är du troende? Ja, det tror jag. Troende är ett kärnvärde Frälsningarmén vill vara känt för. Vågar du läsa vidare så inbjuder jag dig att åka med i den berg- och dalbana jag vill kalla Tro," skriver kapten Jon-Anders Marthinussen, kårledare vid Vasakåren, Stockholm.

Frälsningsarméns klädkod

Frälsningsarmén har sedan framväxten i 1800-talets England burit uniform. Den har sett olika ut, ändrat form och snitt under årens lopp men fortsatt vara ett kännetecken. Tre frälsningssoldater samtalar här om uniformen.

Barnen och Jesus

"Barnets totala tillit till föräldern speglar kvalitén i den tro som Jesus vill se hos varje människa. Barn tror oftast med lätthet när de får höra om Jesus, om ingen vuxen har börjat förstöra dem." Löjtnant Daniel Viklund beskriver hur viktig det är att vägleda barn och unga utifrån Bibelns undervisning.

Varför ska jag tro? Finns det mer i livet?

Alla söker vi väl någon mening med tillvaron. Saknar vi det så uppstår ett tomrum inom oss som vi ibland fyller med nästan vad som helst. Åt den som släpper in Gud och lever i en relation med honom ger Bibeln en mängd fantastiska löften, till och med evigt liv. Läs del 1 av 5 i artikelserien om Livets frågor.

Vill sätta punkt för sociala orättvisor

Det finns inget som gör Malin Jeppsson argare och mer engagerad än att se orättvisor runt om i världen. I två år arbetade hon som volontär för Frälsningsarmén på olika kårer i England, där hon fick vara med i det sociala arbetet, på natthärbärgen, vid matutdelning och mycket annat som är typiskt för Frälsningsarméns kårarbete. Idag läser hon till socionom och hoppas att med den utbildningen få fler verktyg att hjälpa människor för att jämna ut de sociala klyftorna i samhället.

Kyrka utan sakrament?

I serien "Om oss" har vi i Stridsropet skrivit om saker och företeelser som kännetecknar Frälsningsarmén. Det har handlat om allt från musik, klädsel, begravningar till val av general eller andra företeelser där Frälsningsarmén på ett eller annat sätt skiljer sig från andra kristna samfund. Denna gång gäller det ett särdrag som mer handlar om att det inte förvaltas i Frälsningsarmén, nämligen sakramenten.

Om att välja general

Den 24 maj 2018 valdes stabschefen kommendör Brian Peddle av Höga Rådet till Frälsningsarméns 21:a general och världsledare. En som deltog i Höga Rådet, för tredje gången är kommendör Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland. Stridsropet träffade Clive Adams och kommendör Christina Kjellgren för att de skulle hjälpa oss reda ut begreppen och berätta om hur man blir general i Frälsningsarmén.

Med blicken ovanifrån

Petter Ljungholm sitter gärna bakom spakarna på ett litet enmotorigt propellerplan och betraktar Göteborgs omnejd ur ett fågelperspektiv. På samma sätt ser han på livet och arbetet som verksamhetssamordnare. Under en tur ovan mark pratar vi om detta.

Kongress är ett sätt att mötas

För Frälsningsarmén i Sverige hör kongresser inte längre till det vardagliga, eller varje år återkommande som det gjorde förr i tiden. Senaste kongressen som Frälsningsarmén hade i Sverige hölls sommaren 2014, då med temat Jesus till alla.

Ljus och hopp inför döden

Det eviga hoppet eller tron på ett liv efter döden är något som finns med i alla kyrkor. Frälsningsarmén är inget undantag, vilket är tydligt i allt som har med begravningsritualen att göra. Redan vid annonseringen eller kungörandet av att någon har avlidit märks det. Det är något positivt, den som dött har stigit i graderna, blivit befordrad till härligheten.

Gud höll sitt löfte i min nöd

Jag växte upp i Rumänien och hade tidigt en hunger efter Gud. När jag och min fru kom till Sverige så lärde vi känna honom på djupet. När jag hade det svårt gav han mig ett löfte och ett datum. Det höll han och nu vet jag att Gud älskar oss och att han har svaret på alla livets problem.

Ondska, kyrkan och att dela tron

Om jag har tagit emot Jesus som min Herre och blivit en kristen, hur gör jag det bästa av framtiden? Var kommer ondskan i världen ifrån och hur kan jag stå emot den? Varför ska jag berätta för andra om min tro och hur viktigt är det att gå i kyrkan och att ha gemenskap med andra kristna? Läs del 5 av 5 i artikelserien om Livets frågor.

Vem är den helige Ande

Kan Gud leda oss och i så fall hur? Vem eller vad är den helige Ande och vad gör han/den? Hur kan vi bli uppfyllda av den helige Ande och vad händer med oss då? Vad är tungomål och vad ska vi med det till? Dessa frågor reder vi ut i det här avsnittet i serien om den kristna tron. Läs del 4 av 5 i artikelserien om Livets frågor.

Bön, bibelläsning och helande

Vad är bön, hur ska vi be och varför? Vad kan hindra våra böner att nå Gud och att bli besvarade? Varför ska vi läsa Bibeln och kan Gud tala till oss genom den? I Bibeln står det om hur Gud helar människor men gör han det än idag och hur kan vi be för någon som behöver ett helande? Läs del 3 av 5 i artikelserien om Livets frågor.

Kan jag tro på Jesus och Bibeln?

Det finns faktiskt bevis för att Jesus har funnits, mycket tack vare gamla bevarade skrifter men kanske främst via de människor som idag har erfarenhet av honom. Vem var han då som person och vad gjorde han? Varför var han tvungen att dö, vad betyder det för oss och uppstod han verkligen? Läs del 2 av 5 i artikelserien om Livets frågor.

En tillvaro av pengar och spel

SE-bankens pampiga lokaler ligger strax intill Kungsträdgården i Stockholm och är nästan svåra att upptäcka för en stressad förbipasserande. Innanför de tunga, gedigna portarna är det högt i tak och de gamla snirkliga möblerna förhöjer den palatslika känslan. Här jobbar Markus Rylander som kundansvarig.

Var inte rädd

"När rädslan tar tag om oss ska vi inte bara minnas att Gud är allsmäktig och kan åstadkomma allt, vi ska också minnas att han är här hos oss, vid vår sida och inom oss." Läs påskhälsningen från Frälsningsarméns världsledare, general Brian Peddle.

Sven Nilsson fångar fortfarande apelsiner

Med sexårig folkskola och arbete som timmerflottare på sågverket i Vansbro kunde livet tett sig annorlunda för Sven Nilsson, som fyller 100 år den 27 juli. Han är uppväxt i en familj och släkt där nästan alla tillhörde Frälsningsarmén. Under hela sitt liv har han tagit vara på tillfällen att lära nytt.

Skratt förlänger livet

Den som känner Lars Beijer, inklusive undertecknad, har med stor sannolikhet fått smaka på hans härliga humor. Strax innan han går i pension får vi en pratstund på Frälsningsarméns högkvarter och som vanligt blir det flera goda skratt, men också allvar.

Det blir inte alltid som man planerar

Trots att hon är barn till frälsningsofficerare och även om hon gifte sig med en frälsningsofficer så drömde Caroline Storck aldrig om att själv bli officer. Men vid en kongress i Danmark kände hon Guds tilltal genom en sång, kanske var det meningen att hon skulle bli frälsningsofficer ändå?

Hur kommer kyrkan till "gamern"?

För mig är internet ett fantastiskt verktyg för att bygga inkluderande gemenskaper. Behovet att bli sedd är detsamma oavsett vad man väljer att göra på fritiden. Detta är något jag också ser när jag själv pratar med killar och tjejer som spelar mycket onlinespel. Det händer någonting inuti dem när man känner igen dem och skojar lite om senaste gången man sågs online.

Vi behöver träna på de andliga gåvorna

Det här är del två i en artikelserie i tre delar om bibelns fem tjänstegåvor som är givna för att utrusta församlingarna. APEST-modellen utgår från de fem tjänstegåvorna och betonas i Frälsningsarméns vision för de närmaste fem åren; Välkommen hem – livet med Jesus.

Vill utbreda Guds rike

Frälsningsarmén i Sverige-Lettland får nya ledare i augusti. Överstelöjtnanterna Bo och Christina Jeppsson får rollerna som territoriell ledare respektive ansvarig för kvinnoarbetet. Efter tre år i Danmark återvänder de till Sverige med glädje för att fortsätta bygga Guds rike på hemmaplan.

APEST förlöser Jesu kraft i kyrkan

Vi börjar nu en artikelserie i tre delar om de fem tjänstegåvorna och ledarskap utifrån APEST-modellen. Den utgår ifrån Bibelns fem tjänstegåvor; Apostel - kopplad till Guds uppdrag; Profet - kopplad till Guds hjärta; Evangelist - kopplad till Guds budskap; Herde - kopplad till Guds folk och Lärare - kopplad till Guds sanning. Dessa betonas i Frälsningsarméns vision för de närmaste fem åren; Välkommen hem – livet med Jesus.

Påskbudskapet förvandlar än idag

Frälsningsarmén möter ofta människor som varit så nära själslig och kroppslig död man kan komma. Människor i psykisk ohälsa, våld, missbruk, på flykt och i ensamhet. Men Guds kärlek är starkare än döden. Under påskdagarna visar Gud en gång för alla att livet vann. Jesus förändrade världshistorien. Och han förändrar livet för människor än idag.

Ensamhet och gemenskap

För att kunna lyssna in Gud och Guds röst så är det viktigt och nödvändigt att få vara ensam. Men istället för att vara ensam i vår bönekamp så kan vi söka styrka i gemenskapen genom att dela vår kamp med några i vår närmaste krets.

Jordnära med högtflygande planer

Drömmen var att bli pilot och jobba med mission. Praktikplatsen på missionsflyget MAF i Papua Nya Guinea var ett första steg i att uppfylla denna längtan. Men sedan fick Zara Watanen en annan kallelse, att arbeta som pastor i Sverige och så småningom på Frälsningsarmén.

Bibelläsningen övertygade

Robert Tuftströms behov av verklighetsflykt fick honom att sluka böcker, även Bibeln. Den läsningen resulterade i att han på sitt pojkrum böjde knä och tog emot Jesus. Idag är han chef för Frälsningsarméns sociala arbete i vårt land.

Elsa, född fri

Hösten 2019 började Elsa Björkqvist studera på Frälsningsarméns officersskola. Hennes man Lars blev frälsningsofficer sommaren 2018. Att Elsa som är läkare i allmänmedicin skulle följa honom och själv bli officer var inget hon hade planerat.

Musiken har format hennes liv

Hon är född i en officersfamilj och växte upp i Frälsningsarméns lokaler med fri tillgång till piano. Tidigt fick hon vara med och leda de minsta, ”minisarna”, i barnkören. Kanske inte konstigt då att musik och ledarskap kommit att prägla Anne-Li Marthinussens liv.

Kraften i evangeliet

"Aposteln Paulus gjorde följande proklamation i kapitel 1 vers 16 i sitt brev till kyrkan i Rom: 'Jag skäms inte för evangeliet, eftersom det är Guds kraft som ger frälsning till alla som tror.' Och jag ansluter mig till Paulus och förklarar mitt orädda förtroende för sanningen och kraften i och behovet av Jesu Kristi budskap."

Påsken - När livet besegrade döden

Mörker, plåga, sorg och död men också ljus, hopp, uppståndelse och seger. Det kännetecknar påskens dagar men även tillvaron och historien för många av de människor som kommer till Frälsningsarmén. Vem som helst kan falla offer för missbruk, hemlöshet, fattigdom, utanförskap eller psykisk ohälsa. Men en vandring i dödsskuggans dal kan bytas mot ett liv i glädje efter ett möte med Jesus.

"Rörigt i kyrka på Söder"

Söderkåren, på Hornsgatan i Stockholm, vill att alla oavsett familjesituation och veckoschema ska ha något som passar dem. Därför började man med något som kallas Messy Church, ett koncept med ursprung i England.

En ung och en äldre kvinna sitter i samlingssalen på en av Frälsningsarméns kårer i Stockholm.

Att inte tro är inget alternativ

Elina och Marianne har 61 år emellan sig men en livsviktig sak gemensam: sin kristna tro. När de möts på Vasakåren i Stockholm handlar samtalet om lovsång som ger hjärtklappning, hur tron får näring och om hur biobesök en gång i tiden var en snäll protest.

Vem får huvudrollen i jul?

För att inte hamna i prestationsfällan blir det allt vanligare att människor väljer att inte fira jul. Det är helt begripligt. Och samtidigt så onödigt. Tänk dig i stället att det är dags att fördela rollerna i årets julspel och du frågar dig; vem borde få spela huvudrollen?

Vänd dig till Jesus i jul

Varför skulle vi inte vilja lära känna Jesus? Någon som kan återuppliva våra själar när vi är trötta; någon som kan ge oss vila; någon som kan ge ett evigt perspektiv när det omedelbara känns förtärande; någon som håller ihop oss och vår värld när vi och den faller isär. Passa på i jul att bjuda in honom i ditt hjärta och liv som frälsare och vän.

Herden och läraren behövs för att göra lärjungar

Det här är den sista delen av tre i en artikelserie om Bibelns fem tjänstegåvor, som Gud gett för att utrusta församlingarna. APEST-modellen utgår från de femtjänstegåvorna och betonas i Frälsningsarméns vision för de närmaste fem åren: Välkommen hem – livet med Jesus.

Sju miljoner mål mat i New York

Soppa, aktiviteter för barn i karantän, medicinskt stöd, bibelgrupper på nätet. Nu summerar The Salvation Army i New York hur man betjänade människor under pandemin som stängde ner hela staden och drabbade hundratusentals redan utsatta

Brassmusiken blir bara bättre

Som en av världens mest tongivande kompositörer av brassmusik är frälsningssoldaten William Himes ett bekant namn för många. Han är fortfarande efterfrågad som dirigent, kompositör, föreläsare, solist, och har verkat över hela världen.

Inget hinder för Guds kärlek

Pojken som upptäckte Frälsningsarmén via teven blev scout, körsångare, ståupp-komiker, kårledare och till sist omsorgsofficer i Malmö. Mackan Anderssons livsväg har präglats av stark integritet, en förlorad syn och en stor kärlek till den utsatta.

Relationen med Gud och med människorna utanför och i kåren

I mars 2022 tog Frälsningsarmén nästa steg i arbetet med femårsvisionen "Välkommen hem – livet med Jesus", som lanserades i september 2020. Under 1,5 år har kårer (församlingar) och verksamheter lagt stort fokus på lärjungaskap, medlemskap, smågrupper och hållbara team.

Tron växer hela livet

Hon blev officer i övre medelåldern. Vid ungefär samma tid blev han blev frälst. 95-åriga Ågot Gustavsson och officeren Sven-Inge Carlsson, 56, har båda erfarenhet av kårledarskap och socialt arbete. Här samtalar de om identitet, förändringar och en tro som bär i allt.

Livets prövningar stärker tron

Medhat Gerges, 35 år, växte upp i ett kristet hem i Egypten medan Edward Azeez, 28 år, flydde från hemlandet Irak efter att ha konverterat till kristendomen. Här möts de i ett samtal om dödshot, prövningar och styrkan i att hålla fast vid tron i alla lägen.

Följ med på påskvandring - veckan som ändrade allt

När börjar och slutar en händelse? Påskveckan börjar i tidernas begynnelse och slutar i evigheten. Följ med på en påskvandring ur en lärjunges perspektiv, där vi alla är medvandrare. I den vecka som förändrade allt.

Tredje advent - Var inte rädd

Nu tänder vi det tredje ljuset, det är nära nu – högtidernas högtid – då vi firar att Jesus Kristus lämnar sin tron av kristall, sin ära i ljusets palats och läggs på strå i ett stall. Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.

Andra advent - Hosianna!

Ordet "Hosianna" är ett hyllningsrop, men det är också ett rop på hjälp. Det är ett hebreiskt ord som betyder "Herre, fräls", "Herre, rädda". Så när du så här i adventstid är med och sjunger i sången "Hosianna, Davids son" då sjunger du alltså ut betydelsen "Herre, fräls". Den sången är alltså ett rop på räddning.

Det första ljuset i advent

Det är advent, äntligen! Överallt tänder vi ljus, i hemmen, skolor, arbetsplatser, gator och torg. Vi människor är bra på mycket, vi kan till exempel få till ett yttre ljus som en ljusslinga på ett balkongräcke. Men det inre ljuset, att möta den där inre längtan, att tända en eld i hjärtat det kan bara Jesus Kristus göra. Kanske blir det extra viktigt i dessa tider med en pandemi som påverkar oss så mycket?

Varför firar vi jul?

Oavsett om man firar till minne av Jesus födelse eller inte så är julen en tid för gemenskap och omtanke, en tid då man vill ta hand om varandra. Men ord som julstress påminner oss om att jultiden kapats av kommersialism, krav och prestationer och många glömmer det viktiga i sin strävan efter den ”perfekta” julen. De glömmer att julen är en tid då ingen ska behöva vara ensam, hungrig eller utan tak över huvudet.

Många vill ha förbön via Frälsningsarméns hemsida

”Ska vi be för dig?” står det på Frälsningsarméns hemsida och efter ett mail kan ditt böneämne dagen efter lyftas upp av medarbetare på högkvarteret. Årligen kommer över 1000 önskningar om förbön den vägen rörande nöd och ohälsa. Något som har ökat på sistone är viljan att befrias från porrsurfande.

Från förankring till handling – visionen går in i ny en fas

Förra hösten sjösattes Frälsningsarméns vision ”Välkommen hem – Livet med Jesus” som ska främja gemenskap, delaktighet och lärjungaskap och dra fler unga och marginaliserade till de andliga hemmen/kårerna. Visionen har nu fått slå rot och strategigruppen ser fram emot förändring i praktiken.

Fältsergeant Marjo är ny elev på vår officersskola

Nu har Frälsningsarméns officersskola dragit igång inför hösten. Ny elev är fältsergeanten Marjo Maikkunen. Hon läser ett år extra samtidigt som hon arbetar som kårledare i Haparanda. För 24 år sedan blev hon frälst men först förra sommaren landade kallelsen till herde och församlingsledare på allvar inom henne.

”Nu ska vi gå ut där vi behövs allra mest!”

Vid Frälsningsarméns officersinvigning i juni blev Lena och Mikael Vigart färdiga officerare och klara att gå ut i tjänst. ”Nöden bland speciellt de unga är väldigt stor i Karlstad. Vi vill skapa en kärleksfull oas för dem att bara vara i”, säger Lena Vigart.

Unga ledare ska föra kåren framåt

I december 2020 invigdes två fanjunkare i kår 393 i Stockholm. Simon Hurtig och Sahra Gillberg är endast 25 år gamla och det är första gången kåren har underofficerare i staben. ”Jag vill att kår 393 ska vara en plats att träna unga ledare på och jag tror att unga, aktiva personer lockar likasinnade”, säger Simon Paulin, kårledare.

Varför firar vi påsk?

Skärtorsdag: Halvdag på jobbet, skönt. Men varför? Långfredag: En riktigt lååååång ledig dag, skönt. Men varför måste han dö? Påskafton: ”Släpp mitt folk”. Vadå påsk? Påskdagen – Graven är tom! Vart tog han vägen? Annandag påsk: Ännu en ledig dag, så skönt! Men varför, egentligen? Här får du svar på frågorna!

”Ni sitter på en katapultstol!” Generalen utmanar Frälsningsarmén

Fredag den 20 april till söndag den 22 april har Frälsningsarmén i Sverige haft kongress i Stockholm. Kongressen började på Templet på Östermalm och på lördagen fortsatte den i Folkets hus, kongresscenter i centrala Stockholm. Barn och ungdomar deltog också i kongressen ibland med ett eget program.

Jesus lovade att komma tillbaka

Gud glömmer ingen. Inte dig, inte mig. Ger Gud ett löfte så håller han det. Det gäller också Kristi himmelsfärd, när Jesus lämnar lärjungarna men säger: ”Jag kommer tillbaka! Jag älskar er och vill ha er hos mig”. Precis så får vi våga tro fast vi inte ser. Som ett barn som litar på att mamma finns fastän hon lämnar rummet en stund.

"Alpha ger verkligen svar på ens frågor om kristen tro"

Vad är meningen med livet, varför dog Jesus, hör Gud bön och helar han idag? Det är frågor som diskuteras i Alpha, kurs om kristen tro, på Frälsningsarmén. Ibland erbjuds Alpha Youth eller Alpha Online. ”Alla som vacklar i tron borde gå för man får verkligen svar”, säger Helene som går sin fjärde kurs på Södra Vätterbygdens kår.

Nya vägar att vara kyrka i Nässjö

Frälsningsarméns kår/församling i Nässjö har varit verksam ända sedan 1888. Just nu pågår ett arbete att förnya sin verksamhet efter dagens behov. Fokus kommer framöver att ligga mer på relationer än verksamhet.

Fjärde advent – Gläd dig!

”Jag bär bud till er om en stor glädje”, det var den hälsning herdarna fick där under natten. Och budskapet var att nu har det skett, det där som bland annat profeten Mika hade skrivit om – ”hon har fött”. Frälsaren är född – gläd dig! Nu längtar han efter att också få födas i ditt hjärta, då blir det en riktigt, riktigt God Jul!

Kyrka med många hus

Efter att Hanna Ouchterlony lät bygga Frälsningsarméns första fastighet Templet i Stockholm på 1890-talet finns nu, 120 år senare, fler än hundra fastigheter i Frälsningsarméns ägo.

Att vara kårledare är en livsstil

En onsdag på Frälsningsarmén i Gävle innehåller allt från lovsång, tacos och kurs i kristen tro, till barnpredikan och administration. Stridsropet åkte till Gästrikland och hängde med kårledaren Helen Bergh under en dag. Med Jesus i centrum vill hon nå Gävleborna och skapa rum för att få be, växa i sin tro och göra gott mot varandra i kärlek.

Med sikte på förnyelse i Norrköping

Frälsningsarméns kår i Norrköping har på senare år arbetat intensivt mot att nå yngre generationer. Babysången och söndagsskolan växer glädjande nog, liksom antalet gudstjänstbesökare. Allt i en kårlokal som sedan 1800-talet har anpassats så att människorna kan möta varandra och Gud på bästa sätt.

Julhjälpen gjorde att familjen kunde andas ut

Ekonomiskt, psykiskt och emotionellt våld bröt ner Marika under många år, men hon har hela tiden trott på sin inneboende förmåga att någon gång bli självständig igen. Tack vare julhjälpen från Frälsningsarmén kunde hon köpa julklappar till de tre barnen och få fira julafton i fin gemenskap med andra.

Frälsningssång och stridsmusik

Många svenska och utländska namn har bidragit till Frälsningsarméns sångskatt, bland annat flera medlemmar ur familjen Booth. De olika instrument som används som ackompanjemang har utökats med tiden. I denna artikel görs ett försök att ge en någorlunda sammanfattning även om en hel del namn och företeelser inte nämns.

Vasakåren - en kår för alla åldrar firar 50 år

Vasakåren i Stockholm är en kår/församling som passar alla åldrar. Detta blev tydligt när kårledaren Jon-Anders Marthinussen för att illustrera sin predikan kunder en gudstjänst tog fram en person från varje tiotals år från 10 till 90 år.

Tillsammans mot ensamhet

Ensamhet har kallats en svensk folksjukdom som orsakar stort lidande. Både yngre och äldre kan uppleva isolering eller att man inte vågar dela sin känsla av utanförskap med någon. Frälsningsarmén skapar många välkomnande gemenskaper där nöden lindras.

FA Bistånd i Västerås - ett nav för länets sociala arbete

I början av 1980-talet började Arne Nordberg med Frälsningsarmén Bistånd i garaget hemma i Västerås. De första åren skickades saker för att hjälpa till med ett projekt i Bolivia, med garaget som depå. Sedan dess har hjälpsändningar gått till många områden allt från närområdet till länder över hela världen.

Grytan som hör julen till

Något som man kan säga är starkt förknippat med julen, i alla fall på de flesta platser runt om på jorden där Frälsningsarmén finns, är julgrytan. Ett tydligt exempel på hur traditionen som startade i San Fransisco år 1891 är en del av mångas julmedvetande är att den röda grytan förekommer i många filmer, tv-program och annat som utspelar sig runt jul.

Även små kårer gör skillnad

Frälsningsarmén i Sverige har idag 79 kårer (församlingar) utspridda över landet. De varierar beträffande historia, storlek och verksamhet. Kårerna i Mora, Eskilstuna och Ronneby har varit större, men trots ett minskat medlemsantal i dag fyller de alla en viktig funktion i omnejden. Alla tre har haft någon form av nystart de senaste åren.

Ett tempel för de fattiga

Besitter man den äldsta gudstjänslokalen inom Frälsningsarmén i hela världen är det kanske inte konstigt att man regelbundet ber för såväl gator som torg. Men kåren i Templet vilar knappast på sina lagrar – här sjuder det av aktivitet veckans alla dagar. Skavankerna i det gamla huset har man lärt sig leva med.

Samverkan som är läkande för ande, kropp och själ

Från gatan till en varm sängplats och vidare in i kärleksfull församlingsgemenskap. Frälsningsarmén möter samhällets marginaliserade och välkomnar dem till livet med Jesus. Sagahemmet och kåren i Uppsala har ett gott samarbete och på behandlingshemmet Kurön i Stockholm blir många klienter frälsta.

"Frälsningsarmén är min enda familj"

294 vuxna och barn kan inte ha fel: Centrumkåren i Haga Mölndal och familjearbetet i byggnaden Stallet är som ett hem. Ja, för många faktiskt det enda hemmet.

Från gatan in till Jesus i Strängnäs

Vårsolen lyser på det gulputsade hörnet Vattugränd/Hospitalsgatan i Strängnäs. ”Välkommen hem” säger fönstertexten på båda sidor om entrén till Frälsningsarmén. Sedan omstarten för åtta år sedan har många ”färgglada” människor hittat hit och snart är lokalerna urvuxna.

Visioner och varma hjärtan på kåren i Sala

Frälsningsarmén i Sala vill vara en öppen familj för alla. Med Jesus i centrum hoppas man kunna öka omsättningen i kafé och second hand-butik. På senare tid har viktiga volontärer strömmat till. ”Gud förser oss hela tiden”, säger kårledare Guri Nilsson.

Bryt kyrkans tystnad kring porr

Det är dags att vi bryter den tystnadskultur som finns kring porr. Pornografin vänjer oss vid tanken på att konsumera och köpa en annan människa för att tillfredsställa våra egna sexuella begär.

En kyrka för hela Oskarshamn

Frälsningsarmén i Oskarshamn har fått ny luft under vingarna efter flytten till stora, ljusa Kikebokyrkan. Samarbete och sociala mötesplatser står i centrum. Och nu har även musikkåren återuppstått, till glädje inte minst för gudstjänstlivet.