logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Påsken - När livet besegrade döden

Mörker, plåga, sorg och död men också ljus, hopp, uppståndelse och seger. Det kännetecknar påskens dagar men även tillvaron och historien för många av de människor som kommer till Frälsningsarmén. Vem som helst kan falla offer för missbruk, hemlöshet, fattigdom, utanförskap eller psykisk ohälsa. Men en vandring i dödsskuggans dal kan bytas mot ett liv i glädje efter ett möte med Jesus.

Palmsöndagen

inleder veckan före påsk, stilla veckan. På Palmsöndagen berättar vi om den händelse som också inleder adventstiden, när Jesus red in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken med sina lärjungar och togs emot som kung av folket som jublade, viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna.

Jerker

Jerker – Skuggan föll över den ljusa tillvaron

Jag kände harmoni i livet och hade ett bra jobb med spännande utlandsvistelser men ingen relation med Gud. När min älskade hustru insjuknade blev jag helt slut, jag fungerade inte och kunde inte äta. Och så drack jag en och annan öl för mycket också, det blev ett sätt att fly. När hon gått bort och begravningen var avklarad omslöts jag av en bedövande tystnad och ensamhet. Jag tänkte: ”Ta mig hem, jag klarar inte detta!”

Skärtorsdagen

firas till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar. Senare på natten när de samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna. Detta efter att Judas mot en betalning av 30 silvermynt har avslöjat var han fanns och gett honom en kyss som tecken på vem som var Jesus.

Tahir

Tahir - plågad av förföljelse, flykt och ovisshet

Jag och min familj levde under hot i Pakistan då vi jagades och utsattes för hemskheter av talibanerna. Vi flydde till Sverige men ovissheten över framtiden här drev min fru till att göra flera självmordsförsök. Jag grubblade också mycket över den muslimska läran i hemlandet. Där uppmanades jag att aldrig ifrågasätta religionen utan att bara lyssna och lyda. Men hur blir själen tillfredsställd om man inte får svar på sina frågor?

Caroline

Caroline - Slag på slag och en bruten nacke

Mitt liv har varit kantat av så mycket svårt i många år: missfall, våldtäkt, vräkning och en våldsam relation som tvingade mig till skyddad identitet. En dag stod jag i fönsterkarmen och tvättade fönstren när jag plötsligt tappade balansen och föll två våningar ner på marken. När jag vaknade upp på intensiven fick jag veta att jag brutit nacken och tre revben och både lungorna och aortan var punkterade. Framför mig väntade flera månader med nackkrage och rullator.

Långfredag

Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus som fattar beslutet att han ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Han blir dödad genom att hängas på avrättningsredskapet korset, det vi minns på långfredagen.

Mikael

Mikael - Övergrepp och new age gav självmordstankar

Jag blev till efter en våldtäkt och utsattes själv i barndomen för olika slags övergrepp. Jag levde med en känsla av förkastelse och för att döva smärtan sökte jag i det ockulta. Bland annat deltog jag i kundaliniyoga. I början gav det välmående och tillfälliga kickar men för varje steg upp rasade jag två steg ner tills jag nådde botten. Allt var svart, jag såg ingen framtid och ville ta mitt liv.

Påskdagen

Den tredje dagen efter Jesu död på korset uppstår han från döden. När kvinnorna kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger vår jord, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan för Gud och varandra rullas bort.

Michael

Michael - Bunden av spel och porr - befriad av Jesus

Som liten fick jag stryk hemma och blev mobbad i skolan. Senare gled jag in i ett spel- och porrberoende och involverade mig i andlighet, såsom healing och schamanism. Men detta är livsfarligt. Det var som om någon klev in i mig och jag matades med mörker och blev ännu mer fast i spelen och porren. När jag följde med en vän till ett möte i Frälsningsarmén började det strömma igenom min kropp, som en slags lätt rysning. Inom mig hörde jag en röst som sa. ”Ställ dig upp och prisa Herren”. I och med detta var lusten att spela och titta på porr som bortblåst. Jag fick även gåvan att bota sjuka och ateister har häpnat när jag har bett för dem och de blivit friska. Jag får ofta bönesvar och lever med en konstant gudsnärvaro som bär mig genom allt. Det bästa med att vara frälst är att man aldrig är ensam och jag har fått en sådan stark kärlek till människor och Gud.

Annandag påsk

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt och på annandag påsk hör vi berättelsen om hur två lärjungar är på väg bort från Jerusalem till byn Emmaus. De går och samtalar om det som hänt och plötsligt slår någon följe med dem. De förstår inte först vem han är, men när han stannar hos dem och äter, ändras detta.

Monika

Monika - Fick nytt liv i Jesus när jag förstod

Som barn fick jag mest höra att jag var i vägen och senare i livet när min man varit otrogen så sprack vårt äktenskap. Min mamma hade missbrukat amfetamin och alkohol och nu flydde även jag in i detta. Först kände jag en inre frid men jag förlorade allt: arbete, boende, självförtroende och hälsa. Jag drabbades av panikattacker och fick domar på mig rörande stöld, bedrägeri och grov misshandel. Jag sökte ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén men ville inte höra talas om Gud. När jag låg svårt misshandlad på stranden och såg fram emot att dö kom jag att tänka på dikten ”Fotspår i sanden”. Plötsligt förstod jag vad den betydde. Gud hade ju varit där för mig hela tiden! Jag tog emot Jesus som har gett mig ett nytt liv utan alkohol och droger. Idag känner jag lugn och harmoni och är engagerad i kåren i Halmstad och jag stöttar andra kvinnor med trassligt förflutet.

Ett liv i rättfärdighet, kärlek och harmoni nära Jesus

Trots påskens tunga inledning med hån, misshandel och korsfästelse så vänder den i triumf när Jesus uppstår från döden och lämnar graven för att erbjuda oss människor syndernas förlåtelse och ett liv i rättfärdighet, kärlek och harmoni nära honom. Det gäller även dem vi berättat om i den här artikeln. Jerker började besöka Frälsningsarmén i Nässjö där han fick vänner och blev frälst och tack vare detta klarade han sig igenom den svåra tiden. I en dröm mötte Tahir Jesus som lovade att ta hand om familjens bekymmer. Han och hans fru konverterade och började ett nytt, tryggare och mer glädjefyllt liv. Jesus kom till Caroline i en syn och sedan i en dröm och efter att hon släppt in honom har hon fått allt hon saknat och önskat. När Mikael mådde som sämst hörde han hur Gud talade till honom. Snart blev han kristen och gick bibelskola. Idag leder han andra på rätt väg som kårledare i Mora.

Dessa livsberättelser och andra kan läsas i sin fullhet på www.fralsningsarmen.se/minvagtillgud

Text: Teresia Jansson
Illustration: Shutterstock

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 2 -2022

Ska vi be för dig?