logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Släppte kontrollen – då kom tron

Religion var inget det talades om i Sebastian Jönsson Segrells familj men han avundades den glädje och trygghet han såg hos kristna. Han ville ha en gudstro men hindrades av otillräckligt med konkreta bevis. När han väl släppte på den kontrollen gjorde Jesus entré i hans liv.

Sebastian Jönsson Segrell, som idag är 26 år, kommer från goda familjeförhållanden. Själv upplevde han sig i ungdomen som ovanligt mogen för sin ålder och med viss svårighet att passa in i olika sociala sammanhang.

–Jag kunde tycka att det var lite ytligt prat och att allting verkade kretsa kring att dricka och festa, förklarar han.

–I gymnasiet kände jag på riktigt att jag saknade någonting, en gemenskap, och jag ville ha något att lita på och hålla mig till, fortsätter han.

Läste på om olika livsåskådningar

Hans far var motståndare till religion och hans mor var inte särskilt troende även om hon hade respekt för det andliga men någonting fick Sebastian att börja läsa på om olika livsåskådningar. Han googlade på nätet, lyssnade på predikningar och föreläsningar på YouTube, köpte och lånade böcker på biblioteket. Gång på gång märkte han att han kom tillbaka till just kristendomen i sitt sökande och han nämner att han alltid tyckt att kristna är väldigt trevliga.

–Alltid när jag läste Bibeln så kändes det så bra. Trots att jag varit lite skeptisk till Bibeln i början så var det ändå den som förde mig närmare tron. Jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var men jag tänkte att jag missar någonting här om jag inte tar vidare steg i detta, säger Sebastian.

Han påpekar att han är ganska kritisk av sig och gillar att diskutera och argumentera kring saker och ting.

–Jag ville tro men för att bli övertygad behövde jag bevis och jag tänkte att jag kanske skulle få det om jag började umgås med kristna, säger Sebastian.

Ville bli överbevisad och blev arg på Gud

Vid en busshållplats på väg mot skolan ligger en frikyrka så en dag gick Sebastian in där. Det ledde till att han började delta i gudstjänster och lärde känna församlingsmedlemmar men det lossnade inte riktigt för honom så efter en tid slutade han gå dit. Tre år passerade men Sebastian kände att han inte var klar med Jesus och det fanns fortfarande en tomhet inom honom så han läste på mer om kristendomen och försökte hitta de rätta argumenten för att bli överbevisad om Guds existens.

–Jag var arg på Gud länge och undrade varför det skulle vara så svårt och varför jag behövde kämpa så mycket med att få tron, berättar Sebastian.

–Men så insåg jag att jag måste släppa detta med att jag måste få allting förklarat för mig för att kunna tro men det var en lång process för mig att förstå vad tro innebär, säger Sebastian.

En dag gick han ner på knä hemma och bad uppriktigt; ”Nu släpper jag taget och jag vill att du tar över. Jesus, jag vill ha dig i mitt liv!” Då hände någonting.

–Jag kände inom mig, att nu är jag där. Och sedan dess behöver jag inte undra längre om Gud finns för jag känner det hela tiden, säger Sebastian som får ett lugn och en frid över sig när han ber.

–När jag kan tro genom att möta Jesus i bön så inser jag att jag har allt jag behöver för att tro. Jag har vetskapen om att jag har mött Jesus och känt av honom och behöver bara invänta nästa stund med honom, fortsätter han.

Mäktigt med den helige Andes kraft

Ett bibelord Sebastian ständigt kommer tillbaka till är Apostlagärningarna 1:8 där det står: ”Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft att bli mina vittnen…” (SFB15)

–Det är ju underbart! Om jag ber om hjälp och om den helige   så får jag det och jag tror att det är honom jag har längtat efter och att det är han som har manat mig, säger Sebastian och tillägger:

–Jag tänker ofta på att det är samma kraft från anden som fick Jesus att uppväckas från de döda. Det känns mäktigt, tycker jag! 

Fastnade för Frälsningsarmén

Han gjorde en lista över alla kyrkor i Linköping och läste på om dem. Han tänkte att han skulle besöka dem en i taget och känna sig för vart han ville engagera sig men han tyckte att de verkade ganska lika. Frälsningsarmén råkade stå högst upp på listan och Sebastian lockades av det omfattande sociala arbetet som samfundet har. Han hade själv en längtan efter att få göra något för andra människor så han besökte en av kårens gudstjänster.

–Det var en väldigt fridfull och fin atmosfär och alla hälsade och var otroligt trevliga. Det kändes så underbart och jag kände att här vill jag vara, säger Sebastian.

Detta var i december år 2019 och han fortsatte att komma till kåren. Sebastian är gift med en kvinna sedan inte så långt tillbaka och hon kommer inte heller från något kristet sammanhang. Därför var han lite orolig för hur hon skulle ta det hela när han berättade om sin trosövertygelse. Även om hon var lite skeptisk till en början har hon sett att hennes make mår bra och har därför också accepterat situationen. Sebastian invigdes för ett och ett halvt år sedan till frälsningssoldat i kåren och när han tidigare berättat om sina tankar kring det för sin fru hade hon först blivit tveksam då det innebär att man exempelvis avstår från alkohol.

–Men jag sa att det är mitt eget val. Jag brukar ju inte dricka och har aldrig gillat att göra det, så det är inte svårt för mig, menar Sebastian.

Bävade för att berätta för anhöriga

De som kändes jobbigast att berätta det hela för var svärföräldrarna men de blev glada för Sebastians skull. Hans egna föräldrar föredrar att inte prata så mycket om det. Sebastian tillbringar en hel del tid på kåren där han nu är ungdomsledare på frivillig basis och hans fru, Claudia, har också börjat göra volontärinsatser där, i julas bland annat.

–Jag lägger ganska mycket tid där men det känns inte som att jag offrar eller avstår från någonting. Allt jag gör i och för kåren ger så mycket tillbaka i form av glädje och gemenskap, säger Sebastian.

–Det är en ganska liten kår med några familjer och en del äldre som regelbundet deltar i aktiviteter och vi har verkligen blivit välkomnade in i gemenskapen, fortsätter han.

Sebastian är även med i kårnämnden som tillsammans med kårledaren planerar arbetet framåt och han är särskilt engagerad i ungdomsverksamheten. Sebastian gläds åt att få vara med och forma verksamheten och över det förtroende han och Claudia har fått. Tidigare tänkte han att tron är en privatsak men nu har han insett vikten av gemenskap mellan troende.

–Vi lever med Jesus i Kristi kropp och bygger någonting tillsammans och vi finns också till för att andra ska komma till tro, menar han på.

–Nu är jag hemma, allt är på plats. Tidigare var jag avundsjuk på glädjen hos kristna för att de lever i en visshet och trygghet om att det de tror på är sant. Och nu har jag fått detta själv, fortsätter han.

Gud hjälper i vardagen

När Sebastian pluggade inför en tenta i affärsjuridik och det var två dagar kvar fick han panik för att han inte riktigt kände att han hängde med i det han läste. Desperat bad han till Gud att allting skulle fastna och att tentan skulle gå bra eftersom just den var ganska viktig att klara av. När han senare satt i klassrummet och skrev förstod han likväl inte uppgifterna och gick därifrån förvissad om att det skulle bli omtenta.

–Men när jag fick resultatet hade det gått jättebra. Jag kunde inte förstå det men det måste ha varit Gud, avslutar han.

Teresia Jansson

Jag tänker ofta att "Det är samma kraft från anden som fick Jesus att uppväckas från de döda!" - Det känns mäktigt, tycker jag! [Gä1]

 

Kanske man kan lägga till om det går? [Gä2]

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.