logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Söderkåren gör musikalen Superstar

”Superstar – En musikal om tidernas hjälte” handlar om Jesu sista dagar och uppförs på Frälningsarmén Söderkåren helgen före påsk. Bland de medverkande har några professionell bakgrund i branschen. Även publiken får vara delaktig under föreställningen.

Inspirerad av rockoperan Jesus Christ Su­perstar spelas ”Superstar – En musikal om ti­dernas hjälte” på Söderkåren i Stockholm 1 april. De omkring 50 medverkande är 7-80 år och har olika bakgrund, livssituation och relation till Frälsningsarmén. Förutom att berätta för publiken om Jesus fyller arbetet med musikalen flera syften. Markus Rylan­der är initiativtagare och koordinator.

— Det här förenar oss på kåren, ger oss ett gemensamt mål att arbeta mot och gör det kul att komma hit. Vi blir inspirerade, ut­vecklas och skrattar mycket. Vi har helt galet roligt, säger Markus som även har startat mi­nibrass för barn på Söderkåren.

Ensemblen innefattar bland annat kör, brassband, kompband, teatergrupp och an­svariga för dekor och kläder.

Konstnärlig ledare är skådespelaren och regissören Jakob Hultén från USA som är delaktig i tv-serien Padeldrömmar i vår. Han lotsar gruppen genom idéer, frågor och pro­blem i det konstnärliga skapandet.

— Utmaningen är att hitta ett läge i rummet där alla vågar prova nya saker utan rädsla att göra fel. Det är ett jätteroligt projekt och jag hoppas alla känner att vi skapar något nytt och lär oss saker tillsammans, säger han.

Man får vara med oavsett erfarenhet och ålder

Musikalartisten Olivia Lorenz, som utbil­dat sig på New York Film Academy, är boll­plank gällande koreografi, musik och sång. Hon har varit med i produktioner både i USA och Sverige. Musikalvärlden är ofta hierar­kisk med tydliga ramar, påpekar hon.

— Men här bidrar alla med förslag, och man får vara med oavsett erfarenhet och ålder, det är fint. Jag har fått släppa min kontroll, vilket har varit nyttigt, och jag har mötts av en fantastisk och varm atmosfär på kåren, säger Olivia.

Det hela är ett samarbete med studieför­bundet Bilda och publiken får tillfälle att sjunga med, reflektera över bibelberättelser­na och bättra på sina historiekunskaper. Före pandemin sattes musikalen Dunderklumpen upp och Markus Rylander har inte brist på idéer inför framtiden.

— Detta kan användas inom nya områden och andra sammanhang framöver så att fler får uppleva detta i enlighet med Frälsnings­arméns vision Välkommen hem, menar han.

Olivia nämner musikalens betydelse som konstform, särskilt i en tid som skakas av svårigheter.

— Musikalen kan vara en ventil och inge hopp i en trygg miljö, och genom musiken och berät­telsen kan man engagera, bilda och samman-föra människor, säger hon.

Text: Teresia Jansson

Mer info och biljetter: www.bilda.nu/superstar

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 2 - 2023