logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

"Guds rike är på liv och död"

Självmord, hat, skam, skuld och ensamhet präglade Carolina Toledos uppväxt. Samtidigt har hon haft med sig en barnatro. Den har stärkts när livet ställts på ända och hon upplevt att Gud har gripit in. Som vid en allvarlig trafikolycka och makens död. Nu vill hon hjälpa andra som behöver helande på insidan.

– Efter allt jag har gjort, sett och uthärdat i livet så tror jag att Gud vill göra något stort genom mig, säger Carolina Toledo.

– Jag har haft så mycket ensamhet, död, sorg och misär och alldeles för mycket har blivit stulet ifrån mig så nu har jag min revansch, fortsätter hon.

Uppväxt präglad av missbruk och självmord

Hon är idag 37 år, fyrbarnsmor och frälsningssoldat i kårplanteringen Home Kungsholmen. Hon läser till stresspedagog och gör sin praktik inom Frälsningsarmén. Drömmen är att stötta andra som liksom henne haft det tufft i livet och bär på trauman. Hon har själv vuxit upp med en mor som var glad i flaskan och stamgäst på kvarterskrogen.

– Jag kände mycket skuld och skam och har fått en känslighet för andras sinnesstämning på grund av det, säger Carolina.

Som sjuåring blev hon vittne till hur mammans man hängde sig och några år senare tog hennes storebror livet av sig.

– Min bror var mitt allt och den som gjorde att jag slapp känna mig ensam. Allt som hände utsatte mig för akut stress, förklarar Carolina som kom att döva sin smärta med alkohol, droger och sexuella relationer.

– Jag var fylld av hat, vrede och hämnd och eftersom jag var sårad ville jag att andra skulle vara det med, fortsätter hon.

Barnatron gav trygghet

Hon mådde så pass dåligt att hon i tonåren klippte kontakten med sin mor men fick vid ett tillfälle för sig att hon skulle ringa henne. Carolina fick då veta att mamman dagen innan hade suttit i soffan, hållit i korset hon bär runt halsen och gråtit. Hon hade bett till Gud att dottern skulle höra av sig och att relationen skulle återupprättas. Trots misären i barndomshemmet fanns traditionen att be kvällsbön tillsammans så Carolina fick på så vis med sig en barnatro.

– Jag har alltid känt att Guds närvaro, omsorg och frid har beskyddat mig. Det är han som har hållit mig vid liv och jag har varit omgiven av troende och bedjande människor utan att jag vetat om det, påpekar Carolina.

Änglavakt vid olyckan

Hon nämner en mopedolycka i Thailand januari 2012 då hon iklädd endast bikini kraschade rakt ner i ett dike. Både hon själv och hennes kamrat insåg att hon måste ha haft änglavakt eftersom hon undkom med enbart skrapsår på kroppen. Några dagar tidigare hade Carolina släppt upp en svävande lykta i skyn och önskat sig en nystart i livet.

– Jag reste mig och tittade upp mot himlen och sa: ”Jag vet att det var du som räddade mig Gud. Jag kommer tjäna dig hela mitt liv!”, berättar Carolina.

Dock dröjde det till oktober samma år innan hon till fullo tog emot Jesus i sitt hjärta. Först följde en smärtsam period då hon på grund av såren från olyckan inte kunde arbeta i restaurangbranschen som hon brukade. Hon stod utan inkomst och kunde inte betala räkningarna, än mindre bo kvar i sin lägenhet. Hon var besviken på samhället och isolerade sig. Men så en augustidag fick hon syn på en man i tunnelbanan.

– Han var vacker som en ängel. Det var kärlek vid första ögonkastet, helt sinnessjukt, utbrister Carolina som inte kunde slita blicken ifrån honom.

Makens plötsliga död

Det slutade med att de började prata och bytte nummer och snart var de oskiljaktiga. Det visade sig att Daniel, som han hette, var kristen och aktiv i en frikyrka och nu började även Carolina engagera sig där. På dagen ett år efter första dejten gifte de sig och snart kom deras första barn till världen.

Men lyckan varade inte länge. En morgon år 2015, när dottern var ett år och åtta månader gammal och Carolina var gravid med parets son, hade Daniel gett sig iväg till jobbet på en byggarbetsplats. Den dagen hade Carolina en kuslig känsla inombords och hade därför svårt att äta. När hon hör ambulanssirener ute på motorvägen i Solberga stannar hon upp. Hon anar att något inte är som det ska och försöker få tag på Daniel utan framgång. Snart ringer frun till hans chef och meddelar att Daniel har fallit från ett fönster och strax därefter får Carolina dödsbeskedet av Polisen.

– Jag skrek rakt ut, kräktes och svimmade, säger Carolina och tiden som följde var hon i chock och åkte in och ut från sjukhuset på grund av sitt mående.

–Men jag fick ett otroligt stöd från kyrkan, pastorerna och dem jag hade runtomkring mig och det kommer jag vara evigt tacksam för, fortsätter hon.

En kvinna som fanns vid hennes sida blev en slags mentor och hon undervisade också Carolina i Guds ord och om bön.

– Hon var fantastisk och där lades grunden till den kärlek jag har för Jesus idag, förklarar Carolina.

Carolina Toledo står utomhus framför ett stort träkors och har knäppta händer med blicken riktad mot himlen.
"För mig är Guds rike på liv och död och jag vill göra hans vilja fullt ut", säger Carolina.

”Mer levande än någonsin”

Svaret på varför Daniel så hastigt fick lämna jordelivet kommer hon inte få förrän de möts igen men det var som om Gud hade förberett dem för händelsen. Av någon anledning så hade de strax före olyckan pratat igenom hur de ville ha det om en av dem gick bort, alltifrån detaljer kring själva begravningen till om den överlevande var fri att träffa en ny partner.

– Jag funderade över varför vi pratade om det och veckorna innan det hände kände jag på mig att någon skulle dö men tänkte att det kanske var mamma eller mormor, säger Carolina.

Hon berättar om ett tillfälle när hon låg hemma förkrossad och håglös av sorg. Då hör hon plötsligt hur Gud säger: ”Varför gråter du? Daniel är mer levande än någonsin.”

– Det var så mäktigt och det stärkte mig i vetskapen om att himmelriket finns på riktigt, och om Gud säger så, vem är då jag att sörja? Det är det mest konkreta och raka jag har fått ifrån honom någonsin, påpekar Carolina.

– Min övertygelse om honom var så stark och jag visste att han var med mig hur ensam jag än kunde känna mig, fortsätter hon.

Startade kyrka med Sebastian Stakset

År 2018 sprang Carolina på artisten/evangelisten Sebastian Stakset som hon känner sedan barnsben då de båda är från Bagarmossen/Skarpnäck i södra Stockholm. Kort därefter fick hon frågan av honom om hon ville vara med och starta upp en församling. På så vis bildades Heart Stockholm och där fick hon kontakt med frälsningsofficerarna Kjell och Anki Karlsten. När de sommaren 2022 startade Frälsningsarméns kårplantering Home Kungsholmen började Carolina engagera sig där och 11 februari i år invigdes hon till frälsningssoldat.

– Jag har aldrig känt så mycket frid i hela mitt liv för jag vet att jag är på rätt plats med rätt människor i rätt tid. Det är magiskt!, utbrister hon.

Själavård och Guds frid

Carolina vill i framtiden ha en roll som själavårdare och istället för exempelvis yoga och healing vill hon visa på den sanna källan till frid – den helige Ande. Kanske blir hon pastor eller frälsningsofficer så småningom.

– För mig är Guds rike på liv och död och jag vill göra hans vilja fullt ut. Den plågsamma elva år långa resan får vara över nu. Det är min tur att leva i seger och få leva min dröm, menar Carolina.

– Vi måste brinna för Jesus, ut och marschera och be på våra knän för människors frälsning så att vi måste köpa nya jeans var tredje månad. Och vi behöver ledare som ser till att människor är under andlig utveckling och fungerar i sina gudagivna gåvor. Då tror jag att stora saker kan hända och jag tror att Frälsningsarmén är på väg in i en ny tid, avslutar hon.

Text och foto: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.