logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

”Önskar att jag lärt känna Jesus tidigare”

Christopher Embretsen var en sökare som testade på spådom och annat men han blev uppmanad att leta upp en kyrka i stället. På en Alpha-kurs hos Frälsningsarmén fick han svar på sina frågor och en varm gemenskap. Sedan Jesus gjorde entré i hans liv har han mognat och vuxit som människa.

– När jag började besöka Frälsningsarmén var jag en kille som hette Crille. Nu är det en man som heter Christopher som går dit.

Så sammanfattar Christopher Embretsen sin utveckling de senaste åren. Under uppväxten hade han ingen kyrklig förankring och när han var ett år skilde sig hans mor och far. Mamman flyttade hem till sina föräldrar i Hedesunda med sonen och dottern och när hon senare flyttade in hos sin nya man i Gävle ville barnen bo kvar hos morföräldrarna, med närhet till skola och kompisar. Trots det lite udda familjeupplägget tycker Christopher att han hade en trygg barndom med sunda värderingar.

– Mormor och morfar hade fyra barn så jag och min syster blev nummer fem och sex i skaran. Det var som om vi hade två mammor och pappor, säger Christopher.

Sökte efter meningen med livet

I högstadiet började han ledsna på skolan men senare skaffade han lastbilskort och har nu ägnat sig åt transporter i 20 år. Något som alltid intresserat honom är livsfrågor, vad som är meningen med allt och vem han är och varför. Han har fascinerats av Tv-program som ”Det okända” där medier kallar på andar och han har besökt spådamer/herrar. Även hans far var nyfiken på sådant och vid ett tillfälle för omkring tre år sedan åkte de till en kursgård tillsammans där det erbjöds regressionsterapi.

– Man ligger ner och går in i djupare sömn och då ska man uppleva sitt tidigare liv, förklarar Christopher.

– Men jag hade nog för höga förväntningar för det blev inte som jag hoppats och jag minns inte nu vad som sades om mitt förflutna, fortsätter han.

Lite besviken åkte han därifrån. Strax efter detta träffade han på en bekant på Ica. Christopher berättade för henne om resan men möttes då av förmaningar.

– Hon sa att jag inte skulle hålla på med sådant utan om jag ville ha svar på mina frågor skulle jag gå till kyrkan. Hon bjöd med mig dit och tyckte att jag skulle ge det en chans och se vad som händer, säger Christopher.

Bjöds in till Frälsningsarmén och Alpha

Kvinnan är engagerad i Frälsningsarmén så en söndag bestämde de träff där. Det Christopher möttes av gjorde honom lite överraskad.

– Jag blev fascinerad över hur pigga och glada alla var och jag fick ett väldigt varmt mottagande. De tog i hand, presenterade sig och välkomnade mig och de tyckte att det var så roligt att jag var där, säger Christopher.

Han blev inbjuden till Alpha, kurs om kristen tro, på kåren och eftersom han hade så många frågor tackade han ja. Det kom att bli tre Alpha-kurser och därefter Lärjungaskola. När han väl började läsa Bibeln hade han svårt att sluta.

– Det har varit väldigt utvecklande, roligt och trevligt och jag lär mig någonting nytt hela tiden, säger han.

Blev frälst och kårmedlem

Christopher insåg efter en tid att han faktiskt tror på den kristna guden och att Bibeln är sann och i början av december år 2021 bestämde han sig för att bli medlem i Frälsningsarmén. Då hans nästkommande födelsedag inföll på en söndag i januari år 2022 kände han att det skulle vara ett lämpligt tillfälle att invigas i kåren under gudstjänsten då. Sagt och gjort. En positiv aspekt av att kåren är ganska liten är att han snabbt har lärt känna övriga medlemmar.

– Man blir sedd och kan gå fram och prata med vem som helst, när som helst och om vad som helst. Inga frågor är för dumma och undrar man någonting så får man svar, menar han på.

Ibland är han mötesvärd under kårens gudstjänster och i augusti invaldes han till justeringsman i församlingens styrelse.

– Jag är både glad och stolt över detta och tänker att någonting bra har man väl gjort under dessa tre år för att få detta förtroende, säger Christopher.

Han har lagt märke till förändringar hos sig själv sedan han blev en kristen. Bland annat så har han slutat svära och reagerar numera på hur illa det låter. Han tycker även att han har blivit snällare och trevligare mot omgivningen, fått sundare värderingar och blivit mindre egoistisk.

– Och jag har blivit mycket lugnare som person och brusar inte upp på samma sätt som förut. Jag lägger mitt liv i Guds händer och tänker att saker sker av en anledning som jag kanske inte förstår men en anledning som är god, säger han.

Gudstron har gett frid och mognad

Dagligen lossar han varor vid en restaurang där det samlas en del människor med missbruksproblem. Numera hejar Christopher på dem och det händer att han köper presentkort på lunch och kaffe åt dem. Detta medan andra kanske snarare tar omvägar för att slippa stöta ihop med dessa personer.

– Jag försöker behandla människor som jag vill bli behandlad själv. Någon gång kom en man fram och tackade och tyckte att det var snällt av mig att bjuda på mat. Det syntes att han verkligen menade det så jag blev lite rörd faktiskt, säger Christopher.

– Gudstron har fått mig att växa som människa och jag tror att Gud sakta men säkert håller på och bygger upp mig till den människa han vill att jag ska vara. Det är synd bara att det skulle dröja så länge, påpekar han men tänker att han nog inte varit mogen att ta emot Jesu utsträckta hand tidigare.

Han har blivit mer ansvarstagande och har insett att han trots sina 57 år fyllda inte varit redo för ett förhållande med en kvinna förrän nu. Innan mådde han dåligt ibland och tyckte att livet var orättvist då tillvaron inte såg ut som han önskat men relationen med Jesus har gett honom en inre frid och förvissning om att Gud har kontroll.

– Han finns där för mig i vått och torrt under dygnets alla timmar och när jag behöver hjälp så får jag det. Med honom kan jag prata av mig och vet att allt stannar mellan honom och mig, förklarar Christopher.

– Han vet vad som är bäst för mig och jag vet att han har en plan för mig även om jag inte kan se den än. Men livet blir bara bättre och bättre, avslutar han.

Text och foto: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.