logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

”Nu ska vi gå ut där vi behövs allra mest!”

Vid Frälsningsarméns officersinvigning i juni blev Lena och Mikael Vigart färdiga officerare och klara att gå ut i tjänst. ”Nöden bland speciellt de unga är väldigt stor i Karlstad. Vi vill skapa en kärleksfull oas för dem att bara vara i”, säger Lena Vigart.

-En väldigt stark och helt fantastisk invigningsgudstjänst! utbrister Lena Vigart när hon och maken Mikael Vigart pustar ut i solen på Östermalmsgatan i Stockholm, efter gudstjänsten där de invigts till färdiga officerare i Frälsningsarmén.

— Att bli invigd till detta är ett sådant stort tillfälle och förtroende. Även om vi får uppdraget av människor, så är det i grunden från Gud. Jag blir rörd igen när jag talar om det, säger Mikael.

Lena håller med.

Gudstjänsten där tio nya officerare invigdes hölls på Templets kår i Stockholm. En helt fantastisk gudstjänst och ett stort förtroende, menat paret Vigart.

— Det är en stor glädje att nå målet och vara färdiga på skolan efter tre år. Parallellt med studierna har vi under det senaste året stått i tjänst som fältsergeanter i Karlstad. Det har hänt så mycket under denna tid, säger Lena.

Stora psykisk ohälsa bland unga i Karlstad

Karlstad har enligt paret väldigt stora behov och ett av de stora områdena är de unga. Psykakuten i staden vittnar om att 85-90 % av platserna upptas av personer under 20 år.

— Det finns en sådan nöd, säger Mikael allvarligt.

— Ja, vi hade precis startat upp ett kafé för skolungdomar på kåren i Karlstad förra hösten, men så kom corona. Vi hoppas att kunna öppna igen och få vara en oas för unga. Att de får komma och bara vara och känna Guds kärlek och omsorg, säger Lena.

Privata prövningar och tröst i tron

Paret har varit på Officersskolan ungefär tre veckor per termin, en hel del lektioner har varit på Zoom på grund av restriktionerna. Privat har de haft stora utmaningar då de i vintras miste sin 38-åriga son.

— Det skedde plötsligt och vände upp och ner på hela tillvaron. Väldigt, väldigt tufft för hela familjen förstås. Men genom hoppet i vår tro känner vi att vi inte gått ner oss i sorg, säger Mikael och Lena nickar.

Människor lyssnar och ställer frågor

Nu ska de tillbaka till Karlstad och är redan i full gång med jobb. De sjunger och vittnar ofta på torget. Just som de talades om här på gudstjänsten.

— Nu ska vi gå ut – det är där vi behövs allra mest! Många ställer frågor till oss, även de unga. Och de lyssnar på våra svar, det är så fint, säger Lena Vigart.

Text och foto: Carina Tyskbo