logotype
Hjälp personer i utsatthet - ge din gåva nu

Min väg till Gud

Människor berättar om sin väg till och med Gud.

Tvivlade på att Gud fanns – överbevisades av svaren i Bibeln

Vid en existentiell kris sökte sig Uolevi till Frälsningsarmén och fick då höra om Jesus. Han tvivlade och krävde bevis. Läs om Uolevis väg till Gud här!

En man fotograferad bakifrån med ett träkors på en vägg framför sig.

Gud överger oss aldrig

Misshandel, depression och självmordsförsök präglade uppväxten i Iran. Nu brinner han för att stötta andra som har det tufft. Läs Jonas väg till Gud här!

Porträttbild på Simon Nygren, utomhus i luvjacka med en mörk stadsbild i bakgrunden.

Simon bytte kriminaliteten mot Guds kärlek

Flera års mobbing i skolan ledde Simon in i den kriminella världen. Han sökte en tillhörighet och satte på sig de masker som krävdes för att passa in. När han hittade Gud kunde han för första gången vara sig själv.

Porträtt av Linnea Nylander leende med blicken i kameran och en gatuvy i bakgrunden.

Idag finns inga tvivel för Linnea om Guds existens

Självhat och aggressioner blev följden när Linnea placerades i fosterhem. Hon bad Gud om hjälp men tyckte sig inte få svar.

Jesus sa ”Jag är här, ge allt till mig”

Ångest, anorexi, droger och självmordsförsök präglade Daniella Edins liv. När hon mötte en tidigare missbrukare som blivit frälst och befriad bad hon en innerlig bön till Gud om hjälp. Den natten hade hon ett möte med Jesus. Nu lämnar hon allt till honom.

”Utan Gud hade mitt liv varit katastrof”

Sjömanslivet fick Lars Zimmerman att navigera sig långt bort från kyrkan. Idag inser han att det hade kunnat gå riktigt utför. Läs om Lars väg till Gud!

Porträttbild av Helene Arvidsson i Gävle.

Helenes ben växte ut och sömnproblemen är borta

En allvarlig trafikolycka kunde ha slutat med förlamning eller död för Helene Arvidsson. Och en otrygg tonårstid kunde ha fått henne att välja drogernas väg precis som systern. I stället tog hon sin tillflykt till kyrkan. Idag både lever hon och står på benen och har varit med om flera fysiska helanden.

Theno sitter framför ett notställ och en mikrofon med en gitarr vid sidan av sig.

Drogfri med Guds hjälp

Tenho slets mellan narkotika, fylla och kriminalitet och livet med Gud tills han tappade livsgnistan. En morgon vaknade han upp till en annan verklighet.

Martina lutar hakan i handen med blicken in i kameran. I bakgrunden syns olika glasbehållare och växter mot en grön vägg.

Uppdragen av Gud ur mörkaste dyn

En turbulent barndom, missbruk och ångest resulterade i flera självmordsförsök. För Martina Hallberg återstod bara att gå ner på knä och ropa till Gud. Då fick hon svar direkt. Nu vill hon hjälpa andra med psykisk ohälsa att finna källan till friden.

Sebastian tillsammans med sin fru Claudia.

Släppte kontrollen – då kom tron

Religion var inget det talades om i Sebastian Jönsson Segrells familj men han avundades den glädje och trygghet han såg hos kristna. Han ville ha en gudstro men hindrades av otillräckligt med konkreta bevis. När han väl släppte på den kontrollen gjorde Jesus entré i hans liv.

Porträttbild av Carolina Toledo där en stor orangefärgad byggnad med pelare syns i bakgrunden.

"Guds rike är på liv och död"

Självmord, hat och ensamhet präglade Carolinas uppväxt. Men när livet ställts på ända har hon upplevt att Gud har gripit in.

Porträttbild på Peter Klockgärd.

Tårar och en starkare tro på Gud

Många som är kristna från barnsben kan med åren känna att glöden falnar. För Peter blev ett radikalt möte med den Helige Ande en kallelse till att leva mer beroende av Gud. Nu får den nyblivne pensionären genom Guds kärlek och profetians gåva betjäna andra.

Christoffer står lutad mot en vägg med blicken in i kameran.

”Önskar att jag lärt känna Jesus tidigare”

Christopher Embretsen var en sökare som testade på spådom och annat men han blev uppmanad att leta upp en kyrka i stället. På en Alpha-kurs hos Frälsningsarmén fick han svar på sina frågor och en varm gemenskap. Sedan Jesus gjorde entré i hans liv har han mognat och vuxit som människa.

Helen lutar sig mot ett trästaket och tittar leende in i kameran, i bakgrunden syns skogen.

Gud vet vad han gör

Att växa upp i en familj med spel- och alkoholmissbruk lämnade Helen Lidman med en känsla av ensamhet och vilsenhet. Hon försökte döva tomheten med jobb, alkohol och relationer men hittade inget som kunde fylla tomrummet. Tills hon mötte Gud.

Victorita Necula sitter i solen framför ett träd.

”Kan jag bli fri så kan andra också bli det"

Efter en kärlekslös barndom i Rumänien tvingades Victorita Necula till prostitution i Spanien. Hon lyckades fly men var fast i droger och försökte ta sitt liv. Mitt i sorgen träffade hon kristna och tog emot Jesus. Via sitt arbete kom hon till Sverige och nu arbetar hon på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm.

Porträttbild av Anneli Andersson. Hon står framför ett träd och tittar in i kameran.

Gudsmötet befriade Anneli från alkoholen

Anneli Anderssons bror och far dog i alkoholism och efter att hon själv fastnat i samma träsk förlorade hon boende, arbete och hälsa. Till slut gick hon ner på knä och bad Gud om hjälp. Den kvällen upplevde hon befrielse från alkoholen.

Porträttbild av Per-Johan Fernström.

”Vi måste visa på hoppet!”

Så nära helvetet man kan komma. Så beskriver Per-Johan Fernström fängelserna i Ryssland där han arbetade en tid och som fick honom att förlora livsglädjen - tron på en god Gud. När han anställdes på Frälsningsarmén väcktes gudsrelationen till liv igen.

Helene Johansson som tittar in i kameran. Hon står framför en byrå och till höger om byrån står det en lampa.

Då försvann alla tvivel på den kristna tron

Helene Johansson var en sökare men skeptisk till livliga gudstjänster. I ett sådant sammanhang tänkte hon motbevisa äktheten i det hela. Då var det som om hon blev träffad av blixten och tvivlen försvann. Snart hittade hon också till Frälsningsarmén.

Carolina sitter på en bänk med ryggen lutad mot en vägg. I knät har hon en uppslagen bibel som hon läser i.

Det här är fantastiskt – jag lever idag!

Jag har varit nykter i tre år och det är ett bönesvar. Jag hittade en anteckning som jag skrivit dagarna innan jag blev nykter, det stod ”Gud hjälp mig!”

Porträttbild av Birgitta Pettersson. Hon står framför ett kors med blicken mot kameran.

Ockultism och mardrömmar byttes till frälsning och frid

Bitte drogs in i det ockulta vilket ledde till utmattning, rädsla och mardrömmar. När hennes kristna släktingar bad för henne och hon avsade sig den synska förmågan så uppenbarade sig Jesus för henne. Av honom får hon frid, kraft och smärtlindring. Snart hittade hon också till kårgemenskapen i Örnsköldsvik.

Till vänster: En sandstrand med några fåglar som flyger ovanför havet. Till höger: Porträttbild av Rosie Granrot.

I mörkret föddes kärleken till Jesus

Trauma i barndomen gjorde Rosie Granrot till ateist men när trots allt vissheten om Guds existens slog ner som en bomb började en svår kamp inom henne. Hon har fått se sjukdom och självmord på nära håll men har också upplevt Guds närvaro och ledning genom allt.

Porträttbild av Sahra Gillberg. På bilden står det "men jag var ändå sökande efter något mer".

"Jag behövde inte Jesus – för jag hade ju allt"

Sahra Gillberg hade en kärleksfull familj och vänner, äventyr och resor. Livet var härligt, men samtidigt kände hon sig tom. Sahra sökte sig vidare till kyrkan och Frälsningsarmén och där träffade hon så Jesus. ”Han ger mig frid och bekräftar att jag är älskad för den jag är. Jag kan äntligen slappna av och börja leva livet som Sahra.”

Fanny Ljungholms sidoprofil.

Gud är i detaljerna

Fanny Ljungholm är blivande frälsningsofficer. Här berättar hon om sin tro, hur och när hon blev frälst och om händelser ur sitt liv på sin väg med Gud.

Porträttbild av Marina Bratterud.

"Jag vet att Herren välsignar ett villigt hjärta"

Marina Bratterud är frälsningsofficer och arbetar för Frälsningsarmén med att skapa nya mötesplatser för människor. Här berättar hon om sin tro, hur hon blev frälst och om händelser ur sitt liv på sin väg till och med Gud.

Marcus Hammarberg tillsammans med hans fru Elin och deras tre barn. Barnen leker på en lekplats och Marcus och Elin står framför med blickarna mot kameran.

Guds omsorg

"Det liv jag har idag var inget som jag i min vildaste fantasi kunde tänka ut vid den tiden jag ska berätta om. Men jag blev upprättad från den spillra som jag var. Jesus. Det var han som gjorde det." Marcus Hammarberg berättar om sitt liv med Gud.

Porträttbild av Gabriella Högstedt,

"Tron är kärnan i mitt liv"

"Jag lärde mig vad kärlek till Gud verkligen innebär och jag älskade Alpha-kvällarna då jag fick lyssna till berättelser om andras liv med Gud." Gabriella Högstedt berättar också om skolbarnen i Indien som lärde henne att hoppas.

Fredrik Wastesson som håller i en högtalare som han ska lägga i bakluckan på sin bil.

"Det handlar om att leva ett liv i omvändelse"

"Jag minns ett samtal med en barndomskamrat, vi kan inte ha varit mer än 7-8 år gamla. Då slog vi fast att det fanns något mer än bara det vi kunde se och ta på."Fredrik Wastesson berättar om sitt liv med Gud.

Marie Sandberg som ler mot kameran.

"Vad kunde jag göra annat än att kapitulera"

Jag pluggade och läste Bibeln om vartannat och bekände mig som kristen till nya vänners glädje och familjens och gamla vänners förvirring och oförstående.

Guri Nilssons spegelbild.

”Genom lovsången hålls relationen med Gud varm”

Guri Nilsson har alltid haft en tro på Gud och den har genom åren vuxit sig allt starkare. Under många år har hon arbetat med sång och musik inom Frälsningsarmén. "Jag vill föra människor nära Gud så att de får känna sig älskade på det sätt jag har fått känna".

Porträttbild av Lars Widerberg.

"Vem Gud är för mig går inte att förklara med ord"

Efter en stökig ungdom med droger, skulder, fängelse och förföljelse började Lars Widerberg sitt sökande efter Gud. Idag tillhör han Frälsningsarmén i Linköping, skriver böcker och han har rest, predikat och lett bönemöten i många sammanhang runtom i världen. Och kärleken till hans himmelske far går inte att ta miste på.

Mikael Svärd i sitt arbete som busschaufför.

När Mikael ville ta sitt liv hörde han plötsligt Guds röst inom sig

Mikael Svärds barndom präglades av övergrepp i olika former och han levde med en känsla av att varken vara önskad eller älskad. Hans leverne ledde till ett så kraftigt mörker att han tillslut ville ta sitt liv. Men när han hörde Guds röst inom sig och gick ner på knä och ropade efter honom förvandlades allting. Idag är han frälsningssoldat i Mora.

William Stridfeldt som har armarna i luften och tittar till höger om kameran.

Vill bli använd av Gud inom musiken

Williams Stridfeldts mamma tog med honom på ett av Frälsningsarméns läger och där fick han en tro på Gud. Idag är han själv lägerledare och som musiker delar han med sig av sin talang både inom och utanför Frälsningsarméns väggar. ”Även om livet är jobbigt ibland så finns det alltid någon där som man kan be till”, säger han.

Henry Lindell med sin fru Anita Allansdotter.

”Med Gud kan vad som helst hända!”

Henry Lindell växte upp i ett kristet hem men kom lite på avvägar. När han för omkring 14 år sedan träffade en andligt sökande kvinna, numera hans fru, väcktes intresset för Gud igen. Idag är de tillsammans kårledare för Frälsningsarmén i Örnsköldsvik där verksamheten blomstrat på sistone. "Gud är så mycket större än man kan tro", säger Henry.

Porträttbild av Gabriel K. Tshidimus.

”Gud hjälper dig med allt”

Gabriel K. Tshidimus uppväxt i Kongo och senare Kanada var tuff. Även om föräldrarna var troende var han besviken på Gud. När han fick chansen att åka till Sverige för att spela fotboll i kombination med att gå en bibelskola i Frälsningsarméns regi så tackade han trots allt ja. Men han hade inte räknat med att det skulle leda till att han fick en levande relation med Gud.

Porträttbild av Britt Alhbin.

"Med Gud blir livet näst intill fullkomligt"

När Britt Alhbin växte upp var hon ganska blyg och kunde inte sjunga, och trodde därför att hon aldrig skulle kunna bli frälsningsofficer i Frälsningsarmén. Men hon trotsade sina rädslor och har nu levt ett spännande liv som frälsningsofficer, bland annat 19 år i Indonesien och fem år i Pakistan.

Robert Widén som tittar in i kameran. I bakgrunden syns en flagga.

Bad till Gud - blev genast drogfri

Robert Widén började med droger redan vid tolv års ålder och det dröjde inte länge innan han blev sprutnarkoman. Efter 32 års missbruk blev han tipsad av en vän att be till Gud och från den dagen släppte begäret och han blev helt drogfri. Nyligen blev han frälsningssoldat i Frälsningsarméns kår i Västerås.

Till vänster: Caroline Keller som står och talar vid ett podium. Till höger: Porträttbild av Caroline Keller.

Bröt nacken, förlorade medvetandet och mötte Jesus

En misshandel tvingade Caroline Keller till skyddad identitet, hennes barns död ledde henne in i depression och ångest och en våldtäkt resulterade i hemlöshet. När hon föll från ett fönster bröt hon nacken men så upplevde hon ett kärleksfullt möte med Jesus som förde henne till Frälsningsarmén. ”Allt jag har saknat har jag fått tillbaka igen, tack vare att jag släppte in Jesus”, säger hon.

Till vänster: Ryggtavlan på en person i ett kök på Frälsningsarmén i Strängnäs. Till höger: En skylt med texten "Du är älskad!".

”Sträcker man fram handen till Gud så finns han där”

Anna hamnade i drogmissbruk då hon försökte lindra sin psykiska smärta. När hon tillslut kom ur det sökte hon upp Frälsningsarmén i Strängnäs. Där möttes hon av kärlek, gemenskap och en hjälpande hand. Men framför allt gjorde mötet med människorna där att hon fick en tro på Gud.

Till vänster: Hanna Smedjegård. Till höger: Ryggtavlan på Hanna som står uppe på ett berg vänd mot havet. Hon sträcker båda armarna upp i luften.

Med Jesus kom friden

Hanna fascinerades av kristnas tro men hade ingen tanke på att själv bli kristen. Men via en kör fick hon kontakt med Frälsningsarmén där hon kände sig hemma från första stund. Efter att hon tagit emot Jesus kom en frid över hennes liv som hon inte visste att hon saknade och hennes kontrollbehov har minskat, något som hon är oerhört tacksam för.

Porträttbild av Katrin Eklund som står ute i naturen med blicken mot kameran.

Hon vill varna för new age och ockultism

Katrin Eklund kom i kontakt med andlighet då vännerna lekte ”anden i glaset”. I början var allt ljust och fantastiskt men snart var Katrin inne i ett mörker som höll på att kosta henne livet. I sjukhussängen bad hon desperat till Gud.

"Min väg till Gud har gått genom fotbollen"

”Jag träffat många människor som har stor kunskap om Bibeln men det känns ibland som om kunskapen sitter mer i huvudet än i hjärtat.” Ernesto Ferreira, ungdomsledare på Frälsningsarmén och Football For All i Västerås berättar om sin väg till Gud.

Porträttbild av Tomas Samuel. Till höger om Tomas står ett stort kors av trä.

Från muslim till kristen

Tomas överraskades av medmänskligheten i Guds berättelser. Han kunde se hur Gud är densamma igår, idag och imorgon och att Bibeln säger sanningen. Han tänkte: ”Hur kan jag tycka om detta, jag är ju en muslimsk Imam?”. Tomas önskan är nu att alla skall lära känna Kristus, och vara i harmoni med sin skapare och i sin tro.

Gabriel Jonasson som sitter i en båt på vattnet, och med blicken mot kameran.

Gud leder och hjälper mig

Gabriel Jonasson fick tidigt en tro på Gud men under konfirmationen förra året blev han mer övertygad. Detta tack vare undervisningen och att det infann sig en inre visshet hos honom. Idag ber han alltid Gud om hjälp i skolan då han har både räkne-, läs- och skrivsvårigheter och han har klarat alla prov.

Till vänster: En bilväg med träd som växer på båda sidorna om vägen. I bakgrunden, genom en trädkrona, syns en solnedgång. Till höger: Sven Tegner.

Alkoholsuget försvann helt när han tog emot Jesus

Sven Tegnér hade tidigt en gudstro men gled bort från den gemenskapen och hamnade i ett allvarligt alkoholmissbruk. Han försökte sluta men fick flera återfall. Han sökte sig då tillbaka till Frälsningsarmén och Gud. Sedan dess är tillvaron sig inte lik och alkoholsuget är helt borta. ”Jag har fått ta Guds hand och han leder mig. Det är det största som har hänt mig”, säger han.

Till vänster: Ryggtavlan på en person som är ute och går på en snötäckt stig i skogen. Till höger: Ann Sahlström.

"Jag bytte parkbänken mot botbänken"

När Ann Sahlströms son tog livet av sig tog hon till flaskan och hamnade i ett svårt missbruk. Hon försökte sluta men lyckades inte och även hon har försökt ta livet av sig. När hon besökte Frälsningsarmén kände hon sig genast hemma och idag kan hon inte tänka sig en tillvaro utan Gud.

Till vänster: Lasse Wikström som tittar till vänster om kameran. Till höger: Lasse som står och talar i en mikrofon.

Missbrukaren som blev bönesergeant

Lasse Wikström flydde tidigt in i ett blandmissbruk. Han lyckades bli drogfri men var fortfarande fylld av mörker och bitterhet. Då gjorde Gud entré i hans liv. Idag mår han bra och är lycklig. Nyligen blev han ansvarig för bönearbetet på Frälsningsarméns kår i Sundsvall. ”Jag är så stolt över att visa att jag tror på Gud”, säger han.

Till vänster: Ryggtavlan på en person som är ute och går på en snötäckt stig i skogen. Till höger: Susann Karlsson.

Blev helad från hosta och allergi

När Susann Karlsson sörjde sin bortgångne man hamnade hon av en tillfällighet på andakt hos Frälsningsarmén. Där började en gudstro att spira och hon upplevde en stark kärlek och trygghet. När hon fick förbön för hosta och pollenallergi blev hon dessutom helt fri från dessa besvär.

Porträttbild av Karl Gunnar Svensson. Han står till vänster om en tavla med texten "Se, jag är med eder alla dagar intill världens ände", och tittar in i kameran.

”Utan Frälsningsarmén hade jag inte överlevt”

Karl Gunnar Svensson var inte ett önskat barn, hans mor försökte till och med ta livet av honom. I fosterhemmet fick han inte heller någon kärlek. Han drabbades av psykisk ohälsa och alkoholmissbruk men fick kontakt med Frälsningsarmén och Gud, då vände tillvaron.

Till vänster: Ryggtavlan på en person som är ute och går på en snötäckt stig i skogen. Till höger: Lennart Wiman.

Från dödslängtan till livsglädje

Lennart Wiman har drivit flera företag och haft gott om pengar men var inte lycklig, föraktade sig själv och ville ta livet av sig. När han blev medbjuden till en kyrka och en alpha-kurs, grundkurs i kristen tro, föll bitarna på plats. Idag är han kristen, lycklig och älskar både sig själv och livet.

Porträttbild av Hans Mannefred. Han tittar upp mot himlen.

Helad från cancer – metastaserna var plötsligt borta

Hans Mannefred fick veta att han drabbats av obotlig cancer och att han förmodligen bara hade några veckor kvar att leva. Han och bekanta vände sig till Gud och bad om ett helande. Nästa gång Hans blev röntgad fanns det inte längre några spår av metastaser i lungorna och lymfkörtlarna.

Till vänster: Ryggtavlan på Farid som öppnat en dörr. Till höger: Farid utanför Frälsningsarmén i Norrköping.

En dröm förändrade hans liv

Farid flydde från Afghanistan och kom till Sverige för fyra år sedan. Han har muslimsk uppväxt men här mötte han kristna som fick honom att börja fundera. En natt hade Farid en dröm som påverkade honom starkt och som ledde till att han tog emot Jesus.

Porträttbild av Ola Dahl som tittar in i kameran och pekar upp mot himlen med ena handen.

Änglabesök mitt i ångesten

Ola Dahl har överlevt en våldsam barndom med dödshot, skjutningar och tragedier. Men mitt i allt har han upplevt starkt hur Gud har talat till honom, han har haft änglabesök och blivit mirakulöst helad från olika åkommor. Nu vill han ägna sitt liv åt att hjälpa andra som mår dåligt fysisk eller psykiskt.

Börje Duvell tillsammans med sin fru och deras dotters familjs hund Nelzon.

Samtal med Gud i sjukhussängen

I slutet av 70-talet arbetade Börje Duvell som ambassadsekreterare i Kinshasa, huvudstaden i Kongo. Där var han med i en svår bilolycka som höll på att kosta honom livet. Mitt i allt upplevde han hur Gud började tala till honom, bland annat om projekt som verkade omöjliga att förverkliga.

Till vänster: En stig av grus i skogen. Till höger: Porträttbild av Catharina Gustafsson.

”Att jag har överlevt är ett mirakel”

Catharina Gustafsson har varit nära döden på grund av droger och sjukdom. Sedan barnsben har hon bett till Gud och idag tror hon att det är det som har fått henne att överleva. Även läkarna ser henne som ett mirakel. För 1,5 år sedan bad hon en frälsningsbön och nyligen blev hon medlem i Nässjö kår.

Porträttbild av Lars-Gunnar Björklund.

Läkarna: ”Ett mirakel vi inte kan förklara”

Efter hjärtstillestånd och infarkt kopplades Lars-Gunnars hjärna ur helt under 15 minuter. Efter fem minuter brukar hoppet vara ute. Efteråt gav läkarna honom beskedet: ”I natt har det hänt ett mirakel som vi inte kan förklara”. Själv är han övertygad om vem som står bakom miraklet.

Till vänster: Porträttbild av Roger Windahl. Till höger: En stig av träplankor i en skog. Längs med stigen står det trä, och solstrålar lyser igenom trädkronorna.

”Under hårda tider prövas tron”

Nej, till att arbeta som präst, svårigheter att få barn och ett allvarligt insjuknande har varit tuffa inslag i Roger Windahls liv. Hans tro har satts på prov men han har då sökt sig närmare Gud. Idag har Roger fyra barn, varav två biologiska, och är helt friskförklarad. Nyligen blev han också medlem i Frälsningsarmén.

Till vänster: En liten bro av trä, och nedanför rinner det vatten från en liten å. Till höger: Porträttbild av Tapio Kinnunen. Han tittar till vänster om kameran.

”Jag har lärt mig att använda Jesu namn”

När Tapio Kinnunen var sjuk sökte han sig till kyrkan och tog emot Jesus. Han lärde sig att om man tror och ber i Jesu namn så kan mirakler hända. Han har själv blivit helt botad från flera åkommor och många har kommit till tro genom honom. Idag är han pastor och aktiv inom FFA, Football for all Global, för ensamkommande flyktingkillar.

Till vänster: Porträttbild av Roger Jönsson. Till höger: En stig av träplankor i en skog. Längs med stigen står det trä, och solstrålar lyser igenom trädkronorna.

Från misär till en frid som smittar

Efter ett dödsbesked tappade Roger Jönsson tron på en god Gud. Skador från en bilolycka, fritidshus som brann ner och skuldsanering är annat han har drabbats av. Trots allt är han idag kårledare i Frälsningsarmén och har en trygghet i livet som människor lägger märke till och själva vill få del av.

Till vänster: En landsväg bland gröna ängar. Till höger: Porträttbild av Ludwig Fontanac tillsammans med hans hud.

Gud blev personlig

"Aldrig trodde jag att jag skulle älska Gud, än mindre att han skulle älska mig. Nu vet jag bättre." Ludwig Fontanac, kårledare för Frälsningsarmén i Borlänge berättar om sin väg till Gud.

Porträttbild av Ankie Dahlstedt. Hon tittar till vänster om kameran, och i bakgrunden syns blommor.

”Här blir jag sedd, behövd och kan vara den jag är”

Ankie Dahlstedt har haft ett omfattande självskadebeteende som följd av en traumatisk barndom. När hon blev drogfri och kom till Frälsningsarmén vändes tillvaron. Hon har fått kärleksfulla vänner och hjälper nu andra med missbruksproblem. Idag kan hon inte tänka sig ett liv utan Jesus som har gripit in i svåra stunder.

Till vänster: En stig i mitten av två ängar. Till höger: Porträttbild av Magnus Magnusson.

Från kriminell till kristen ”dåre”

När pappan dog började Magnus Magnussons liv kantas av droger, kriminalitet, fängelsevistelser och skulder. Via ett tolvstegsprogram kom vändningen. Idag har Magnus en gudstro, jobbar i en kyrka och har fått vänner och stöd via Frälsningsarmén i Jönköping. Men i början tyckte han att kristna var dårar.

Till vänster: Porträttbild av Mariann Wiklund. Hon tittar till höger om kameran med ett leende. Till höger: En landsväg bland gröna ängar.

Kirurgen: ”En läkare större än jag har botat dig”

När Mariann Wiklund fick knutar på stämbanden greps hon av stor rädsla. Hon gick ner på knä och bad en bön till Gud att han skulle gripa in om han fanns. När det var dags för den inplanerade operationen var knölarna borta. Marianne hade även bett Gud om en speciell gåva och även den önskan infriades.

Till vänster: Fokus på en smal grusväg. I bakgrunden syns träd och buskar. Till höger: Porträttbild av Lotta Rodin Lundberg.

Mitt i hjärtat av Guds plan

"Min väg till Gud har varit slingrig och allt annat än självklar. Jag har alltid varit en sökare och innan jag lärde känna Jesus var naturen min högre kraft, till stor del tack vare Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram." Läs Lotta Rodin Lundbergs berättelse.

Till vänster: En asfalterad väg med skog runtom sig. Solstrålar kikar fram genom några träd och lyser ned på vägen. Till höger: Porträttbild av Harri Toivanen.

Självmordstankar byttes mot glädje och frid

När Harri Toivanen drabbades av en demenssjukdom kände han det som om livet var slut. Han isolerade sig och tänkte på självmord som enda alternativet. När han kom till Frälsningsarmén och tog emot Jesus vände tillvaron. Han har fått tillbaka glädjen och hoppet. Dessutom stannade sjukdomens utveckling av.

Till vänster: En asfalterad väg med träd runtom. Till höger om vägen kikar solstrålar fram genom träden. Till höger: Porträttbild av Chatarina Haglund.

”Gud finns och vill hjälpa dig”

Livet har inte alltid varit enkelt för Chatarina Haglund men när hon har gått igenom mörka perioder har hon fått stöd både av sin kårledare och av Gud. Efter långvariga problem har hon även varit med om ett fysiskt helande. Nu vill hon uppmana den som har det tufft att testa att be en bön.

Till vänster: Ett kök. Till höger: John Olsson som sitter på en veranda och ler mot kameran.

"Nästan för bra för att vara sant"

Sedan John Olsson fick en personlig relation med Gud har han fått flera klockrena bönesvar i precis rätt tid. När han känt sig vilsen har Gud visat en väg och gett honom mer än allt han har bett om. Det gäller exempelvis vilken stad John skulle bo i, jobb och boende. "För bra för att vara sant", tycker John själv.

John tillsammans med sin biologiska familj i Filippinerna. Från vänster: Hans mormor, systerdotter, mamma, John själv, hans syster och pappa.

"Jag har fått svar på mina frågor"

John Olsson adopterades tidigt från Filippinerna. På någon av de 7000 öarna bor hans biologiska familj. Under praktikperioden på bibelskolan fick han svar på sina frågor om Gud och under praktiken "råkade" han hamna på just ön där han föddes. Men ville hans familj ha med honom att göra, undrade han?

Till vänster: En väg med en solnedgång i bakgrunden. Till höger: Porträttbild av Anders Sjödin.

"Jag hade inte levt utan min tro"

Som 15-åring var Anders Sjödin en fullfjädrad alkoholist, senare narkoman, skuldsatt, mordhotad och självmordsbenägen. För 19 år sedan var han under förbön med om en påtaglig andlig upplevelse. ”Hela rummet lystes upp, jag kände en sådan lycka och jag vet att jag mötte Jesus då”, säger han.

Till vänster: En stig i skogen. Till höger om stigen kikar solstrålar fram igenom några träd. Till höger: Porträttbild av Johanna Samuelsson.

Lögn och dubbelliv – nu regerar sanningen

Trots en kristen uppväxt hade Johanna Samuelsson ingen äkta relation med Gud. I tonåren gled hon in i ett dubbelliv fyllt av lögner. När allt uppdagades rasade hennes värld samman men det blev också en nystart för henne. Idag är hon kårledare och brinner särskilt för den yngre generationen.

Porträttbild av Ingrid Hagberg. Ingrid sitter utomhus i en soffa, och till höger om henne sitter det en liten hund. Hon tittar leendes in i kameran.

Gudstron som ger styrka och hälsa

När man hör Ingrid Hagberg berätta om sin barndom väcks både vrede och sorg. Men genom allt har hon ändå känt att Gud har funnits vid hennes sida. Bibeln, Guds ord, har gett henne styrka, tröst, hopp och glädje. Som när hon låg på sjukhus med kraftigt blödande magsår som läkte snabbare än förväntat.

Till vänster: En asfalterad väg med träd som står längs båda sidorna av vägen. På marken ligger det höstlöv som ramlat ned från träden. Till höger: Porträttbild av Anders Wiklund.

Ljuset i tunneln blev vändpunkten

Den kristna uppväxten gjorde Anders Wiklund rebellisk och han hamnade i ett långvarigt missbruk. När en terapeut på ett behandlingshem pratade om Jesus drabbades Anders av ett starkt ljussken och en påtaglig eufori. Idag är han drogfri och kårledarens högra hand på Frälsningsarmén i Örnsköldsvik.

Till vänster: En vattenpöl med en solnedgång i bakgrunden. Till höger: Porträttbild av Rita Olafsen.

”Nu kan ingenting rubba mig”

Rita Olafsens liv har varit fyllt av destruktiva inslag och år av terapi hjälpte henne inte. Med alkohol och tabletter tänkte hon göra slut på allt. Motvilligt hamnade hon på en kurs i kristen tro. Hon tog emot Jesus, blev fri från sitt förflutna och fick en livsglädje och frid som inte har släppt taget om henne.

Till vänster: En trollslända som sitter på toppen av en pinne. Till höger: En snötäckt skog med solstrålar som kikar fram genom träden.

Helad i rygg och själ

Jenny Böttcher har haft en svår barndom och levt med män som behandlat henne illa. Ätstörningar och allvarliga ryggproblem är annat hon har i bagaget. Hos Frälsningsarmén fann hon trygghet och kärlek. Där växte hennes gudsrelation och efter förbön blev hon dessutom fysiskt helad. Läs om Jennys väg till Gud.

Till vänster: En stig i en höstskog med solstrålar som lyser igenom några träd. Till höger: Porträttbild av Christina Carlsson.

År av dödsångest försvann

Christina Carlsson har en del tuffa händelser i bagaget. Hon hade långvarig dödsångest och kunde känna sig tom och ensam. Men att bli en kristen var uteslutet. Ändå hamnade hon i kyrkan och efter att hon fått förbön försvann dödsångest helt och hållet. Nu är hon engagerad i Frälsningsarmén i Sundsvall.

Till vänster: En asfalterad väg med träd runtom. Till höger om vägen kikar solstrålar fram genom träden. Till höger: Michael Gräll som sitter i en båt och håller upp en fisk. Han tittar in i kameran och ler.

Även ateister helade när han ber

Mobbning, stryk hemma, spel- och porrberoende och ockultism är delar ur Michael Grälls förflutna. Men så fick han ett kraftfullt möte med Jesus och i och med det också gåvan att bota sjuka. Även de som hånat honom för hans tro har häpnat när han har bett för dem och de blivit friska.

Porträttbild av Pernilla Svedman. Hon står framför en vägg med en tavla på, och tittar in i kameran.

"Det är något religiöst vid dörren!"

När hon växte upp gick familjen aldrig till kyrkan, men Pernilla Svedman berättar att hon alltid haft en barnatro. ”Jag har ingen aning var jag fått den ifrån, säger hon. Men jag bad jämt till Gud när jag liten och hade små ritualer, sjöng psalmer och sådant på kvällarna”. Läs om Pernillas väg till Gud.

Porträttbild av Karin Larsson. Hon står utomhus vid en metallstång med en skylt på. Skylten föreställer en dalahäst med numret "90" på. I bakgrunden syns en äng och en stor skog.

Vägledd av Guds röst

Karin Larsson är uppvuxen i ett kristet hem och har burit med sig sin gudstro under livet. Vid ett par tillfällen har hon hört Guds röst tydligt då han har låtit henne veta sin vilja för hennes framtid. Hon utbildade sig till frälsningsofficer och har fått uppleva hur många av Guds löften gått i uppfyllelse.

Till vänster: En grusväg med solstrålar som kikar fram genom några träd. Till höger: Porträttbild av Marjo Maikkunen och hennes make Pasi.

Guds plan är det största man kan hitta

Marjo Maikkunen och hennes make Pasi är båda musikaliska och har haft arbeten inom den branschen. När Marjo blev kristen ändrades fokus till låtar med andligt innehåll. Efter år av bön tog även maken emot Jesus. Nu känner de sig spända inför framtiden då de känner sig kallade att arbeta för Gud.

Till vänster: En asfalterad väg med träd som står längs båda sidorna av vägen. Till vänster om vägen kikar solstrålar fram genom trädkronorna. Till höger: Porträttbild av Karin Sundell.

Ljuset sköljde bort smutsen

Karin Sundells liv har kantats av ångest, missbruk och självmordsförsök. Vårdpersonal dömde henne till ett liv på institutioner. En betydelsefull händelse var när en kärleksfull ljusgestalt uppenbarade sig för henne. Idag bor hon i egen lägenhet, har vänner i Frälsningsarmén och en stark tro på Gud som bär genom allt.

Till vänster: En bild tagen lågt ned på en asfalterad väg. På båda sidorna av vägen står det träd, och framåt lyser solen mot kameran. Till höger: Porträttbild av Elisa Gallardo.

Guds plan – skrämmande och spännande

Under en gudstjänst när det erbjöds förbön för de med officerstankar började Elisa Gallardos hjärta att dunka. Hon hade inte haft några sådana planer men nu i efterhand kan hon se hur Gud har förberett henne inför framtiden som känns både läskig och spännande på samma gång, tycker hon.

Per-Erik Jonsson ute i naturen. Han sitter vid ett campingbord och bakom honom står det ett tält.

Sökte och hittade rätt tillslut

Per-Erik Jonsson var en sökare samtidigt som det kristna livet och de som pratade för mycket om Jesus skrämde honom. Idag tror han att Gud har haft en plan med de människor och situationer som kantat hans väg och han hade själv en stark frälsningsupplevelse. Sedan dess kan inte heller han sluta att tala om sin tro.

Till vänster: Ryggtavlan på en person som är ute och går på en snötäckt stig i skogen. Till höger: Porträttbild av Ihlona Sjödin.

”Jag har ett fantastiskt liv nu”

Vid 14 års ålder drack Ihlona Sjödin alkohol tillsammans med sina föräldrar. Hon har blivit misshandlad och bott i en bil. Ihlona försökte bryta med missbruket utan resultat. Men så kom hon i kontakt med kristna och blev själv frälst. Med stöd av sina nyfunna vänner och sin gudstro är hon idag fri. Läs eller lyssna på Ihlonas berättelse.

Nicolaj Vollburg som sitter vid ett piano och tittar in i kameran. I bakgrunden syns ryggtavlorna på personer som sitter på stolar med noter och texter framför sig.

Ta reda på vem Gud är

”Gud är inte som alla andra - Gud är den ende! Inte heller du ska vara någon annan än den Gud tänkt att du ska bli. Min erfarenhet är att Gud inte kan fås på formel. Inget i mitt liv har jag kunnat förutse utgången av.” Läs Nicolaj Vollburgs väg till Gud.

Till vänster: Eva Zetterlund ombord på en färja. Hon står lutad mot ett räcke och tittar in i kameran. Till höger: En bild tagen från en strandkant på ett hav.

”Gud knackade mig på axeln”

När Eva Zetterlund satt och studerade Bibeln en dag fastnade hon för en särskild vers. Hon upplevde det bokstavligen som om Gud knackade henne på axeln och frågade om hon var redo att komma in i tjänst för honom. Eva hade aldrig haft i åtanke att bli frälsningsofficer men nu är hon kårledare för Frälsningsarmén i Umeå.

Till vänster: En asfalterad väg som slingrar sig upp mot en backe. Det står träd om bägge sidorna av vägen. Till höger: Porträttbild av Christine Roman Emanuel som har en ridhjälm på huvudet och tittar in i kameran.

"Gud finns med även när vägen är krokig"

När Christine Roman Emanuel slängdes av en häst, tyckte hon först att det gick bra men hon blev allt sämre i hälsan och det blev en lång kamp tillbaka till ett vanligt liv igen. Trots allt har hon känt tryggheten i att Gud är med i alla tider. Hon har omvärderat en del saker och blivit mer tacksam för det hon har.

Jannika Kauppi ute på promenad med en barnvagn.

Skuldbördan löst genom mirakel

Jannika Kauppi har kunnat bocka av alla punkter utom en på en önskelista hon skrivit till Gud. Däremot blev hon och maken väldigt modlösa när de drabbades av en stor skuld. Men så upplevde de att Gud gav dem ett uppmuntrande besked. Dagen efter fanns den exakta summan de behövde på makens ”okända” konto.

Anneli med sin make Karl-Gustav.

"Jesus blev min räddning"

En dödssjuk mor, mobbning, otrohetsdrama och missbruk är saker Anneli Hansson har i bagaget. Hon var till och med nära att ta sitt liv. Men så mötte både hon och hennes man Gud och med hans hjälp har familjen återupprättats. Maken går nu på Frälsningsarméns Officersskola och Anneli vill använda sitt tuffa förflutna till att hjälpa andra människor.

Porträttbild av Anelma. Hon sitter i en fåtölj på Frälsningsarméns kår i Strängnäs och tittar in i kameran.

"Jag behöver ingenting, bara jag har Gud"

En tragisk barndom fylld av olika typer av övergrepp har satt djupa spår i Anelma. Men när hon för några år sedan kom till Frälsningsarmén möttes hon av värme och kärlek och då påbörjades en läkeprocess inom henne. Jag möter henne på kåren i Strängnäs där hon berättar om sin livsresa.

Porträttbild av Kamilla Lindstedt som tittar in i kameran. Hon står utomhus på en gatan, och i bakgrunden syns byggnader.

Mot ljuset ur det mörkaste mörka

Utan gränser och med alkohol flödande växte Kamilla upp i en miljö långt bort från såväl trygghet som tro. Det totala mörkret rådde, droger, slagsmål och misshandel var vardag. Vändningen kom när mamman helt otippat fann Gud. Kamilla berättar om sin väg till Gud och ett nytt liv.

Porträttbild av Mikael. Han står vi ett fönster och tittar in i kameran. I fönstret står det en grön krukväxt.

Rädslan för Gud byttes mot en kärleksrelation

Hossein föddes i Afghanistan, växte upp i Iran och flydde till Sverige. Här har han bott i tre år och i Västerås fick han kontakt med Frälsningsarmén och lärde känna Jesus. Tidigare var han rädd för Gud men idag har Mikael, som han numera kallar sig, en gudsrelation som ger honom kärlek, frid och hopp.

Till vänster: Ett fotspår i sanden vid havet. Till höger: Porträttbild av Günsen Cezmil som sitter i en soffa och ler mot kameran.

"Jag blir aldrig mätt på att lära känna Jesus"

För omkring 30 år sedan kom Günsen Cezmil och hennes man från Turkiet till Sverige. Efter 15 år fick Günsen praktik på Frälsningsarméns kår i Västerås och efter noga övervägande bestämde hon sig för att ta emot Jesus i sitt liv. Idag kan hon inte tänka sig en tillvaro utan honom eller vännerna i kåren.

Porträttbild av Buster som tittar till höger om kameran. Han har på sig keps, solglasögon och ytterkläder.

Det enda jag vill är att lära känna Jesus bättre och bli helnykter

Som ung flyttades Buster runt och kände sig aldrig hemma någonstans. Flykten från tillvaron ledde in honom i missbruk. Trots allt har hans tro på Gud funnits med honom och han har sett mirakler ske i hans liv. Idag är han fri från amfetaminberoendet och utan Gud tror han inte att han hade levt idag.

Porträttbild av Anna-Karin Åkerman som ler mot kameran.

Barnatron håller livet igenom

"Min väg till Gud, den har på något sätt alltid varit självklar. Mina föräldrar bar mig till Frälsningsarmén i Alingsås när jag var ny på den här jorden och jag blev för säkerhets skull både barnvälsignad och döpt." Anna-Karin Åkerman är idag medlem hos Frälsningsarmén i Örebro och berättar här om sin väg till och med Gud.

Till vänster: Porträttbild av Anna-Lena Hjerpe. Till höger: En livboj som hänger på en stång vid en sandstrand.

"Gud är med och ger en inre trygghet"

Anna-Lena Hjerpe fick beskedet att hon inte kan bli gravid. Trots det är hon nu mor till två biologiska barn. När hon körde av vägen knycklades bilen ihop likt ett dragspel medan samtliga fem passagerare var helt oskadda. Genom allt kan hon se Guds närvaro, styrka och omsorg, även sedan hon diagnostiserades med Parkinsons sjukdom.

Porträttbild av Gun Lindström. Hon står utomhus framför en grön buske och ler mot kameran.

Artrosen botades under förbön

Gun Lindström växte inte upp i något kristet hem men fick ändå tidigt en gudstro. När hon drabbades av artros i höger hand botades hon ögonblickligen när hon tittade på ett kristet tv-program. Senare fick hon samma problem i andra kroppsdelar och även denna gång helades hon men under ett frikyrkomöte.

Porträttbild av kårledaren Sara Törnå som ler mot kameran.

"Valet att följa Gud räddade mig"

I tonåren snattade Sara Dahlberg, stal pengar och svor som en borstbindare. Men hon tog beslutet att följa Gud och har varit med om flera mirakler. Tumörer har försvunnit och hon fick ett klockrent bönesvar när en vän utmanade hennes tro. Dessutom hindrade Gud henne från ett planerat självmord och kallade henne att bli frälsningsofficer.

Till vänster: Porträttbild av Lina Melkersson som ler mot kameran. Till höger: Lina tillsammans med kollegan Julia Adolfsson. De håller upp en bok och ler stort mot kameran.

"Mitt i allt visar sig Gud på de mest underbara sätt"

"Min tro på Jesus har varit bidragande till så mycket- självförtroende (eller kanske snarare Jesusförtroende), ledarskap, vänner, äventyr, spänning, utmaningar och en massa annat." Lina Melkersson, blivande frälsningsofficer, berättar om sin väg till Gud.

Till vänster: En våg på havet. I bakgrunden går solen ned. Till höger: Porträttbild av Robert Lindgren som ler mot kameran.

”Herren ger aldrig upp om en”

Robert Lindgren har en del tuffa år bakom sig. Men via sin barnatro han har också upplevt Guds beskydd. Som liten föll ner mot en djup älv men slungades plötsligt tillbaka upp på land. Händelser som dessa har förvissat honom om att det finns en mening med hans liv. För Gud ger inte upp om en, påpekar han.

Ryggtavlan på Adam som lutar sig mot ett räcke. Till höger om honom står det ett kors med lampor som lyser.

Trots misshandel, hot och hat – Adam står fast vid sin tro

Adam, som är från Marocko, ifrågasatte islam och konverterade till slut till kristendomen. Därför har han blivit fängslad, misshandlad och utfryst. Han flydde landet och hoppas nu få asyl i Sverige då han har kristna vänner här och människor i Frälsningsarmén som har stöttat honom på olika sätt.

Porträttbild av Amir som tittar in i kameran.

En dröm som blev verklighet

"Livet är svårt för oss alla, kristna och inte kristna. Men Jesus lärde mig hur jag ska gå igenom livet enklare," säger Amir när han berättar om sin väg till Gud.

Porträttbild av Carmen Svart. Hon står lutad mot en trädgren och tittar upp till höger om kameran.

Pappans död ledde till missbruk och hemlöshet

Carmen Svarts har alltid haft en kristen tro men när pappan dog i cancer blev hon så besviken på Gud att hon vände honom ryggen. Det ledde till ett tio år långt heroinmissbruk som innefattade brott, fängelsevändor och hemlöshet. Men så kom vändningen, som Carmen själv menar är ett Guds verk.

Porträttbild av Tahir. Han tittar till vänster om kameran.

Vill sprida kärlekens budskap

Tahir och hans familj levde under hot i Pakistan och flydde till Sverige. Här upplevde de frihet och fick vänner som svarade på deras funderingar kring den kristna tron. Nu har de konverterat, något som har varit livsförvandlande men som samtidigt innebär en fara. Men de älskar att sprida kärleksbudskapet om Jesus.

Porträttbild av Monika Fältö som ler mot kameran. Hon står framför en vägg med texten "Mercy".

Bytte drogerna mot Jesus

När Monika Fältös man var otrogen och äktenskapet sprack flydde hon in i ett allvarligt missbruk. Hon förlorade allt: arbete, bostad, självförtroende och hälsa. Men när hon sökte hjälp hos Frälsningsarmén i Halmstad vände tillvaron.

Porträttbild av Tommy som står utomhus. I bakgrunden syns vatten.

Mötte Jesus på båten

En trasig uppväxt ledde in i missbruk och Tommy slets mellan detta och relationen med Gud. Efter en skilsmässa gick det fort utför och han blev hemlös. Men så kom han till missionsbåten Shalom där han mötte Jesus på nytt. Nu går han bibelskola och är helt fri från droger och narkotikaklassade tabletter.

Till vänster: En stig i skogen. Till höger om stigen kikar solstrålar fram igenom några träd. Till höger: Porträttbild av Soledad.

Fick ingenting – har nu allt

Under uppväxten i Bolivia särbehandlades och stöttes Soledad bort av föräldrarna. Hon levde på gatan men lyckades hålla sig ifrån droger och prostitution. Så småningom kom hon till Sverige och kom i kontakt med Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla. Idag har hon allt hon önskar och behöver.

Till vänster: Porträttbild av Hossein Bahrami. Till höger: Två bilder tagna från Iran. Den ena bilden är på en hög byggnad och den andra är på en soldatmarsch.

Bytte både land och religion

Hossein och hans fru lämnade Iran för Sverige. Här blev de kristna och därför har vissa tagit avstånd från dem. Men att leda bönegrupper och Alpha-kurser på persiska och därmed få dela med sig av den kristna tron är värt mer än något annat för dem.

Till vänster: Porträttbild av Jerker Lindén. Till höger: En person som får hjälp upp för ett berg av en annan person, och med en solnedgång i bakgrunden.

"Jag hade aldrig fixat det utan kraft från ovan"

Ett bra jobb, ett spännande liv utomlands och en förmåga att bemästra och reda ut det mesta. Det kännetecknade Jerker Lindéns tillvaro. Men så insjuknade hans älskade hustru och livet blev tungt och svårt. En söndag när det var som värst var Jerker på Frälsningsarméns kår i Nässjö. I förtvivlan bad han Gud om hjälp. Då vände det. Läs om Jerkers väg till Gud.

Porträttbild av Kim som står vid vattnet. Han tittar till vänster om kameran.

"Gud, om du finns så hjälp mig!"

Då Kim mådde dåligt självmedicinerade han vilket ledde till missbruk och överdoser. Han hamnade i respirator och var nära att dö men överlevde mirakulöst. En dag bad han till Gud även om han inte visste om han fanns. Det blev starten på hans nya liv utan droger och med Jesus.

Porträttbild av Elisabeth Lundqvist på kåren i Nässjö. Hon står vid en beige vägg och på väggen hänger det en färgglad tavla.

"Visste inte att man kunde ha ett sånt här liv!"

Mammans död och för mycket arbete fick Elisabeth Lundqvist att gå in i väggen. Hon var självmordsbenägen och ville helst isolera sig. Men så fick hon komma till Frälsningsarméns kår i Nässjö och hjälpa till i köket. Där fick hon fina vänner som även delade med sig av den kristna tron. Den frid och livsglädje hon känner idag har hon aldrig upplevt tidigare.

Porträttbild av Mats Lilja som tittar in i kameran.

Lämnade tjuvandet och mötte Gud

Mats dubbelnatur kastade honom tidigt mellan grov kriminalitet och en känsla för hög moral och hårt arbete. I många år satt han i fängelse och var sjuk i omgångar innan mötet med Frälsningsarmén i Sala blev en vändpunkt. Nu vet Mats att han vandrar med Jesus.

Till vänster: Entrén till Frälsningsarmén i Malmö. Till höger: Porträttbild av Solaiman som tittar till vänster om kameran.

Fann tryggheten i Sverige och i Jesus

På grund av krig flydde Solaiman och hans familj från Syrien och kom hit för sex år sedan. Här kom han i kontakt med Frälsningsarmén där han fick praktik och bättre språkkunskaper. Förutom tryggheten i det svenska samhället hittade han även friden hos Jesus. Idag vill han dela med sig av den kristna tron till alla.

Till vänster: En person som drar handen mot grässtrån på en äng. Till höger: Porträttbild av Alexis Magnusson.

Efter åren i sekten blev han frälst på nytt

Som sjuåring adopterades Alexis och kom till Sverige. Bakom sig har han övergrepp, mobbning och självmordsförsök. Han fick kontakt med Frälsningsarmén och tog emot Jesus men senare drogs han in i en sekt som raserade hela hans gudsbild. Men när han efter en tid kom i kontakt med Frälsningsarmén igen kom friden och glädjen tillbaka.

Porträttbild av Gunilla Flodén. Hon står utomhus och lutar sig mot ett räcke. I bakgrunden, bakom henne, står det gröna träd med vita blommor på.

Irriterad på makens frälsning men läste Bibeln i smyg

Gunilla Flodén störde sig på sin man när han blivit frälst. Han blev förändrad och pratade om Jesus hela tiden och Gunilla var rädd att han skulle lämna henne. Ändå läste hon Bibeln när han inte såg och maken fick till sist med henne till kyrkan. Efter det mötet har även Gunillas liv förvandlats.

Till vänster: En stig på en stor grön äng. Till höger: Porträttbild av Peter Flodén som tittar till vänster om kameran.

"Viktigt att ha med Gud i allt!"

En dröm om döden fick Peter Flodén att intressera sig för den kristna tron. Han har blivit mirakulöst befriad från nikotinberoende och bönhörd gällande sin frus frälsning. När han försökte ställa Gud utanför en situation i livet fick han svar på tal och numera låter han alltid honom vara med i det som sker.

Veikko Anttila utanför dörren vid Frälsningsarméns kår i Norrtälje.

"Jesus kan rädda dig från mörkret till ljuset"

Veikkos liv började gå snett redan när han var 17 år. År 1999 sökte Gud honom men Veikko vände Honom ryggen. Året därpå kom han till LP-kontakten med sin psykolog som hade sett att "det finns inte något hopp för den här killen". Medan en evangelist predikade fick Veikko hopp. Läs och lyssna på Veikko Anttilas väg till Gud.

Porträttbild av Conny Thelaus. Han står i en kyrka och till höger om honom står det tända ljus.

Helad till ande, kropp och själ

Sår från barndomen fick Conny Thelaus att fastna i droger. Men så mötte han andra före detta missbrukare och kriminella som förvandlats då de mött Jesus. Snart fick även Conny känna av den kraften. Han blev befriad och helad, även från fysisk sjukdom. Läs/lyssna på om Connys väg till Gud.

Porträttbild av Rahat på Frälsningsarmén i Dalarna. Han sitter på en stol och ler mot kameran.

Fann Gud under flykten

Att tillhöra en minoritetsgrupp i Pakistan kan innebära livsfara och därför flydde Rahat och hamnade i Sverige. Hans familj är strikt muslimsk men på vägen hit träffade han en kristen polis som gav honom en Bibel. Här sökte han sig till olika kyrkor och idag är Frälsningsarmén i Dalarna hans andra hem.

Porträttbild av Christer Håkansson som ler mot kameran. Han står utomhus vid en bil och håller i ett trädgårdsredskap.

"Gud ger frid mitt i stormen"

En traumatisk barndom ledde Christer Håkansson in i missbruk och kriminalitet. Han var nere på botten och ville inte leva. Men så mötte han kristna som började be för honom och snart fick han ett omvälvande gudsmöte, dels känslomässigt men han upplevde också hur Gud talade till honom.

Porträttbild av Ola Dahl Krona, som står lutad mot ett träd och ler mot kameran.

Ola lurades in i ockultism ”Det verkar oskyldigt men är livsfarligt!”

Efter att Ola Dahl Krona tagit emot Jesus i sitt liv drog en bekant in honom i en annan form av andlighet. Ola upptäckte förmågan att förutse andras död men snart förstod han att detta inte är ifrån Gud. Nu vill han varna för hur lätt det är att luras in i det ockulta men också tala om att det finns befrielse att få.

Porträttbild av Francis och Johanna.

Gud uppenbarade sig på hennes sjukbädd

Johanna Francis hade en barnatro men efter ett dödsfall i familjen ville hon inte ha mer med Gud att göra. För ett par år sedan när hon låg hemma allvarligt sjuk så upplevde hon plötsligt Gud både hörbart och fysiskt. Hon har blivit stärkt i sin kropp och fått en helt ny glädje och mening i livet.

Porträttbild av Göran Larsson som tittar in i kameran.

"Nu vill jag ge tillbaka"

Göran Larsson fick tidigt alkoholproblem. När han mådde som sämst fick han stöd och hjälp av en officer i Frälsningsarmén och då grundlades en gudstro hos honom. Nu arbetar han på kåren Templet där han möter dem som kämpar med det han själv nu är fri ifrån.

Porträttbild av Rasmus Troedsson. Han står utomhus på en gatan och bakom honom syns byggnader.

Rasmus Troedsson - "Ordet fel är relevant för min tro"

'En mentor sa till mig: "Rasmus, det är en sak som du måste veta om din tro." "Jaha", sa jag, "vad är det då?" "Du kan ha fel." Och det kan jag! Därför utgår jag från att jag kan ha fel, jag utgår inte från att jag kan ha rätt. Det begreppet "rätt" är inte relevant för min tro. Däremot är "fel" relevant för min tro, för jag kan ha fel. Men jag tror inte det.' Möt Rasmus Troedsson och hör om hans väg till Gud.

Porträttbild av Lars som tittar in i kameran. Han sitter i en soffa och till vänster om honom står det ett bord med en skål på.

”Jag bad Gud att ta bort alkoholen, och han gjorde det”

Lars uppväxt i Midsommarkransen, Stockholm kantades av, som han själv säger, en massa dumheter samt alkoholmissbruk. Tillvaron fortsatte med fängelsevistelser, fyllehistorier och trasiga relationer. Han försökte hela tiden motbevisa Bibeln och tron på en Gud men tillslut gick det inte mer. Läs och lyssna på om Lars väg till Gud.

Porträttbild av Bengt Johansson. Han står utomhus med knutna händer och med blicken i kameran. Bakom honom syns skog och en sjö.

Ville driva med kristna, nu blir människor helade när han ber

Bengt Johansson störde sig på kristna och gick till Frälsningsarmén för att göra sig lustig över dem. Men det slutade med att han tog emot Jesus i sitt hjärta. Därefter har Bengt med fru och vänner sett människor tillfriskna när de bett för dem och Bengt själv har blivit mirakulöst helad från kronisk sjukdom.

Till vänster i bild Michael Gräll och Ola Dahl Krona till höger.

Vittnesbörd ger ringar på vattnet

Varje människas gudsmöte är unikt och värdefullt och i Frälsningsarméns kanaler har vi delat många sådana berättelser. Ett par av de som intervjuats har hört av sig och vittnat om hur detta har lett till att de kontaktats, fått be för människors krämpor och frälsning och bjudits in i olika sammanhang. ”Det är så viktigt att vi delar vad Gud har gjort i våra liv”, säger Michael Grälls, som är en av dem.

Porträttbild av Anna-Catharina Billström Södergren. Hon står framför en vägg med blommig tapet och ler mot kameran.

Förälskad i Jesus

En svår uppväxt, självmordstankar, spädbarnsdöd och för mycket alkohol finns i Anna-Catharina Billström Södergrens bagage. Men så fick hon ett omvälvande möte med Jesus och mörkret har nu bytts mot sprudlande livsglädje.

Porträttbild av Petter. Han står vid en stenvägg och tittar leendes till höger om kameran.

"Jag blev motbevisad på alla möjliga sätt, gång på gång"

Livet innebar mycket yta och festande för Petter och han sköt undan alla de djupa frågorna han hade inom sig. Men efter en Alphakurs kapitulerade han till slut inför Jesus och Gud som uppenbarligen hade följt honom genom hela livet ändå. Lyssna och läs om Petters väg till Gud.

Till vänster: Eva Svensson. Till höger: En sandstrand med några fåglar som flyger ovanför havet.

Evas krämpor försvann efter förbön

Eva Svenssons kropp har farit illa av många års missbruk. Hon kunde knappt sova utan syrgasmask, behövde ständigt hjälp och var mestadels på sjukhus. Eva fick förbön i en kyrka och redan samma kväll märkte hon att någonting hade hänt med henne. Ett år har passerat och helandet håller i sig.

Till vänster: Porträttbild av Alex Isai som ler mot kameran. Till höger: Alex tillsammans med en man och en kvinna från Frälsningsarmén.

Omfamnad mitt i ovissheten

Alex Isai överlevde en riskfylld flykt från Iran till Sverige. En period mådde han så dåligt att det gick utför med det mesta. Men tillvaron vände. Idag är han frälsningssoldat i Västerås och vill utbilda sig till jurist.

Ana och Olger på kåren i Skövde, tillsammans med sina tre söner.

Genom sin kristna tro kan de leva och andas igen

Livet var tufft i Albanien och Ana och Olger Jakupis äktenskap höll på att haverera. Men när de tog emot Jesus började förvandlingen i deras liv. De tog sig till Sverige och Skövde och en dröm ledde dem till Frälsningsarmén. De har insett vikten av att leva nära Gud varje dag och nu vill de bli frälsningsofficerare och leda andra människor till honom.

Till vänster: En sandstrand med några fåglar som flyger ovanför havet. Till höger: Porträttbild av Katherine Tepsi.

"Ett mirakel att allt gått så bra"

Katherine Tepsi med familj flydde från inbördeskriget i Syrien till Sverige och Västerås. Den riskfyllda resan tog dock bara en vecka och skedde utan incidenter, något de ser som ett mirakel. Här mötte Katherine människor i Frälsningsarmén som hon uppskattar mycket. Hennes gudstro har stärkts och hon ser väldigt ljust på framtiden.

Porträttbild av Matthias Rundkvist. Han står vid ett träd och ler mot kameran.

”När jag ber försvinner all ångest”

Diagnoser, mobbning, misshandel och spelmissbruk fick Matthias Rundkvist att tappa livslusten. När han kom till Frälsningsarméns kår i Strängnäs fylldes han av en obeskrivlig frid och ångesten han kämpat med länge försvann. Kårgemenskapen har gett honom en trygghet och ett hem och han har upptäckt bönens kraft.

Porträttbild av Deryck Chetram som tittar in i kameran.

Drömmar och mirakler har stärkt hans kristna tro

Vid flera tillfällen har Deryck Chetram upplevt sig få svar på sina frågor om Gud genom drömmar. När yngsta sonen föddes var domen att han skulle dö eller överleva med gravt handikapp. Flera år senare stod läkarna förbluffade. Händelser som dessa har stärkt Derycks tro och idag kan han inte tänka sig ett liv utan Gud.

Till vänster: Fotspår på sanden. Till höger: Porträttbild av Leon Giles.

Nu känner jag mig aldrig ensam

När Leon Giles tog emot Jesus var det som om han hittade vad han hade saknat i livet. Men efter att han flyttade från England till Sverige hamnade han i en djup depression som ledde till att hans äktenskap havererade. Mitt i allt sökte han tröst hos Gud och när han besökte Frälsningsarmén var det som att komma hem.

Porträttbild av Stefan som ler mot kameran.

"Mitt liv har fått högre kvalitet sedan jag blev frälst"

Efter fängelsevistelser och tortyr i Kurdistan flydde Stefan till Sverige och här hamnade han på psyket. Han fick kontakt med Frälsningsarmén och blev frälst. Detta och vännerna i kåren har fått honom att må mycket bättre och han upplever att han får svar på sina frågor om Jesus via drömmar.

Porträttbild av Joel. Han sitter i en soffa och tittar in i kameran. Bakom soffan står det ett kors med lampor som lyser.

"Livet blir maximerat med Gud!"

”Ni kommer må bättre. Jag vet det själv! Och ni kommer få en större framtid än vad ni förstått. Gud kommer inte tvinga dig att göra någonting. Gud kommer inte säga åt dig vad du ska göra hit och dit utan det är din egen vilja som kommer ske.” Se filmen där Joel berättar varför han är kristen.

Mathias Blomberg som håller armen om sin fru Marie

"Gud, om du finns måste du sända någon till mig! Jag orkar inte mer!"

Mathias Blomberg fick tidigt uppleva gemenskapen med Gud och ett mirakulöst helande men han hamnade snett i livet och höll på att fastna i ett alkoholmissbruk. Tillslut bad han en konkret bön till Gud om hjälp och vägledning. Han fick genast svar och det blev början till ett helt nytt liv för honom. Hör Mathias berätta om sin väg till Gud.

Porträttbild av Jenny Andersson som ler mot kameran. Hon står vid en buske med lila blommor.

Mötte Gud genom omvänd satanist

Jenny Andersson har en traumatisk barndom i bagaget och har alltid varit en sökare. När hon återsåg en satansdyrkande skolkamrat efter ett sommarlov och det tidigare mörkret över honom bytts mot ljus följde hon med honom till kyrkan. Där fick även hon möta denne Jesus som klasskamraten nu talade om.

Porträttbild av Göran Malmgren. Han står utomhus och bakom honom syns några träd.

Kärlek och förlåtelse ledde till drogfrihet

Efter år av missbruk trodde inte Göran Malmgren att livet gick att vända. Men när han upplevde Guds omvälvande kärlek löstes han helt från drogbegäret. Idag hjälper han andra med samma kamp på Frälsningsarméns utslussningsboende Halvvägshuset i Stockholm.

Porträttbild av Maud Bäck. Hon sitter på en bänk och ler mot kameran. I bakgrunden syns buskar och blommor.

"Utan Frälsningsarmén hade jag inte levt idag"

Missbruk av alkohol och tabletter präglade Maud Bäcks liv i 50 år. När Frälsningsarméns kår i Strängnäs startades upp på nytt hittade hon dit. Nu är hon frälst, döpt, kårmedlem och nykter. Utan Frälsningsarmén vet hon inte om hon hade levt idag.

Porträttbild av Philip Wigholm som ler mot kameran.

"Wow, vad cool kristendomen är!"

Som barn var Philip Wigholm hånfull mot kristna och såg Bibeln som en sagobok. Men hans intresse för fantasy fick honom att tänka om när han såg en prästkaraktär i en film. Samtidigt drabbades han av panik då han trodde att det inte fanns någon förlåtelse för honom. Men även den tanken kunde Gud ändra på.

Erika tillsammans med sin dotter. Bakom dem, till vänster, syns en sjö.

Ville inte leva – fick nytt liv i Jesus

Erika, som egentligen heter något annat, kände sig oälskad och oönskad efter föräldrarnas skilsmässa. Men när hon satt och hade självmordstankar dök en pastor upp och berättade om Jesus. Det förändrade allt och sedan dess har hon haft Guds kärlek och ledning i livet, vilket gett henne styrka i tillvaron.

Porträttbild av Johan Richloow som ler mot kameran.

"Gud blev min livlina"

En psykossjukdom färgade hela tillvaron svart för Johan Richloow och han var nära att fullfölja ett självmord. Men när han kom till Frälsningsarmén förstod han att Gud finns och att han är god och i kåren fick han ett socialt sammanhang. Med det kom hopp, trygghet och glädje och en ljus syn på framtiden.

Till vänster: Ryggtavlan på en person som är ute och går på en snötäckt stig i skogen. Till höger: Lisbeth Östling

”Utan Jesus hade jag varit död”

Psykisk och fysisk misshandel, sexuella övergrepp och droger kantade Lisbeth Östlings liv. Hon bröts ner och kände sig oälskad, dum och värdelös och blev offer för flera förövare. När hon kom i kontakt med Frälsningsarmén tog hon efter en tid också emot Jesus. ”Han är vägen, sanningen och livet. Utan honom skulle jag ha varit död idag”, säger hon.

Porträttbild av Lennart Fransson. Han står framför en tegelvägg och ler mot kameran.

Gud uppenbarade sig mitt i smärtan

Flera av Lennart Franssons familjemedlemmar drabbades av cancer men ett omvälvande gudsmöte gav honom själv styrka att trösta och stötta andra runtomkring. Snart blev det tydligt att just det är en viktig uppgift han har i livet.

Porträttbild av Maud Granlöf.

”Gud har överbevisat mig”

Maud Granlöf har mått psykiskt dåligt större delen av sitt liv på grund av övergrepp, dödsfall och missbruk och hon har gjort tre självmordsförsök. Motsträvigt följde hon med till Frälsningsarméns kår i Örnsköldsvik och när hon tillslut gav Gud en chans skingrades mörkret inom henne.

Porträttbild av Setareh som ler mot kameran. Hon står ute på en balkong och har ena handen på balkongräcket.

Flydde för sin tro

Fängelse, förhör och förnedring blev följden när Setareh intresserade sig för kristendomen i hemlandet Iran. Hon flydde till Sverige men kände sig ensam och deprimerad. När hon kom till Frälsningsarmén fick hon hopp, frid och en ny familj.

Till vänster: Ryggtavlan på en kvinna som sträcker arma upp i luften mot himlen. Till höger: Porträttbild av Fiore Gebregergi.

”Nu vet jag att jag inte behöver förtjäna Guds kärlek”

En gudsbild förknippad med rädsla och skam präglade Fiore Gebregergis uppväxt i Saudi Arabien. I Sverige anammade hon en sekulär livsstil och tänkte att hon aldrig kunde närma sig Gud igen. Men efter besök hos Frälsningsarmén samt förbön, undervisning och nattliga drömmar har gudsrelationen förvandlats och hon gläds över att för första gången ha en kyrka att gå till.

Bild på Shooja Oldin som tittar in i kameran och ler. Bakom honom hänger det tre tavlor på väggen.

"Nu har jag förstått meningen med livet"

Shooja Oldin flydde från Afghanistan till Sverige år 2015. I Västerås kom han i kontakt med Frälsningsarmén som hjälpte honom med boende, sysselsättning och annat. Tack vare vännerna i kåren och att han studerar har han blivit en del av samhället. Men framför allt har han fått en gudsrelation och en mening i tillvaron.

Porträttbild av Britten. Hon sträcker armarna upp i luften och tittar upp till vänster om kameran med ett leende.

"Jag önskar att alla får del av den här glädjen"

Som barn var Britten nära att drunkna och senare i livet drabbades hon av en allvarlig stroke. Händelser som dessa har fått hennes gudstro att blomstra och när hon kom till Frälsningsarmén i Tranås blev hon del av en kärleksfull familj. Gemenskapen och tron på Gud har gett henne en glädje hon vill dela med sig av.

Porträttbild av Peter Baronowsky som sitter i en soffa och håller upp en kaffemugg. Han tittar in i kameran och ler.

Väckt av väckelsen

Peter Baronowskys föräldrar var frälsningsofficerare och hans eget engagemang i samfundet var stort. Ändå saknades trosgnistan inombords. När 70-talets karismatiska väckelse drog in över Sverige vaknade en andlig hunger hos Peter och efter ett starkt gudsmöte blev ingenting sig likt.

Porträttbild av Lina Melkersson. Hon tittar till höger om kameran och ler.

"Jesus är inte klar med mig"

Lina Melkersson har precis blivit invigd som officer i Frälsningsarmén, och får sin första tjänst på kåren i Halmstad. Här berättar hon om varför hon valde att bli just frälsningsofficer – och om äventyret hon har framför sig.

Porträttbild av Mikael Svärd som ler mot kameran.

"Halleluja - bönesvar! Här har du nyckeln"

Mikael Svärd har precis blivit invigd som officer i Frälsningsarmén, och fortsätter sin tjänst som kårledare på kåren i Mora. Här berättar han om hur han hittade till Frälsningsarmén och varför han valt att bli officer.

Porträttbild av Eva Manninen som ler mot kameran.

”Jesus om du är verklig – visa dig, jag behöver dig!”

Eva Manninen har precis blivit invigd som officer i Frälsningsarmén, och har sin tjänst som kaplan/präst Frälsningsarméns på behandlingshem Kurön. Här berättar hon om hur hon som artonåring blev frälst ute på en oljetanker i Nordsjön, och varför hon har valt att bli frälsningsofficer.

Oskar och Gunilla som sitter i en soffa och ler mot kameran.

”Jag blev knockad av Gud”

En sjuk mor, skilsmässor och psykisk ohälsa har periodvis tyngt Oskar Svenssons tillvaro. Men i livets vågskål har det även rymts omtumlande gudsmöten. Han har varit med om helanden till kropp och själ, blivit ledd av Guds röst och använd i sin bönetjänst. Nu har han och livskamraten Gunilla hittat till Frälsningsarmén i Karlstad.

Samuel som tittar leendes in i kameran. Han är iklädd en svart tröja och har ett kors runt halsen.

Från självmordsförsök till bönesvar

Samuel Coils liv har präglats av övergrepp, kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Efter ett av många självmordsförsök hittade han till kyrkan på jakt efter vägledning av en högre makt. Här vände allt och Samuel fick otroliga bönesvar. Här är Samuels väg till Gud.

Porträttbild av Agneta Landfors som har ena armen mot ett träd. Hon tittar in i kameran.

”Jag behöver Jesus för att kunna vara drogfri”

Alkoholen flödade hemma men för Agneta Landfors var det bantningspillret från läkaren som drog ner henne i ett missbruk som kom att pågå ett halvt liv. Hon gick till Frälsningsarméns kår i Örnsköldsvik för att få mat och trygghet och gudstron fanns men hon tänkte minsann inte bli frälst. Men det ena ledde till det andra och idag är Agneta drogfri, välmående och lycklig på riktigt.

Porträttbild av Anders Eriksson som ler mot kameran. Han sitter ned, lutad mot ett staket, och vilar armarna på knäna.

”Vänta inte – det finns mer!”

Den otrygga barndomen ledde Anders Eriksson in i en värld av missbruk, våld och psykisk ohälsa. När han till slut bröt med detta hamnade han i kyrkan. Där mötte han före detta grovt kriminella som förvandlats av Guds kraft. Nu leder han andra till livet med Jesus.

Porträttbild av Peter Ågren som sitter på en sten och tittar till höger om kameran. Bakgrunden består av träd i en skog.

Min väg till Gud - "Jag är tacksam"

”Sverige behöver en poliskår med empati för människor. Bibeln poängterar att samhället ska värna om ”den fattige”, ’den faderlöse’, ’änkan’ och ’främlingen’ och rätt och rättvisa ska skipas.” Peter Ågren, polis i Stockholm berättar om sin väg till Gud.