logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Varför firar vi påsk?

Skärtorsdag: Halvdag på jobbet, skönt. Men varför? Långfredag: En riktigt lååååång ledig dag, skönt. Men varför måste han dö? Påskafton: ”Släpp mitt folk”. Vadå påsk? Påskdagen – Graven är tom! Vart tog han vägen? Annandag påsk: Ännu en ledig dag, så skönt! Men varför, egentligen? Här får du svar på frågorna!

Skärtorsdag: Halvdag på jobbet, skönt. Men varför?

Skärtorsdagen är inledningen på påsken som är den viktigaste högtiden för de kristna, då Jesus dog på korset och uppstod igen ifrån de döda. En hel del har redan hänt tidigare i veckan men det är på Skärtorsdagen det sätter fart ordentligt. Det är på Skärtorsdagens kväll som Jesus blir tillfångatagen under sin bönestund i Getsemane trädgård.

Tidigare på kvällen har Jesus samlat sina 12 lärjungar till en måltid och det är där som Jesus på nytt påminner lärjungarna om ett tjänande ledarskap, då tvättar nämligen Jesus lärjungarnas fötter. Det är just denna fottvätt som har fått ge namn åt dagen, ”skär” betyder nämligen ren. I många kyrkor är det Getsemanemöte i kväll vilket inleder påskfirandet. Välkommen du också att fira en påsk med mening och innehåll!

Långfredag: En riktigt lååååång ledig dag, skönt. Men varför måste han dö?

Det var för denna dag som Jesus hade kommit. Jesus visste hela tiden att en dag skulle han dödas i Jerusalem. Det var för detta som han av kärlek till dig och mig lämnade härligheten i himlen och lät sig födas som människa. För Långfredag, eller som engelsmännen säger ”Good Friday”.

Vi människor är duktiga på mycket, men vi rår inte på synden. Detta elände som har kommit mellan Gud och människan. Syndens lön är döden, någon behövde alltså dö för att betala priset för synden. Egentligen skulle du och jag behövt göra det, men nu har Jesus gjort det i vårt ställe. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för andra. På långfredagen ger Jesus sitt liv för dig och mig, för alla människor. Jesus gör det efter en mycket lång dag fylld av lidande, förmodligen är det därför vi säger långfredagen.

Påskafton: ”Släpp mitt folk”. Vadå påsk?

Påsk – några välbehövliga lediga dagar efter en jobbig vinter. Det var ju helt OK att den där Jesus gick och dog (och uppstod, men vi ska inte gå händelserna i förväg) så vi fick en högtid vi kallar för påsk. Men påsk är faktiskt mycket äldre än så.

Judarna firade påsk långt innan Jesus dog och uppstod, de kallar denna högtid för Pesach. Det är härifrån vi fått ordet ”påsk”. Judarna firar sin Pesach-högtid till minne av uttåget ur fångenskapen i Egypten. Efter århundraden av slaveri befrias nu det judiska folket när Mose på Guds uppdrag konfronterar farao och säger ”Släpp mitt folk”. Denna judiska händelse kan ses som en förebild till det Jesus gör på påsken, när han befriar oss människor från syndens slaveri.

Bibeln säger inte så mycket vad Jesus gör just på påskafton men vissa traditioner spekulerar i att det är då som Jesus konfronterar satan i dödsriket precis som Mose tidigare konfronterat farao och proklamerat ”Släpp mitt folk”.

Påskdagen – Graven är tom! Vart tog han vägen?

De religiösa ledarna i Jerusalem, de som hade lyckats få Jesus Kristus dödad på ett kors hade också hört ryktena. Det fanns ett rykte om att den där Jesus skulle uppstå ifrån de döda. För att ett sådant rykte inte skulle spridas, t ex genom att lärjungarna stal den döda kroppen, så rullade man för en stor sten till gravkammaren där de lagt den döda kroppen av Jesus. Man fick också romarna, som vid den här tiden ockuperade landet, att sätta ut vakter vid graven.

Det är just dessa vakter, utbildade i den romerska armén, som nu uppskärrade kommer till de religiösa ledarna och berättar om ett starkt ljussken från himlen, om änglar, en bortrullad sten. Graven är tom, Jesus Kristus lever. Jesus har besegrat döden, precis som han hade sagt innan han korsfästes. Hur är det möjligt? Jesus Kristus är Guds Son. Jesus är helt unik och den som tror på honom ska inte dö utan ha evigt liv. Vilken grej, vilken dag! Besegra döden, det är klart att vi firar på Påskdagen!

Annandag påsk: Ännu en ledig dag, så skönt! Men varför, egentligen?

När man har mycket att fira då behöver vi också en annandag. Vi har det även vid jul och vi hade det tidigare också vid pingst innan den dagen förhandlades bort när Sveriges Nationaldag skulle bli helgdag. Jul, påsk och pingst är de stora högtiderna inom den kristna kyrkan.

Annandag påsk behöver vi i kyrkan för att läsa de berättelser i Bibeln som beskriver olika möten mellan den uppståndne Jesus och en mängd olika människor. Så, visst var det bra att Jesus dog för våra synder och uppstod igen och besegrade döden så att vi kunde få några extra lediga dagar. Men egentligen så handlar det ju om så mycket mer.

Det handlar om att Jesus ger oss möjligheten till evigt liv – ”så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv”. Det Jesus gör under påsken gjorde han också för dig! Kan man få ett ”tack Jesus” på det?!

Text: Peter Jonasson

Ska vi be för dig?