logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Uppdragen av Gud ur mörkaste dyn

En turbulent barndom, missbruk och ångest resulterade i flera självmordsförsök. För Martina Hallberg återstod bara att gå ner på knä och ropa till Gud. Då fick hon svar direkt. Nu vill hon hjälpa andra med psykisk ohälsa att finna källan till friden.

–Jag kände mig annorlunda, konstig och utanför när jag växte upp, säger Martina Hallberg, 45 år.

Hon tröståt i sin ensamhet och blev retad för sin övervikt, något som drev henne in i anorexi och undernäring. Samtidigt öpp­nade sig modellvärlden för henne och som 13-åring gick hon som modell på modevis­ningar. I det sammanhanget var det mycket fester med alkohol och droger och Martina fastnade särskilt för amfetamin. När hon för­älskade sig i en kille blev livet lugnare och vid 19 års ålder födde hon deras gemensam­ma son, Julian.

— Det är det finaste jag har varit med om, jag har aldrig känt en sådan kärlek. Julians farföräldrar behandlade mig som sin egen dotter så jag kände mig så inkluderad och älskad, sä­ger Martina.

Diagnoser och missbruk

Den lilla familjen flyttade till Gotland där pojkvännen drev restaurang men Martinas drickande eskalerade och hon mådde allt sämre.

— Jag hade så mycket ångest och kände mig värdelös, förklarar Martina som inte hade gjort upp med sin trasiga barndom.

Hon lämnade pojkvännen och ön och tillbaka i Stockholm sökte hon hjälp. Hon fick då en rad diagnoser av sin läkare, såsom ADHD, borderline och bipolär sjukdom. Hon åt en näve piller om dagen, men det­ta förvärrade hennes tillstånd och hon började umgås med kriminella och personer som använde droger dagligen. Det blev många besök på psyket och vid flera tillfällen överdoserade hon tabletter i syfte att avsluta sitt liv.

— Läkarna sa att det var ett mirakel att jag överlevde, att jag borde ha blivit hjärn­död, säger Martina.

Vändningen

Hon insåg att hon testat allt för att försö­ka må bättre, förutom att vända sig till Gud, om han nu fanns. Så en dag gick hon ner på sina knän och skrek och grät.

— Jag kände mig så ensam och jag ropa­de till Gud att ”om du finns så hjälp mig!”, säger Martina.

Genast förvandlades atmosfären.

— Jag gick från ångest, mörker och total sinnesförvirring till omedelbar och total sin­nesfrid. Och jag kände en sådan ovillkorlig kärlek, som den till min son – Guds varma faderskärlek. Jag hörde honom säga att han älskar mig, att jag är hans dotter och att han har en plan för mitt liv, utbrister Martina.

I samma stund fick hon se sitt liv pas­sera revy och hon blev medveten om hur hon i sin självömkan hade behandlat andra människor. Hon fick också till sig att hon behövde tömma sin ”ryggsäck” för att må bra igen.

— Jag insåg att det är det enda som kan hjälpa mot psykisk ohälsa och jag kände att alla människor måste få veta detta, säger Martina.

Hon sprang till sin mor och berättade vad som hänt och bad henne om förlåtelse. Hon slutade med alla mediciner och droger, började läsa Bibeln och kände hur hon blev vägledd av Gud. Hon var nu tillsammans med Johan som också hade missbrukspro­blem men i en kyrka träffade Martina på en manlig bekant som bjöd med henne till ett tolvstegsprogram inom AA, anonyma alkoholister. Med hjälp av det blev hon av med rädslor och känslor av harm och även Johan blev nykter och drogfri.

— Via programmet får man jättefina verk­tyg som liknar det jag fick till mig av Gud; att rannsaka sig själv och att göra upp med människor man har sårat, säger Martina.

Hon gick bibelskola, var på helanderetrea­ter och fastade i hela 21 dagar på enbart vat­ten för att hon önskade få se sin familj frälst. Fastan gjorde sitt och snart hade både Johan och Julian tagit emot Jesus.

”Det var så mycket ångest och mörker men en dag bad jag Gud att ta bort smärtan och då gjorde han det”

Martina

Mardrömsbeskedet

År 2017 bjöd paret in till vigsel och dagen innan var det svensexa. En lycklig Julian, då 19 år, ringde sin mor därifrån och nämnde vilket fint tal han tänkte hålla till henne på bröllopet. Han skulle berätta hur stark hon är, hur stolt han är över henne och hur myck­et han älskar henne. Under dagen hade Martina gjort blomsterarrangemangen och brudbuketten men insåg att de liknade begravningsblommor. När det sent den kvällen ringer på dörren står två poliser utanför. De kommer med en mammas värsta mardrömsbesked: Julian har omkommit i en motorcykelolycka.

— Jag bara skrek rakt ut att det inte får vara sant. Det var en sådan smärta i hjärtat, som om någon huggit mig med en kniv och jag kunde knappt andas, utbrister Martina.

— Det var så mycket ångest och mörker men en dag på bibelskolan bad jag Gud att ta bort smärtan och då gjorde han det. Själva sorgen fanns kvar men han fyllde mig med en enorm frid, fort­sätter hon.

I en betryggande syn såg hon Julian med Jesus och hon fick till sig bibelordet i Psalta­ren 23:4: ”Även om jag vandrar i dödsskug­gans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig.” Nöden för människors frälsning blev allt starkare och många vänner och bekanta som kom till Julians minnesstund tog emot Jesus. Martina har också fått se flera fysiska helanden, som när hon bad för en cancersjuk pojke som grät av rädsla över den dödsdom han fått.

— Då kände både jag och han hur det blir varmt och börjar röra sig inuti hans huvud och jag bara visste att han blev helad där och då, säger Martina.

Vid ett läkarbesök strax därpå konstatera­de läkaren att tumören på något mirakulöst sätt var borta.

Martina håller upp en kruka med en liten växt och tittar in i kameran. I bakgrunden syns olika krukor, dekorationer och växter mot en grön vägg.
Att öppna en handelsträdgård och få stötta personer med psykisk ohälsa är drömmar som slagit in för Martina.

Hjälper människor med psykisk ohälsa

När Frälsningsarméns kår Home Stockholm drog igång förra sommaren började Martina engagera sig där. I april startade hon en grupp inom EA, Emotions Anonymous, i Frälsningsarméns kår Söderkårens lokaler. Det är ett tolvstegs­program för människor med psykisk ohälsa. Hon påpekar att det är en fin ingång till Je­sus men understryker att det bara är han som kan ge frälsning.

— Att få hjälpa dessa människor är en dröm jag har burit på i nio år och jag är så glad och tacksam till Gud att han har tagit mig hela vägen hit, säger Martina.

— Jesus drog mig upp ur den mörkaste dyn till ljuset och jag känner mig så uppkopplad med Gud. Det är hans tid nu, fortsätter hon och hänvisar till ett av de bibelord hon upp­lever att Gud visat henne inför 2023: Psalta­ren 40:3-4: ”Han drog mig upp ur fördärvets grop, upp ur den djupa dyn. Han ställde mina fötter på klippan och gjorde mina steg fasta, han lade en ny sång i min mun, en lovsång till vår Gud.” (SFB15)

Vidare citerar hon Jesaja 43:18-19: ”Tänk inte på det som har hänt, bry er inte om det som var förr. Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte? Jag ska göra en väg i vildmarken och strömmar i öknen.” ( SFB15)

En annan dröm hon haft länge är att öppna en handelsträdgård och även det gjorde hon i april tillsammans med några bekanta.

Text och foto: Teresia Jansson

Artikeln är publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 - 2023

Fakta om Martina Hallberg

  • Ålder: 45 år.
  • Bor: I lägenhet i Nacka.
  • Familj: Maken Johan, sonen Julian (år 1998-2017).
  • Sysselsättning: Trädgårdsarbeta­re/florist, konstnär, grundare för EA i Stockholm.
  • Senast lästa bok: Bibeln.
  • Intressen: Keramik, foto, målning, blommor, mat, naturen.
  • Blir glad av: Jesus, se människor bli frälsta och gå från mörker till ljus, barn, god mat, resor, min man.
  • Favoritbibelord: Romarbrevet 8:28: ”Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud” (SFB15).
  • Motto i livet: Håll blicken på Jesus. Alla har sin historia så älska din nästa och var barmhärtig.

 

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.