logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Rörigt i kyrka på Söder"

Söderkåren, på Hornsgatan i Stockholm, vill att alla oavsett familjesituation och veckoschema ska ha något som passar dem. Därför började man med något som kallas Messy Church, ett koncept med ursprung i England.

Bästa översättningen av orden kanske är ”rörig kyrka”. Även om just Messy Church är nytt för Söderkåren, så handlar det mer om ett namnbyte på verksamhet de haft sedan länge.

— Vi har haft familjefester tidigare, men ville förtydliga att det var mer kyrka än en aktivitet, säger Marie Möller som är ansvarig för barn- och familjearbetet på Söderkåren i Stockholm.

Och Messy Church, som betyder just rörig kyrka är ett bra namn för ett tillfälle där alla får ta plats, stora som små.

Pyssel, andakt och avslutande måltid

Messy Church innebär att man för varje samling har ett tema att följa. Först är det en kreativ del, där man pysslar tillsammans på olika sätt. Ett pyssel som passar för temat för dagen. Därefter har man en andakt och så avslutas samlingen med en gemensam måltid. Egentligen inte så stor skillnad i strukturen från de familjefester man har, och fortfarande har ibland.

— Det finns böcker man kan köpa och gå efter, säger Marie. Med tema, pyssel och andakter, men det kan vi inte använda oss av rakt av här på Söderkåren, för det förutsätter att deltagarna har grundkoll på kristen tro och det har inte alla vi träffar. Så vi har gjort om det lite så det ska bli enkelt och tydligt för alla.

Två föräldrar som sitter och ritar med sitt barn. Barnet sitter på bordet.
Förstagångsföräldrarna Kristoffer och Anita kommer till Söderkårens familjearbete varje vecka med sonen Bruno. Anita växte upp i Spanien och passar på att öva svenska här bland andra familjer.

Hur vi än är och hur vi än har det

I materialet ”En kort guide - Messy Church” kan man läsa att Messy Church är en kyrka för alla åldrar med kreativitet och gemenskap. Det är ett sätt att hjälpa familjer att möta Jesus genom att vara en kyrka för alla, oavsett hur långt man kommit i sin tro och vandring med Gud. Genom konceptet Messy Church kan man som kår, församling och kyrka få hjälp och struktur för att kunna vara en kyrka som är välkomnande och gästfri. Det handlar om att visa att Kristus välkomnar oss människor hur vi än är och hur vi än har det. Vår bakgrund spelar ingen roll.

Viktiga element i en samling som Messy Church är välkomnandet. Att alla blir sedda och mötta redan vid dörren och välkomnade in. Matgemenskapen är också en viktig del i konceptet. Kreativiteten under samlingen ska passa alla oavsett ålder och förkunskaper. Det är därför viktigt med olika stationer, så alla hittar sitt sätt att skapa. Samlingen ska sedan sammanfatta det som skapats under det kreativa passet och knyta det tydligare till dagens tema. Här ges möjlighet till bön, lovsång och tacksägelse.

Viktiga samtal

— Själva grejen är att det ska vara välkomnande, man gör lite roliga saker tillsammans, menar Marie. Pysslet hör till temat för dagen. Och medan man gör det blir det väldigt fina samtal med föräldrar och barn. Då får man möjlighet till roliga, trevliga och mysiga samtal.

Den erfarenheten har Marie även från tiden när Söderkåren hade ett arbetsmarknadsprogram. Vardagssamtalen är viktiga, särskilt för dem utan stort socialt nätverk.

Planen är att ha ett Messy Church minst en gång i månaden, gärna fler. En gång i månaden är det också familjegudstjänst. På så sätt, säger Marie, har vi något större anpassat för familjer minst varannan vecka. Veckorna däremellan försöker vi också ha söndagsskola. Messy Church är i år på torsdagar.

Det brukar vara runt 40-45 personer på träffarna, i åldrar från några månader gammal till 85+.

- Pysslet hör till temat för dagen. Och medan man gör det blir det väldigt fina samtal med föräldrar och barn. Då får man möjlighet till roliga, trevliga och mysiga samtal, säger Marie Möller.

— De flesta som kommer till Söderkåren har långt att åka, berättar Marie. Det är alltid svårt att veta vad som är en bra tid som passar alla. Folk ska hinna hämta barn på förskola och skola, hinna till kåren och så ska de hinna hem innan barnen somnar. Torsdagar passar så klart inte alla, men det finns ingen dag som gör. Några börjar med fotboll eller dans på vardagar och kan därför inte vara med. Därför finns också söndagskola och gudstjänster på söndagar.

”En gudstjänst för ALLA, inte bara för barnen”

Marie Möller

Marie vill betona att Messy Church inte bara är för familjer och barn, utan att alla ska känna sig välkomna, oavsett ålder eller familjesituation.

— Namnbytet gör att det blir tydligare en gudstjänst för ALLA, inte bara för barnen. Det blir tydligare att det är en kreativ gudstjänst. Och det är en viktig del på Söderkåren.

Volontära insatser är viktiga under Messy Church. Här lagas och serveras julmat under den årliga julfesten på Söderkårens kafé.

Alla är inbjudna, berättar Marie som även bjuder extra personer från kåren som är med som ”viktiga vuxna”. Personer som inte är ansvariga för något särskilt, men som är med för att hjälpa till där det behövs. De skapar trygghet och hjälper de föräldrar som kommer hit med sina barn, så de kan andas ut och slippa stress. Då kan föräldrarna slappna av, delta och samtala med andra.

— Det är också ett win-win. Det är mysigt att sitta med en treåring och pyssla. Det ger mycket tillbaka, säger hon.

Messy Church innebär att man för varje samling har ett tema att följa. Först är det en kreativ del, där man pysslar tillsammans på olika sätt.

En kväll med Messy Church

En kväll med Messy Church på Söderkåren börjar med drop in-fika klockan 16.30. Mellan klockan 17 och 18 är det den kreativa stunden, med olika åldersanpassade pysselstationer. Från klockan 18 är det en andakt i cirka 15 minuter. Klockan 18.15 börjar måltiden. Man har bestämt att det alltid ska vara tacos på Messy Church, för det gillar de flesta av barnen.

— Många har lång väg hem, så det får inte bli för sent. Därför slutar det klockan 19.15.

— Messy Church är också ett sätt att koppla ihop den sociala verksamheten med församlingen. Att sänka tröskeln in i församlingen, det ska inte vara stort och läskigt att komma till oss, säger Marie. Här gör det inget om barnen piper och springer runt. Det är en vardagsgudstjänst anpassad för att barnen ska ha roligt när de lär sig något, som också kopplas ihop med familjegudstjänster och söndagsskola. Kommer man till Messy Church lär man känna andra medlemmar i kåren och blir igenkänd när man sedan kommer till en familjegudstjänst. Det gör att stegen inte blir så stora. Jag gillar konceptet.

Messy Church - Kärnvärden:

  • För alla åldrar
  • Gästfrihet
  • Kreativitet
  • Celebration/firande/lovprisande/samling (riktning vänd mot Gud, det han gjort och gör).
  • Jesuscentrerad med fokus på lärjungaskap, att följa och mer likna Jesus.

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Carina Tyskbo, Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 2 -2022

Ska vi be för dig?