Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vårt arbete mot människohandel

I Frälsningsarmén kommer vi dagligen i kontakt med människohandel genom vårt omfattande sociala arbete. Vi träffar de drabbade männen, kvinnorna och barnen på våra sociala center och vi möter dem ute i samhället.

Utsatta får skydd, stöd och rehabilitering

Genom ett nationellt stödprogram får utsatta och deras familjer plats på boenden, skydd, stöd och rehabilitering för att få deras rättigheter tillgodosedda. I arbetet erbjuds även hjälp med återintegrerande för att hjälpa offer att börja om på nytt om de återvänder till sina hemländer. Annars får de hjälp med asylprocessen här.

– Frälsningsarmén har som motto att alla människors värde är okränkbart. I det omfattande sociala arbetet ser personalen den svenska människohandeln så gott som dagligen, säger Madeleine Sundell.

Förebyggande arbete

Frälsningsarméns förebyggande arbete handlar om att sprida information och skapa medvetenhet kring frågan och har därför tagit fram ett utbildningsmaterial för ideella och yrkesverksamma. Personal och volontärer i de sociala verksamheterna utbildas också för att kunna identifiera eventuella offer för människohandeln. Det bedrivs även en uppsökande verksamhet där människor räddas ur den dåliga tillvaron.

Samarbete med polis, hotellkedjor och taxibolag

Det pågår också samarbeten med myndigheter som polis, hotellkedjor och taxibolag som ofta kommer i kontakt med offer för människohandeln, kanske främst de som lever i prostitution. Man arbetar även tillsammans med andra hjälporganisationer. Tack vare att Frälsningsarmén finns i 128 länder sker arbetet utanför landsgränserna.

– Samarbetet sker på lokal, nationell och internationell nivå och vi hjälper offer att återintegreras i sina hemländer eller på någon annan trygg plats, säger Madeleine Sundell.

– För att bekämpa människohandeln behövs det ekonomiska bidrag från företag, myndigheter och privatpersoner. Det är också viktigt att människohandeln finns med i gemene mans samtal. Ju fler som pratar om den desto svårare blir det att blunda för att den finns, fortsätter hon.

Om människohandel Stöd vårt arbete mot människohandel

Skriv ut