Anmäler inte på grund av hot och rädsla
Det kan även gälla papperslösa som inte har rätt till medborgerliga rättigheter i det land de tagit sig till och som då hamnar utanför samhällssystemet och då blir lätta byten för den som inte har goda syften. Idag lever ungefär 35,8 miljoner människor i vad som kan beskrivas som modern slavhandel.
Enligt 2017 års statistik från Nationella metödstödet (NMT), Brottsofferbyggande rådet (BRÅ) och Migrationsverket drabbas omkring 350 personer per år i Sverige men mörkertalet är väldigt stort både här och i övriga delar av världen.
Bara inom civilsamhället i Sverige kommer Frälsningsarmén i kontakt med ett hundratal per år och många av dem kommer aldrig till myndigheternas kännedom.
– Många offer gör av olika orsaker ingen polisanmälan, bland annat på grund av hot och rädsla. Det kan också vara svårt att veta vilka som arbetar frivilligt och vilka som gör det under tvång, säger Madeleine Sundell.
Människohandel i nästan alla länder i världen på ett eller annat sätt
Nästan alla länder i världen är involverade i trafficking och människohandel på ett eller annat sätt. De kan vara ursprungsländer, transitländer eller destinationsländer, det vill säga länder som offren kommer ifrån och länder de passerar genom tills de når det destinationsland där de utnyttjas. Sverige tar årligen emot många av dessa människor.
Den svenska slavhandeln omfattar bland annat prostitution men en stor del av människohandeln sker också i form av arbetsexploatering med låg lön och dåliga villkor. Människor tvingas till eller luras att slava på restauranger, kemtvättar eller byggarbetsplatser. Det kan även gälla hushållsarbete, bärplockning och jordbruk.