logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Handfast hjälp till hemlösa i Uppsala

Brobygget i Uppsala är en trygg oas där Frälsningsarmén erbjuder meningsfulla aktiviteter och terapeutiskt stöd. Egna initiativ och ökad självkänsla prioriteras. ”Under året som gått har vi fått hjälpa flera hemlösa både till bostad och ett bättre liv”, säger Ulrika Pettersson som är verksamhetsansvarig.

Brobygget är en del av Frälsningsarmén i Uppsala. Här erbjuds en plats där Frälsningsarmén på ett särskilt sätt kan ge stöd åt människor som varit eller blivit hemlösa, lever med psykisk ohälsa eller missbruk. Arbetet anpassas till individen så att de på sikt ska klara av att leva i samhället.

–Vi jobbar aktivt med att öka de boendes förmåga att ta egna initiativ och att fråga efter vad de själva vill göra. Att fatta egna beslut ger självständighet och glädje, berättar Ulrika Pettersson, socialkonsulent och ansvarig för arbetet.

Hemlös man just nu fått bostad

Under året som gått har mycket positivt hänt i verksamheten. Ulrika delar inspirerande historier om dem som har flyttat från stödboendet Sagahemmet och fått stöd från Brobygget. Till exempel den hemlöse mannen som personalen följt en längre tid. Nu i dagarna är han på väg till en egen bostad genom ”Bostad först”. En ung kille som tidigare var i missbruk har tagit studenten och siktar på att bli IT-programmerare.

–En kvinna som var utsatt för våld och behövde skydd fick hjälp av Brobygget med att nå rätt myndighetskontakter. Tre dagar senare flyttade hon in i en möblerad, fullt utrustad lägenhet, säger Ulrika.

–Vi har också fått vara med och fira en nykter missbrukare som kunde ta sin studentexamen, och hjälpt en man med psykisk problematik att flytta från sin åldrande mamma till en egen lägenhet, fortsätter hon.

Flytthjälp och bättre livskvalitet

För människor utan nätverk är hjälp med praktiska saker ibland en omöjlighet att få. Vem bär kartonger eller skruvar upp hyllor åt en sjukskriven person med psykisk ohälsa eller en människa som kämpar med missbruk, där anhöriga och vänner kanske för länge sedan släppt taget? Därför är flytthjälp och uppsökande arbete i fält också centrala delar av Brobyggets arbete. Tack vare det har personer i hemlöshet fått handfast hjälp att etablera sig i sina nya bostäder.

–Får man hjälp att ”komma hela vägen hem” finns direkt bättre möjligheter till att skapa livskvalitet, menar Ulrika.

Succé att planera och laga mat med klienterna

Genom att göra meningsfulla saker tillsammans stärks självkänslan och förmågan att planera för ett liv utanför Sagahemmet. Att öva på praktiska vardagsgöromål med klienterna inom Brobygget är en del av det jobbet.

–Matlagning på kåren (församlingen) i Uppsala har blivit en succé, säger Ulrika och fortsätter:

–De boende har fått läsa reklamblad från mataffären, kika efter kampanjvaror, planera inköp, och sedan handla och tillaga måltiden. Väldigt lyckat!

Hundar i arbetet lindrar anknytningsproblem

Ute vid kårens scoutstuga har klienterna erbjudits massor av härliga utomhusaktiviteter, lekar och spel. Hundar används även i arbetet, något som skapar fin samvaro och terapeutiskt stöd. För dem som har upplevt trauma blir närheten och leken med djuren ett viktigt sätt att överbygga anknytningssvårigheter.

–Ord kan vara jobbiga och känsliga, men närheten och kommunikationen med djur överbygger och läker inte bara trauman utan också vanliga anknytningsproblem. Det har varit otroligt att se, intygar Ulrika.

Trygg atmosfär öppen för andliga samtal

Arbetet handlar också om att få tala om det andliga med varandra. Klienterna har fått läsa bibelverser och dela sina tankar om tro.  

–Vi visar alltid vad vi som personal och Frälsningsarmén tror på och står för. Vår trygga atmosfär öppnar för samtal om både missbruk, stöd och tro. Det har verkligen formats till en seriös och kamratstödjande dialog.

Ulrika Pettersson avslutar med att blicka framåt mot det kommande året med Brobygget och betonar den väsentliga skillnad hon och personalen gör för dem som behöver stöd.

–Många gånger i veckan tänker jag: Vem skulle gjort det här för våra klienter om inte vi gjorde det?

Text: Carina Tyskbo
Foto: Teresia Jansson och Brobygget.

Fakta Brobygget

  • Brobygget inom Frälsningsarmén i Uppsala stöttar människor som kämpar med psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk. Här får man boendestöd, rådgivning och omsorg under hela processen från gatan till behandling och eget boende.
  • Brobyggets arbete minskar risken för att hamna mellan stolarna och att återfalla i en destruktiv livsstil.
  • Sagahemmet är ett natthärbärge med sex platser för enbart kvinnor. Här erbjuds sängplats, middag, kvällsfika, frukost och möjlighet till dusch och tv-tittande. Stödboende med plats för 27 gäster som bor i fem stora lägenheter i egna rum med gemensamt kök, badrum, TV-rum, matsal, bibliotek, tvätt, bastu och motionsrum. Det finns även fyra små lägenheter som används som träningslägenheter innan man får ett eget permanent boende.  

Ge en gåva

Välj engångsbelopp

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete