logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Många ensamstående föräldrar oroliga för försörjning

Bland de som söker hjälp hos Frälsningsarmén just nu är kategorin ensamstående föräldrar många. Små oförutsedda händelser kan orsaka stora svallvågor i ekonomin för den som lever på marginalen. "Vi möter ensamstående mammor som kommer hit med hungriga barn. När barnen fyller år får vi hjälpa till med både tårta och födelsedagspresenter", berättar Karin Dacko Kindlycke, Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden.

En nyligen genomförd Sifo-undersökning – på uppdrag av Rädda barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen – visar att mer än varannan ensamstående förälder med barn är orolig för familjens försörjning. Fyra av tio ensamstående föräldrar med låg inkomst har tvingats låna pengar för att klara sina grundläggande utgifter.

– Vi önskar att vi kunde rapportera om att det ljusnar för de mest utsatta. Men våra medarbetare runtom i landet vittnar snarare om en alltsvårare utsatthet, och att utsattheten drabbar fler än tidigare, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Många hjälpsökande har nötts ner långsamt, genom år av ökade bördor. Höjda hyror och höga matpriser driver allt fler mot ruinens brant.

– Innan inflation och stigande priser fanns det åtminstone en del som hade en buffert, men ju längre in i krisen vi kommer desto mer sårbara blir människor. Nu är alla eventuella buffertar uttömda och ännu fler riskerar att slås ut, berättar Maria Olausson, kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö.

Josefin hamnade i nöd när barnvagnen sparkades sönder

Trebarnsmamman Josefin hamnade i akut nöd när hennes barnvagn sparkades sönder. Innan dess hade hon klarat sig själv – även om det var nätt och jämnt. Som ensamstående mamma med tre små barn var hon van vid att vända på varje krona.

Men så hände det där med barnvagnen. En berusad person sparkade sönder Josefins barnvagn, och då uppstod snabbt akuta problem. För att klara livspusslet och logistiken, med hämtningar och lämningar av barn, valde Josefin att laga barnvagnen för månadens sista slantar. Men då hade hon å andra sidan inga pengar kvar till mat.

– När Josefin kom till oss var situationen akut. Både hon och barnen var hungriga. Genom att hjälpa henne med mat ett par veckor, så klarade hon sig genom den akuta krisen, berättar Karin Dacko Kindlycke.

Tårta och födelsedagspresenter till barn i utsatthet

Josefins exempel visar hur sårbara många ensamstående föräldrar är för akuta och oförutsedda händelser. Men många kämpar även med att klara av vardagen, med både mat, hyra, kläder, el och föreningsavgifter. Och kanske födelsedagspresenter. Att fira sin födelsedag är ingen självklarhet för den som växer upp i utsatthet. På Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden kan föräldrar anmäla sig om de behöver en födelsedagspresent till sitt barns födelsedag.

– Som tur är fick vi så många julklappar skänkta att vi har kunnat spara en del av dem. Nu kan vi använda dem till födelsedagspresenter i stället, för att föräldrar ska kunna gratulera sina barn på födelsedagen, förklarar Karin Dacko Kindlycke.

Ibland anordnar Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden även kalas för barn i utsatthet.

– Vi hjälpte nyligen en ensamstående mamma att fixa ett kalas åt hennes son. Vi tog med honom till ett upplevelsecenter här i Jönköping, där han fick ha roligt med sina kompisar. Och så hade vi bakat en tårta som vi firade honom med, berättar Karin Dacko Kindlycke.

Räknar med fler hjälpsökande under våren

Höjda priser på mat, el och annat är en starkt bidragande orsak till att många ensamstående föräldrar har fått mindre marginaler. Och enligt jämförelsesajten Matpriskollen kan vi räkna med fortsatta prisökningar på mat under våren.

Enligt Hem & Hyra höjs dessutom hyrorna på hyresrätter i år med i genomsnitt 5 procent. Det finns dessutom gott om lokala exempel på extrema prisökningar, som slår väldigt hårt mot ensamstående föräldrar, och andra människor som redan lever på marginalen.

– Jag kan ta ett lokalt exempel från Nässjö. Här höjdes kostnaden för fjärrvärme med 24 procent i år. Det kan vara tufft för vem som helst, men för den som redan är sårbar är det ett dråpslag. Vi räknar med ökade hjälpbehov under våren, säger Maria Olausson.

Lek för barnen – samtalsgrupper för föräldrar

Varannan onsdag ordnar Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden en samling för både vuxna och barn – med namnet Family. Först äter alla tillsammans och sedan är det aktiviteter med pyssel och lek för barnen, medan de vuxna har möjlighet att delta i en samtalsgrupp.

– Det brukar uppskattas av både stora och små deltagare, säger Karin Dacko Kindlycke.

På Family kommer Karin Dacko Kindlycke i kontakt med föräldrar som har behov av såväl akut som långsiktig hjälp. Nyligen köpte Karin och en familjekonsulent från Frälsningsarmén med sig lite mat från McDonalds och åkte hem till en familj som behövde lite extra stöd och omtanke.

– Medan familjekonsulenten lekte med barnen och bjöd dem på McDonalds-mat, satt jag och mamman och gjorde en budget. Vi hjälper både barn och föräldrar, och både kortsiktigt och långsiktigt, förklarar Karin Dacko Kindlycke.

* Josefin heter egentligen någonting annat.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805