logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Ebba fann gemenskap på Frälsningsarmén i Borås

Som 22-årig ensamstående mamma utan utbildning var det inte lätt för Ebba Sundebäck, men någon tipsade henne om att ta kontakt med Frälsningsarmén. Där, på kåren i Norrby i Borås fick hon gemenskap och även hjälp med ekonomin.

– Jag var ganska ensam innan och hade det jobbigt, berättar Ebba. Men så föreslog någon att jag kunde gå till Frälsningsarmén och få gemenskap och så.

Frälsningsarmén i Borås kunde Ebba få ekonomisk hjälp, något hon som ensamstående mamma var i stort behov av. Hon fick hjälp så hon kunde köpa mat i kyrkornas matbutik i Norrby i Borås. På Frälsningsarmén fann hon även en gemenskap och där började man prata med henne om Gud.

– Jag visste att det fanns någonting, men inte vad, säger Ebba. Men efter att ha varit där ett tag har jag fått lite insyn och en bild av Gud och Jesus. Men jag ska inte säga att jag är 100 procent troende, det är jag inte, men jag är på vägen dit tror jag.

”Gänget här är ju skönt, vi är som en liten extra familj”

Ebba

Familjekollo

Innan sommaren fick hon veta att kåren skulle ordna ett familjekollo i slutet av augusti på Gransnäs ungdomsgård utanför Aneby. 

– Jag tyckte att det lät spännande eftersom jag inte varit med på något sådant innan, säger Ebba. Och så det kunde det vara kul för min dotter också även om hon bara är ett år gammal. 

På familjekollot som var från en fredag till söndag var det aktiviteter för både barnen och mammorna, ibland tillsammans men också tider då mammorna kunde vara ensamma utan barnen.

– Vid två tillfällen hade vi mammagrupp, då tog ledarna hand om barnen, berättar Ebba. Det var mysigt och vi mammor hade fotbad.

Umgänget med varandra på familjekollot är värdefullt och viktigt.

Vid ett tillfälle fick de måla varsin tavla på papper för att beskriva en känsla till Gud. När det var klart fick de som ville dela med sig av sin känsla.

– Men jag är ju så kass på att måla konstnärligt så jag skrev och målade lite, säger Ebba som föredrar stora penslar. 

Innan hon kom till lägret var hon jättenervös, hon säger att hon har socialfobi. Men nervositeten försvann.

–  Det bästa med familjekollo är att umgås och komma bort från Borås lite grann. Och det kan vara skönt att upptäcka nya platser. Och gänget här är ju skönt, vi är som en liten extra familj. Man är ju lite rädd när man är ensam. Men man får se framåt och tänk på sig själv och sitt barns bästa. Allt går och allt fixar sig självt på något sätt, säger Ebba.

Utbildning för att bli målare

Dottern Delayah började förskolan dagen efter familjekollot och Ebbas plan är att lära sig måla. Inte tavlor och sådant, men väggar och hus.

– det är något jag drömt om länge och jag har jobbat lite med det innan, berättar Ebba. Jag gillar att skapa nytt, att förnya någonting.

När vi träffade Ebba på familjekollots sista dag, under en utflykt på Visingsö i Vättern, var hon spänd på att få reda på om hon kommit in på måleriutbildningen hon sökt till. I skolan gick det inte så bra för Ebba och hon hoppade av gymnasiet, så chansen att lära sig ett hantverk och möjlighet att få jobb efteråt är inget hon vill missa.

Nu i skrivande stund vet vi att det gick bra, Ebba kom in och läser nu yrkesutbildningen för att bli målare. Efter det tror hon chansen att få jobb är goda. Utbildningen är 44 veckor lång och därefter hoppas hon får jobb i Göteborg. Dit vill hon gärna flytta.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805