Artiklar
Artiklar och stories.

Så har Frälsningsarmén hjälpt Ukraina sedan krigsutbrottet ›
Tiotusentals människor fått mat, kläder, tak över huvudet, omsorg för barnen, hjälp att ordna identitetshandlingar, söka arbete och få psykologstöd.
Lyckat vattenprojekt för skolor i Kenya ›
I Kenya har projektet WASH pågått under tio år. Vatten samlas i stora tankar, renas och förser skolor med dricksvatten och bättre möjlighet att sköta hygienen. Tack vare utbildning i teknik och underhåll har skolorna självständigt kunnat sköta vattentankarna.
Richard förlorade båda benen i en trafikolycka - idag räddar han miljön ›
I Kenya där en majoritet har självhushåll för att klara av brödfödan kan en olycka bli en dubbel katastrof. Förutom olyckan i sig också förlorad förmåga att sköta om odlingarna, hämta vatten och annat. Richard Munyao, 45 år, är änkling med fyra barn och när han förlorade båda sina ben i en trafikolycka såg framtiden mörk ut. Nu driver han en plantskola med över 20 000 trädplantor.
Minskad fattigdom när kvinnor i Kenya ansvarar för ekonomin ›
Kvinnorna i Kenya har kunnat förbättra husen, betala barnens skolavgifter och tagit viktiga beslut om framtiden. Läs här om hur de går till väga!
Fortsatt hjälp till ukrainska flyktingar ›
Frälsningsarmén i Lettland fortsätter att hjälpa människor på flykt från Ukraina. Centret i Riga förväntar sig en tillströmning av flyktingar från Kakhovka, Cherson och bosättningar däromkring efter explosionen av Kakhovka-reservoaren.
Ukrainska möten i nederländska Almere ›
Besök på nederländska kåren i Almere en måndagsförmiddag i slutet av mars 2023.
Frälsningsarmén i Red Light District ›
Mitt i Amsterdams Red Light District erbjuder Frälsningsarmén sedan 75 år en mötesplats där alla är välkomna. Grunden till det sociala arbetet lades av major Alida Bosshardt och i dag fortsätter kåren att möta människor i enlighet med hennes devis ”varje person räknas”.
Unga utsatta flickor räddas av Frälsningsarmén i Kenya ›
På väg hem från skolan blev ”Lisa”, då 13 år, våldtagen av en krigare från samma stam i Kenya. Även om övergreppet i sig är hemskt så innebär det också för många tjejer och kvinnor att de stigmatiseras och betraktas som smutsiga av släkt och omgivning. För Lisa som dessutom blev gravid såg framtiden inte ljus ut.
Historisk torka i Kenya - vi hjälper familjer och skolor med matpaket ›
Normalt ska det komma två regnperioder per år i Kenya men på flera platser har det inte regnat sedan i slutet av 2022. För ett land där majoriteten av befolkningen är beroende av självhushållning både när det gäller odling och djurhållning är det en humanitär katastrof.
Snabb hjälp till Malawi efter naturkatastrofen ›
Tack vare pengarna som samlats in kunde mat och hygienartiklar delas ut till de som mist sina hem. Nu väntar uppbyggnadsfasen – fortsatt hjälp behövs!
24 skolor i Kenya får hjälp med mat under torkan ›
Kenya har under en rekordlång tid lidit av matbrist orsakat av en förödande torka. Frälsningsarmén kan nu tack vare insamlade medel dela ut basvaror på skolor, så att barnen kan få ett lagat mål mat per dag. Frälsningsarmén i Sverige ansvarar för projektet, som också handlar om att göra samhället mer motståndskraftigt inför kommande katastrofer.
Frälsningsarmén är redan på plats i katastrofens Malawi ›
Mat, rent vatten och någonstans att bo är de mest grundläggande behoven vi hjälper med i katastrofens Malawi, efter cyklonen Freddys härjningar.
Framgång för våra utvecklingsprojekt i Kenya ›
Rikliga skördar, rent vatten åt fler, ett motståndskraftigare jordbruk och sanitet som räddar liv. Det är några av Frälsningsarmén framgångsrika pågående projekt i Kenya som under februari besökts av Frälsningsarméns ledare tillsammans med en delegation från Internationell utveckling på högkvarteret.
Frälsningsarmén fortsätter hjälpa i Ukraina ›
Under året som gått har Frälsningsarmén på sina tio platser i Ukraina arbetat intensivt med att hjälpa de krigsdrabbade invånarna.
Årsdagen av kriget i Ukraina uppmärksammades ›
Vi tänker på och ber för alla dem som har drabbats av kriget. 160 730 av dessa människor i nöd har vi mött och hjälpt på en mängd olika sätt.
Framtidstro i Malawi ›
1967 inledde Frälsningsarmén sin verksamhet i Malawi. Nu finns fler än 100 kårer och 88 utposter, många med specifika projekt som stöder Malawiborna. Ett team från Sverige och Danmark besökte landet i maj 2022 och fick se att projekten verkligen gör nytta.
Hjälp till frusna flyktingar i Ukraina ›
Kriget i Ukraina pågår nu i vintertid. Cirka 8 miljoner människor, de flesta kvinnor och barn, befinner sig fortfarande på flykt i Europa. Nu pågår en insamling som ska hjälpa flyktingar från Ukraina att klara vintern.
Barn från Ukraina på läger i Georgien ›
Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Polen och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt i och från Ukraina med utdelningar av mat, hygienartiklar, transporter och andra nödvändigheter. I Sverige möter våra kårer och verksamheter de flyktingar som når vårt land.
Vi fortsätter hjälpa Pakistan efter översvämningarna ›
Under sommaren 2022 drabbades Pakistan av mycket omfattande översvämningar och Frälsningsarmén i Sverige stödjer insatser för att hjälpa de drabbade. Vi har ställt några frågor om vad Frälsningsarmén gör på plats till George William som är ansvarig för Frälsningsarméns katastrofarbete i Pakistan.
Flyktingar från Ukraina får hjälp av Frälsningsarmén i Hällnäs ›
Ett 30-tal flyktingar från Ukraina som sökt skydd hos vänner och släktingar i Hällnäs bjuds in till Frälsningsarmén i byn på middag. Barnen deltar även i kårens ordinarie barnträffar och några av familjerna får hjälp med sängkläder. ”Vi vill att de ska veta att vi finns här för dem”, säger Elsa Hägglund, kårledare.
Njursjuke Illya riskerade att dö under flykten från krigets Ukraina ›
Att fly från krig när ens kropp kräver dialys tre gånger i veckan är både nödvändigt och livsfarligt. Fyrtioåriga Illya hann trots allt ut ur Ukraina i tid och fick behandling. Nu är han och familjen på säker mark i Sverige och de tackar Gud och kristna här för mat, kläder, husrum och omtanke.
”Tack för all värme och vänlighet!” ›
Med sorg tvingades Tanya lämna det krigsdrabbade Ukraina och kom till Sverige. Hon har varit rädd men också känt Guds omsorg och hon gläds över den värme och vänlighet hon mött under flykten, bland annat hos Frälsningsarmén. Här hoppas hon få stanna en tid även om hon helst vill tillbaka till hemlandet.
Alla har rätt till mat och rent vatten ›
Omkring 40 projekt i utvecklingsländer bedrivs av enheten Internationell Utveckling vid Frälsningsarmén i Sverige. Främst rör det Kenya och Malawi med fokus på jordbruk, matsäkerhet, vatten och sanitet. Arbetet grundar sig på Bibeln och mänskliga rättigheter och vissa projekt kan göra skillnad i 80 000 människors liv.
Så vill vi stoppa hungersnöden i Malawi ›
I Malawi, ett av världens fattigaste länder, lever de flesta på att odla och sälja grödor som majs, cassava och ris. Vid den senaste tidens extrema väderförhållanden, blir följderna katastrofala för bönderna. Översvämningar gör att plantor sköljs bort och vid perioder av torka dör de. Din gåva kan vara skillnaden mellan liv och död för dessa människor!
Tvättstugan som ger livskvalitet till fattiga och utsatta i Rumänien ›
Vad gör en församling som vill göra något praktiskt för människorna i sin omgivning? Hur börjar man? Ja, man kan till exempel göra som Frälsningsarméns kår/församling i Iasi, Rumänien. De startade en tvättstuga, en verksamhet som utvecklades till något mycket mer.
Hjälper flyende ukrainare undgå människohandel ›
Sårbara ukrainska flyktingar riskerar nu att utsättas för människohandel. I Moldavien arbetar Frälsningsarmén intensivt med att dela ut akuta förnödenheter men också med att göra förmedlingen av sovplatser och jobb tryggare.
Mildred hjälper sjuka och fattiga i Paraguay ›
I en fattig förort till Paraguays huvudstad Asunción ligger kliniken Tekokatu. Här har Frälsningsarmén hjälpt sjuka och fattiga människor i mer än 20 år. Ansvarig för arbetet är sedan två år tillbaka Mildred Tourn – vars mamma var svensk. ”Jag känner att jag har fått en gåva från Gud att hjälpa människor”, berättar Mildred.
”Allt var täckt av lera, allt!” ›
Tyskland, Nederländerna och delar av Belgien drabbades sommaren 2021 av regionens värsta väderkatastrof på decennier. Många dog och tiotusental fick evakueras efter att ha fått sina hem förstörda. Frälsningsarmén var snabbt på plats i de drabbade områdena för att hjälpa till.
Många ringar på vattnet i Kenya ›
Skolor som går från bottenresultat till toppen, friskare och mer närvarande elever, tryggare flickor som fullföljer sin utbildning, familjer i bysamarbeten och ökad medellivslängd. Frälsningsarmén summerar tolv års livsviktiga vattenprojekt i Kenya.
Drömmen som blev verklighet ›
I mars 2021 blev Bulgarien det 132a landet där Frälsningsarmén är verksam och en del av det östeuropeiska territoriet. Arbetet som nu är i full gång började som en dröm, bokstavligen.
Rent vatten räddar liv i Kenya ›
Varje dag behöver de bära flera liter vatten med sig till skolan. Vatten från en källa, pöl eller flod, alltså samma ställe där familj och grannar hämtar vatten för hushållsbruk. Elevernas vatten ska räcka till handtvätt, att dricka och till matlagningen. Ibland behöver det också räcka till att skura golvet i klassrummet och tvätt av skolans toaletter.
En tiggares upprättelse ›
En rumänsk kvinna som satt och tiggde i Nässjö lärde känna medlemmar i Frälsningsarmén på orten. Nu är hon och barnen engagerade i Frälsningsarmén i hemlandet och tack vare stöd både där och från Nässjö har livet tagit en ny positiv vändning.