logotype
Hjälp människorna i Ukraina nu!

Artiklar

Artiklar och stories.

Årets julinsamling ska sprida värme till frusna flyktingar i Ukraina

Kriget i Ukraina är på väg in i vintertid. 7,5 miljoner människor, de flesta kvinnor och barn, befinner sig fortfarande på flykt i Europa. Nu startar Frälsningsarmén en särskild julinsamling, som ska hjälpa flyktingar från Ukraina att klara vintern.

Flyktingar från Ukraina får hjälp av Frälsningsarmén i Hällnäs

Ett 30-tal flyktingar från Ukraina som sökt skydd hos vänner och släktingar i Hällnäs bjuds in till Frälsningsarmén i byn på middag. Barnen deltar även i kårens ordinarie barnträffar och några av familjerna får hjälp med sängkläder. ”Vi vill att de ska veta att vi finns här för dem”, säger Elsa Hägglund, kårledare.

Njursjuke Illya riskerade att dö under flykten från krigets Ukraina

Att fly från krig när ens kropp kräver dialys tre gånger i veckan är både nödvändigt och livsfarligt. Fyrtioåriga Illya hann trots allt ut ur Ukraina i tid och fick behandling. Nu är han och familjen på säker mark i Sverige och de tackar Gud och kristna här för mat, kläder, husrum och omtanke.

”Tack för all värme och vänlighet!”

Med sorg tvingades Tanya lämna det krigsdrabbade Ukraina och kom till Sverige. Hon har varit rädd men också känt Guds omsorg och hon gläds över den värme och vänlighet hon mött under flykten, bland annat hos Frälsningsarmén. Här hoppas hon få stanna en tid även om hon helst vill tillbaka till hemlandet.

Alla har rätt till mat och rent vatten

Omkring 40 projekt i utvecklingsländer bedrivs av enheten Internationell Utveckling vid Frälsningsarmén i Sverige. Främst rör det Kenya och Malawi med fokus på jordbruk, matsäkerhet, vatten och sanitet. Arbetet grundar sig på Bibeln och mänskliga rättigheter och vissa projekt kan göra skillnad i 80 000 människors liv.

Så vill vi stoppa hungersnöden i Malawi

I Malawi, ett av världens fattigaste länder, lever de flesta på att odla och sälja grödor som majs, cassava och ris. Vid den senaste tidens extrema väderförhållanden, blir följderna katastrofala för bönderna. Översvämningar gör att plantor sköljs bort och vid perioder av torka dör de. Din gåva kan vara skillnaden mellan liv och död för dessa människor!

Hjälper flyende ukrainare undgå människohandel

Sårbara ukrainska flyktingar riskerar nu att utsättas för människohandel. I Moldavien arbetar Frälsningsarmén intensivt med att dela ut akuta förnödenheter men också med att göra förmedlingen av sovplatser och jobb tryggare.

Mildred hjälper sjuka och fattiga i Paraguay

I en fattig förort till Paraguays huvudstad Asunción ligger kliniken Tekokatu. Här har Frälsningsarmén hjälpt sjuka och fattiga människor i mer än 20 år. Ansvarig för arbetet är sedan två år tillbaka Mildred Tourn – vars mamma var svensk. ”Jag känner att jag har fått en gåva från Gud att hjälpa människor”, berättar Mildred.

”Allt var täckt av lera, allt!”

Tyskland, Nederländerna och delar av Belgien drabbades sommaren 2021 av regionens värsta väderkatastrof på decennier. Många dog och tiotusental fick evakueras efter att ha fått sina hem förstörda. Frälsningsarmén var snabbt på plats i de drabbade områdena för att hjälpa till.

Tvättstugan som ger livskvalitet till fattiga och utsatta i Rumänien

Vad gör en församling som vill göra något praktiskt för människorna i sin omgivning? Hur börjar man? Ja, man kan till exempel göra som Frälsningsarméns kår/församling i Iasi, Rumänien. De startade en tvättstuga, en verksamhet som utvecklades till något mycket mer.

Många ringar på vattnet i Kenya

Skolor som går från bottenresultat till toppen, friskare och mer närvarande elever, tryggare flickor som fullföljer sin utbildning, familjer i bysamarbeten och ökad medellivslängd. Frälsningsarmén summerar tolv års livsviktiga vattenprojekt i Kenya.

Drömmen som blev verklighet

I mars 2021 blev Bulgarien det 132a landet där Frälsningsarmén är verksam och en del av det östeuropeiska territoriet. Arbetet som nu är i full gång började som en dröm, bokstavligen.

Rent vatten räddar liv i Kenya

Varje dag behöver de bära flera liter vatten med sig till skolan. Vatten från en källa, pöl eller flod, alltså samma ställe där familj och grannar hämtar vatten för hushållsbruk. Elevernas vatten ska räcka till handtvätt, att dricka och till matlagningen. Ibland behöver det också räcka till att skura golvet i klassrummet och tvätt av skolans toaletter.

En tiggares upprättelse

En rumänsk kvinna som satt och tiggde i Nässjö lärde känna medlemmar i Frälsningsarmén på orten. Nu är hon och barnen engagerade i Frälsningsarmén i hemlandet och tack vare stöd både där och från Nässjö har livet tagit en ny positiv vändning.

Vi fortsätter hjälpa Pakistan efter översvämningarna

För drygt en månad sedan drabbades Pakistan av mycket omfattande översvämningar och Frälsningsarmén i Sverige stödjer insatser för att hjälpa de drabbade. Vi har ställt några frågor om vad Frälsningsarmén gör på plats till George William som är ansvarig för Frälsningsarméns katastrofarbete i Pakistan.

Barn från Ukraina på läger i Georgien

Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Polen och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt i och från Ukraina med utdelningar av mat, hygienartiklar, transporter och andra nödvändigheter. I Sverige möter våra kårer och verksamheter de flyktingar som når vårt land.