logotype
Hjälp de som drabbats av katastrofen i Malawi

Artiklar

Artiklar och stories.

En familj i Malawi står utanför en hydda som har blivit förstörd av cyklonen.

Frälsningsarmén är redan på plats i katastrofens Malawi

Mat, rent vatten och någonstans att bo är de mest grundläggande behoven vi hjälper med i katastrofens Malawi, efter cyklonen Freddys härjningar.

Framgång för våra utvecklingsprojekt i Kenya

Rikliga skördar, rent vatten åt fler, ett motståndskraftigare jordbruk och sanitet som räddar liv. Det är några av Frälsningsarmén framgångsrika pågående projekt i Kenya som under februari besökts av Frälsningsarméns ledare tillsammans med en delegation från Internationell utveckling på högkvarteret.

Frälsningsarmén fortsätter hjälpa i Ukraina

Under året som gått har Frälsningsarmén på sina tio platser i Ukraina arbetat intensivt med att hjälpa de krigsdrabbade invånarna.

Årsdagen av kriget i Ukraina uppmärksammades

Vi tänker på och ber för alla dem som har drabbats av kriget. 160 730 av dessa människor i nöd har vi mött och hjälpt på en mängd olika sätt.

Framtidstro i Malawi

1967 inledde Frälsningsarmén sin verksamhet i Malawi. Nu finns fler än 100 kårer och 88 utposter, många med specifika projekt som stöder Malawiborna. Ett team från Sverige och Danmark besökte landet i maj 2022 och fick se att projekten verkligen gör nytta.

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på jackan samtalar med två personer som har ryggen mot kameran.

Hjälp till frusna flyktingar i Ukraina

Kriget i Ukraina pågår nu i vintertid. Cirka 8 miljoner människor, de flesta kvinnor och barn, befinner sig fortfarande på flykt i Europa. Nu pågår en insamling som ska hjälpa flyktingar från Ukraina att klara vintern.

Barn från Ukraina på läger i Georgien

Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Polen och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt i och från Ukraina med utdelningar av mat, hygienartiklar, transporter och andra nödvändigheter. I Sverige möter våra kårer och verksamheter de flyktingar som når vårt land.

Vi fortsätter hjälpa Pakistan efter översvämningarna

Under sommaren 2022 drabbades Pakistan av mycket omfattande översvämningar och Frälsningsarmén i Sverige stödjer insatser för att hjälpa de drabbade. Vi har ställt några frågor om vad Frälsningsarmén gör på plats till George William som är ansvarig för Frälsningsarméns katastrofarbete i Pakistan.

Tvättstugan som ger livskvalitet till fattiga och utsatta i Rumänien

Vad gör en församling som vill göra något praktiskt för människorna i sin omgivning? Hur börjar man? Ja, man kan till exempel göra som Frälsningsarméns kår/församling i Iasi, Rumänien. De startade en tvättstuga, en verksamhet som utvecklades till något mycket mer.

Så vill vi stoppa hungersnöden i Malawi

I Malawi, ett av världens fattigaste länder, lever de flesta på att odla och sälja grödor som majs, cassava och ris. Vid den senaste tidens extrema väderförhållanden, blir följderna katastrofala för bönderna. Översvämningar gör att plantor sköljs bort och vid perioder av torka dör de. Din gåva kan vara skillnaden mellan liv och död för dessa människor!

Alla har rätt till mat och rent vatten

Omkring 40 projekt i utvecklingsländer bedrivs av enheten Internationell Utveckling vid Frälsningsarmén i Sverige. Främst rör det Kenya och Malawi med fokus på jordbruk, matsäkerhet, vatten och sanitet. Arbetet grundar sig på Bibeln och mänskliga rättigheter och vissa projekt kan göra skillnad i 80 000 människors liv.

”Tack för all värme och vänlighet!”

Med sorg tvingades Tanya lämna det krigsdrabbade Ukraina och kom till Sverige. Hon har varit rädd men också känt Guds omsorg och hon gläds över den värme och vänlighet hon mött under flykten, bland annat hos Frälsningsarmén. Här hoppas hon få stanna en tid även om hon helst vill tillbaka till hemlandet.

Njursjuke Illya riskerade att dö under flykten från krigets Ukraina

Att fly från krig när ens kropp kräver dialys tre gånger i veckan är både nödvändigt och livsfarligt. Fyrtioåriga Illya hann trots allt ut ur Ukraina i tid och fick behandling. Nu är han och familjen på säker mark i Sverige och de tackar Gud och kristna här för mat, kläder, husrum och omtanke.

Flyktingar från Ukraina får hjälp av Frälsningsarmén i Hällnäs

Ett 30-tal flyktingar från Ukraina som sökt skydd hos vänner och släktingar i Hällnäs bjuds in till Frälsningsarmén i byn på middag. Barnen deltar även i kårens ordinarie barnträffar och några av familjerna får hjälp med sängkläder. ”Vi vill att de ska veta att vi finns här för dem”, säger Elsa Hägglund, kårledare.

En tiggares upprättelse

En rumänsk kvinna som satt och tiggde i Nässjö lärde känna medlemmar i Frälsningsarmén på orten. Nu är hon och barnen engagerade i Frälsningsarmén i hemlandet och tack vare stöd både där och från Nässjö har livet tagit en ny positiv vändning.

Rent vatten räddar liv i Kenya

Varje dag behöver de bära flera liter vatten med sig till skolan. Vatten från en källa, pöl eller flod, alltså samma ställe där familj och grannar hämtar vatten för hushållsbruk. Elevernas vatten ska räcka till handtvätt, att dricka och till matlagningen. Ibland behöver det också räcka till att skura golvet i klassrummet och tvätt av skolans toaletter.

Drömmen som blev verklighet

I mars 2021 blev Bulgarien det 132a landet där Frälsningsarmén är verksam och en del av det östeuropeiska territoriet. Arbetet som nu är i full gång började som en dröm, bokstavligen.

Många ringar på vattnet i Kenya

Skolor som går från bottenresultat till toppen, friskare och mer närvarande elever, tryggare flickor som fullföljer sin utbildning, familjer i bysamarbeten och ökad medellivslängd. Frälsningsarmén summerar tolv års livsviktiga vattenprojekt i Kenya.

”Allt var täckt av lera, allt!”

Tyskland, Nederländerna och delar av Belgien drabbades sommaren 2021 av regionens värsta väderkatastrof på decennier. Många dog och tiotusental fick evakueras efter att ha fått sina hem förstörda. Frälsningsarmén var snabbt på plats i de drabbade områdena för att hjälpa till.

Mildred hjälper sjuka och fattiga i Paraguay

I en fattig förort till Paraguays huvudstad Asunción ligger kliniken Tekokatu. Här har Frälsningsarmén hjälpt sjuka och fattiga människor i mer än 20 år. Ansvarig för arbetet är sedan två år tillbaka Mildred Tourn – vars mamma var svensk. ”Jag känner att jag har fått en gåva från Gud att hjälpa människor”, berättar Mildred.

Hjälper flyende ukrainare undgå människohandel

Sårbara ukrainska flyktingar riskerar nu att utsättas för människohandel. I Moldavien arbetar Frälsningsarmén intensivt med att dela ut akuta förnödenheter men också med att göra förmedlingen av sovplatser och jobb tryggare.