logotype
Hjälp en utsatt barnfamilj - ge din julgåva nu

Vårt långsiktiga arbete mot gängkriminalitet

Sverige toppar ligan i Norden vad gäller gängrelaterat våld. Men går det att göra något åt våldet och i så fall vad? Med verksamhet på 70 olika orter runt om i Sverige och med 25 sociala institutioner har Frälsningsarmén en bred överblick på både vad som sker och vad som behöver göras. Frälsningsarmén arbetar både förebyggande och med stöd till avhoppare.

Enligt polisen finns runt 30 000 gängkriminella i Sverige idag och tre personer uppskattas rekryteras varje dag. Insatser redan från förskoleålder, ungdomsgrupper och föräldrastöd är några av verksamheterna som Frälsningsarmén arbetar med för att minska risken att barn och ungdomar lockas in i gängkriminalitet.

Många av dem som rekryteras till gängen kommer från särskilt utsatta områden. Bland annat därför satsar Frälsningsarmén på att ha en stark närvaro på dessa platser.

Frälsningsarmén finns bland annat i

Rekrytera barnen före gängen

– Vissa vill verkligen hålla sig borta från mörkret men var ska de ta vägen istället? Jag önskar att det hade funnits en plats som Frälsningsarmén i Husby när jag var barn, säger Siem, som i somras var en av ledarna på Frälsningsarméns kollo.

I Husby arbetar Frälsningsarmén förutom lovkollon med kill- och tjejgrupper i åldern 9-14 år för att ge barnen en trygg och kärleksfull plats så att gängen blir mindre lockande.

– Med goda värderingar, bra förebilder, konsekvenstänk och trygghet vill vi ge barnen självkänsla nog att stå emot trycket från destruktiva gäng och erbjudanden om snabba pengar. Vi tänker långsiktigt, förorten behöver inte fler kortsiktiga projekt. Vi vill finnas för barnen i Husby tills de blir vuxna och vi vill vara en trygg plats där människor känner sig som hemma, säger Julia Adolfsson, ansvarig på Frälsningsarmén i Husby.

Tro, hopp och kärlek livsnödvändigt

Enligt en färsk undersökning från Kairos Future som P3 radios nyheter uppmärksammat beskriver var tredje man i åldrarna 18 till 30 år sitt liv som meningslöst. På Frälsningsarméns kår Home möter man personer som tagit sig ur en destruktiv livsstil med kriminalitet och beroendeproblematik, ofta kombinerat med psykisk ohälsa och där ser man att förmågan att kunna byta livsstil mycket handlar om en existentiell fråga. 

– Det absolut viktigaste vi kan ge är tro, hopp och kärlek. Samhället kan ösa insatser över en ung person men om det inte finns tro på framtiden, på livet och på sig själv kommer det aldrig att bottna eller hjälpa, menar Kjell Karlsten, kårledare på Home.

Läs mer om vårt arbete mot gängkriminalitet

Julia Adolfsson är ansvarig för Frälsningsarméns verksamhet i Husby.

Här får barnen äta sig mätta efter skolan

Matbudgeten har spräckts rejält sedan i somras för Frälsningsarmén i Husby. För att möta hungern hos barnen i verksamheten har smörgåsarna vid fikat bytts ut mot middagsmat. Dessutom kommer deltagarna få resorna med SL betalda vid utflykter. Detta tack vare fondpengar som nyligen beviljats. "Det känns helt fantastiskt att vi kan göra detta", säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.

Jenny Alm, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla, som ler mot kameran.

Föräldrasamtal gör skillnad i utsatta områden

Föräldrar till barn som riskerar att dras in i kriminalitet behöver hjälp att nå och kommunicera med sina söner och döttrar. Sedan i höstas erbjuder Frälsningsarmén föräldrasamtal inom konceptet Connect i Hässelby/Vällingby i nordvästra Stockholm. Det har gett effekt och nu hoppas man på att utöka arbetet.

Mitt i utsattheten i Borås

Efter 20 år i centrala Borås flyttar Frälsningsarméns kår ut till arbetarstadsdelen Norrby. Förutom ekonomiska och byggnadsmässiga aspekter så vill man vara där behoven finns. Norrby står med på Polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden med utbredd kriminalitet men Guds ljus är starkare än mörkret, menar kårledare Marie Blomberg.

Sju av deltagarna på scenen vid panelsamtal i Frälsningsarméns tält under Järvaveckan 2023.

Frälsningsarmén kraftsamlade mot gängvåldet

Under Järva-veckan bjöds politiker och myndigheter in till ett välbesökt panelsamtal i regi av Frälsningsarmén, som presenterade sitt förebyggande arbete mot gängvåld i det utsatta området. Insatser redan från förskoleålder, föräldrastöd och bättre samverkan är några av nycklarna till att minska gängens rekryteringar, menade panelen.