logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Vårt långsiktiga arbete mot gängkriminalitet

Sverige toppar ligan i Norden vad gäller gängrelaterat våld. Men går det att göra något åt våldet och i så fall vad? Med verksamhet på 70 olika orter runt om i Sverige och med 25 sociala institutioner har Frälsningsarmén en bred överblick på både vad som sker och vad som behöver göras. Frälsningsarmén arbetar både förebyggande och med stöd till avhoppare.

Enligt polisen finns runt 30 000 gängkriminella i Sverige idag och tre personer uppskattas rekryteras varje dag. Insatser redan från förskoleålder, ungdomsgrupper och föräldrastöd är några av verksamheterna som Frälsningsarmén arbetar med för att minska risken att barn och ungdomar lockas in i gängkriminalitet.

Många av dem som rekryteras till gängen kommer från särskilt utsatta områden. Bland annat därför satsar Frälsningsarmén på att ha en stark närvaro på dessa platser.

Frälsningsarmén finns bland annat i

Rekrytera barnen före gängen

– Vissa vill verkligen hålla sig borta från mörkret men var ska de ta vägen istället? Jag önskar att det hade funnits en plats som Frälsningsarmén i Husby när jag var barn, säger Siem, som i somras var en av ledarna på Frälsningsarméns kollo.

I Husby arbetar Frälsningsarmén förutom lovkollon med kill- och tjejgrupper i åldern 9-14 år för att ge barnen en trygg och kärleksfull plats så att gängen blir mindre lockande.

– Med goda värderingar, bra förebilder, konsekvenstänk och trygghet vill vi ge barnen självkänsla nog att stå emot trycket från destruktiva gäng och erbjudanden om snabba pengar. Vi tänker långsiktigt, förorten behöver inte fler kortsiktiga projekt. Vi vill finnas för barnen i Husby tills de blir vuxna och vi vill vara en trygg plats där människor känner sig som hemma, säger Julia Adolfsson, ansvarig på Frälsningsarmén i Husby.

Tro, hopp och kärlek livsnödvändigt

Enligt en färsk undersökning från Kairos Future som P3 radios nyheter uppmärksammat beskriver var tredje man i åldrarna 18 till 30 år sitt liv som meningslöst. På Frälsningsarméns kår Home möter man personer som tagit sig ur en destruktiv livsstil med kriminalitet och beroendeproblematik, ofta kombinerat med psykisk ohälsa och där ser man att förmågan att kunna byta livsstil mycket handlar om en existentiell fråga. 

– Det absolut viktigaste vi kan ge är tro, hopp och kärlek. Samhället kan ösa insatser över en ung person men om det inte finns tro på framtiden, på livet och på sig själv kommer det aldrig att bottna eller hjälpa, menar Kjell Karlsten, kårledare på Home.

Läs mer om vårt arbete mot gängkriminalitet