logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Respekt Thai skapar trygghet i thaimassagebranschen

Kvalitet, trygghet och respekt, det är vad initiativet Kvalitetslöftet står för inom thaimassagebranschen i Helsingborg. Det är kopplat till projektet Respekt Thai som vill stärka seriositeten bland thaisalongerna. Massören Tak upplever en stor skillnad sedan hon anslöt sig till detta och menar att du som kund kan göra skillnad genom ansvarsfulla val.

Respekt Thai är ett nätverk för personer aktiva inom thaimassage och ett förebyggande projekt som initierats av Frälsningsarmén i Helsingborg. Detta efter att man varit i kontakt med stadens knappt 50 thaimassagesalonger under våren 2019.

Det framkom att det finns en påtalad utsatthet i branschen då de flesta av massörerna regelbundet får frågan om de utför sexuella handlingar. Många av dem har heller inte full koll på sina rättigheter angående lön och arbetsförhållanden.

Sedan i maj 2020 finns konceptet Kvalitetslöftet som deltagarna i nätverket utvecklat och som skapar trygghet för både massör och kund. Kvalitetslöftet står för en rad minimikrav i syfte att stävja utsattheten på thaimassagesalongerna. Det garanterar att personalen är utbildad, att priserna står i proportion till arbetsinsatsen, att lagar och regler kring hygien och miljö följs och att sexuella tjänster inte erbjuds.

Massörerna samarbetar med varandra och diverse myndigheter och värnar om en respektfull attityd i branschen. Brott polisanmäls. I skrivande stund är sju salonger knutna till kvalitetslöftet och som kund kan man göra skillnad genom ansvarsfulla val.

”Konsumentens val kan göra skada eller nytta”

— Förhoppningen är att fler salonger ansluter sig och att vi får se en ökning av kunder som är seriösa och etiskt medvetna och som stöttar dessa salonger genom att köpa deras traditionella thaimassage. På det sättet kan konsumentmakt hjälpa till att förebygga och motverka arbetsexploatering och sexuell exploatering, säger Emma Cotterill. Hon är Frälsningsarméns verksamhetsutvecklare mot människohandel i Helsingborg och den som leder arbetet med Respekt Thai.

— Som konsumenter behöver vi bli medvetna om att våra val här kan göra skada eller nytta, fortsätter hon.

Tak har bott i Sverige i 15 år och har 20 års erfarenhet av massageyrket. Att hennes salong är ansluten till Kvalitetslöftet betyder mycket för henne och hennes kunder.

— De uppskattar det jättemycket och uppfattar min verksamhet som seriös. De litar på oss till 100 procent och de känner sig nöjda, säkra och glada över att komma hit, säger hon glatt.

— De rekommenderar min salong till vänner och familj och de är stolta över att bidra till någonting som är viktigt, fortsätter hon.

” Vi måste få bort efterfrågan på att köpa sex”

Tak är mån om att erbjuda lokaler som är rena, ljusa och hemtrevliga, liksom ett professionellt bemötande. Det går även att köpa presentkort med Respekt Thai-loggan som kan användas på de salonger som är knutna till Kvalitetslöftet. Emma Cotterill påpekar att allmänheten behöver sätta press på dem som efterfrågar sexuella tjänster och hon har sett en ökad medvetenhet som en effekt av arbetet med Respekt Thai.

— Vi måste få bort efterfrågan på att köpa sex och skulden och skammen kring detta måste ligga på köparna, och de är många, säger hon.

— Och vi vill kunna motivera de som är utsatta för olika former av exploatering att lämna oseriösa arbetsplatser och vi vill stötta dem att hitta andra möjligheter, fortsätter hon.

Ett rum på en thaimassagesalong. I mitten av rummet står det en massagebänk. Längs väggarna står det hyllor med handdukar, hudvårdsprodukter, speglar och övriga föremål.
Tak är mån om att erbjuda lokaler som är rena, ljusa och hemtrevliga, liksom ett professionellt bemötande.

Sedan september 2019 anordnas regelbundna nätverksträffar inom Respekt Thai.

— Jag blir så glad av varje möte och jag får så mycket information. Jag känner att jag är i trygga händer, att jag inte är ensam utan har någon att prata med, så jag är väldigt tacksam, säger Tak.

Samarbete med Forza of Sweden och Real Stars

Respekt Thai-projektet drivs just nu med medel från Länsstyrelsen, Skåne. En styrgrupp har bildats där Tak och en till massör ingår, liksom Emma Cotterill och kollegan Maria Sunnliden från Frälsningsarmén samt en tolk kopplad till projektet. Man samarbetar även med organisationen Forza of Sweden som ger ledarträning och coaching till massörerna i styrgruppen. På så vis ska fler kunna leda träffarna när nätverket växer och därmed hjälpa till att sprida arbetet till andra platser. Ideella föreningen Real Stars arbetar också emot människohandel och thaimassagesalongerna inom Respekt Thai använder deras märkning ”We don´t welcome sex purchase.” 

— Min förhoppning är att vi ska kunna sprida de erfarenheter vi har från Helsingborg till andra platser runt om i Sverige. Vi tror att behoven men också möjligheterna som finns bland den här målgruppen ser likadana ut i övriga delar av landet, säger Emma Cotterill.

— Vi ser fram emot att möta fler engagerade thaimassörer framöver som också vill förändra sin bransch och vi välkomnar att andra aktörer som är intresserade av arbetet hör av sig, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson