logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många vuxna”

För barn och ungdomar i stockholmsförorten Husby ordnade Frälsningsarmén julfester och aktiviteter under jullovet. ”Vårt mål var att alla barn skulle få åtminstone en minnesvärd och rolig dag på sitt jullov”, säger Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Husby/Järva

Under julen fylldes dagarna på Frälsningsarmén i Husby av skratt och nya vänskaper. Lokalen fylldes till bredden och bubblade av gemenskap. Till vardags är kill- och tjejgrupperna uppdelade, så under julkul kände ledarna att det var viktigt att grupperna blandades. Och intresset var skyhögt.

– Jag skickade ut sms dagen innan det skulle börja men alla 102 platser blev ändå fyllda trots så kort framförhållning. Barn skrev sms till mig och frågade om de fick komma två dagar eftersom detta var det enda roliga som skulle hända på deras jullov, säger Julia Adolfsson. 

”Ni känns som en familj”

Barnen delades upp på tre julfester med pizzabuffé och en timmes hopp på Jumpyard i Barkarby. Dessutom fick barnen varsin jullovsdag med antingen två timmar hopp på Yoump, biobesök med popcorn, läsk och godis, eller lasergame. Denna gång testades Yoump i Kungens Kurva för att se lite nya delar av Stockholm.

– Vi fick 20 000 kr från Gålöstiftelsen till att anordna julfester och hade därför möjlighet att satsa mer än vi tänkt. Vi är jättetacksamma för det och även för alla som var med och hjälpte till, säger Julia.

”Vi vill finnas för barnen i Husby tills de blir vuxna och vara en trygg plats där människor känner sig som hemma”

Julia Adolfsson är ansvarig för Frälsningsarméns verksamhet i Husby/Järva.

Genom julaktiviteterna kom 18 nya barn som inte tidigare varit i kontakt med Frälsningsarmén och Julia drar sig särskilt till minnes en ny tjej som var väldigt blyg till en början. Hennes mamma lämnade henne och kom sedan tillbaka efter en timme och skulle se hur det gick. Hon såg att hennes dotter redan var omsluten av andra tjejer kring ett bord och sa: "Jag känner mig trygg med att lämna henne här nu, ni känns som en familj".

– På kvällen hade dottern kommit hem väldigt glad och vi ledare fick ett sms från mamman "Tack för idag. Ni är bäst!" Det värmde mitt hjärta, säger Julia.

”Trygga Kids blir stabila Teens”

Även under årets kommande skollov kommer det att finnas aktiviteter på Frälsningsarmén i Husby. Vilka det blir är beroende på hur mycket pengar som kommer in men det som är klart är i alla fall fyra veckors sommarkul där barnen får delta en vecka var.

– Istället för att ha stängt på barnens lov är det extra viktigt att ha öppet. Förhoppningen med allt vi gör är att barnen ska känna sig sedda och älskade. Att de ska få skratta och känna sig som en viktig del i ett större sammanhang och få trygga förebilder, säger Julia.

Två aktivitetsledare som sitter tillsammans och ler mot kameran. I bakgrunden är det trampoliner.
Alazar Beyene och Julia Adolfsson var ledare vid aktiviteterna för barnen från Husby.

Även mellan loven fortsätter "Trygga Kids blir Stabila Teens"-projektet där två killgrupper och en tjejgrupp ses varje vecka. Förhoppningen är också att kunna ha mer ”öppen dörr” där barnen bara kan svänga förbi utanför verksamhetens bestämda klockslag samt att lära känna barnens föräldrar bättre. Ett annat mål är att fortsätta knyta kontakt med skolor och andra församlingar för att hitta vägar att samverka och undersöka mer vilka behov och "luckor" som kan fyllas i Järva.

– Vi tänker långsiktigt, förorten behöver inte fler kortsiktiga projekt. Vi vill finnas för barnen i Husby tills de blir vuxna och vara en trygg plats där människor känner sig som hemma. En plats som presenterar budskapet om att varje människa är skapad och älskad av Gud, och att det går att leva i en relation med Honom. Vi väljer att bygga kåren utifrån barn och ungdomar, de utgör stommen. Jesus säger ju att vi ska vara som barnen och de har extremt mycket att ge till världen! Dessutom är barndomen en sådan avgörande tid för resten av livet och vi tror att om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många vuxna, säger Julia. 

Text: Kiki Broms

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt