logotype
Hjälp en utsatt barnfamilj - ge din julgåva nu

Stories

Berättelser från verkliga människor utsatta för människohandel.

Den osynliga hemtjänst-kvinnan

Hon är 56 år och har så klart ett namn men hon finns inte i något register. Ingenstans går hon att finna som existerande i Sverige idag. Ändå existerar hon här, hon lever i Sverige. Hon bor i en skrubb, en klädkammare utan fönster, utanför Göteborg hemma hos en kvinna i 60-årsåldern. Men skrubben är snarast ett fängelse utan galler eftersom hon bara får lämna den undantagsvis. Det här är en berättelse om Zahra, den osynliga hemtjänstkvinnan.

Född in i dödshot och hemlig identitet

Polisens tillslag mot skönhetssalongen i Skåne var en chock men samtidigt en lättnad. Kanske skulle allt bli bra nu, hoppades Solada. Det hon inte visste var att det knappt hade börjat. Det skulle bli värre. Hon skulle tvingas att leva under dödshot. Hot som inte bara skulle riktas mot henne och hennes man utan även hennes familj hemma i Thailand, och hennes dotter skulle komma att födas rakt in i en hemlig identitet.

Byggets smutsiga bakgård – en svensk kåkstad

Amit är 22 år och har jobbat på ett stort svenskt bygge. På byggets verkliga bakgård - i en barack med plywoodväggar och plåttak - bodde Amit och sex andra män på ett fåtal kvadratmeter. Utan isolering och element var det svinkallt. De fick ligga tätt ihop på en madrass när de skulle sova, deras kroppar alstrade gemensamt tillräckligt med värme för att de inte skulle frysa ihjäl i den svenska vinternatten. Flera av dem ådrog sig dock svåra förfrysningsskador på både fingrar och tår. Det här är en berättelse om en ung man som tillslut vågade vittna om sin utsatthet för polisen men som därefter levt under dödshot och har blivit ”svartlistad” hos andra arbetsgivare.

Kriminell exploatering – att tvingas och hotas till brott

Flygbiljetten fladdrar i hans hand. Men det är inte vinden som gör att pappersbiten vibrerar, det är rädslan. Kenan, 23, flydde till Sverige men han ska skickas tillbaka till Finland. Han vet att så snart han landar i Helsingfors är hans dagar räknade, det kriminella nätverket har varit tydliga med att hans liv ska avslutas. Han har varit utsatt för kriminell exploatering – hotad och tvingad att utföra brott. Nu är han i behov av polisiärt skydd.