logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Kollo i utsatt område i Västerås lockar nya barn

I Västerås träffas 20-talet unga på ett kreativt och sportigt dagkollo särskilt riktat mot barn i utsatta områden. Tillsammans med Frälsningsarméns eget FA Youth och de ensamkommande afganska unga killar som kåren stöder skapas två härliga veckor för barn.

Hej, Angelika Ericson Fulgencio, ungdomskonsulent och vikarierande socialkonsulent på Västerås kår!

Berätta om ert dagkollo för ungdomar och unga vuxna i Bäckby.

— Ja, vi håller till på FA Bistånd som ligger på Kokillgatan i Bäckby,  ett av Västerås utsatta områden. Det passar oss perfekt - på det sättet kan vi ”plantera” platsen för de som bor där och även för våra egna medlemmar medan vi renoverar kårlokalen. Barnen har valt mellan två spår: det kreativa eller träna fotboll.

Vad kan du säga om fotbollen på kollot?

— Vi har glädjande nog en toppidrottare med, nämligen Joanna Teklay, som är före detta målvakt i det eritreanska damlandslaget i fotboll! Så vi har kul fotboll på hög nivå. Johanna är också anställd på FA Bistånd. Vi har ju ett FFA-arbete (Fotball For All) här i Västerås, och några av de killarna kommer att medverka.

Hur ser de kreativa aktiviteterna ut?

— Vi dansar, målar, bakar muffins och dekorerar. Den sista dagen utrycker vi oss i tal och skrift, skapar poesi och samarbetar. Extra roligt är att vi har en ung tjej som sjunger i Rönninge Show Chorus med oss. Den gruppen är både nordiska mästare och Europamästare i sin gren. Det borgar för en riktigt god nivå på sångaktiviteten!

Hur lägger ni upp en dag?

— Först har vi morgonsamling på FA Bistånd, sedan kör vi en aktivitet, äter tillsammans och så mer aktiviteter på eftermiddagen. Det mesta av maten kommer via FA Bistånd från ICA, vi får komplettera med lite färskvaror som frukt. Deltagarna betalar ingenting, detta är ett samarbete mellan kårens sociala arbete, FA Ung i Västerås och Västerås kommun.

Var det svårt att nå nya unga?

— Det gäller att finnas där människorna finns! Ungdomar i utsatta områden kommer inte till kåren - vi måste gå ut till dem och visa Frälsningsarmén och vad vi erbjuder. Så innan kollot sökte vi deltagare i några av Västerås utsatta områden. Vi höll till på en fotbollsplan med bollar, högtalare, filtar och musik och talade med de unga som lockades dit. Vi delade ut info om anmälan och svarade på frågor.

— Naturligtvis arbetar vi som alltid med Frälsningsarméns ITH plan, I Trygga Händer, för ett gott och säkert ledarskap och en trygg vistelse för deltagarna.

Vad hoppas du på av dessa kolloveckor?

— Att barnen och deras föräldrar märker att Frälsningsarmén är en gemenskap präglad av kärlek. Jag hoppas att något speciellt ska planteras i barnens hjärtan och i Bäckby, både i teori och praktik. Jag hoppas på att Guds kärlek ska bli så påtaglig att den inte går att blunda för och att den Helige Ande ska verka genom oss. Att glädje och omsorg ska prägla både personalgrupp och barngrupp.

Vad behöver Västerås unga som du ser det?

— Västerås barn och unga behöver goda kristna förebilder! De behöver människor som är ledda av och vandrar med Gud. Som med ord och kärleksfulla liv kan visa på att Jesus är att lita på i alla livets skeden och hur ett vardagsliv med honom kan se ut. Som inte ser till ytan utan bryr sig om deras inre. Och som lyssnar på och samtalar med dem om tro och livet, också om det svåra.   

Text: Carina Tyskbo
Foto: Fredrik Bratterud