logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

Medberoende

Medberoende handlar om att man blir lika engagerad i det problem som personen med ett missbruk har, vilket skapar en destruktiv obalans i en familj och som ofta präglar en familj under ett missbruk.

Vi vet vad medberoende är och hur det påverkar

Som medberoende anpassar man sitt liv efter någon som lever i ett missbruk. Man ställer upp i ur och skur. Man ljuger, gömmer och glömmer för att hålla fasaden uppe. Allt för att den missbrukande ska klara av sin vardag. 

Anhörigproblematik vid missbruk

”Jag frågade en gång en ung tjej i en anhöriggrupp vad hon hade för behov för sitt egna liv bortom förälderns missbruk. Hon svarade: 'Det har ingen någonsin frågat mig, jag vet inte!'", säger Frank Hansen, tidigare behandlingsassistent på Frälsningsarméns familjecenter på FAM-Huset i Fristad.

Hur hjälper man någon som är medberoende?

Kan man som anhörig/vän till en missbrukare vara "för snäll"? På vilket sätt i så fall? Det handlar om i vilken fas personen är i men ja, man kan absolut vara för snäll, speciellt i relation till egna barn/ungdomar. Är du klar och tydlig kommer det kosta något i relationen men den missbrukande vet därefter vad som gäller och tvingas hantera det.

Hjälp för anhöriga barn och ungdomar

På familjecentret Vårsol i Jönköping möter man barn och ungdomar som lever tillsammans med en person med missbruk av olika slag, till exempel alkohol, narkotika, spel, sex eller arbete.

Beroende av alkohol och sex

Thomas besöker grupperna för Anonyma Alkoholister så ofta han kan, deltar i sinnesrosgudstjänster på Frälsningsarmén och har stor glädje av den samtalsgrupp han är en del av.

Celebrate Recovery

Celebrate Recovery är ett kristuscentrerat 12-stegsprogram som riktar sig till en bred grupp av människor med "sår, ovanor och beroenden" ("Hurts, Hang-ups & Habits").

Behöver du kontakta oss?

På dessa orter arbetar Frälsningsarmén med beroende- och medberoende-frågor.

Artiklar

Artiklar om medberoende