logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Medberoende

Medberoende handlar om att man blir lika engagerad i problem som personen med missbruk har vilket skapar en destruktiv obalans. Detta präglar ofta familjer där någon av familjemedlemmarna har ett missbruk.

En polis som håller i en alkoholmätare och har stoppat en man i en bil.

Vi vet vad medberoende är och hur det påverkar

Som medberoende anpassar man sitt liv efter någon som lever i ett missbruk. Man ställer upp i ur och skur. Man ljuger, gömmer och glömmer för att hålla fasaden uppe. Allt för att den missbrukande ska klara av sin vardag. 

Ryggtavlan på en liten pojke som sitter ensam på en stentrappa.

Anhörigproblematik vid missbruk

”Jag frågade en gång en ung tjej i en anhöriggrupp vad hon hade för behov för sitt egna liv bortom förälderns missbruk. Hon svarade: 'Det har ingen någonsin frågat mig, jag vet inte!'", säger Frank Hansen, tidigare behandlingsassistent på Frälsningsarméns familjecenter på FAM-Huset i Fristad.

En person som får hjälp upp för ett berg av en annan person, och med en solnedgång i bakgrunden.

Hur hjälper man någon som är medberoende?

Kan man som anhörig/vän till en missbrukare vara "för snäll"? På vilket sätt i så fall? Det handlar om i vilken fas personen är i men ja, man kan absolut vara för snäll, speciellt i relation till egna barn/ungdomar. Är du klar och tydlig kommer det kosta något i relationen men den missbrukande vet därefter vad som gäller och tvingas hantera det.

Teckningar som hänger på en vägg på familjecentret Vårsol.

Hjälp för anhöriga barn och ungdomar

På familjecentret Vårsol i Jönköping möter man barn och ungdomar som lever tillsammans med en person med missbruk av olika slag, till exempel alkohol, narkotika, spel, sex eller arbete.

Ryggtavlan på en äldre man som sitter ensam i en kyrka.

Beroende av alkohol och sex

Thomas besöker grupperna för Anonyma Alkoholister så ofta han kan, deltar i sinnesrosgudstjänster på Frälsningsarmén och har stor glädje av den samtalsgrupp han är en del av.

Ryggtavlan på en man som står på ett berg och tittar ut mot naturen.

Celebrate Recovery

Celebrate Recovery är ett kristuscentrerat 12-stegsprogram som riktar sig till en bred grupp av människor med "sår, ovanor och beroenden" ("Hurts, Hang-ups & Habits").

En kvinna från Frälsningsarmén med ryggtavlan mot kameran. Kvinnan sitter vid ett bord och samtalar med en man som sitter mittemot. På bordet står det två kaffemuggar och ett ljus.

Behöver du kontakta oss?

På dessa orter arbetar Frälsningsarmén med beroende- och medberoende-frågor.

En polis som håller i en alkoholmätare och har stoppat en man i en bil.

Artiklar

Artiklar om medberoende.