logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Sol, glass och äventyr – sommarkollo i Skövde

I sommar är första gången som kåren i Skövde har sommarkollo och både barn, föräldrar och ledare är förväntansfulla. Veckan fylls av skogsutflykt, bad, glass och mycket mer.

Det är nästan 30 grader ute och luften står stilla. Inne på Frälsningsarméns lokaler i Skövde har tolv förväntansfulla barn kommit denna första kollodag. Några har varit på plats långt innan den utsatta starttiden.

– Föräldrarna tycker att det är jättekul att deras barn kan vara med på kollo, många är hjälpsökande och har inte råd att hitta på något med barnen på sommarlovet och det kan skapa en stor stress, säger ansvarig Caroline Storck.

Roselyn Kanyonyi är en av föräldrarna som kommit för att lämna av sina sönder. Familjen bor några mil utanför Skövde och det var en vän som tipsade Roselyn om Frälsningsarmén.

– Jag vill inte att mina barn ska känna sig ensamma i sommar så jag känner mig jätteglad för den här veckan, att mina barn ska få umgås med andra, få nya kompisar och ha roligt. Frälsningsarmén är en trevlig kyrka och jag känner mig välkommen här. Tyvärr går det inte bussar in till stan på söndagar annars skulle vi komma på gudstjänsterna också, säger Roselyn.

En efterlängtad dagsutflykt

Klockan har slagit tio och Caroline Storck samlar barnen till veckans första morgonsamling. Där går hon och de andra ledarna igenom reglerna för veckan. Efter en kort andakt och en nyskriven kollosång blir det fika. Vid borden är det skratt och prat och snart börjar några spela pingis i väntan på den efterlängtade avfärden till Jumpyard.

Ett av barnen som längtat efter just denna första utflykt är Malek. Han är 10 år och det var en vän till hans mammas som tipsade honom om Frälsningsarméns kollo. Nioåriga Rehema ser mest fram emot att gå och bada senare i veckan och Arbenito hoppas få lära sig någonting om Gud.

– Jag ser mest fram emot att ha roligt med kompisarna, säger Ashiri 12 år med ett leende.

Ville göra något för barnen i Skövde


Det är första året som kåren i Skövde har sommarkollo. Kårledarparet Caroline och Joachim Storck har erfarenhet av att jobba på läger tidigare så när de blev ansvariga för en egen kår väcktes tanken på att också göra något för barnen i Skövde på sommarlovet.

– Jag kommer ihåg första gången jag jobbade i köket på ett kollo på Frälsningsarmén när jag nyligen hade kommit till Sverige. Det var många barn från olika bakgrund varav många med speciella behov. Jag blev imponerad över ledarnas energi och hur jag såg att de var genuint intresserade av alla barn. Det känns jätteroligt att nu få göra det här för barnen i Skövde, säger Caroline.

En annan av föräldrarna som kommit för att lämna av sina två barn är Carolina. Ett av hennes tidigaste minnen är när hon som 4-åring brukade lyssna på när Frälsningsarmén spelade musik på torget utanför lägenheten där hon bodde. Hon lärde sig alla sånger utantill.

– Frälsningsarmén var värmen i kylan där ute på torget och jag ville aldrig att de skulle sluta spela. Jag kommer inte ifrån någon kyrklig familj men i tuffa perioder av mitt liv har jag plöjt skivorna ”En salig samling” och det har hjälpt mig. Det känns fint att mina barn ska få vara med på kollot här på Frälsningsarmén, att de får lära känna andra barn och göra roliga saker hela veckan, säger Carolina.

”Glädjen i barnens ögon och hur mycket de ser fram emot nästa dag är det bästa med att ordna kollo. Det viktigaste för oss ledare är att barnen trivs, får njuta och ha det bra och kanske få nya kompisar. ”

Kårledare Caroline Storck

”Jag har lärt mig göra en volt!”

Det har blivit dags att åka på dagens utflykt. Barnen blir skjutsade till Jumpyard och snart är alla barnen igång och hoppar.

– När jag kommer hem ska jag berätta för min bästa kompis att jag lärt mig göra en volt!, berättar Freja, ett av barnen, glatt.
Efter en dryg timmes fartfylld hoppning är det dags för lunch och efterrätt.

Resten av eftermiddagen tillbringas i kårens lokaler med pingis, fotboll, spel och annat som barnen är sugna på att hitta på. Strax är klockan 16 och det är dags att gå hem i den ljumma eftermiddagen men ännu finns bad, lunch i vindskydd, glass och mycket annat att se fram emot under resten av kolloveckan.

– Det här är den bästa veckan någonsin, jag kommer gå på kollo när jag är vuxen också, utbrister en av killarna.

Foto & text: Kiki Broms