logotype
Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Här får människor hjälp att undvika vräkning och hemlöshet

Frälsningsarmén i Södertälje möter allt oftare människor som riskerar att vräkas och hamna i akut hemlöshet. Kåren arbetar målmedvetet för att förebygga vräkningar. Och flera gånger har de kunnat förhindra att människor kastas ut på gatan. ”Vi vet hur tufft livet är för den som är hemlös, så det vill vi förhindra till varje pris”, säger kårledaren Leif Öberg.

Livet i akut hemlöshet är tufft. Den gångna vintern, med sträng kyla och stora mängder snö, har livet varit extra tufft för den som bor på gatan.

– När det är så här kallt är det riktigt farligt att vara hemlös, konstaterar Leif Öberg, kårledare på Frälsningsarmén i Södertälje.

Under de senaste månaderna har Frälsningsarmén i Södertälje märkt att behoven bland personer i hemlöshet har ökat. Kåren har därför förstärkt hjälpinsatserna. Fler än vanligt har till exempel fått ta emot vinterkläder och varma kängor.

– Många har kommit med trasiga sulor, vilket gör att vatten och snö rinner rätt in i skorna. Det värmer i hjärtat när någon tar på sig ett par hela kängor och sedan spricker upp i ett leende, säger Leif Öberg.

”Det krävs inte mycket för att livet ska slås omkull”

Det senaste halvåret har Frälsningsarmén i Södertälje dessutom mött allt fler som riskerar att hamna i hemlöshet, genom en nära förestående vräkning. Fattigpensionärer och ensamstående föräldrar med barn är mest utsatta. Många av de drabbade saknar såväl ekonomisk buffert som sociala nätverk.

– För den som redan är sårbar behövs inte särskilt mycket för att hela livet ska slås omkull, förklarar Leif Öberg.

För de familjer som riskerar vräkning har det inte sällan börjat med ett tillfälligt inkomstbortfall, kanske genom att någon i familjen har drabbats av sjukdom eller arbetslöshet. Vilket i sin tur leder till problem med att betala hyran eller elräkningen.

Leif Öberg och hans kollegor möter många som har kämpat under lång tid för att klara alla prishöjningar, men där sparkontot slutligen har tömts. Då kan små förändringar av inkomster eller utgifter skapa stora svallvågor i privatekonomin.

– När den där akuta händelsen väl dyker upp stjälper hela situationen. Då kan det gå väldigt fort till att någon vräks och hamnar i hemlöshet, säger han.

Bra samarbete med hyresvärdar och socialtjänst

Det första Frälsningsarméns medarbetare i Södertälje försöker göra när de möter någon som riskerar vräkning är att förhandla med hyresvärden, till exempel om en avbetalningsplan. Men om ärendet redan har gått till beslut är möjligheterna till medling mindre.

Kåren i Södertälje har även tät kontakt med Socialtjänsten i staden för att hitta lösningar för de personer som riskerar att vräkas och hamna på gatan.

– Vi brukar ge skriftliga rekommendationer till Socialtjänsten, och de lyssnar ofta på oss. Det har gjort stor skillnad i flera fall, säger Leif Öberg.

”Att undvika vräkningar sparar lidande och pengar”

I rekommendationerna till Socialtjänsten brukar Frälsningsarmén ta fasta på såväl den enskildes som samhällets bästa.

– Vi försöker stryka under att Socialtjänstens hjälp kan förhindra att en person eller en familj kastas ut i hemlöshet. Om de blir vräkta förvärras den akuta nöden, och det innebär dessutom en större kostnad för samhället. Att förhindra en vräkning sparar både mänskligt lidande och pengar, konstaterar Leif Öberg.

I sista hand har Frälsningsarmén i Södertälje en mindre fond, som de bara använder i undantagsfall. Genom den har de kunnat bekosta mindre hyresskulder, eller ordnat enklare boenden någon natt, när det har handlat om att människor riskerar att kastas ut i kylan.

– Den har varit helt avgörande i vissa fall. Tack vare den har vi kunnat hjälpa både familjer och enskilda att komma på fötter igen, berättar Leif Öberg.

Hjälp en person i hemlöshet

Dubbel tragedi när barn finns med i bilden

På senare tid har kåren i Södertälje hanterat flera vräkningsärenden där barn finns med i bilden. Sådana ärenden är extra jobbiga, tycker Leif Öberg.

– Ett barn har inte valt eller kunnat påverka sin sociala situation. Vi stoltserar med Barnkonventionen i Sverige, men likväl vräks flera hundra barn i vårt land varje år.

Föräldrar som riskerar vräkning drar sig ofta för att kontakta Socialtjänsten, eftersom myndigheterna då kan omhänderta barnen. Kontakten med Socialtjänsten leder då till att familjen splittras, samtidigt som föräldrarna hamnar i hemlöshet.

– Det blir en dubbel tragedi för familjen, med både hemlöshet och omhändertagande av barnen. Myndigheterna borde fokusera på att hjälpa hela familjen för att undvika vräkning, säger Leif Öberg.

Vräkningsförebyggande arbete på liv och död

I Södertälje finns ingen tak-över-huvudet-garanti, som exempelvis i Stockholm. Det gör att personer som vräks riskerar att hamna på gatan. De många minusgraderna gör att det vräkningsförebyggande arbetet ibland är på liv och död.

– Den som blir hemlös i den kyla som varit under vintern riskerar på riktigt livet. Så det är självklart att vi vill vara med och förebygga hemlöshet och ta strid för alla människors rätt till en bostad, säger Leif Öberg.

Han är starkt kritisk till att en del kommuner – likt Södertälje – inte garanterar alla invånare tak över huvudet.

– Det måste vara totalt oacceptabelt att vi skickar människor ut i akut hemlöshet, där de riskerar att frysa ihjäl. Det är inte värdigt vårt land.

”Varje vräkning är ett misslyckande för samhället”

Leif Öberg önskar att samhället skulle prioritera det vräkningsförebyggande arbetet betydligt högre. Varje vräkning är ett stort misslyckande för samhället, menar han.

– Jag tror vi behöver vrida perspektivet mot det förebyggande arbetet. Resurser behöver sättas in tidigt, så att människor aldrig behöver hamna i ett läge där de riskerar vräkning och hemlöshet.

Dessvärre ser Leif Öberg ingen ljusning i närtid. Han möter varje vecka människor som lever på burksoppa och tvingas vända på varje krona. Kåren i Södertälje räknar därför med mer arbete framöver.

– Så länge människor riskerar att kastas ut på gatan tänker vi fortsätta med det vräkningsförebyggande arbetet. Vi vet hur tufft livet är för den som är hemlös, så det vill vi förhindra till varje pris, avslutar Leif Öberg.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

Ge en gåva

Välj engångsbelopp

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete