logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Född in i dödshot och hemlig identitet

Polisens tillslag mot skönhetssalongen i Skåne var en chock men samtidigt en lättnad. Kanske skulle allt bli bra nu, hoppades Solada. Det hon inte visste var att det knappt hade börjat. Det skulle bli värre. Hon skulle tvingas att leva under dödshot. Hot som inte bara skulle riktas mot henne och hennes man utan även hennes familj hemma i Thailand, och hennes dotter skulle komma att födas rakt in i en hemlig identitet.

25-åriga Solada fick ett erbjudande hemma i Thailand om att hon kunde få köpa ett arbetstillstånd i Sverige och vidare även ett erbjudande om jobb på en skönhetssalong i Skåne. Att det inte är möjligt att köpa ett arbetstillstånd på det viset det visste inte Solada. Allt verkade seriöst.

I samma sekund som hon tackade ja till erbjudandet blev hon skuldsatt. Det innebar att när Solada kom till Sverige och började jobba på salongen fick hon på papperet, och i alla register, en marknadsmässig lön. Men det som inte registrerades någonstans var att Solada tvingades att betala tillbaka halva sin lön till arbetsgivaren varje månad, på grund av skulden för arbetstillståndet. Ett tillstånd hon aldrig skulle ha behövt betala för. Hon hade blivit grundlurad och arbetade nu för en usel lön. Inte nog med det, arbetsgivaren hade sett till att ta ut en skyhög ränta, Solada skulle aldrig ha en chans att bli fri från skulden.

Soladas man hade också flyttat med till Sverige, och efter ett tag väntade det unga paret barn. Plötsligt en dag när den gravida Solada jobbade på salongen stormade poliser in. Ingen polisanmälan hade gjorts gentemot arbetsgivaren, men polisen var själva arbetsgivaren på spåren och hade en misstanke om människohandel och annan brottslig verksamhet. Solada förstod inte vad som hände och polisoperationen var en chockupplevelse. Men trots rädslan kom samtidigt en känsla av hopp och lättnad. Kanske kunde hon få bli fri från skulden nu, kanske kunde hon bli fri innan bebisen kommer. Så blir det inte.

Den lilla flickan med den mörka kalufsen jollrar precis som andra bebisar, och ligger på rygg på en filt och sparkar med benen precis som andra bebisar. Men samtidigt har hon något så ovanligt som hemlig identitet redan från livets start. Hoten mot hennes mamma blev även hot mot flickan och hennes pappa och deras släkt i Thailand. Den förundersökning som inletts mot arbetsgivaren stoppade inte honom från att skrämma och hota Solada. Med förgreningar ända till Thailand har familj och släkt i hemlandet fått hotfulla hembesök av personer med kopplingar till arbetsgivaren.

I väntan på en brottmålsprocess mot den misstänkte människohandlaren, arbetsgivaren, har Solada vunnit en annan rättslig process mot honom och hans bolag. I den processen har rätten slagit fast att arbetsgivaren är betalningsskyldig gentemot Solada men några pengar har hon inte sett till. Arbetsgivarens bolag är försatt i konkurs och Solada vet inte om hon någonsin kommer att få skadeståndet utbetalt.

Text: Johanna Hellsten

Berättelsen baseras på en verklig historia men har anonymiserats på grund av säkerhetsaspekter.