logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Fem år med Kylskåpsradion och gurkaglass

Kylskåpsradion, Frälsningsarméns podcast med Gabriel Wahl och dockan Åsskar har i snart fem år varit barnens vänner på nätet. Aktuella ämnen och lyssnarnas frågor har ventilerats i en blandning av allvar och humor. Fler spännande inslag finns i framtidsplanerna.

I juni 2018 sändes det första poddavsnit­tet med Kylskåpsradion vars målgrupp är barn i åldern 7-12 år. I spetsen står projektledaren Gabriel Wahl som också lånar ut sin röst till dockan Åsskar, en ni­oåring från internetvärlden med smak för gurkaglass och kylskåp. De tar upp aktu­ella ämnen, pratar med intressanta gäster och svarar på inläggen i frågelådan. Där kan barnen berätta om något jobbigt och be om hjälp. Lyssnarna finns främst i Sve­rige och Europa men också i flera andra världsdelar, enligt kartan där de själva fått märka ut var de bor.

I podden blandas humor, glädje, allvar och sorg med syftet att skapa trygghet, hopp, framtidstro och förståelse för alla människors lika värde.

Podden är ingenting utan Åsskar

Tidningen Stridsropet frågar Gabriel:

Hur skulle du vilja sammanfatta dessa fem år?

Stressiga, roliga, intressanta, lärorika, peppande och välinvesterade. Vi är en stor digital gemenskap där jag får vara med och göra skillnad i barnens liv, och det är värt allt. Jag och Åsskar får så mycket kärlek från lyssnarna.

Varför just Kylskåpsradion och Åsskar och varför älskar han gurkaglass och kylskåp?

Podden hade inte varit någonting utan Åsskar. Han gör den lättlyssnad och rolig, samt allvarlig och seriös på en och samma gång. Han ställer alla tokiga frågor som alla egentligen vill veta svaret på men inte vågar fråga och han missförstår alla krångliga ord. Åsskar tycker att gurkaglass är godast i värl­den och att kylskåp är coola och vackrast i världen.

Inlägg om oro och sorg är svårast

Varför lyssnar så många barn på er och vad är deras största behov?

Många är utsatta för mobbning, utanförskap eller ensamhet. Vissa känner ångest och oro för döden, klimatförändringar, en flytt eller adhd-utredning. I våras fick vi ha specialav­snitt om kriget i Ukraina. Barnen berättar om en vuxenvärld som inte lyssnar eller förstår, men uttrycker tacksamhet över att vi alltid finns där och bekräftar deras känslor, upp­muntrar, förklarar och inger hopp.

Vad har varit roligast/tyngst i arbetet med Kylskåpsradion?

Roligast är alla positiva meddelanden om hur Kylskåpsradion förändrat barnens liv och burit dem genom tuffa perioder. Inläggen om oro och sorg är jobbigast/svårast att bemöta och innebär ett stort ansvar. Det är svårt att räcka till och ge bra svar på hjärtskärande meddelanden. Ofta är vi de första barnen be­rättar saker för eftersom de gillar oss och kan vara anonyma.

Finns det några inlägg som berört dig extra mycket?

Efter en förfrågan från ett barn som var på cancerbehandling och lyssnade på oss myck­et valde vi att utöka till två avsnitt per vecka. När en åttaårig pojkes farfar dog vände sig pojken direkt till frågelådan morgonen efter för att få stöd. Pseudonymen ”gurkis ledsen” skrev om ett problem i skolan och bytte sena­re till ”gurkis glad” tack vare att situationen blivit bättre efter vårt svar.

Firande och framtiden

Blir det något firande?

Absolut, det blir vår största jubileumsvecka hittills. Jag fyller dessutom 30 år samma da­tum som Kylskåpsradion startades, (18 juni), och Åsskar firar 100 000 timmar den veckan. Han föddes 22 januari 2012, när vi hade vår första föreställning. Vi celebrerar med egen­skrivna sånger av Åsskar och lyssnarna, frå­gesport och tillbakablickar på höjdpunkter­na genom åren. Jag får kanske baka den 100 000 meter höga gurkaglasstårtan som Åsskar bett om så länge.

Vad finns i planerna framöver?

En idé är att göra en bok av frågelådans 15 000 inlägg samt att kunna ge barnen person­liga svar på sina frågor. Det vore även roligt med fler skolturnéer. Nu när gurkaglass har lanserats av Hemglass är Åsskars största mål i livet uppnått. Jag hoppas på att hålla ut ett tag till och att alla barn i Sverige ska få veta att dom är bäst i test, som Åsskar brukar säga.

Här hittar du Kylskåpsradion:

Siffror*

  • Inlägg i frågelådan: 14000
  • Upplästa inlägg: 8000
  • Antal poddavsnitt: 462
  • Totalt antal nedladdningar: 860 000
  • Övrigt: 5 julkalendrar, 115 föreställningar på skolor och läger, 65 sånger.

*till och med 31 mars 2023

Lyssnarna har ordet:

Hej, kan ni prata om Kriget mellan Ukraina och Ryssland!!! JAG ÄR SUPER RÄDD!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaninälskaren, 11 och ett gurkår - ett gurk år plus ett år = 12 år

Hur får man folk att lyssna och bry sig om vad man säger? Anonym

Vem bryr sig jag är ju en idiot: Jag känner mig kär och så känner jag mig som världens största idiot. Anonym

JAG VILE BARA SÄGA EN SAK NI KAN INTE FÖRSTÅR HUR MYCKET NI HAR JELPT OSS MED ATT VARA BARA NI TVÅ JAG VILL BERÄTTAR ATT NI ÄR BARA BÄST ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ LOVIS GURKA BÄSTIS, 7100000 år

Jag älskar Kylskåpsradion! Mina barn och jag lyssnar på den varje kväll innan de ska sova. De lär sig så mycket och lärarna i skolan blir förvånade över den kunskap min son har i vissa frågor. Tvåbarnsmor

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 2 - 2023