logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Nu kan jag ge mina barn en jul”

En våldsam exmake orsakade miljonskulder för Sandra som nu lever på existensminimum. Det gör att hon knappt kan ge de fyra barnen vad de behöver, än mindre en traditionsenlig jul. Men tack vare Frälsningsarmén kan hon både duka upp ett julbord hemma och glädja familjen med julklappar.

– Julgåvan från Frälsningsarmén har betytt jättemycket. Jag hade varken kunnat ge mina barn julmat eller presenter det året, och det kan jag inte nu heller. Det var jättebra julklappar och barnen fick två-tre stycken var och vi kunde köpa julmat för presentkortet vi fick.

Det säger 32-åriga Sandra i Småland som är mor till fyra barn i åldern 5-13 år. Hon pratar om första gången hon sökte hjälp hos Frälsningsarmén för några år sedan, efter ett tips från kommunen. Sandra hade då precis flyttat ut från ett skyddat boende efter att hon lämnat ett destruktivt äktenskap. Exmannen var inte bara fysiskt våldsam, han försatte henne även i ekonomisk knipa genom att ansöka om lån i hennes namn.

–Jag fick en chock när jag hörde hur mycket det var – två miljoner kronor som han spenderat på struntsaker, förklarar Sandra.

En tillvaro på existensminimum

De polisanmälningar hon gjort mot honom har lagts ner i brist på bevis och Sandra har tvingats in i en fem år lång period med skuldsanering och en tillvaro på existensminimum. Inflationen med högre priser har förvärrat situationen ytterligare och Sandra nämner att hon måste tänka sig för både vad och vart hon handlar mat exempelvis. I nuläget har hon arbetsträning på deltid, något hon trivs med även om det inte ger så stort tillskott i kassan.

–Det har varit och är en stor oro kring ekonomin men jag är oerhört tacksam över att ha fått skuldsaneringen beviljad. Annars hade situationen varit ännu sämre för oss eftersom jag inte har någon möjlighet att betala skulderna själv, säger Sandra.

Både hon och barnen har diverse funktionsnedsättningar som gör tillvaron lite mer komplicerad och ena sonen är i stort behov av rätt hjälpmedel för studierna. Vid ett tillfälle sköt kåren till pengar för att han skulle kunna få en läsplatta.

–Det är ett bra synhjälpmedel i den då man kan förstora saker och så vidare så den har varit och är väldigt uppskattad. Människorna på Frälsningsarmén har varit väldigt förstående och medmänskliga, säger Sandra.

Innan hon sökte hjälp där visste hon inte mycket om samfundet men i somras följde familjen med kåren till ett lekland, också det någonting som hennes egen ekonomi inte skulle tillåta.

–Barnen tyckte det var jättekul. En sådan utflykt kostar ju ganska mycket pengar så det var väldigt snällt att vi fick åka med, säger Sandra tacksamt.

–Jag hade gärna varit med på fler aktiviteter men det är mycket med barnen och de har det lite svårt med det sociala ibland, fortsätter hon.

Tack vare julgåvan från Frälsningsarmén

Hon har nu ett år kvar av skuldsaneringen och hon håller tummarna för att det går vägen och att ingenting ”händer” som äventyrar det hela. Hon syftar då på exmaken som på olika sätt har försökt stjälpa henne genom att kontakta myndigheter och lämna felaktiga uppgifter om henne. Syftet har bland annat varit att få hennes bostadsbidrag indraget men som tur är har sanningen kommit fram så hans planer har gått i stöpet.

–Det ska bli väldigt skönt att få skulderna avskrivna och kunna släppa oron lite, säger Sandra som dessutom vet att det finns stöd att få på kåren om det vill sig illa. Dels ekonomiskt sett men där finns även ett lyssnande öra och en axel att luta sig emot.

Snart står julen för dörren då hon ska försöka göra det mysigt för familjen med det lilla hon har och stödet från Frälsningsarmén.

–Tack vare julgåvan får mina barn klappar och jag kan köpa mat och något extra gott från affären. Jag ser framemot att kunna ge mina barn en riktig jul, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer