logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Efter 30 år är Madeleine fri från droger och hemlöshet

Efter 30 år av droger, hemlöshet och fängelsevistelser har Madeleine äntligen blivit drogfri och fått en egen lägenhet. Hon är en av de dagliga gästerna på Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm. "Jag har fått mycket hjälp här och man blir alltid bemött med respekt", säger hon.

I början av nittiotalet arbetade Madeleine inom vården, där hon tog hand om personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– På den tiden behövde man inte någon direkt utbildning för att jobba inom vården, men allt har blivit mycket tuffare för oss som inte har någon utbildning, förklarar hon.

Utförslöpan började med en skilsmässa. Det har gått över 30 år sedan uppbrottet, men minnena lever kvar.

– Innan dess levde jag som vilken Svensson som helst. Men i samband med skilsmässan blev jag både arbetslös och hemlös, berättar Madeleine.

”I fängelset hade jag åtminstone tak över huvudet”

Det ena ledde till det andra, och strax efter skilsmässan föll Madeleine in i ett drogmissbruk.

– Det har varit både amfetamin och heroin för min del, säger hon.

För att finansiera ett tilltagande missbruk började Madeleine så småningom även att sälja droger.

– Jag är ingen inbrottstjuv, så drogförsäljningen blev mitt sätt att få in alla pengar som behövdes för att klara av mitt eget missbruk, berättar hon.

Genom åren har Madeleine bott i allt mellan källare och vindar. Ibland har hon kunnat sova hemma hos kompisar, men det var länge sedan hon hade någon fast bostad. Sedan 1999 har hon vid flera tillfällen suttit i fängelse för grova narkotikabrott.

– Sammanlagt har jag blivit dömd till över 17 års straff för narkotikabrott, men jag har väl suttit av ungefär tio år allt som allt. Under fängelseperioderna har jag åtminstone haft tak över huvudet, säger hon.

Drogfri sedan ett år tillbaka – i egen lägenhet

För lite drygt ett år sedan fick Madeleine möjlighet till en så kallad underhållsbehandling, då hon blev inlagd på sjukhus för avgiftning och sedan fick komma till ett behandlingshem.

– Efter det fick jag komma till Frälsningsarméns boende Halvvägshuset i Hjorthagen, där jag bodde ett tag, förklarar hon.

Och nu har det äntligen hänt. Efter mer än 30 långa år har Madeleine fått en egen lägenhet.

– Jag har fått en tvåa med hjälp från Socialtjänsten och det känns helt fantastiskt. Och jag har skött mig hela tiden, säger hon med tydliga spår av stolthet i rösten.

”Jag är väldigt tacksam att Frälsningsarmén finns”

Madeleine besöker Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i stort sett dagligen.

– De är verkligen jättegulliga här och jag är väldigt tacksam att de finns. Jag har fått mycket hjälp här och man blir alltid bemött med respekt, säger hon med eftertryck.

Till Sociala centret kommer Madeleine dels för att träffa gamla vänner, fika och prata. Men hon uppskattar även den hjälp hon får med mat och kläder.

– Jag lever på försörjningsstöd och allt har blivit så vansinnigt dyrt på sistone. Här kan man få en katastrofkasse med mat om man hamnar i knipa. Det tycker jag är jättebra, säger hon.

Text: Lukas Berggren