logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Artiklar

Frälsningsarmén värnar om barn och unga som har det svårt på olika sätt. Här kan du läsa artiklar och berättelser kring vårt arbete för barn, unga och familjer.

Fyra barnlägerledares bästa lägerminnen

Barnlägerledarna Jennie, Elias, Sara och Alexandra delar här med sig av sin bästa minnen från läger de varit på!

Så skapar vi fina sommarminnen för barn i utsatthet

För Elsa är årets sommarkollo hennes livs första semester. ”Jag ser mest fram emot att få bada i en riktig sjö”, säger hon.

Årets sommarkollo blir 10-åriga Elsas första semester

Våra dagkollon, läger och utflykter har stor betydelse för barn i utsatthet. Ofta är det barnens enda sommaraktivitet.

Ledarna Julia, Yonatan och Alazar står framför dörren till Frälsningsarmén i Husby

Yonatan och Alazar - goda förebilder för förortens killar

Många barn i Husby riskerar att fångas upp av kriminella krafter. De behöver förebilder med goda värderingar att se upp till.

En ung kvinna med Frälsningsarméns sköld på tröjan står och håller armen om en glad flicka som  ler in i kameran. I bakgrunden syns en gräsmatta och några flerfamiljshus.

Oron bland barn i utsatthet växer inför sommarlovet

Sommarlovet närmar sig och för barn i utsatthet växer i klumpen i magen. Frälsningsarmén möter de här barnen.

Richard Flinck med blicken fäst i fjärran. I bakgrunden syns ett flerbostadshus och grönska.

"Min barndoms somrar räddades av Frälsningsarmén"

För Richard Flinck blev barndomens somrar med Frälsningsarmén räddningen i en tillvaro som ofta var ekonomiskt och psykiskt kämpig. Läs mer här!

Två unga kvinnor med Frälsningsarméns sköld på tröjorna sitter på en bänk tillsammans med några barn och samtalar glatt.

”Små saker kan göra stor skillnad för barn i utsatthet”

För ett år sedan var Tim svårt mobbad. Nu har han hittat nya vänner på Frälsningsarmén. Och hans mamma har slutat oroa sig.

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på jackan samtalar med en annan kvinna som har en barnvagn. På bordet syns en hög med kläder och en matkasse med Frälsningsarméns sköld.

Många ensamstående föräldrar oroliga för försörjning

”Vi möter ensamstående mammor som kommer hit med hungriga barn”, berättar Karin Dacko Kindlycke i Södra Vätterbygden.

Frälsningsarmén efterlyser bättre samverkan mot barnvräkningar

2023 ser ut att bli ett rekordår när det gäller vräkningar av barnfamiljer. Det visar siffror som SVT tagit fram från Kronofogden.

En mamma och två barn packar upp innehållet i två kassar med Frälsningsarméns sköld på.

”Nu kan jag ge mina barn en jul”

Tack vare Frälsningsarmén kan Sandra som lever på existensminimum både duka upp ett julbord hemma och glädja familjen med julklappar.

En ung kvinna med Frälsningsarméns sköld på tröjan står och håller om en liten flicka och de ler in i kameran. I bakgrunden syns en gräsmatta och några flerfamiljshus.

Trygghet, gemenskap och integration för barnen i Bergsjön

I Bergsjön byggs relationer på Frälsningsarmén Jesajas fritidsgård. Förutom roliga aktiviteter får både barn och föräldrar del av den familjära atmosfären.

En flicka står i fönstret bredvid ett tänt ljus. En julgran syns i bakgrunden.

Tindrande ögon eller grusade förhoppningar?

Julen står för dörren. För många barn innebär det glädje, förväntan och tindrande ögon. Men för de barn som växer upp i social och ekonomisk utsatthet är julen förknippad med oro, ångest och grusade förhoppningar. ”Den ekonomiska krisen slår väldigt hårt mot barn och familjer i utsatthet, så inför årets jul är behoven extra stora. Fler än vanligt behöver vår hjälp”, säger Frälsningsarméns kommunikations- och insamlingschef Leif Bergström.

Ebba fann gemenskap på Frälsningsarmén i Borås

Som 22-årig ensamstående mamma utan utbildning var det inte lätt för Ebba Sundebäck, men någon tipsade henne om att ta kontakt med Frälsningsarmén. Där, på kåren i Norrby i Borås fick hon gemenskap och även hjälp med ekonomin.

Julia Adolfsson är ansvarig för Frälsningsarméns verksamhet i Husby.

Här får barnen äta sig mätta efter skolan

Matbudgeten har spräckts rejält sedan i somras för Frälsningsarmén i Husby. För att möta hungern hos barnen i verksamheten har smörgåsarna vid fikat bytts ut mot middagsmat. Dessutom kommer deltagarna få resorna med SL betalda vid utflykter. Detta tack vare fondpengar som nyligen beviljats. "Det känns helt fantastiskt att vi kan göra detta", säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.

Utsatta familjer får hjälp och gemenskap hos Frälsningsarmén

”Här får barnen i de utsatta familjerna göra något roligt, och känna sig accepterade fast de kanske har svårigheter”, säger Sara Stenvall, Frälsningsarmén.

Micéla sitter med dottern Celine på en sten framför en gräsmatta och några rödmålade hus.

Micéla fann gemenskap på Frälsningsarmén i Jönköping

Under sina studier som socialpedagog gjorde Micéla sin LIA (lärande i arbete) på Frälsningsarmén i Jönköping och deltog i deras arbete för familjer. Och nu som ensamstående mamma efter studierna och före jobb har hon själv fått hjälp och gemenskap i arbetet.

Utsattheten handlar om mer än brist på pengar

En pojke som inte kan spela fotboll med kompisarna, en man som inte har råd att hämta ut sin livsviktiga medicin och ensamstående mamman som har brist på både pengar och ork. Inflationen har fått fler människor att söka stöd hos Frälsningsarmén i Borås. Och ofta innefattar utsattheten även oro, ensamhet och dålig hälsa. "Vi jobbar långsiktigt för att familjer ska må bra", säger kårledare Mathias Blomberg.

Två 10-åriga pojkar med armarna om varndras axlar tittar glatt in i kameran och gör tummen upp.

”Trodde inte kollot skulle vara så här kul”

Utflykter, pyssel och lek, hamburgare och glass. Frälsningsarmén i Tranås arrangerar kostnadsfritt dagkollo med tid för varje barns enskilda behov.

En pojke med ryggsäck sitter på en låda på en skolgård och ser uppgiven ut. Man ser andra barn i bakgrunden.

Bröd och ost till skolutflykten

Sorg över att inte kunna skicka sonen på friluftsdag byttes till lättnad efter hjälpen från Frälsningsarmén.

Skärgårdsutflykt för familjer i utsatthet

Frälsningsarmén i Borås gjorde en dagsutflykt tillsammans med familjer från den socioekonomiskt utsatta förorten Norrby. Havsbad, båtfärd, sälspaning, glass och mat gjorde dagen härlig.

En ung pojke sitter ensam på en bänk på en skolgård. I bakgrunden syns fyra andra barn som leker.

Extra tuff skolstart i höst

För familjer som lever på marginalen är utmaningen stor när utgifter hopar sig och priser har höjts. Vi vill hjälpa fler barn att få en bra start på hösten.

En av deltagarna på kollot i Husby susar ner för Hammarbybacken på en mountain coaster.

Fullt till sista platsen på sommarkollo i Husby

Rekordsiffran 180 barn - så många deltog i Frälsningsarméns kollo ”Sommarkul” i Husby under fyra veckor. Mättande måltider, roliga aktiviteter, samlingar med livsviktiga teman och glad gemenskap har erbjudits i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen. I torsdags gick det i flygande fläng när ungdomarna åkte bergbana i Hammarbybacken.

Angelika Ericson Fulgencios, socialkonsulent i Frälsningsarmén i Västerås, kramar om ett av barnen hon möter i Bäckby.

Kärlek ersätter hat i gängens Bäckby

I Bäckby utanför Västerås lever många barn i en socioekonomiskt tuff situation. Här möter Frälsningsarmén unga som finns i eller är på väg in på kriminella banor, via konfliktfyllda miljöer med hat och hämnd som naturliga delar av vardagen. Personalen får konkret visa på kärlek och förlåtelse som en väg till att bli fri och stark på ett nytt sätt.

Förväntansfullt barn på sommarkollot i Skövde. Hon gör "peace"-tecknet med båda händerna och ler mot kameran.

Sol, glass och äventyr – sommarkollo i Skövde

I sommar är första gången som kåren i Skövde har sommarkollo och både barn, föräldrar och ledare är förväntansfulla. Veckan fylls av skogsutflykt, bad, glass och mycket mer.

Leia och Elise är glada att vara på scoutläger.

”Scoutlägret gör att jag slipper sitta hemma”

Mat i stora lass - på Frälsningsarméns scoutläger i Småland går ingen hungrig. Också äventyrstarmen får sitt med linbana och kanotpaddling, för en del sommarens enda höjdpunkt. Generationer möts, vänskapsband knyts och tid finns även för vila vid ängar och vatten, som det står om i Psalm 23.

Populärt teaterkollo i utsatta Bäckby

I den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Bäckby arrangerade Frälsningsarmén i Västerås ett teaterkollo under sommarlovets första vecka. Tillsammans skapade barngruppen en föreställning med korta pjäser som visades för entusiastiska föräldrar och släktingar i fredags. ”Genom att utgå från barnens talanger, hur de än ser ut, har alla kunnat vara med och framföra något”, säger Angelika Ericson Fulgencio, socialkonsulent och ansvarig för det snabbt fulltecknade kollot.

Ett gäng glada killar i 10-årsåldern kramar om varandra på fotbollsplanen.

En vecka full med äventyr att dela på snapchat

Sebastian bor ensam med sin mamma. De lever på ekonomiskt bistånd och kan aldrig unna sig något utom det allra viktigaste. Sebastian längtar varje dag efter årets kollo på Frälsningsarmén.

En pojke som sitter med ryggen mot kameran och tittar ut mot vattnet.

Charlie 13 år får en paus från slagsmålen

Charlie lever trångt med mamma, pappa och fem syskon. Skolan är en utmaning, lärarna har ringt hem flera gånger för att han varit i slagsmål och dessutom inte klarat flera av proven. På Frälsningsarméns kollo får han en välbehövlig andningspaus under sommarlovet.

Närbild på ett par ben med sneakers på fötterna som hoppar ovanför en gräsmatta med hus och människor i bakgrunden.

På stödboendet Vårsol kommer unga på fötter

Vad händer när en ung människa inte kan bo hemma på grund av konflikter eller brister i omvårdnad? På Frälsningsarméns stödboende Vårsol ges möjlighet att komma bort från problemen och med professionellt vuxenstöd kunna klara av livet och vardagen i egen lägenhet.

Två personer från Frälsningsarmén vid ett picknickbord med ett gäng barn. På bordet ligger det frukt, dricka och smörgåsar som barnen äter.

Äntligen sommarlov – men många barn får det svårt

Nu är sommarlovet här. För de flesta barn i Sverige börjar en tid fylld av äventyr, resor, bad, glass, lekar och aktiviteter. Men vi möter barn som inte har samma möjligheter, barn som i höst inte vill berätta om sitt sommarlov för de andra i klassen.

Två personer från Frälsningsarmén vid ett picknickbord med ett gäng glada barn. Barnen tar smörgåsar som ligger på bordet.

Ett minnesvärt sommarlov för alla barn

För barn som lever i utsatthet kan ett läger eller kollo under sommarlovet betyda väldigt mycket. Med tanke på att barn riskerar att gå hungriga i sommar är maten en viktig del. ”På Frälsningsarméns läger och kollon får barnen ha roligt med kompisar och möta trygga vuxna som kan lyssna och stötta. I år är vi även noga med att alla barn ska ha möjlighet att äta näringsrik mat”, berättar Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Några barn som sitter runt ett picknickbord utomhus tillsammans med två personer som har Frälsningsarméns sköld på jackorna.

Tusentals barn riskerar att gå hungriga i sommar

Föräldrar som inte kan köpa näringsriktig mat till sina barn  - det är verkligheten för många familjer i Sverige idag. Frälsningsarmén har alltid värnat om barn och unga som har det svårt och i sommar är vårt arbete kanske viktigare än någonsin.

Till höger cover på cd-skiva från Kylskåpsradion, till vänster en leende Gabriel Wahl med dockan Åsskar framför en byggnad där det står Frälsningsarmén på en skylt.

Fem år med Kylskåpsradion och gurkaglass

Kylskåpsradion, Frälsningsarméns podcast med Gabriel Wahl och dockan Åsskar har i snart fem år varit barnens vänner på nätet. Aktuella ämnen och lyssnarnas frågor har ventilerats i en blandning av allvar och humor. Fler spännande inslag finns i framtidsplanerna.

Två tjejer som kollar in i kameran och gör peace-tecknet med sina fingrar.

Stärkt självbild på välbesökt ungdomsläger

Drygt 60 ungdomar från hela Sverige möttes i Norrköping för Frälsningsarmén Ungs vinterläger. Temat var Självbild och lägret bjöd på skapande, sport och personliga frågor om tro. Alla berördes av att få lyssna på Pontus, som lämnat kriminalitet, våld och droger och mött Gud.

En glad ung kvinna tillsammans med tre glada barn i ytterkläder.

”Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många vuxna”

För barn och ungdomar i stockholmsförorten Husby ordnade Frälsningsarmén julfester och aktiviteter under jullovet. ”Vårt mål var att alla barn skulle få åtminstone en minnesvärd och rolig dag på sitt jullov”, säger Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Husby/Järva. 

Ryggtavlan av en kvinna utomhus en höstdag

Julklappar till barnen och hopp om en framtid

Varje jul brukar Kamshats familj gå på julfest på Frälsningsarméns kvinnocenter och har fått extra hjälp och julklappar till barnen.

Ett tält på ett torg. Vid tältet står det människor som pratar med varandra.

Julångest byts mot julglädje

Hisingskåren i Göteborg välkomnar både till Kvillemys på Kvilletorget dagen innan lucia och julfrukost på själva dopparedagen.

Frälsningsarméns samfundsledare som tillsammans med en ung pojke klipper ett band.

Nu startar Frälsningsarmén i Husby

I början på september 2022 var det festlig kick off för Frälsningsarméns nya verksamhet i Husby Järva. Runt 250 barn och föräldrar dök upp och delade gemenskap, sockervadd, popcorn och pampig musik från Templets musikkår. ”Vi vill skapa en plats och gemenskap där människor känner sig hemma och lär känna Jesus. Förortens gator är vårt missionsfält och lokalen i Husby vår mötesplats” säger Julia Adolfsson, ansvarig för arbetet.

En idrottshall med barn och ungdomar.

Somrig idrottsglädje i förorten

Sedan sommaren 2018 har Frälsningsarmén ordnat idrottsfestival i Vårby Gård utanför Stockholm på varje lov. I årets festival deltar ett 80-tal ungdomar som får sporta, leka och skapa nya glada minnen för resten av livet.

En leende kvinna som håller i en liten flicka. De sitter på en brygga vid vattnet.

Uppskattat och viktigt sommarläger för mammor och barn i Norrköping

För en ensamstående mamma, som har flytt från krig eller en våldsam relation och har svårt att få pengarna att räcka till kan några dagar i fridfull miljö betyda extra mycket. I år anordnar Norrköpingskåren familjeläger strax utanför Flen nära vatten och grönska. Allvar blandas med lek och skratt och nya vänskapsband knyts.

En glad ung kvinna på en fotbollsplan. Bredvid henne går två barn med fotbollskläder med ryggarna vända mot kameran.

Kollo i utsatt område i Västerås lockar nya barn

I Västerås träffas 20-talet unga på ett kreativt och sportigt dagkollo särskilt riktat mot barn i utsatta områden. Tillsammans med Frälsningsarméns eget FA Youth och de ensamkommande afganska unga killar som kåren stöder skapas två härliga veckor för barn.

Tre barn som paddlar kanot.

Vänskap, vattenkrig och tårtpartaj på kollo i Alingsås

I Frälsningsarméns gulmålade sommarhem pågår årets dagkollo för barn i åldern 7-12 år.

Till vänster: Kvinnlig personal från Frälsningsarmén som sitter och pysslar tillsammans med två flickor. Till höger: En man från Frälsningsarmén som håller i en gitarr. Framför honom sitter ett gäng unga pojkar.

Läxhjälp, eftermiddagshäng och dagkollo för barnen i Tranås

I Tranås lånar kommunen ut ett hus till föreningar och kyrkor mitt i bostadsområdet Stoeryd. Här har Frälsningsarmén under våren på måndagar bjudit in till läxhjälp och eftermiddagshäng. ”I höstas gjorde vi på kåren en omstart av arbetet i Stoeryd, ett mångkulturellt område med många nationaliteter och det har blivit väldigt lyckat”, berättar Jenny Carlsson kårledare för Frälsningsarmén i Tranås.

Två pojkar som sitter i en soffa och tittar in i kameran. Den ena pojken har armen runt den andra.

Fredagshäng för barn och unga i Stockholm

På Vasakåren ägnas fredagskvällarna helt åt de unga. Här får de möjlighet att vara kreativa samt samtala om livet och växa tillsammans i tron.

Två barn med skidkläder som sitter och fikar i backen.

Sportlov – glädje eller orostid?

Långt ifrån alla barn får stimulans och äventyr under den lediga vinterveckan. Vi arbetar för att fler ska få uppleva meningsfulla sportlov.

Ett gosedjur med julklädsel.

HVB- hemmet med högre betyg än genomsnittet

Frälsningsarmén driver ett utrednings- och behandlingshem för familjer och ett familjecenter med behandling i öppen vård, i Fristad utanför Borås.

Längst fram går det en man från Frälsningsarmén som håller i en flagga. Bakom honom går ett gäng konfirmander som håller i ett färgglatt skynke med texten "Konfa 17".

Lärosatser, Life class och lek på schemat för konfalägret

Ungdomarna på konfalägret på Ågesta folkhögskola kom från allt mellan Ystad och Wilhelmina. En kille hade rest ända från Texas.

Till vänster: Rosalie Stork Sundberg, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Uppsala. Till höger: En mamma med två barn

Hjälp i Uppsala för barn och familjer i utsatthet

Målgruppen för det sociala arbetet hos Frälsningsarmén i Uppsala är barn och familjer i utsatthet. ”Vi hjälper till vid till exempel kontakter med Socialtjänsten, Kronofogden, sjukvården samt med samtal och stöd, berättar Rosalie Stork Sundberg, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Uppsala.

Till vänster: Olika bord med familjer som sitter och äter. Till höger: En glad kvinna som tittar in i kameran. Bredvid henne sitter en ung flicka.

Familjefest alla har råd med

Till Söderkåren kommer familjer som har det tufft på olika sätt. De får ett lyssnande öra och hjälp att klara ekonomin och en stressig tillvaro.

En glad kvinna som lyfter upp ett litet barn. I bakgrunden står det en soffa med gosedjur på.

”Kåren känns som min familj”

Helena och Jakob tog sig från Tjeckien till Sverige men första tiden var svår då Helena var gravid och de knappt hade mat att äta. Ett tips ledde dem till Frälsningsarmén och Söderkåren som hjälper dem praktiskt och ekonomiskt och har blivit som deras andra hem. ”Här finns det jättefina människor som lyssnar och jag har fått mina första svenska vänner här”, säger Helena.

Till vänster; En person som sträcker upp ena handen i luften med ryggtavlan mot kameran. I mitten; En man som står med händerna ihop och blundar. Till höger; En kvinna som leder lovsången.

SAFE - ett bultande hjärta för unga

På Södermalmskåren 393 pågår sedan två månader ett samarbete för att stötta de unga i Stockholm som längtar efter tro och gemenskap. Till SAFE är alla välkomna som de är, men budskapet om en älskande Gud är centralt och förvandlande.

Till vänster: Två händer som knyter ett rep. Till höger: En scoutdräkt med flera scoutmärken på.

Scouterna är verkligen för alla

I scouterna kan alla vara med, även barn och ungdomar som i andra sammanhang kanske känner att de inte riktigt passar in.

Tre barn med handdukar som går ner för en stig mot en brygga. På bryggan står det ett gäng barn.

André åker på sommarkollo för fjärde gången

Fjortonåriga André Jarl har åkt på Frälsningsarméns sommarkollo i Höllviken tre år i rad. I år åker han igen, nu med eget ledaransvar. ”Jag åker för att det är kul och för att ha något att göra i sommar igen. Och jag har fått nya vänner från hela Sverige”, säger han.

Ett glatt gäng på en båt som ler mot kameran.

Havsnära sommarkollo gläder familjer

Hiam flydde med sin familj från Sudan 2013 och hamnade till slut i Sverige. Nu har hon varit på sommarkollo i Höllviken i Skåne.

Två unga flickor som tittar på varandra och skrattar.

Nya vänner, skratt och roliga temadagar för barn i Kristinehamn

För femte året i rad anordnar kåren i Kristinehamn dagkollo här för de i åldern 7-13 år.

Tre flickor på en bänk i naturen. De tittar leendes in i kameran.

Kollo med glass, sjögräskrig och vit sand mellan tårna

I Malmö anordnas bad- och sportkollo för barn som kanske inte har möjlighet att komma iväg på någon annan aktivitet under sommaren.

En glad flicka som badar med armpuffar. Bredvid henne badar en kvinna som ler mot flickan.

Sommarens bästa vecka

Under en aktivitetsfylld och vilsam vecka får familjer som saknar möjligheter att semestra komma på härligt sommarkollo.

Ett gäng konfirmander och några konfirmationsledare som står utomhus och ler mot kameran.

En hjälp att finna sig själv och tron

I nästan tre veckor samlades konfirmander från hela Sverige för att lära sig mer om Bibeln och för att konfirmera sin tro på, och sin vilja att följa Jesus. I år samlades man på Hagabergs folkhögskola i Södertälje.

Två unga killar som sitter med armarna om varandras axlar. De ler och tittar in i kameran.

Kollokul på hjul i förorten

I Akalla erbjuds i sommar tre veckolånga dagkollon med cykelturer, vattenkrig, utflykter, sång och skapande på schemat.

En pojke i ytterkläder som håller en person i handen.

Frälsningsarmén hjälper till vid skolstart

För familjer som lever i ekonomisk utsatthet kan situationen vara extra påfrestande efter sommaren.

En flicka som öppnar en julklapp. I bakgrunden står en pyntad gran.

Julhjälp till utsatta i Jönköping

Julen står redan för dörren inom Frälsningsarmén. I Jönköping upplever man ett ökat tryck av hjälpsökande både innan och under julen. Här möter kåren familjer både socialt och praktiskt och vill erbjuda en fin jul i gemenskap.

Två barn vid ett bord uppdukat med julmat.

Varm gemenskap på julfest med fokus på barnfamiljer

På julafton är det julfest med barnfamiljer på Söderkåren. Festen börjar med dans runt granen och slutar med julklappar till barnen.

Barn, ungdomar och vuxna är tillsammans och har aktiviteter.

Familjefest för barnfamiljer

Söderkåren i Stockholm fokuserar mycket på barnfamiljer. Varje månad ordnas en familjefest. Dock var det inte så under hösten 2019. Då fick barnen vara med och öva på en musikal som har premiär den 22 februari. Under våren kommer dock familjefesterna tillbaka. Marie Möller som arbetar med kårens sociala arbete berättar att det brukar komma mellan 25 och 55 personer på familjefesterna. "Alla som vill får komma! Vi älskar när generationer möts", säger hon. "Det är jätteviktigt med tillfällen som knyter ihop och inte bara delar familjer. Många saker är så åldersinriktade."

Till vänster: En flicka som sitter och ritar på en toalettrulle vid ett bord. Till höger: Barn och vuxna som leker.

Utsatta mammor läks och stärks som föräldrar

I Göteborg arbetar familjecentret i Majorna med familjer från olika bakgrund som ofta befinner sig i utsatta situationer.

Till vänster: Ett gäng flickor som sitter på en brygga och doppar fötterna i vattnet. I mitten: En flicka med ögonbindel som letar efter något i en bunke med godis. Till höger: Två barn som försöker gå balansgång med två rep.

"Det här kollot är bara bäst!"

Ett tjugotal barn tillbringar ett par härliga sommarveckor på kollo med bland annat lägerbål, ”fångarna på kollot”, bad och lek.

En man i en nöjespark som tittar in i kameran.

Kenny försöker skapa ett bra familjeliv trots depression

Mår man dåligt kan en heldagsutflykt få en att glömma bekymren ett tag. Det intygar Nässjö-pappan Kenny som for med sina två barn på en härlig resa till Ölands djurpark. Allt i regi av Frälsningsarmén, som hjälper familjen även på flera sätt.

En mamma med sina två barn och ungdomsledaren Olof.

"Barnen är väldigt oroliga efter tiden i familjehem"

Fredrikas svåra sjukdom gjorde att de två barnen fick placeras i familjehem. Nu är de hemma igen och hon är glad över hjälpen från Frälsningsarmén.

Pia Ericson, verksamhetsansvarig på Vårsol Samtalscenter, som står vid ett skrivbord. På skrivbordet står det en dator och det ligger bland annat block och papper på bordet.

Familjer får samtalsstöd och KBT-behandling online i coronatider

På Vårsol Samtalscenter finns möjlighet att tala enskilt och i grupp, bearbeta sorger och få redskap till att komma vidare ur trauman.

Till vänster: Ett barn med ryggtavlan mot kameran som håller i ett papper. Till höger: Sommargården i Kristinehamn.

"Vi fortsätter finnas för de unga - trots virus"

I Kristinehamn har Frälsningsarméns barn- och ungdomsverksamhet vuxit rejält under de senaste åren. Sommargården vid vattnet utnyttjas flitigt och i virustider har mycket av barnverksamheten förlagts utomhus, annat har flyttat in på nätet. ”Kårmedlemmarna är flexibla och fulla med idéer att hitta nya vägar i detta”, säger Sara Törnå, kårledare.

Ett gäng barn och aktivitetsledare samlade på en fotbollsplan. Bilden har en röd logga på sig med texten "Frälsningsarmén Ung. Simon Ringer Upp".

Nya kreativa vägar för barn- och ungdomsverksamheten

Frälsningsarmén erbjuder barn och unga gemenskap och en värdefull fritid. I rådande läge sker allt fler träffar utomhus eller online, vissa verksamheter är pausade och några aktiviteter skjuts fram. Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent, ser samtidigt något positivt med dessa ovanliga tider som ger möjlighet till reflektion, att söka vägledning från Gud och utrymme för nytänkande och kreativitet.

Två glada flickor med armarna i luften.

Äntligen dagkollo i Kristinehamn!

Sommar betyder dagkollo på Frälsningsarmén i Kristinehamn. Trots inledande tvekan kring corona kunde man ändå dra igång den 15 juni. Lekar, äventyr, skapande och tårtkalas erbjuds över tjugo barn i ett par härliga veckor. "Vi hoppas att barnen ska ha kul, lära känna nya vänner och utvecklas i socialt samspel", säger kårledare Sara Törnå.

Fyra glada barn på kollo.

Kollo för alla i Akalla

Alla är välkomna oavsett bakgrund eller tro. Den som inte har råd med något annat i sommar kunna ge sina barn glada, minnesvärda dagar.

Jenny Alm, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla, som ler mot kameran.

Meningsfull fritid ska motverka att unga hamnar i kriminalitet

Att fånga upp barnen tidigt, ge dem ett positivt sammanhang och sunda värderingar är av stor vikt för att de inte ska lockas in i den kriminella världen, speciellt i utsatta områden. Likaså att stötta föräldrarna. Det tror Jenny Alm, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla.

Två av ledarna i fotbollskläder från Frälsningsarmén.

Livsviktig fotboll förebygger utanförskap och kriminalitet

I Vårby gård liksom i flera förorter märks en ökad rekrytering bland barn och unga mot en kriminell livsstil. Allt yngre barn dras in i en ond spiral. Men med relationsbygge, förtroenden, fotboll och träning av nya ledare bland unga i riskzonen, gör Frälsningsarmén verklig skillnad.

Till vänster: Ett barn som spelar ett spel på en mobiltelefon. Till höger: Gabriel Wahl och dockan Åsskar under en av deras föreställningar.

"Dataspel är en del av barnens verklighet"

Podcasten Kylskåpsradion möter massor av uppkopplade barn. Programledare Gabriel Wahl tycker att föräldrar ska ställa fler frågor till barnen.

En ung tjej som ler mot kameran.

"Därför är jag kristen"

”Om du inte är kristen eller tvekar, be till Gud eller att häng med på en gudstjänst. Jesus längtar efter dig!”

 Bild på Gabriel Wahl som håller i det sociala medieprojektet Kylskåpsradion, Frälsningsarméns podd för barn.

Att känna sig delaktig och behövd motverkar psykisk ohälsa hos unga

Vi vill engagera den yngre generationen i sociala värden så de känner sig delaktiga och behövda, något som kan påverka måendet positivt.

Pernilla Ålöv som är utklädd till den snälla Clownen Paprika.

”Alla ska veta att det händer saker på Frälsningsarmén i Eksjö!”

Sedan Pernilla Ålöv kom till Eksjö har gudstjänstpromenader, öppen förskola, skolsamarbete och sociala medier dragit igång för fullt.

En person som håller i en mobiltelefon. På mobiltelefonen syns en annan person via videosamtal.

”Jesus kom in i hemmen på ett nytt sätt under pandemin”

Erfarenheterna av drygt ett års arbete under pandemin samlas ihop, där läger, ledarutbildningar och konfirmation fått flytta till nätet.

Ett gäng glada ungdomar på Frälsningsarméns konfa- och ungdomsläger som vinkar mot kameran.

"Konfirmation är livsomvälvande!"

Lektioner om tro, galet roliga aktiviteter och viktiga samtal mynnade ut i söndagens känslofyllda konfirmationshögtid.

En glad flicka på en fotbollsplan. Hon kollar leendes mot kameran.

Många bollar i luften på fotbollsfestival i Vårby

Alla barn oavsett förkunskaper får chans att träna passning, skjuta skott och spela match och de får med sig glada minnen för resten av livet.

Julia Adolfsson, barn- och ungdomskonsulent för Frälsningsarmén och en av ledarna på kollot tillsammans med två av kollo-deltagarna. Hon står i mitten och har armarna runt deltagarna.

”Jag har inte haft så här roligt på jättelänge!”

Under fyra veckor har runt 140 barn i Husby med omnejd haft sommarkul i Frälsningsarméns regi.

En hjälpsökande familj på besök på en av Frälsningsarméns kårer. Barnet får en julklapp, i bakgrunden packas matkassar för att delas ut.

Tuff jul för utsatta barn, familjer och unga

För barn och unga är julen en efterlängtad tid. Familjegemenskap, ledighet och julklappar väntar för många, men långt ifrån alla. Den här julen märks utsattheten ännu mer för de redan drabbade, då arbetslöshet, höga priser på mat och el drabbar många hårt. Frälsningsarmén vill i särskilt svåra tider komma med julglädje och hjälp i utsattheten.

Till vänster:  Ett bord med stickade disktrasor i bomull och bambu i olika färger. Till höger: Familjekonsulenten Pernilla Ålöv som sitter och stickar disktrasor.

Disktrasor och dans välkomnar julen i Eksjö

I Eksjö arbetar Frälsningsarmén redan intensivt inför julen. Hemstickade disktrasor säljs till förmån för barnfamiljer i behov av stöd.

En glad kvinna i ytterkläder som håller i två matkassar från Frälsningsarmén. Två barn med ryggtavlorna mot kameran står i hallen för att hjälpa till att bära varsin kasse.

"Vi hade inte överlevt utan hjälpen från Frälsningsarmén"

Sjukskrivningen gjorde att ekonomin rasade. Tack vare Frälsningsarmén har Johanna med familj fått matkassar och kläder.

Till vänster: En mindre porträttbild på Fanny Ljungholm som är föreståndare för Krukmakarens hus i Visby. Till höger: Tomteparaden på Gotland. En glad äldre man i tomtekläder sitter på en släde, och bakom honom står det en folksamling.

Storsatsning för utsatta på Gotland

Hos Frälsningsarmén i Visby kommer runt 350 familjer och enskilda med tuff ekonomi att få julhjälp i år 2021. Målet är även att alla barn ska få en julklapp. Den omfattande insamlingen engagerar företag och enskilda på Gotland, och ger personer i en utsatt livssituation möjlighet att få en dräglig jul.

En kvinna från Frälsningsarmén som delar ut en julklapp på kåren i Norrköping.

”Åh, nu är julen räddad!”

Julbord och klappar är inga självklarheter i alla svenska hushåll idag. Därför erbjuds julgåva, ofta i form av presentkort, hos en del av Frälsningsarméns kårer. För barnfamiljen i Norrbotten, den utsatta kvinnan i Skåne eller flyktingen i Gästrikland kan detta vara avgörande för att högtiden ska få lite glans.

En glad kvinna och två barn som står samlade vid två matkassar från Frälsningsarmén. Barnen tittar ned i kassarna.

En jul för alla i Nässjö

Företag i Nässjö har skänkt pengar till Frälsningsarméns julhjälp "En jul för alla".

Föräldrarna Kristoffer och Anita på Söderkåren tillsammans med deras son.

"Här får Bruno lära känna andra barn"

På Söderkåren i Stockholm har Frälsningsarmén ett omfattande arbete med barn och familjer. Gemenskapen och hemkänslan är viktig. En av de aktiva familjerna är Kristoffer och Anita, med lilla sonen Bruno.

En mamma som sitter vid ett bord tillsammans med sin dotter som sitter och ritar.

Livsviktig mötesplats för familjer

Söderkårens familjearbete bygger nätverk och gemenskap kring föräldrar och barn, många med behov av extra stöd.

Jenny Alm, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla, som ler mot kameran.

Föräldrasamtal gör skillnad i utsatta områden

Föräldrasamtal inom konceptet Connect erbjuds till föräldrar till barn som riskerar att dras in i kriminalitet.

Ryggtavlan av en medarbetare med Frälsningsarmén sköld på jackan. Personen delar ut en matkasse till en familj som tar emot kassen.

Matkassen ledde vidare in i gemenskap och glädje

Pengarna räckte inte till för Ingela efter skilsmässan. När hon kom till Frälsningsarmén i Jönköping fick hon julmat och klappar.

Till vänster: Johanna Samuelsson från Frälsningsarmén i Halmstad. Till höger:  Ett bord med två matkassar, köttbullar, prinskorv och en julkrans.

Julen är räddad för hundratals hushåll i Halmstad via julhjälpen

Trycket att få del av årets julhjälp på Frälsningsarmén i Halmstad är högre än någonsin och över 300 ansökningar har kommit in.

En glad kvinna och flicka som paddlar kajak.

Sommaren startade med uppskattad scoutdag

I Ämtetorp ägnades den soliga dagen åt lekar, kanotpaddling, bibelandakt, matlagning i det fria och till och med bad.

Två flickor som håller armarna runt varandras axlar och ler mot kameran. Bakom dem hänger det olika målningar på en lina.

Liten kår samlar många barn

I västerbottniska byn Hällnäs är Frälsningsarmén den enda kristna församlingen och trots få medlemmar kommer många barn till kårens verksamheter.

Olika teckningar som är uppsatta på en anslagstavla.

Barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Ju tidigare barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa får hjälp desto mindre är risken för liknande problem för dem senare i livet.

Ett barn med ryggtavlan mot kameran. Barnet står med armarna upp i luften vänd mot en sjö.

Läger för ensamstående mammor med barn

Vi vistas i en vacker, havsnära och lugn miljö. Mammorna får en stund varje dag för avkoppling, inspiration och gemenskap, medan barnen aktiveras av erfarna och engagerade ledare. De badar, åker båt, leker och pysslar tillsammans.

En flicka som ler mot kameran.

Utsatta familjer behöver hjälp inför skolstarten

Nu startar skolorna, något som betyder ekonomiska utmaningar för många familjer. Kläder har vuxits ur, läxor ska läsas och barn och unga ska hitta meningsfulla fritidsaktiviteter. Corona-pandemin har slagit extra hårt mot redan utsatta. Frälsningsarmén finns med och stöder inför ett nytt läsår, men behoven är stora.

Tre pojkar med ryggtavlorna mot kameran som paddlar kajak. De har på sig flytvästar och håller i varsin åra.

Läger för barn och unga

"Jag vill vara här hela mitt liv", säger Albin, 14 år, en av ungdomarna som var på ett av Frälsningsarméns kollon sommaren 2015.

Till vänster: En bild från år 1955 på ett tåg på Östra Station med barn som var på väg till sommarkollot. Till höger: Tre barn med handdukar som går ner för en stig mot en brygga. På bryggan står det ett gäng barn.

Barn och sommar på Frälsningsarméns kollo - förr och nu

Frälsningsarmén har i många år arrangerat läger och kollon under sommaren för barn och ungdomar vars föräldrar kanske inte har möjlighet att vara ledig eller inte har råd att hitta på något roligt för barnen på sommarlovet. Läs om Ann-Marie och Kristina som var sommarbarn på 50-talet.

Två vuxna och två barn med flytvästar som sitter i en båt.

Gerd har under 32 somrar jobbat på kollo i Rörberg

Många är de som arbetat på Frälsningsarméns sommarläger och kollon under åren. Gerd har tillbringat 32 somrar på kolonin i Rörberg och under den perioden träffat ungefär 1000 barn, och många har hon fortsatt ha kontakt med när de vuxit upp.

Bild på Linus Fagerström som står i en teater och ler mot kameran. Han håller båda armarna utsträckta i luften.

Linus Fagerström - bland unga som behöver stöd

Med bas i kår 393, stödboendet Locus, Socialtjänsten och Fryshuset Sthlm arbetar Linus Fagerström som handledare för ungdomar som behöver stöd.

En flicka som ligger på en äng av gula blommor. Hon blundar mot kameran och bakom henne är himlen blå.

En sommar alla har råd med

I sommar anordnar Frälsningsarmén aktiviteter, utflykter och kollon för gammal och ung. Kostnaden är låg, ibland är det helt gratis. På så vis kan alla få med sig ett fint minne från sommaren trots brist på pengar och andra möjligheter.

Barn och vuxen håller varandra i handen.

Alla ska vara i trygga händer

ITH, I Trygga Händer, är Frälsningsarméns etiska vägledning för att all form av övergrepp bland barn och unga ska förhindras. Idag har närmare 10 000 personer, både inom och utanför samfundet, gått kursen som är efterfrågad. Kanske tack vare dess helhetstänk.

Två flickor på musikkollo som sitter och spelar trumpet.

Musiksommar hela året

Frälsningsarmén i Västerås har musikverksamhet året om för barn och unga. Det arrangeras ofta även musikkollon under sommaren.

Gabriel Wahl och dockan Åsskars föreställning på en skola. I publiken sitter unga elever och lyssnar.

De låga förväntningarnas diskriminering

”Låt aldrig din syn på barnen stanna vid tanken "jag tror inte det blir bättre än så här" utan låt den andas tillförsikt, titta barnen i ögonen och säg: jag tror att du kan.” Läs debattartikeln skriven av Gabriel Ekbeck, projektledare för Kylskåpsradion, Frälsningsarméns sociala medieprojekt för barn.

En kvinna, med ryggtavlan mot kameran, som omfamnar tre barn.

Läger med mamma

Nathalie och Eva-Lotta, som egentligen heter något annat, har varit med på läger arrangerade av Frälsningsarmén tillsammans med sina barn.

Bild på Pia Ericson från Frälsningsarmén Vårsol Samtalscenter. Hon sitter vid ett bord och tittar förbi kameran.

Med hopp som specialitet

Pia Ericson leder Frälsningsarmén Vårsol Samtalscenter som stöder barn och vuxna i kriser, trauman och psykisk ohälsa.

Scouter - hajk, vänner och Jesus

Många barn gläds åt att få åka på hajk, träffa vänner, lära sig om överlevnad, ledarskap och ha andakt vid lägerbålen.

Bild på Catharina Nyström som arbetar på FAM-huset i Fristad. Hon sitter i en soffa och ler mot kameran.

Omtanke dygnets alla timmar på FAM-huset i Fristad, Borås

FAM-huset är ett boende för familjer som behöver utredas. Tillsammans med Socialtjänsten hittas lösningar som ger barnen möjlighet att växa upp i trygghet.

Till vänster: Anita Allandotter, Evangelina Bergh och Carina Lindgren från Frälsningsarmén Örnsköldsvik. De hoppar glatt upp i luften och tittar in i kameran. Till höger: Bild på Örnsköldsvik. På bilden syns olika bostadshus som ligger vid vattnet.

Med hopp om att nå fler unga i Örnsköldsvik

Frälsningsarmén i Örnsköldsvik har blivit en viktig träffpunkt för ensamma och utsatta. Läs mer om kåren här!

Bild på Julia Adolfsson från Frälsningsarmén. Hon ler mot kameran.

Julia har många bollar i luften

Vi möter Julia Adolfsson i utsatta Järvaområdet i nordvästra Stockholm där hon sprider kärlek och bygger relationer.

Bild på ett par barnskor. På marken är det pilar som pekar åt olika håll.

Hur möter vi de unga?

Jennie Gallardo är ny i rollen som ansvarig för Frälsningsarméns barn- och ungdomsavdelning, Ung.

Till vänster: En flicka med ryggtavlan mot kameran. Hon sitter på en äng av blommor och tittar mot några solstrålar som kikar fram ur en skog. Till höger: Bild på Maria Olausson som är biträdande kårledare på Frälsningsarmén i Jönköping. Maria ler mot kameran.

Hjälp barnen att våga drömma

Alla barn har rätt att få förutsättningar för en god framtid och hjälp att våga tro att deras drömmar kan förverkligas.

Till vänster: Ett gäng barn som tar snacks från ett bord. Till höger: Två barn som spelar bowling.

Jätteroliga Superhelger lyste upp barnens tillvaro

Frälsningsarmén Ung samlade totalt 164 barn som fick uppleva trampolinpark och bowling, till husbyggande och undervisning – allt med Jesus i centrum.

Barn och en förskolelärare på Förskolan Solstrålen. De sitter tillsammans i en ring.

Tre decennier i barnens tjänst på förskolan i Skövde

Frälsningsarméns förskola Solstrålen i Skövde och erbjuder på kristen grund en trygg och utvecklande plats för barnen, allt enligt förskolans läroplan.

Konfirmander som går på två led.

Att finna sig själv och sin tro

Konfirmation vill hjälpa unga att förstå behovet av att vara kristen och hos Frälsningsarmén är alla ungdomar i årskurs 8 välkomna.

Till vänster: En person som sparkar en fotboll. Till höger: Barn som kokar soppa.

Ledarrollen får unga att växa

De ungas självkänsla stärks och de får känna att de är viktiga och har kapacitet att hjälpa till och att ta ansvar.

Till vänster: Tomten som kramar ett barn. Till höger: En hög av julklappar.

Hundratals får en försmak av julen

Julbord och julfester ordnas för olika målgrupper i Västerås. Matkassar, presentkort på mat och julklappar delas även ut till en mängd hushåll.

En flicka som öppnar en julklapp. I bakgrunden står en pyntad gran.

130 familjer får julgåvor i Malmö

De hjälpsökande på Frälsningsarmén i Malmö har olika bakgrund, men alla har gemensamt att de har det extra tufft vid jul.

"Vårt julfirande blir fullbokat direkt"

Frälsningsarmén Söderkårens julfirande har blivit en härlig och uppskattad fest dit alla är välkomna.

Till vänster: Fyra julklappar med etiketter på. På etiketterna står det "God Jul flicka eller pojke 2-8 år", God Jul flicka 4-9 år", God Jul flicka eller pojke 1-3 år" och God Jul flicka  4-8 år". Till höger: Bild på Fanny Ljungholm som arbetar på Frälsningsarmén.

Fler söker julhjälp på Gotland

Varje år delar Frälsningsarmén i Visby ut en julgåva till människor i utsatthet.

En man och kvinna som ler mot kameran.

”Hjälpen betyder oerhört mycket!”

Magnus är fri från droger och kriminalitet och har blivit troende. Familjen genomgår skuldsanering och får då hjälp av Frälsningsarmén att klara vardagen.

En glittrig julkula som hänger i en gran.

Frälsningsarmén hjälper de svaga, de ensamma, de hemlösa

Frälsningsarmén hjälper de svaga och utsatta året runt. Men vi har sett att vid jul blir ensamheten större - därför behövs extrainsatser under julen.

Julhjälpen gjorde att familjen kunde andas ut

Tack vare julhjälpen från Frälsningsarmén kunde Johanna köpa julklappar till de tre barnen och få fira julafton i fin gemenskap med andra. Efter många års utsatthet tog hon sig sakta tillbaka till arbete och ett eget hem. ”När jag fått hjälp av Frälsningsarmén sex jular i rad, skrev jag och sade att det inte längre behövdes. Det kändes otroligt bra - jag är så tacksam!”