logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Artiklar kring vårt arbete mot hemlöshet

Artiklar och berättelser kring vårt omfattande arbete mot hemlöshet.

Till vänster - Ulrika Pettersson, Frälsningsarmén Brobygget. Till höger ryggtavlan på en ung kille som sitter på en brygga vid en sjö och klappar på en hund.

Handfast hjälp till hemlösa i Uppsala

Brobygget hjälper hemlösa till bostad och ett bättre liv. Aktiviteter och terapi erbjuds där egna initiativ och ökad självkänsla prioriteras. Läs mer här!

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på ryggen samtalar med en äldre man i sliten jacka och skägg.

”Att hjälpa medmänniskor i hemlöshet är en hjärtesak för oss”

Vardagen för personer i akut hemlöshet är extremt tuff. Många kämpar också med psykiska diagnoser och grava missbruksproblem. Läs mer om hur vi hjälper här!

Här får människor hjälp att undvika vräkning och hemlöshet

Flera gånger har kåren i Södertälje kunnat förhindra att människor blivit hemlösa. ”Vi vet hur tufft det livet kan vara”, säger Leif Öberg.

Från partyliv till hemlöshet

Trots en trygg uppväxt gjorde drogerna i Stockholms uteliv Marcus beroende och hemlös. På Midsommarkransens akutboende känner han sig trygg.

Thomas som bor på Midsommarkransen sitter i en fåtölj och ser rakt in i kameran.

70-åriga Thomas fick äntligen komma in i värmen

Personer i hemlöshet drabbas hårt av kylan. För pensionären Thomas var de isande veckorna kring jul de värsta han upplevt.

Tomas sitter i en soffa inne på Midsommarkransens akutboende med blicken in i kameran- ett piano syns i bakgrunden.

”Senaste halvåret har jag bott i ett tält mitt emot en kyrkogård”

Tomas har länge kämpat med missbruk och hemlöshet. ”Det här är det bästa akutboendet”, säger han om Frälsningsarmén Midsommarkransen.

Ett andrum för hemlösa i Sundsvall

På Klippangården finns natthärbärge, stödboende och utslussningslägenheter. Härbärget är det akuta boendet för dem som saknar tak över huvudet.

Till vänster från ett av rummen på Nylösegården, till höger porträtt på Ingela Sagman som är verksamhetsansvarig.

Långsiktigt stöd det enda som ger drogfrihet

Nylösegården drivs av Frälsningsarmén och är ett stödboende för män över 18 år med missbruksproblem. Trycket är just nu mycket högt på platserna. Läs mer!

En äldre man, Tommy, står vid en tegelvägg utanför en port iklädd en blå täckjacka och tittar in i kameran.

Tommy som är hemlös sover hos Frälsningsarmén

På akutboendet Midsommarkransen får han möjlighet till stöd och samtal, en sängplats, varm mat och möjlighet att duscha och tvätta. Läs mer om Tommy här!

En kvinna iklädd en brun jacka, Rose, som tittar in i kameran.

”Jag tänker resa mig igen”

Rose liv gick i spillror vid en separation då både kropp, psyke och ekonomin drabbades hårt. Hos Frälsningsarmén får hon stöd och hjälp att komma vidare.

En äldre man med skägg sitter med en smörgås och en mugg i händerna - i bakgrunden syns en bokhylla och en knippe uppblåsta ballonger.

”Allt rasade efter skilsmässan”

Claes hamnade i alkoholism efter en separation och förlorade allt. På Frälsningsarméns sociala center har Claes fått hjälp med mycket. Läs mer här!

En kvinna, Madeleine, som tittar in i kameran. Hon är iklädd en brun kofta och har en grön halsduk runt halsen.

Efter 30 år är Madeleine fri från droger och hemlöshet

Hon är en av de dagliga gästerna på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. ”Jag har fått mycket hjälp här och blir alltid bemött med respekt”.

Annika lever i hemlöshet och besöker här julbordet på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon är iklädd en svart jacka och har en grå mössa på huvudet.

Jultallrik och varm gemenskap för Stockholms utsatta

Den 7/12-22 bjöds gästerna på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm på julmat och en julmatkasse. En av dem var Annika som är hemlös. Läs mer här!

Samuel som tittar leendes in i kameran. Han är iklädd en svart tröja och har ett kors runt halsen.

Samuel levde i missbruk och hemlöshet – nu hjälper han ungdomar i riskzonen

Samuels liv har varit allt annat än enkelt. Men i mötet med Frälsningsarmén och genom tron på Jesus fick han hjälp. Läs mer om Samuel här!

Två äldre män, Ralf och Janne, som står bredvid varandra och tittar in i kameran. De står utomhus och i bakgrunden syns ett hus och några träd.

”Till slut sov jag i Stockholms parker”

Ralf har levt i hemlöshet och hamnat på sjukhus på grund av alkoholmissbruket. Nu har han bostad och ett ordnat liv. Läs mer här!

En äldre man med keps och kortärmad tröja sitter vid ett bord  inne på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm.

”Äntligen får jag en bostad”

Nils levde i psykisk ohälsa, missbruk och hemlöshet och har gjort flera självmordsförsök. Hos Frälsningsarmén fick han hjälp och mötte kärlek. Läs mer här!

En hög av inslagna julklappar.

Lyxigt julbord för hemlösa och andra utsatta i Stockholm

Gästerna gläds åt att det är så mycket julmat, från sill och lax till varma rätter. De får också en julgåva innan de går. Läs mer här!

Stämningsfullt julbord för fler än tvåhundra hungriga

På Sociala centret hölls det årliga julbordet för människor i utsatthet. ”Man får komma vilket humör man än är på” säger en av gästerna. Läs mer!

En äldre man med bakhuvudet mot kameran och bredvid honom står det en kvinna. Han tittar in i en spegel och i spegeln syns kvinnan som rakar mannens skägg.

Marika klipper hemlösa

På Frälsningsarméns Sociala Center i Stockholm har hemlösa i fem år haft möjlighet att få sitt hår klippt av Marika och hennes kollega Sandra. Läs mer här!

En äldre man, Hans, som i ena handen håller i en kaffemugg. Han sitter ned vid ett bord och på bordet ligger det en smörgås, ett par glasögon och en öppen tidning.

Gemenskap mitt i ensamheten

Till Frälsningsarméns sociala center kommer Hans gärna och fikar och ser på folk. ”Den här platsen visar hur Sverige mår idag” säger han. Läs mer här!

En kvinna och en man, Lena och Christer, står bredvid varandra och tittar in i kameran. De står i Sociala Centrets lokal och är iklädda ytterkläder.

De får hjälp att komma vidare

Lena och Christer har haft det tufft med psykisk ohälsa och droger. På sociala centret får de hjälp med matkassar och myndighetskontakter. Läs mer!

En man, Henrik Filipsson, med Frälsningsarmén-väst som ler mot kameran. I bakgrunden syns en julgran och en byggnad.

Med hjärta för de utsatta

När andra sover finns Henrik på Göteborgs gator med kaffe, mackor och kärlek. Dagtid aktiverar han asylsökande på Migrationsverket. Läs mer om Henrik här!

En man med Frälsningsarmén sköld på sin tröja som tittar in i kameran. I bakgrunden syns ett kök.

Frälsningsarmén tar tempen på samhället

I vårt sociala arbete ser vi hur pandemin drabbar dem som redan har det tufft. De tim- och korttidsanställda tappar sina anställningar först. Läs mer här!

En man med röd Frälsningsarmén-väst som tittar in i kameran. Han står vid en Frälsningsarmén-skylt med ett swishnummer på och texten "Ge fler möjlighet till en God Jul".

Julinsamlingen hjälper hela året

I Södra Vätterbygden är den lokala insamlingen vid jul viktig för den sociala verksamheten under hela året. Läs mer här!

En äldre man, Börje Glandberger, som ler mot kameran. Han är iklädd en rutig skjorta. I bakgrunden syns några bord och en lampa.

Börje arbetar på Sagahemmets härbärge för hemlösa

Det är inte alla som klarar av att arbeta på ett natthärbärge. En person som klarat det i mer än 30 år är Börje, vårdare på Sagahemmet i Uppsala. Läs mer här!

En kvinna med en grå luvtröja som täcker hennes ansikte och hon tittar ned mot marken. Hon sitter lutad mot en grå stenvägg.

Jenny som är hemlös önskar sig ett vettigt ställe att sova på

Jenny, 36, sover i trappuppgångar och källarutrymmen. På sociala centret äter hon frukost, duschar och kan vila upp sig en stund på dagen. Läs mer här!

Fokus på två händer som vilar på varandra.

Han är hemlös och bor på gatan

Den morgonen vi träffade Masoud hade han tillbringat natten i sin sovsäck på en bänk i Mosebacke, i en sovsäck som han alltid har med sig. Läs mer här!

Till vänster: Ett rum med en säng. På väggen hänger det en tavla och på golvet ligger det en randig matta. Till höger: Personal på stödboendet Lilla Bommen i Göteborg som delar ut en tallrik med mat till en man.

Hjälp för hemlösa i Göteborg

”Vi ger de som är hemlösa stöd i vardagen och uppmuntrar dem att tro mer på sig själva", säger Carola Gårdare, verksamhetschef i Göteborg.

Till vänster: En brun nalle med röd rosett runt halsen som ligger på en kartong. Till höger: En person inlindad i en blå filt som sitter på en kartongbit och lutar sig mot en stenvägg.

Att sakna bostad är att sakna värdighet

Enligt en rapport från Socialstyrelsen i november 2017 ökar antalet hemlösa i akut hemlöshet, antalet kvinnor, unga och utlandsfödda. Läs mer här!

En äldre man med skägg, Kenneth, som sitter i en soffa och tittar in i kameran. Han är iklädd en blåa tröja med tryck och över tröjan har han en rutig skjorta.

"Jag har inte en enda krona"

Kenneth, 59, är arbetslös och hemlös. Han pantar burkar och sover utomhus. Till Sociala centret i Hornstull kommer han dagligen för att äta och duscha.

En kvinna som tittar ut genom ett fönster. Hon är iklädd en blå jacka med luva.

"Nu har jag förstått hur hemlösa har det"

Mona har varit hemlös och sovit utomhus många gånger. Förutom gemenskap på sociala centret gläds hon över matkassen hon får på fredagarna. Läs mer här!

En man, Bengt, som tittar in i kameran. Han är iklädd en svart tröja och har ett halsband med ett kors på.

”Drogerna var lösningen på mina problem”

Bengt kom tidigt in i ett missbruk, använde olika substanser i många år och var hemlös. Idag är han drogfri, har en lägenhet. Läs mer här!

Helena Andersson som är kårledare och ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet på Kår 393 i Stockholm. Hon sitter vid ett bord och samtalar med en hjälpsökande mamma. Den hjälpsökande mamman sitter med ryggtavlan mot kameran.

"Hur ser ditt rum ut?"

På kår 393 i Stockholm möter Helena Andersson, ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet ofta barn som har det svårt. Läs mer här!

Sagahemmets fasad. På gården står det cyklar uppställda vid ett cykelställ.

Sagahemmet i Uppsala - stödboende och härbärge

Sagahemmet är ett stödboende med utslussningslägenheter, bostäder där man kan bo tills man är redo för att återvända till en egen bostad. Läs mer här!

En man som står utomhus iklädd en svart jacka, gråa vantar och en svart mössa. Det snöar. Mannen står med ryggtavlan mot kameran och tittar på ett fönster med en röd adventsljusstake som lyser.

För den som är hemlös blir julen extra ångestladdad

När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare för den som är hemlös och saknar egen bostad

En lång kö av hjälpsökande som står längs med en gata utanför Templet i Stockholm. Personerna i kön står med ryggtavlorna mot kameran.

Lång köldperiod slår hårt mot utsatta

Köldskador, svullna ben och fötter, sår och urinvägsproblem drabbar den som lever i hemlöshet och sällan får komma in i värmen. Läs mer här!

Bilden är tagen genom ett fönster och på bilden syns en man som tittar ut. Han är iklädd en grön jacka med röd fodring och han har en svart luva på huvudet.

"Jag orkar inte vara hemlös"

Sven hamnade tidigt i missbruk. Han har suttit i fängelse och varit hemlös. Nu bor han på ett av våra akut- och stödboenden. Läs mer om Sven här!

Bild tagen genom ett fönster. På bilden syns två kvinnor som sitter mittemot varandra och samtalar vid ett bord. Kvinnorna håller i varsin kaffemugg.

Här får hemlösa kvinnor ro om natten

Efter att man sett ett ökat behov driver Frälsningsarmén sedan 1 jan 2019 ett kvinnohärbärge med sex platser i Uppsala. Läs mer här!

En äldre man, Pelle, som tittar in i kameran. Han är iklädd svart jacka med en grå halsduk runt halsen och en röd keps på huvudet.

Mot ett nytt liv i eget hem

Pelle har levt många år som hemlös. Kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm kunde ge hjälp och nu har han äntligen fått en bostad. Läs mer!

En äldre man, Rune, i sociala centrets lokal. Han är iklädd en svart jacka och tittar in i kameran.

"Nu vill jag bara ha lugn och ro"

En egen bostad gör enorm skillnad för en pensionär med ett handikapp. Efter många år i hemlöshet har Rune med hjälp av Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm fått en lägenhet. ”Jag tror att livet blir bra nu”, säger han.

Till vänster: Klippansgårdens invigning. En man från Frälsningsarmén står framför den gula fasaden och hälsar välkomna. Till höger: Ett kök och ett bord med två stolar.

Utslussningslägenheter invigda i Sundsvall

I Sundsvall driver Frälsningsarmén Klippangården, ett natthärbärge och stödboende. Nu tillkommer ett utslussningsboende som ett led i processen mot ett självständigt liv för människor som ofta levt i hemlöshet och med missbruk. Enligt kommunen och personalen på Klippangården fyller dessa ett stort behov.

En man, Markus, som tittar in i kameran. Han står utomhus framför ett trädd och är iklädd en skjorta med en skinnväst över.

"Svårt som hemlös att komma på fötter"

Markus har levt i olika typer av hemlöshet under hela sitt vuxna liv. Kåren i Halmstad är ett av få ställen där han känt sig bemött med respekt. Läs mer!

En äldre man, Bernt, som står vid en vägg och tittar in i kameran. Han är iklädd en lila långärmad tröja med en grön t-shirt över och på huvudet har han en blå mössa.

"Jag äger ingenting"

Efter många år i hemlöshet är Bernt van att bo där det finns möjlighet. Till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen i Stockholm kommer han ofta.

Maria Emanuelsson till vänster och Märta Granath till höger. De står utanför entrén till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm. De tittar in i kameran och ler.

Utsatta och hemlösa pensionärer får hjälp

Samarbete mellan kuratorn på sociala centret och Socialförvaltningens uppsökarteam ger hjälp till äldre och pensionärer i utsatthet och hemlöshet.

Två frisörer som klipper en äldre man och en kvinna på Frälsningsarméns sociala center, Hornstull. Frisörerna och de två gästerna är glada och ler.

Frisörerna klipper gästerna på Frälsningsarméns sociala center

Det är bråda dagar för frisörerna Marika och Sandra från Malå som farit ner till Stockholm för att klippa gästerna på vårt sociala center i Hornstull. ’Salongen’ är inrymd i centrets garderobsdel där det i vanliga fall delas ut kläder till behövande. Men just denna dag får klädutdelningen samsas med frisörerna.

En kvinna, Alexandra, som sitter vid ett bord för att äta julbord på sociala centret. Hon har på sig en grå jacka och en gråstickad halsduk. På bordet ligger det en bulle, en kaffemugg och en tallrik med julmat på.

Julbord för utsatta och hemlösa blir ett ljus i mörkret

Frälsningsarméns sociala center i Stockholm fortsätter sin uppskattade tradition av att bjuda på julbord för utsatta och hemlösa. Under fyra timmar välkomnades 195 kalla, våta och trötta människor att dela julens godaste rätter, gemenskap och en berörande julandakt.

Sjuksköterskorna Wictoria Tersmeden och Helene Berg. De står bredvid varandra och ler mot kameran.

Frälsningsarméns samarbete med vårdcentralen hjälper hemlösa

Personer i utsatthet och hemlöshet får hjälp med sår, skador och vacciner när vårdcentralen Pelarbacken besöker Sociala centret. Läs mer här!

Till vänster: Richard Nilsson som är volontär på Frälsningsarmén Templet på Östermalm i Stockholm. Han delar ut matlådor och frukostpåsar till människor i utsatthet. I mitten: En person som häller mjölk i en kopp med kaffe. Till höger: Ett övergångsställe. I bakgrunden syns en samlad grupp människor.

Gratis frukostpåse och matlåda för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm finns Frälsningsarméns kafé med gratis mat och andra nödvändigheter samt samtal för utsatta och behövande. Läs mer här!

Ingela Sagman som är verksamhetschef på Frälsningsarméns akutboende Lilla Bommen och Nylösegården. Hon ler mot kameran.

Vårdkedjan i Göteborg skapar goda möjligheter till ett drogfritt liv

Att länka samman alla vårdinsatser är det mest effektiva för att behandla och upprätta individer i utsatthet. Läs mer här!

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon står vid centrets entré och tittar in i kameran.

Aldrig stängt för sociala centrets gäster – trots nya rutiner

På sociala centret har tiden med corona påverkat vardagen. Men dörren har varit öppen för gästerna i missbruk, psykisk ohälsa eller hemlöshet. Läs mer!

En man, Jimmy, som står vid en dörröppning och tittar in i kameran. I bakgrunden hänger det en ljusslinga och en spegel på väggen.

”Bästa stället man kan vara på”

Jimmy bor på Halvvägshuset i Hjorthagen, har arbetsträning på Myrorna och tycker att han fått de bästa förutsättningarna för en drogfri framtid.

En äldre man, Per, som står utanför Sociala centret. Han tittar in i kameran och ler. Per är iklädd en brun skinnjacka och har en svart mössa på huvudet.

”Jag äter och sover hos Frälsningsarmén”

Per hoppas på hjälp med lägenhet. Så gott som varje dag kommer han till sociala centret medan nätterna tillbringas på akutboende – båda drivna av Frälsningsarmén. Här på centret får han mat och möter bekanta. Under tiden pågår behandlingen mot missbruket, som startade tidigt i livet.

En äldre man, Hannu, som tittar in i kameran. Han står mot en grå vägg och är iklädd en svart jacka, en svart halsduk och har en svart mössa på huvudet.

"Jag ber till Gud om ett bättre liv"

Hannu hade familj och ett bra jobb men alkoholen slog omkull allt. Nu går han gärna till sociala centret för att fika och värma sig.

En kvinna till vänster och en man till höger, Jenni och Omar, som tittar in i kameran. De tittar in i kameran.

De köar till värmen hos Frälsningsarmén

Till Frälsningsarméns sociala center kommer de för att äta frukost, få matkasse och vila lite i värmen.

Fokus på ett par händer med slitna vantar. Mannen sitter på en bänk och är iklädd mycket smutsiga och slitna kläder. Till vänster om mannen står en plastkasse.

"Frälsningsarmén räddade mitt liv!"

Nu bor Bengt i en av utslussningslägenheterna på Klippangården i Sundsvall och menar att vistelsen och personalen har räddat hans liv.

En man, Lars, som tittar in i kameran och ler. Han står framför en brun dörr med två mindre fönster.

"Frälsningsarmén tror på mig - det känns helt suveränt"

Nyligen flyttade Lars ut från akut- och motivationsboendet i Midsommarkransen och nu hoppas han få en plats på Halvvägshuset.

En kvinna, Sussie, som tittar till vänster om kameran. Hon sitter vid ett bord i sociala centrets lokal. På bordet står det en blå bricka och i bakgrunden syns flera bord.

"Alla vill väl ha kärlek?"

Sussie kämpar mot tuffa sjukdomar, och att bli av med drogproblem är svårt. ”Men här är de mänskliga” säger hon om Frälsningsarméns sociala center.

En person från Frälsningsarmén som står och samtalar med en man som står till höger. Mannen håller i en skål och är iklädd en grå fleecetröja och har en svart mössa på huvudet.

Utan bostad blir julen svår

Med stigande elpriser, högre bränslekostnader och matpriser som skenar är det många som oroar sig för den kommande vintern. Men för den som är hemlös och saknar ett eget hem att gå till, blir denna vinter lika svår som förra vintern och inte minst julen. 

Till vänster, Carola Gårdare och till höger, Ingela Sagman. Carola och Ingela är verksamhetschefer för Frälsningsarméns missbruksarbete i Göteborg. De tittar in i kameran och ler.

Nu kan fler bli hjälpta ur missbruk

Nya platser på motivationsboendet, ny utslussningsvilla och nytt drogfritt umgänge på en av kårerna.

Två män från Frälsningsarmén som står vid en buss. De delar ut en mugg med varm dricka till en kvinna med ryggtavlan mot kameran.

”Gå inte bara förbi och låtsas att de inte finns”

Varje tisdag beger sig Frälsningsarméns buss till platser på söder i Stockholm för att söka kontakt med personer som kan behöva hjälp på något sätt. De personer som de träffar på när de är ute är svältfödda på folk som ser dem, som stannar till och pratar med dem. "Om fler skulle bry sig så skulle det bli ett bättre samhälle. Gå inte bara förbi och låtsas som att de inte finns," säger Daniel Vik som kör bussen denna dag.

Kvinnlig personal från Frälsningsarmén som sitter på en bänk och samtalar med en äldre man, som sitter till höger om henne.

Frälsningsarmén har mött sociala behov i 140 år

Eftersom Frälsningsarmén har funnits i nästan 140 år har vi hunnit identifiera en hel del sociala behov som vi har försökt möta.

Till vänster: En mindre bild på Robert Tuftström som leder Frälsningsarméns sociala arbete. Till höger: Fokus på en Frälsningsarmén-flagga och till höger syns ett gäng barn och ledare i fotbollskläder. Barnen och ledarna står samlade på en fotbollsplan.

"Offentliga och ideella aktörer borde samarbeta oftare"

Fler sociala problem skulle kunna lösas genom ett tätare samarbete mellan offentliga och ideella aktörer. Men det kräver en del förändringar.

Socialtjänsten och Frälsningsarmén i samarbete mot gängkriminaliteten

Skjutningar, sprängningar, droghandel och grova våldsbrott. Den gängrelaterade kriminaliteten är en het politisk fråga. Men hur ska man komma till rätta med problemen? I Stockholmsförorterna Hässelby och Vällingby har Frälsningsarmén blivit en viktig del av lösningen.

Tiina Svelander som är verksamhetschef för Klippangården i en av utslussningslägenheterna. Tiina visar ett rum med en säng och till vänster om sängen står det en lampa.

Har varit stödboende i 40 år

Klippangården i Sundsvall som byggdes 1948 har i år varit Frälsningsarméns stödboende för personer med substansberoende i 40 år. Detta vill man fira i november genom att bjuda bland annat in politiker, tidigare chefer, socialsekreterare och tidigare boende.

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon står vid centrets entré och tittar in i kameran.

Sociala centret hjälper människor ut ur hemlöshet

Sociala centret vid Hornstull i Stockholm erbjuder både frukost, matkassar och kläder till personer i hemlöshet. Men syftet med verksamheten är inte att enbart lindra symtom, utan att hjälpa personer att ta steg mot upprättelse. ”Hela miljön på Sociala centret är utformad för att kunna hjälpa människor vidare. Vi arbetar professionellt med att hjälpa människor ut ur missbruk och hemlöshet”, säger verksamhetschefen Bodil Nilsson.

Maria Emanuelsson som är kurator på sociala centret. Hon står framför centrets entré och ler mot kameran,

Frälsningsarméns kuratorer fyller en helt unik funktion

Frälsningsarmén fyller en unik funktion i arbetet med att hjälpa människor som har fastnat i missbruk, hemlöshet och andra sociala problem. Det menar Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. ”Våra kuratorer finns vid gästernas sida hela tiden och kan jobba kontinuerligt med både motivation och gränssättning.”

En ung man, Omar, som tittar in i kameran. Han står inomhus på Sociala centret och i bakgrunden, till vänster om honom, syns en trappuppgång.

"Jag sover under en bro"

Omar är hemlös, sover under en bro i Stockholm och längtar efter att få arbete och någonstans att bo. På sociala centret får han hjälp.

En person i utsatthet och hemlöshet äter jultallrik på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Bengt är glad för professionell hjälp på Sociala centret

Bengt är en flitig besökare på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. Under många år levde han i missbruk och med efterhängsna skulder.

En person i utsatthet och hemlöshet äter jultallrik på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Guldkant för hemlösa och missbrukare

På Frälsningsarméns sociala center fick 131 gäster en stämningsfull julstund med god mat, julsånger och andakt.

En man i hemlöshet, Patrik, som står i Sociala centrets lokal och tittar leendes in i kameran. Han är iklädd svart jacka och har en rosa halsduk runt halsen. I bakgrunden syns några bord och en bokhylla.

Hemlös men hoppfull

Personliga förluster och missbruk gjorde att Patrik förlorade bostaden. På sociala centret får han hjälp att komma ur sin situation.

Julia Adolfsson som är projektansvarig för Frälsningsarmén i Husby/Järva. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns träd och en blå himmel.

Bostadsbrist skapar otrygghet, utanförskap och ohälsa

Ett permanent boende värt att kalla hem är ett grundläggande behov hos de allra flesta men bostadsbristen tvingar in människor i kortsiktiga boendelösningar. Detta skapar oro, stress och andra problem för såväl barn, föräldrar, våldsutsatta kvinnor, flyktingar och pensionärer. Nu kan bostadsbyggandet dessutom bromsa in på grund av inflation och ökade kostnader.

Till vänster: Sociala centrets entré. Till höger: Fokus på två händer som håller i en grön kaffemugg.

"Ensamheten är det värsta"

Ylva avskyr ensamhet och lider av psykiska besvär, men Frälsningsarméns sociala center finns en vänlig gemenskap på hennes villkor.

Ulrika och Jorma som arbetar på Brobygget, Frälsningsarmén. De står lutade mot en bil och tittar in i kameran.

”Ett misslyckat möte kan leda till återfall”

Brobygget stöttar människor som tampas med psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk.