logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Vårt arbete för äldre

Äldre bjuds in till gemenskap och aktiviteter, såsom hantverksträffar, motion, utflykter och läger. Behövande kan även få matkassar, presentkort, kläder och hembesök med praktisk hjälp.

De skenande priserna har förstärkt den ekonomiska utsattheten bland äldre, och framför allt bland de så kallade fattigpensionärerna. I den kategorin har nu allt fler svårt att klara sina mest grundläggande behov. Frälsningsarmén möter äldre ur ett holistiskt perspektiv, där de erbjuds både social gemenskap och ekonomiskt/materiellt stöd (framför allt genom mat). Vi möter även äldres andliga och existentiella behov.

Frälsningsarméns kårer och verksamheter erbjuder något för alla åldrar. Äldre kan delta i dagledigträffar med exempelvis föredrag, andakt och fika. En del kårer erbjuder bokcirklar, stickkafé, utegympa, stavgång samt sång- och musikgrupper. Som pensionär kan man också göra en viktig insats genom att engagera sig som ledare/volontär och hjälpa till med olika uppgifter i Frälsningsarméns kårer och verksamheter.

Hembesök, praktisk hjälp och sommarläger

Den som har svårt att ta sig från sin bostad kan få hembesök och en pratstund, ledsagning, praktisk hjälp och telefonkontakt.

På sommaren anordnas också läger för äldre med utflykter och trevlig samvaro i naturnära miljö. Rättvikslägret är ett av Frälsningsarméns uppskattade läger och en välkommen oas för många äldre som inte har någon annan möjlighet att komma ut på sommaren utan som sitter ensamma i sina lägenheter. Under två lägerveckor får sammanlagt 100 deltagare njuta av god mat, sol och bad, gemenskap, utflykter, sång och musik samt olika föredrag. För flera av deltagarna erbjuder lägret också en avlastning från en vardag med en anhörig med demens. Lägret är kraftigt subventionerat. Deltagarna betalar endast en fjärdedel av den faktiska kostnaden. Resten är subventionerat genom olika typer av fonder och annat ekonomiskt stöd, som möjliggör att äldre får en fin sommarvecka i Dalarna. Bland de som följer med på lägret finns sedan möjlighet att följa upp kontakterna, så att äldre i ensamhet kan erbjudas fortsatt social gemenskap och stöd på olika sätt.

Demenssjuka och deras anhöriga

Salomeprojektet riktar sig till dem som drabbats av demenssjukdomar och till deras anhöriga. Det görs besök i hemmen och på boenden och anordnas träffar för målgruppen. Kåren i Alingsås har ett gott samarbete med hemtjänst, äldreboenden och vårdcentral. Här finns också Kafé Salome som flyttar ut till sommargården under den varmare årstiden.  Salome drivs även på Söderkåren i Stockholm. Där håller operasångerskan Tua Dominique i Glädjekören eftersom sång väcker minnen till liv, bidrar till glädje och mildrar stress.

Kontakta oss där du bor

Kontakta kåren eller verksamheten på din ort för att se vilka resurser och hjälp som finns att få just där. Om Frälsningsarmén inte finns på din ort hänvisar vi till andra kyrkor och samfund på orten.

Hjälp någon i utsatthet - ge en gåva!

Exempel hur din gåva kan hjälpa:

  • 50 kr - En stabil frukost till en medmänniska i utsatthet.
  • 100 kr - Två matlådor till en äldre person som hotas av vräkning.
  • 250 kr - En akut matkasse till en familj som annars somnar hungriga.
  • 500 kr - En förstärkt matkasse till en familj som står utan inkomst.
  • 1 000 kr - Två förstärkta matkassar med middagar till hela familjen.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer