logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Skärgårdsutflykt för familjer i utsatthet

Frälsningsarmén i Borås gjorde en dagsutflykt tillsammans med familjer från den socioekonomiskt utsatta förorten Norrby. Havsbad, båtfärd, sälspaning, glass och mat gjorde dagen härlig. ”Många här kan aldrig åka iväg och barnen mådde så gott av att springa barfota på klipporna” säger Lisbeth Östling, öppenvårdsassistent och socialarbetare.

För den som aldrig kan lämna förorten kan en dagsutflykt till västkusten bli sommarens stora ljuspunkt. Så skedde i lördags i Borås. Tidigt på morgonen samlades en grupp föräldrar och barn utanför kåren för att i minibussar fara till vackra Fotö i Göteborgs skärgård. Frälsningsarmén i Borås flyttade häromåret sina lokaler till stadsdelen Norrby, i syfte att komma närmre dem med störst behov av socialt och ekonomiskt stöd och sammanhang.

Deltagare med stort behov att komma ut

– Vi välkomnade deltagare bland annat i samråd med kommunens familjecentral. Det här är familjer som inte kommer iväg på något annat, de är låsta på samma ställe hela sommaren. För oss är det här också ett led i Frälsningsarméns vision, att knyta an människor och bygga relationer i området. En utflykt tillsammans med oss skapar även glädje och trygghet, säger Lisbeth Östling, öppenvårdsassistent och socialarbetare vid Frälsningsarmén i Borås. 

”Den här dagen kommer att stanna länge i både deras och vårt minne.”

Lisbeth Östling, öppenvårdsassistent och socialarbetare

Båtfärd från Fotö till Vinga

Färden gick till Hönö färjeläger och vidare till vackra Fotö där guppande båtar väntade. Det blåste rätt rejält men det var bara härligt, menar Lisbeth. 

– Ja, vilken glädje i gruppen! En äldre kvinna började spontant göra några danssteg från sitt hemland och ville ha mig med. Sedan fick vi uppmana henne att sitta ner i båten, säger Lisbeth och skrattar. 

På väg ut till Vinga blev glädjen ännu större. Omkring 60 sälar spanades på de runda skärgårdsklipporna, en riktig lyckträff enligt båtförarna. 

– Det var riktigt häftigt att se alla dessa sälar! utbrister Lisbeth. De flesta i gruppen hade aldrig sett säl tidigare. 

Efter den stormiga och helmulna båtfärden fick gänget en ljuvlig eftermiddag med klarblå himmel och sol.

Bad på soligt Hönö med pizza

På Vinga köptes glass som mumsades i den klassiska fyrmiljön, helt omgiven av hav och himmel. Därefter gick färden till Hönö och ett fint lokalt bad. Pizza inhandlades och avnjöts på filtar, vid den soliga badplatsen med brygga, strand, kristallklart vatten, småkrabbor och kullriga bohusklippor. Efter den stormiga och helmulna båtfärden fick gänget en ljuvlig eftermiddag med klarblå himmel och sol - Guds nåd, menar Lisbeth. 

– Barnen sprang fritt på klipporna och de som ville fick bada. Högst upp på klippan är man ju lite som en kung, jag tror alla mår gott av att känna så ibland. 

Vid 18-tiden på kvällen var gruppen åter i Borås efter en lång dag.

– Vi som ledare uppskattar också att se glädjen hos deltagarna när de njöt av hav, sol, saltstänk och klippor. Den här dagen kommer att stanna länge i både deras och vårt minne. 

Text: Carina Tyskbo Foto: Marie Blomberg 

Fakta Frälsningsarmén i Borås

  • Ligger i Norrby, en förort som av polisen räknas som ett särskilt utsatt område.
  • Verkar i en miljö med 94 nationaliteter.
  • Erbjuder Öppen kyrka, Cafe Snackis, Kyrkornas Matbutik, gudstjänster
  • Satsar på att bygga relation och förtroende genom gemenskap och att röra sig ute i centrum.