logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Jag tänker resa mig igen”

Rose liv gick i spillror vid en separation då både kropp, psyke och den ekonomiska situationen drabbades hårt. Hos Frälsningsarméns sociala center i Stockholm får hon stöd och hjälp att komma vidare. Drömmen är få uppdatera körkortet och få köra buss.

Rose är 53 år och kommer till Frälsningsarméns sociala center på Hornstull i Stockholm nästan varje vecka. Här får hon hjälp med mat och kläder men också personligt stöd och gemenskap. Sedan fyra år bor hon i en enrumslägenhet i Södertälje och åker timvis varje dag för att söka hjälp. Rose har gått igenom mycket tufft de senaste åren och är just nu sjukskriven. Kropp, själ och ekonomi har drabbats hårt längs vägen.

Höll på att bli vräkt och hemlös

– Livet rasade när min man lämnade mig. Då bodde vi i en annan stad.  Han tog vår gemensamma bil och försvann. Jag stod kvar ensam med vår dotter och alla kostnader, säger hon och fortsätter:

– När det var som värst hade jag varken jobb eller pengar till hyran. Jag ville bara dö. Jag skulle precis vräkas, när en kurator hjälpte mig så att jag fick försörjningsstöd och kunde bo kvar. Men jag vänder och vrider på varje krona.

Jaga pengar tar på krafterna

Dottern är nu vuxen och bor på eget håll med två barn. Det är fint att vara mormor tycker Rose. Hennes egen mamma bor också i Stockholm. 

– Mamma och jag pratar nästan varje dag. Jag ska åka hem till henne sedan.

 Men livet är tufft och att ständigt jaga pengar till mat och kläder tar på krafterna. Men Rose vill inte ge sig. Hon tänker resa sig igen.

Glad över hjälpen från Frälsningsarmén

Rose har haft flera jobb i livet, innan hon kom till Sverige arbetade hon som väktare i Dubai i fyra år. Hon skulle också kunna tänka sig att hjälpa gamla personer. Men den största drömmen är att få köra buss. Nästa steg är att uppdatera körkortet.

Vintern är tuff, hon saknar bra skor och kläderna är för tunna. Utomhus måste hon promenera hela tiden och inte stå stilla. När Rose flyttade till Stockholm fick hon tips på var hon kunde söka hjälp. Hon letade upp Gula Änglarna, Sankta Clara kyrka och så Frälsningsarmén. Här är det väldigt bra, tycker hon.

Tron på Gud viktig

– Jag tackar Gud för att jag har kommit hit! utbrister hon.

Utan tron skulle Rose liv inte vara detsamma. Hon läser Bibeln, ber och går i kyrkan regelbundet.

– Om jag inte hade Jesus vet jag inte hur det skulle se ut, jag är så tacksam, säger hon berörd.

Text och foto: Carina Tyskbo