Nya metoder för nya förutsättningar
Projekt för hållbart jordbruk och matsäkerthet handlar primärt om att organisera lokala bönder, bygga ägandeskap och förmedla nya metoder för att bredriva jordbruk på ett klimatsäkert och ekologiskt sätt. Detta sker genom byutvecklingskommittéer som samlar alla bönder som bor i ett mindre samhälle. Deltagarna är en del av projekten och är med och formar arbetet. Läs mer om lokalt ägandeskap i projekten.
Dessa grupper får bland annat utbildning i en teknik som heter Conservation Agriculture och Farmin God's Way som säkrar skörden trots klimatförändring eller utarmade jordar. Det finns även lån- och spara-grupper som fungerar som en liten bank så att det är enkelt för individen att kunna göra nödvändiga inköp.
Frälsningsarméns projekt för hållbart jordbruk och matsäkerhet använder sig av konceptet resiliens för att skapa anpassningsbar och hållbar förändring oavsett utmaning. Tillgången till vatten är viktig för dessa projekt, därför finns det ofta även en anslutning till WASH projekt som handlar om vatten och sanitet,
Mer kvinnor i ledningen
I Malawi är det oftast kvinnor som gör merparten av arbetet med jordbruket men männen i familjen som hanterar det finansiella. Överlag är det stor inkomstskillnad mellan män och kvinnor trots ökad effektivitet i jordbruket i Malawi under de senaste fem åren. Det finns en klar utmaning med att inkludera kvinnor i alla delar av frågor som rör jordbruk och ge dem möjlighet att påverka. Därför har Frälsningsarmén i Malawi och Sverige bestämt att särskilt vakta kvinnors rättigheter och rätt att påverka genom att garantera att alla byutvecklingskommittéer har en kvinna i ledningen.
En av dem som är med i projektet är Mrs Banda. Redan tidigare odlade hon majs på ett stort fält, och hade deltidsanställda till hjälp för att skörda. Efter att hon fått lära sig de nya metoderna bestämde hon sig för att prova dem på ett mindre fält, men för säkerhets skull fortsatte hon med det gamla sättet på det större fältet. När det blev dags att skörda kunde hon konstatera att ett lika stort område som tidigare givit 150 kg majs nu istället gav 450 kg.
Från hunger till överskott i Malawi
Mr Kennedy Pelemu är en av 6834 bönder som är del av projektet Foundations for Farming i Malawi. Innan han tog del av projektet hade han svårt att få skörden att räckta till familjen. Genom projektet deltog han i de utbildningar om hållbart jordbruk som erbjöds och prövade de nya teknikerna. Nästa skörd blev mer än tillräcklig för att ha mat åt hela familjen fram till nästa skörd. Det blev även majs över som han sålde på den lokala marknaden och använde inkomsten för att kunna betala skolavgiften för deras barn.
Efter denna framgång uppmuntrade Mr Kennedy sin fru att också börja odla majs. De konstaterade att hennes ordling gav ännu bättre skörd. På två år gick Mr och Mrs Pelemu från att inte ha tillräckligt med mat till ett överskott som ger dem matsäkerhet och möjligheten att sälja och utvecklas ytterligare. Överskottet skapade en trygghet
för familjen om det skulle bli extrem torka ett år eller om andra extrema omständigheter skulle påverka skörden. Familjen berättar för Frälsningsarmén att de kommer fortsätta med samma odlingsteknik som de lärt sig även efter att projektet är avslutat.
Frälsningsarmens aktiva projekt om jordbruk och matsäkerhet
- KiWASH, Malawi
- Foundations for Farming Phase 2, Malawi
- Livelihood Improvement and Farmers Empowering (LIFE), Malawi
- Micro Credit Program - Greenhouses, Kina
Var med och skapa matsäkerhet i världen
- För 50 kr hjälper du en familj med gödning
- För 70 kr ger du ett barn mat i en vecka
- För 500 kr gör du en familj på sex personer matsäker långsiktigt.
Swish 9006990
Plusgiro: 90 06 99-0