logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Frälsningsarmén i samarbete med Kriminalvården

På Halvvägshuset i Hjorthagen, Stockholm har Frälsningsarmén upplåtit fyra platser åt Kriminalvården. Det är platser för kvinnor som i slutet av sina fängelsestraff kan ges möjlighet till utsluss, ett friare alternativ istället för anstalt.

Sofia Bergman, verksamhetsansvarig på Halvvägshuset, säger att det inte är någon skillnad på hur de bemöter de boende som placerats där från Kriminalvården och dem som fått plats via Socialtjänsten.

– Men det en ny målgrupp med nya lagar och krav på säkerhet, säger hon. Och vi har under det senaste halvåret fått lära oss mycket vad som gäller med kriminalvård och hur man ska tänka.

I dagsläget är det fyra fasta platser som finns tillgängliga för Kriminalvården, men Sofia menar att det öppnats upp möjligheter för Halvvägshuset att ta emot fler kvinnor i utsluss i och med nya vunna avtal.

– Vi har tittat på nya målgrupper för Halvvägshuset, berättar Sofia Bergman. Vi tänkte då att detta är ju ett halvvägshus, som är i linje med hur kriminalvården jobbar. Och det kommer rapporter om att Kriminalvården har fullbelagt på sina anstalter vilket säkert också kommer öka behovet av utslussningsplatser. De sakerna tillsammans gjorde att jag tänkte att detta kan vara en bana att gå in på.

”De här kvinnorna har varit skötsamma i fängelset och är väldigt motiverade”

Sofia Bergman, verksamhetschef på Halvvägshuset

Förutom att ge stöd - en kontrollfunktion

Från Halvvägshuset hade man två år tidigare försökt vinna en upphandling för Kriminalvården som gällde 26 platser för män, men förlorade den upphandlingen. Så när man vann denna upphandling var man väl förberedd.

– Det var bara att plocka fram mina långa listor på saker att göra. säger Sofia.

För att färdigställa platserna behövde man bygga om en del på den våning det gällde men också göra förändringar på andra platser för att öka säkerheten, som bevakningskameror och installera larm. Den första maj 2022 flyttade de första kvinnorna in för att avtjäna sista tiden av sina fängelsestraff i en utslussningslägenhet på Halvvägshuset.

– Den stora skillnaden mellan denna målgrupp och de övriga som bor på Halvvägshuset är att vi förutom att ge stöd också har en kontrollfunktion, säger Sofia.

Kvinnorna som bor i denna del är inlåsta i sina lägenheter mellan klockan 22 och 06. Storleken på deras rum är något större än kravet som ställts i upphandlingen. På dagtid får de lämna och gå till olika sysselsättningsplatser som planerats i samråd Frivården. Sofia berättar att detta boende är en av olika åtgärder man kan få i slutet av sin strafftid. En del kan få bo i utslussningslägenheter andra kan få fotboja.

– Vi får en riskbedömning från Kriminalvården där de avgjort att de här kvinnorna har varit skötsamma i fängelset och är väldigt motiverade. Och deras strafftid avgör hur länge de kommer vara hos oss.

Halvvägshusets Ettor, Sovrum. Till höger på bilen ser man en bäddad säng med ett nattduksbord bredvid sig.  Framför nattduksbordet står en grå fåtölj. På väggen längst bak i bilden hänger en tv på vägen.
Ett av rummen på Halvvägshuset, Hjorthagen i Stockholm.

Regler och specifika scheman

På dagtid får de om de önskar komma och vara med på andra aktiviteter i Halvvägshuset som arrangeras för övriga boende. Men de övriga boende får inte gå in i den del som är avskild för Kriminalvårdens utslussning. De får ta emot föranmälda besök, men de får inte ha gäster som övernattar i deras boende. Men de har också specifika scheman som de måste följa. De får inte lämna huset i förväg och måste komma tillbaka i tid.

– Men de ska ju öva på att leva utanför fängelsemurarna, menar Sofia. Och ibland kan det hända i Stockholm att tåget är försenat, men då måste de meddela det.

Schemat kan dock ändras från dag till dag och ibland flera gånger under dagen. Det kan vara tandläkarbesök och annat som tillkommer. All förändring måste meddelas Frivården, men ibland hinner man inte få svar från dem som vid ett akut läkarbesök, berättar Sofia. Den gången var det någon som åkte med kvinnan till sjukvården medan en annan i personalen fortsatte försöka få tag på Frivården.

Frivården och Kriminalvården är väldigt nöjda

I övrigt gäller samma regler som för övriga boenden att det är ett drogfritt boende. Därför görs regelbundna och slumpmässiga drogtester. En av toaletterna i huset har byggts om för att de ska kunna lämna urinprov som kan skickas till labb.
– Vi jobbar med dem som med de andra i huset. Vi bokar in tider för samtal och gör en genomförandeplan och vi skickar in månadsrapporter till Frivården, säger Sofia Bergman.

Hon berättar att de gärna ökar antalet platser om Kriminalvården önskar, så de fyller ett helt våningsplan.

– Det är jättekul att höra från Frivården att de rekommenderar sina handläggare att kontakta oss. Och samma sak med Kriminalvården. De har varit väldigt positiva till vad vi erbjuder och hur det har fungerat. Så vi hoppas att det ryktet får spridas. Tyvärr så är behovet stort, det är överfullt i fängelserna.

Samarbete med Frälsningsarmén internationellt

I Sverige är det nytt för Frälsningsarmén att på detta sätt jobba tillsammans med Kriminalvården, men internationellt är Salvation Army stora inom området.

– Vi satsar på det här nu och hoppas på att få vara en stark aktör på den här marknaden. Frälsningsarmén internationellt jobbar med det här så mitt nästa steg är att se hur vi kan samverka och lära oss av dem.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Läs mer