Hjälp en person i hemlöshet
Exempel på hur din gåva hjälper
- 50 kr - Ger en påse med bröd, frukt och konserver
- 80 kr - Ger sängkläder för en natt
- 100 kr - Ger mössa och vantar
- 250 kr - Ger en varm jacka
Swisha till 900 48 05
”De här kvinnorna har varit skötsamma i fängelset och är väldigt motiverade”
Från Halvvägshuset hade man två år tidigare försökt vinna en upphandling för Kriminalvården som gällde 26 platser för män, men förlorade den upphandlingen. Så när man vann denna upphandling var man väl förberedd.
– Det var bara att plocka fram mina långa listor på saker att göra. säger Sofia.
För att färdigställa platserna behövde man bygga om en del på den våning det gällde men också göra förändringar på andra platser för att öka säkerheten, som bevakningskameror och installera larm. Den första maj 2022 flyttade de första kvinnorna in för att avtjäna sista tiden av sina fängelsestraff i en utslussningslägenhet på Halvvägshuset.
– Den stora skillnaden mellan denna målgrupp och de övriga som bor på Halvvägshuset är att vi förutom att ge stöd också har en kontrollfunktion, säger Sofia.
Kvinnorna som bor i denna del är inlåsta i sina lägenheter mellan klockan 22 och 06. Storleken på deras rum är något större än kravet som ställts i upphandlingen. På dagtid får de lämna och gå till olika sysselsättningsplatser som planerats i samråd Frivården. Sofia berättar att detta boende är en av olika åtgärder man kan få i slutet av sin strafftid. En del kan få bo i utslussningslägenheter andra kan få fotboja.
– Vi får en riskbedömning från Kriminalvården där de avgjort att de här kvinnorna har varit skötsamma i fängelset och är väldigt motiverade. Och deras strafftid avgör hur länge de kommer vara hos oss.
På dagtid får de om de önskar komma och vara med på andra aktiviteter i Halvvägshuset som arrangeras för övriga boende. Men de övriga boende får inte gå in i den del som är avskild för Kriminalvårdens utslussning. De får ta emot föranmälda besök, men de får inte ha gäster som övernattar i deras boende. Men de har också specifika scheman som de måste följa. De får inte lämna huset i förväg och måste komma tillbaka i tid.
– Men de ska ju öva på att leva utanför fängelsemurarna, menar Sofia. Och ibland kan det hända i Stockholm att tåget är försenat, men då måste de meddela det.
Schemat kan dock ändras från dag till dag och ibland flera gånger under dagen. Det kan vara tandläkarbesök och annat som tillkommer. All förändring måste meddelas Frivården, men ibland hinner man inte få svar från dem som vid ett akut läkarbesök, berättar Sofia. Den gången var det någon som åkte med kvinnan till sjukvården medan en annan i personalen fortsatte försöka få tag på Frivården.
I övrigt gäller samma regler som för övriga boenden att det är ett drogfritt boende. Därför görs regelbundna och slumpmässiga drogtester. En av toaletterna i huset har byggts om för att de ska kunna lämna urinprov som kan skickas till labb.
– Vi jobbar med dem som med de andra i huset. Vi bokar in tider för samtal och gör en genomförandeplan och vi skickar in månadsrapporter till Frivården, säger Sofia Bergman.
Hon berättar att de gärna ökar antalet platser om Kriminalvården önskar, så de fyller ett helt våningsplan.
– Det är jättekul att höra från Frivården att de rekommenderar sina handläggare att kontakta oss. Och samma sak med Kriminalvården. De har varit väldigt positiva till vad vi erbjuder och hur det har fungerat. Så vi hoppas att det ryktet får spridas. Tyvärr så är behovet stort, det är överfullt i fängelserna.
I Sverige är det nytt för Frälsningsarmén att på detta sätt jobba tillsammans med Kriminalvården, men internationellt är Salvation Army stora inom området.
– Vi satsar på det här nu och hoppas på att få vara en stark aktör på den här marknaden. Frälsningsarmén internationellt jobbar med det här så mitt nästa steg är att se hur vi kan samverka och lära oss av dem.
Text och foto: Jonas Nimmersjö
Ett växande våldskapital och en jakt på pengar och droger blev följden för Mikael Pettersson av en delvis otrygg uppväxt. När konsekvenserna av missbruket blev för stora gav han till slut upp och sökte hjälp. Idag tackar han tolvstegsprogrammet, Gud och Frälsningsarmén för livet.
Människor med alla typer av missbruk får hjälp hos våra institutioner och i öppenvården. Vi har idag behandlingshem och boende med stöd på flera platser i landet. Redan när Frälsningsarméns behandlingshem Kurön startade för hundra år sedan, hade vi under ett tjugotal år hjälpt människor att bekämpa sitt alkoholmissbruk.
”Jag frågade en gång en ung tjej i en anhöriggrupp vad hon hade för behov för sitt egna liv bortom förälderns missbruk. Hon svarade: 'Det har ingen någonsin frågat mig, jag vet inte!'", säger Frank Hansen, tidigare behandlingsassistent på Frälsningsarméns familjecenter på FAM-Huset i Fristad.