logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Årets sommarkollo blir 10-åriga Elsas första semester

Frälsningsarméns dagkollon, läger och utflykter under sommaren har stor betydelse för barn i utsatthet. Ofta är det barnens enda sommaraktivitet. Och deras bästa berättelse till den första skoldagen. För 10-åriga Elsa är årets sommarkollo hennes livs första semester. ”Jag ser mest fram emot att få bada i en riktig sjö. Och så hoppas jag att jag träffar någon ny kompis på kollot”, säger hon förväntansfullt.

Till Frälsningsarméns dagkollon, läger och aktiviteter under sommaren kommer barn med olika förutsättningar, och med olika bakgrund. Vissa lever i trygga familjer. Andra växer upp i svår utsatthet. En del av barnen får möjlighet att följa med genom att Frälsningsarmén har hjälpt deras familjer under året.

– Vi får kontakt med familjer genom det sociala arbetet, och då känns det fint att ge barnen en chans att åka på läger eller kollon. Det är ofta deras enda aktivitet under sommaren, så det betyder jättemycket för de här barnen, förklarar Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Samtidigt är Jennie Gallardo noga med att påpeka att alla barn kommer på lika villkor till Frälsningsarméns läger, kollon och andra sommaraktiviteter.

– Inget barn ska behöva känna sig utpekat på grund av sin sociala eller ekonomiska situation. Det är väldigt viktigt för oss, säger hon.

Hjälp ett barn i utsatthet

”Jag ser mest fram emot att bada i en riktig sjö”

Elsa har precis fyllt 10 år och ska börja i mellanstadiet till hösten. För henne har det gångna året varit tufft av olika anledningar. Vi mötte Elsa för första gången i vintras, när hennes mamma sökte akut hjälp hos oss på Frälsningsarmén.

– Vi hade hamnat i en väldigt jobbig situation, som jag inte kan gå in på riktigt. Men Frälsningsarmén blev hur som helst min räddning just då, berättar Elsas mamma Jasmine.

Nu har Elsa blivit inbjuden till Frälsningsarméns sommarkollo för första gången. Hon är väldigt förväntansfull. Elsa har nämligen aldrig varit på semester. Och nu ska hon få åka iväg med andra barn till en lägergård.

– Jag ser mest fram emot att få bada i en riktig sjö. Och så hoppas jag att jag träffar någon ny kompis på kollot, säger Elsa upprymt.

Frälsningsarméns olika sommaraktiviteter betyder extra mycket för barn i utsatthet. Där får de leka, bada och busa med andra barn. Där får de äta sig mätta och lära sig viktiga saker om livet. Där får de dessutom möta trygga vuxna, som lyssnar och förstår.

– Vi får så många fina samtal, om livets utmaningar och annat. Jag älskar verkligen att prata med barnen och att uppmuntra dem på olika sätt, säger Jennie Gallardo.

”Vi bjuder på allting – för att alla barn ska kunna följa med”

I sommar arrangerar Frälsningsarmén kollon, läger och aktiviteter på ett stort antal platser i landet. Haparanda, Uppsala, Nyköping och Nässjö är bara några exempel på orter där barn i utsatthet bjuds in till olika typer av sommaraktiviteter.

I Tranås bjuds barn mellan 7 och 12 år på ett fyra dagar långt dagkollo på sommargården Sännevadet. Under två späckade sommarveckor får barnen vara med på roliga aktiviteter, lekar och tävlingar av olika slag. God mat och fika väntar dessutom. Barnen får även möjlighet att lära sig spela ett musikinstrument. Och en av dagarna åker alla på en rolig utflykt till Linköping.

– Vi bjuder på allting, eftersom vi vill att alla barn ska ha möjlighet att följa med, berättar Jenny Carlsson, som tillsammans med sin man Rickard leder dagkollot.

På kollot lär sig barn med olika bakgrund att samarbeta

Flera av barnen som finns med på dagkollot i Tranås har Frälsningsarmén mött genom det sociala arbetet. Hjälpsökande familjer med barn i rätt ålder brukar erbjudas plats på kollot. Information om kollot går även ut i kommunens folder om sommaraktiviteter.
– Den delas ut till alla elever på Tranås, så vi får in anmälningar från barn med väldigt olika bakgrund.

Ett av syftena med kollot är just att barn med olika bakgrund ska få mötas och lära sig att samarbeta. Jenny Carlsson har fått se hur barn med en hård attityd till andra barn har mjuknat under kolloveckan.

– Vi känner att vi har en viktig uppgift i att minska klyftor och hjälpa barn att umgås med varandra, säger hon.

Barnens enda semestervecka – och bästa berättelse till första skoldagen

Varje år anordnar Frälsningsarmén dessutom ett nationellt barnläger, för barn mellan 7 och 12 år. I år är temat för lägret ”Skapad”, då barnen bland annat ska få möjlighet att skapa olika saker.

– Vi vill att barnen ska förstå att det finns en tanke och mening med deras liv. Men också att de ska få möjlighet att upptäcka saker som de är bra på. Det är ett sätt att stärka deras självkänsla, berättar Jennie Gallardo.

För Elsa, och andra barn som växer upp i social eller ekonomisk utsatthet, är sommarens läger eller kollo deras enda riktiga ”semestervecka” – och den stora höjdpunkten på sommarlovet. Det blir därför ofta deras bästa berättelse till klasskompisarna under höstens första skoldag – vilket inte ska underskattas.

– Vi vet att det vi gör för barn i utsatthet under sommaren har väldigt stor betydelse. Men utan alla våra givare hade vi aldrig kunnat skapa fina sommarminnen för de mest utsatta barnen, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

* Elsa och Jasmine heter egentligen något annat.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805