logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

”Utan Sommarkul hade jag bara suttit med min telefon”

”Är så glad att de öppnade verksamhet här”, säger en förälder. ”Om inte det här fanns skulle jag sitta hemma med min telefon”, påpekar en deltagare. I stockholmsförorten Husby anordnar Frälsningsarmén dagkollot Sommarkul för femte året i rad. En del barn åker långt för att vara med dessa dagar.

Det är en halvmulen, något sval junimorgon. I den lilla, vita träbyggnaden på Trondheimsgatan 44, mitt bland höga hyreshus i grönt och vitt, har Frälsningsarmén sin verksamhet i Husby. Där pågår förberedelser inför dagens anstormning av barn. Förra årets dagkollo hade sammanlagt 180 deltagare under fyra veckor.

– Nu har 150 barn anmält sig och vi är bara på dag tre så trycket är högt. Jag är överraskad att det är så många nya ansikten men det sprider sig i området när vi är igång, säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.

– Igår var vi på Järvabadet och tack vare det fick vi sju nya deltagare för att folk pratade med oss, fortsätter hon.

Ryktet om kollot har spridit sig

Även en del som bor längs tunnelbanelinjen mot Tensta och Rinkeby har hittat hit, tillochmed några från södra sidan av stan. Föräldrarna har fått motivera varför just deras barn bör få en kolloplats, exempelvis ansträngd ekonomi, att man jobbar hela sommaren eller att de unga är aktiva i veckoverksamheten och vill fortsätta ha den trygga platsen att komma till under lovet.

– Det handlar mycket om att man söker ett sammanhang för sina barn och vi har ett upparbetat förtroende här på grund av att vi har kört på ett tag, förklarar Julia.

Julia Adolfsson utanför kåren i Husby, bakom henne syns dörren öppnad och några personer är på väg att gå in.
För femte året i rad bjuder Frälsningsarmén i Husby in barn till Sommarkul där Julia Adolfsson leder arbetet.

Yngre deltagare och tonårsveckor

Nytt den här femte sommaren är att man välkomnar även yngre syskon från åtta år och det hela avslutas med två tonårsveckor för dem mellan tolv och femton år. Julia samlar ledargänget, tackar Gud för de två tidigare dagarna och lägger denna onsdag i hans händer:

– Vi ber att alla barn ska känna sig som hemma och omfamnade av Guds kärlek här. Beskydda oss från alla typer av olyckor under dagen! Jag ber för nya barn som kommer, att de ska känna sig sedda, trygga och älskade och att de ska få kompisar.

”Jätteglad att de öppnade verksamhet här”

Strax före klockan 10.30 börjar barnen dyka upp. Gulruh skriver in tvillingdöttrarna Yasmina och Samira som är liknande klädda i pasteller och virkad kofta. De bor i Rinkeby och förra året var Gulruh med flickorna under dagkollot då de bara var sju år.

– Då var jag lite orolig men nu känner jag Julia så det känns bra, säger hon leende.

– Det är jättefint att det här stället finns för de hjälper till mycket, med mat exempelvis. I julas fick vi leksaker till barnen och presentkort på Ica så jag är jätteglad att de öppnade verksamhet här, fortsätter hon glatt.

Ute på gården där solen börjat titta fram tar barnen för sig av vattenmelon, riskakor och saft. I bakgrunden ljuder uppryckande musik från svarta högtalare på marken. Tvillingsystrarna har slagit sig ner vid ett bord och spelar kort tillsammans med ledaren Amanda och syskonen Sidona och Sened.

Två små flickor tillsammans med sin mamma.
Gulruh känner sig trygg med att lämna sina döttrar på dagkollot och är tacksam för verksamheten och det stöd hennes familj har fått där.

”Vi hörde att det finns en plats här att komma till”

Intill sitter åttaåriga Jokofatou som bor här i Husby och har varit med på dagkollot förr. Hon spelar Råttfällan tillsammans med nio-åriga Melika, som bor i Hallonbergen. Melika deltar i Sommarkul för första gången och nu hänger de två tjejerna ihop som ler och långhalm.

– Vi lärde känna varandra här igår. Vi spelade samma spel, satt tillsammans och gick till badet och simmade tillsammans, förklarar Melika och rättar till spelpjäserna.

Hon fick höra talas om Sommarkul efter att hon i en kyrka träffat på en kille som känner Julia.

– Han berättade att det finns en plats här i Husby som vi kan komma till. Min lillebror brukar ha tråkigt när han är ute och leker men han kommer hit nästa vecka, säger Melika.

”Var en hjälte idag!”

Inomhus är det fullsatt i soffor och runt borden där det spelas UNO och tv-spel. Julia samlar deltagarna, välkomnar dem och inleder med bibelordet i Sefania 3:17 som handlar om att Gud är en hjälte som räddar oss och som jublar och gläder sig över oss i kärlek.

– Kan ni jubla, undrar Julia och får ett högljutt ”Yeeey” till svar.

– När Gud ser på dig så jublar han högre än så för han har så mycket kärlek till dig, deklarerar Julia och fortsätter:

– Var en hjälte idag! Vad gör en hjälte? Om någon snackar skit, sprider hat, är otacksam och klagar, skapar bråk och vill hämnas, vad kan du göra istället, frågar hon och får kloka svar tillbaka.

– Just det, du kan prata gott, sprida kärlek, vara tacksam och snäll, skapa fred och säga förlåt. Gud förlåter dig så då kan du förlåta andra, understryker Julia.

”Om inte det här stället fanns skulle jag sitta hemma med min telefon”

Elvaåriga Renad bor i Husby och är också med i verksamheten året runt.

– Det bästa med kollot är att man lär känna många som man inte kände innan, säger hon.

– Om inte det här stället fanns skulle jag ha suttit hemma på mitt rum med min telefon och det är inte bra för man blir beroende av den. Man behöver något att göra och här finns det aktiviteter som passar min ålder. Mina föräldrar tar ut min treåriga lillebror men jag kan vara här, fortsätter hon.

Ayub är nio år och har varit med på dagkollot även tidigare.

– Det bästa är utflykterna och maten, säger han och tar en tugga av riskakan han har i näven.

– Jag känner många här nu på grund av Sommarkul och jag är här varje måndag, det är roligt, säger han.

Ayub pekar mot en balkong.

– Jag bor i lägenheten där uppe och där dörren är öppen bor min granne och han kommer också hit snart, säger han.

”Allt är bra med Sommarkul”

Tioåriga Carmen och hennes bror, Jonas, är från Irak och deltar i kollot den här veckan. Carmen bär en jeansjacka med budskapet ”Young & Wild” över ryggen.

– Det var jättekul igår och jag lärde mig simma på rygg. Det var jättegott med pizza också, säger hon.

– Allt är bra med Sommarkul och ledarna är roliga och snälla, fortsätter hon.

När lunchen, rullar med kyckling shawarma (kebabliknande maträtt från Mellanöstern), hämtats från en lokal restaurang blir barnen ivriga och snart är magarna mättade. Runt 13-snåret sätter gänget fart mot tunnelbanan. Bowling på aktivitetsanläggningen Ballbreaker i Stadshagen väntar. Imorgon bär det av till Leos Lekland.

Allt detta är möjligt tack vare goda ledarinsatser och medel från

Text och foto: Teresia Jansson

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805