logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Små saker kan göra stor skillnad för barn i utsatthet”

För barn i utsatthet kan till synes små saker göra stor skillnad. Det är Tim ett exempel på. För ett år sedan var han svårt mobbad. Nu har han hittat nya vänner på Frälsningsarmén. Och hans mamma har slutat oroa sig.

– Nu oroar jag mig inte för att Tim ska hamna snett i livet. Han har fått flera vänner här på Frälsningsarmén och mår så mycket bättre än tidigare, säger hon.

Just nu möter Frälsningsarmén många barn som lever i svår utsatthet. Barn som inte har tillgång till en del av de grundläggande saker som andra barn tar för självklara – som mat, kläder och meningsfulla aktiviteter.

– Vi märker att den ekonomiska krisen slår hårt mot barn i utsatthet. Vi får rapporter om barn som inte kan äta sig mätta, som inte har kläder efter säsong och som inte har möjlighet att följa med kompisarna på aktiviteter. Det är ett stort utanförskap, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

”Nu oroar jag mig inte för att Tim ska hamna snett...”

Tim fyller snart tio år. Han är ett av alla de barn som varje vecka kommer till Frälsningsarméns barnsamlingar runtom i landet. Där får han äta ett förstärkt mellanmål och leka med andra barn. Det finns även möjlighet till läxhjälp.

När vi mötte Tim för ett år sedan var han svårt mobbad. Kläderna och aptiten avslöjade att det nog var tufft med ekonomin hemma. Och det var inte så lätt att få kontakt med honom.

Nu går det knappt att känna igen Tim. Gemenskapen med både barn och ledare på Frälsningsarmén har fått honom att tina upp och förstå att han är precis lika älskad som alla andra barn.

– Jag tycker det är kul här och jag har fått flera vänner. Min bästa kompis och jag brukar spela spel med varandra och busa med en av ledarna, säger Tim.

För Tims mamma är det kämpigt med ekonomin. Men hon har fått god hjälp från Frälsningsarmén att göra en budget. När det var som värst fick hon även lite stöd med matkassar och kläder till Tim. Hon är väldigt tacksam över det som hänt med Tim.

– Nu oroar jag mig inte för att Tim ska hamna snett i livet. Han har fått flera vänner här på Frälsningsarmén och mår så mycket bättre än tidigare, berättar hon.

Hjälp ett barn i utsatthet

”Vi gör inget storslaget – men det gör stor skillnad”

För de barn som saknar det mest grundläggande i livet kan det lilla betyda mycket. Ett mål mat för den som är hungrig. Två lyssnande öron för den som behöver någon att prata med. Ett uppmuntrande ord eller en kram för den som behöver lite kärlek. Och en varm och meningsfull gemenskap för de barn som saknar kompisar eller aktiviteter.

– Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Vi gör små saker, som möter alldeles vanliga behov hos barn i utsatthet. Men det enkla gör stor skillnad, konstaterar Leif Bergström.

Ett av syftena med Frälsningsarméns barnaktiviteter är att möta barnens allra mest grundläggande behov och att erbjuda dem en meningsfull fritid. För barn som lever i riskzonen att hamna snett i livet kan det betyda mycket.

– Om vi möter barnens grundläggande behov behöver de inte söka status, tillhörighet och bekräftelse i andra sammanhang. Varken i kriminella gäng eller i andra destruktiva miljöer, förklarar Leif Bergström.

”I kyrkan kände jag mig sedd och älskad”

Julia Adolfsson är ansvarig för Frälsningsarméns verksamhet i Husby.
Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig för Frälsningsarmén i Stockholmsförorten Husby-Järva

Julia Adolfsson leder Frälsningsarméns verksamhet i Stockholmsförorten Husby, som är klassat som ett särskilt utsatt område. Varje vecka samlas omkring 85 barn i åldrarna 9 till 15 år hos Frälsningsarmén i Husby. Barnen är uppdelade i två killgrupper och tre tjejgrupper.

– Det vi gör här i Husby känns meningsfullt på riktigt, konstaterar Julia.

Julia Adolfsson är själv ett exempel på den betydelse kyrkan kan ha för en ung person.
– När jag var 11 år fångades jag upp av kyrkan, och det fick mig att känna mig sedd och älskad. Jag vet vad det här kan betyda, så det vill jag sprida vidare till andra, berättar Julia.

Många av barnen som kommer till Frälsningsarmén i Husby varje vecka har först varit med på ett dagkollo i Husby under sommarlovet – Sommarkul. Att kollot har betytt mycket för barnen i Husby är tydligt.

– För barnen här i Husby är vi alltid Sommarkul, oavsett vad vi själva kallar oss och vilken årstid det är, säger Julia och skrattar.

”Många är väldigt hungriga...”

Behoven bland barnen i Husby varierar. Många växer upp i ekonomisk utsatthet, även om det inte gäller alla. Men utsattheten märks bland annat på åtgången av mat vid samlingarna.

 – Jag blir alltid förvånad över hur mycket mat som går åt. Många är väldigt hungriga, berättar Julia.

Framför allt erbjuder Frälsningsarmén en trygg plats – en fristad för barnen att vara på, förklarar Julia.

– Här kan barnen bli sedda och möta trygga vuxna att samtala med. Vi har även börjat erbjuda barnen enskilda samtal om de behöver prata av sig lite.

”Vi förmedlar hopp till barn och unga i Husby”

I tjejgrupperna har Julia och de andra ledarna bland annat pratat om hur man kan bekämpa destruktiva tankar och i stället förstå hur värdefull man är i både Guds och människors ögon. Bland killarna jobbar ledarna aktivt med att förebygga missbruk och gängkriminalitet.

– Vi pratar väldigt konkret om både fysiska och psykiska konsekvenser av ett destruktivt liv, berättar Julia.

Men även när tunga ämnen behandlas slutar samlingarna alltid i dur.

– Vi försöker alltid avsluta med goda nyheter och vända allt till ljus och hopp. Ingen ska behöva lämna våra samlingar med en klump i magen, utan känna att det går att göra något bra av livet, förklarar Julia.

* Tim heter egentligen någonting annat.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805