logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Barnens sommaraktiviteter i fara när ekonomin försämras

Många ensamstående föräldrar tvingas välja mellan att äta sig mätta, betala hyran eller att låta barnen fortsätta med sina aktiviteter. En Sifo-undersökning visar att ekonomin fortsätter att försämras för ensamstående föräldrar med låg inkomst. Därför är det viktigare än någonsin att vi kan hjälpa barn i ekonomisk och social utsatthet att komma i väg på läger och kollon i sommar.

Vi går mot ljusare ekonomiska tider, sägs det. Minskad inflation och sänkta räntor har på sistone lättat på den ekonomiska bördan för många svenskar.

Svårt att betala hyran

Men samtidigt som många har fått det lite bättre har situationen försämrats för vissa grupper. För ekonomiskt utsatta barnfamiljer ser det väldigt dystert ut. En Sifo-undersökning från i våras – på uppdrag av Hyresgästföreningen, Röda Korset, Rädda Barnen och Majblomman – visar att situationen för de mest utsatta familjerna är tuffare i år än förra året. Särskilt tufft är det för ensamstående föräldrar med låg inkomst.

Vi möter väldigt många ensamstående föräldrar som har svårt att betala hyran, maten, kläderna, elräkningen eller barnens fritidsaktiviteter.

Hjälp ett barn i utsatthet i sommar

En förklaring till att marginalerna nu krymper för bland annat ensamstående föräldrar är att de ofta bor i hyresrätter. I stället för att gynnas av räntesänkningar nu när ekonomin återhämtar sig, drabbas de av stora hyreshöjningar. Den genomsnittliga hyran höjs enligt Hem & Hyra med cirka fem procent – bara i år.

För familjer med små marginaler är de kraftiga hyreshöjningarna ett hårt slag mot privatekonomin. Det är egentligen först nu den stora smällen kommer. En 500-lapp hit eller dit kan vara skillnaden mellan hopp och katastrof.

Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta

I Sifo-undersökningen framkommer det att 40 procent av de ensamstående föräldrarna har behövt låna pengar för att kunna betala det mest grundläggande under det senaste halvåret. Men också att var femte ensamstående förälder – alltså 20 procent – med lägre inkomst inte har haft råd att äta sig mätt vid ett eller flera tillfällen det senaste halvåret.

För en tid sedan skrev Frälsningsarméns kårledare i Nässjö – Maria Olausson – på SvD Debatt. Hon berättade då om hur en handläggare på Socialtjänsten ringde till en av våra kårledare. Handläggaren arbetade inte själv med ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, men hade mött en kvinna som fallit mellan stolarna och av oklar anledning inte beviljats någon ersättning.

”Kvinnan hade inte ätit på fyra dagar, eftersom hon hade gett den enda mat hon hade till sin dotter. Vi kunde hjälpa både kvinnan och hennes dotter med mat och kläder. Men med löfte från Socialtjänsten att handläggaren skulle se till att kvinnan fick den ersättning hon hade rätt till”, berättade Maria Olausson bland annat.

Och hon fortsatte: ”Det är lätt att förstå kvinnans prioritering, men visst skaver det i hjärtat när en mamma i Sverige ska behöva svälta sig själv för att barnen ska ha möjlighet att äta?”

Krympande marginaler för ensamstående föräldrar

Marginalerna fortsätter dessutom att krympa för ensamstående föräldrar. Enligt undersökningen skulle hela 40 procent av de ensamstående föräldrarna som mest klara ökade utgifter på 1 000 kronor innan det hade blivit svårt att betala räkningarna. Jämfört med året innan innebär detta en tydligt försämrad situation för ensamstående föräldrar. Då befann sig 32 procent av föräldrarna i samma situation.

Josefin är en av alla ensamstående föräldrar som lever med små marginaler. Hon brukar klara sig nätt och jämnt varje månad. Som ensamstående mamma med tre små barn är hon van vid att vända på varje krona. Men nyligen stjälpte hela lasset, till följd av att en berusad person sparkade sönder hennes barnvagn. Josefines små marginaler innebar att det snabbt uppstod akuta problem. För att klara livspusslet valde Josefin att laga barnvagnen för månadens sista slantar. Men då hade hon inga pengar kvar till mat.

– När Josefin kom till oss var situationen akut. Både hon och barnen var hungriga. Genom att hjälpa henne med mat ett par veckor, så klarade hon sig genom den akuta krisen, berättar Karin Hansson Lindgren på Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden.

”Viktigare än någonsin att barn i utsatthet får åka på läger och kollon”

I valet mellan mat på bordet och barnens fritidsaktiviteter väljer många ensamstående föräldrar att dra in på det sistnämnda. Enligt Sifo-undersökningen har mer än hälften av de ensamstående föräldrarna haft problem att betala för barnens fritidsaktiviteter.

Frälsningsarmén befarar nu att många barn i ekonomisk utsatthet riskerar att glömmas bort under sommaren. När andra barn åker i väg på semestrar, cuper, läger och kollon får de mest utsatta barnen finna sig i att stanna hemma.

Därför är det viktigare än någonsin att vi kan hjälpa barn i ekonomisk och social utsatthet att komma i väg på läger och kollon i sommar. Det är ofta deras enda sommaraktivitet, så vi vet vad det kan betyda.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805