logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Respekt Thai ger Siri trygga och trogna kunder

Siri har varit thaimassör i Sverige i 12 år och har många gånger fått frågan om extratjänster av sexuell karaktär. Men som egen företagare med nätverket Respekt Thai och Kvalitetslöftet i ryggen har hon lättare att stå på sig. Dessutom känner sig kunderna trygga och nöjda och kommer gärna tillbaka till hennes salong.

– Jag kan se på kunden vad den är ute efter och om en man vill boka en halvtimmes helkroppsmassage så kan jag gissa att det är något annat han vill ha.

Det säger thailändska Siri som driver en egen thaimassagesalong i Helsingborg sedan tio år tillbaka. Som receptionist på ett hotell i hemlandet fann hon kärleken i en svensk turist och flyttade hit år 2012. Hon hade då siktet inställt på att arbeta som undersköterska även om hon är utbildad massör. Mannen, som hon nu är gift med, tyckte dock att hon skulle ta vara på kunskaperna hon hade medan hon lärde sig svenska. I början jobbade Siri som anställd på en salong och det dröjde inte länge innan hon fick en första fråga om sexuella tjänster. En del män kunde helt sonika klä av sig även underkläderna.

– Jag blir arg när det händer men som anställd vågade jag inte säga vad som helst till kunderna även om de var otrevliga, förklarar Siri.

Hon nämner att thailändare ofta är rädda för myndigheter och för att bli tillbakaskickade till hemlandet. Många har bristfälliga språkkunskaper och dålig koll på sina rättigheter. Inte sällan kommer information om det svenska samhället från landsmän som själva saknar tillräcklig vetskap.

Fakta Respekt Thai

  • Startades: år 2019.
  • Funktion: Nätverk mellan thaimassörer för att motverka människohandel och prostitution.
  • Nätverk finns i: Helsingborg, Lund, och Landskrona.
  • Antal salonger anslutna till Kvalitetslöftet: 8; i Helsingborg, Landskrona, Båstad och Ängelholm.
  • Kvalitetslöftet: Krav angående utbildning, pris, hygien och miljö. Nolltolerans av sexuella tjänster. Brott polisanmäls.
  • Realstars märkning: ”We don´t welcome sex purchase”
  • Hemsida: Om — Respekt Thai

När Siri efter ett par år öppnade egen verksamhet var hon snabb med att sätta upp en skylt som deklarerar att hon inte erbjuder några ”extratjänster”. Liksom de flesta av hennes kollegor har hon alltid ytterdörren låst och hänvisar kunderna till tidsbokning online. Ibland får hon telefonsamtal där någon efterfrågar ”happy ending” och när hon klargör att hon inte erbjuder det händer det att hon får frågan varför. En del trugar och ber.

– De säger att ”alla” erbjuder det. En del skickar dick pics (foto på manligt könsorgan) också och då blir jag förbannad. Att de vågar skicka sådana bilder till mig, utbrister Siri med eftertryck.

– En man har kommit hit flera gånger och pratar olika språk varje gång. Vissa ger sig inte, säger hon.

Representant inom Helsingborgs nätverk mot människohandel

Våren 2019 knackade personal från Frälsningsarmén på dörren till hennes salong och bjöd in henne till nätverket Respekt Thai. Där möts thaimassörer och syftet är att motverka människohandel och prostitution på salongerna.

– Det var den första salongen vi besökte och vi var så glada när vi såg att hon skrivit att hon inte erbjuder extratjänster, säger Marija Sunnliden som är föreståndare för kårens sociala arbete vid Frälsningsarmén i Helsingborg.

Marija påpekar att Respekt Thai inte bara är ett nätverk för thaimassörer utan också är till för att samverka inom påverkansarbetet mot människohandel i staden. Nu är Siri med i styrgruppen för nätverket och dessutom är hon Respekt Thais representant inom Helsingborgs nätverk mot människohandel.

”We don´t welcome sex purchase”

Inom Respekt Thai kan man även ansluta sig till Kvalitetslöftet då man använder den ideella föreningen, Realstars, märkning ”We don´t welcome sex purchase”.

– Det är viktig att vara tydlig mot sina kunder och det är bra att kunna hänvisa till hemsidan där de kan läsa om kvalitetslöftet och vad det står för, påpekar Siri.

Eftersom Siri inte håller på med något fuffens känner hon sig trygg om polisen rör sig i hennes kvarter.

– Jag vill tacka Frälsningsarmén för att ha startat nätverket för annars hade jag inte haft den här kontakten med polisen och olika organisationer. De kan fråga mig om saker och jag kan ställa frågor till dem, påpekar hon.

Männen som gör anspråk på ”extratjänster” tillhör enligt henne alla åldrar, yrkesgrupper, samhällsskikt och kulturer. Dessvärre tror hon inte att det går att utrota helt.

– Man kan inte påverka männens tankar och det finns alltid massörer som vill tjäna mer pengar. Och polisen vet vilka salonger som säljer sex men de gör inte så mycket åt det. Sådant kan göra en frustrerad, säger hon aningen uppgivet.

Respekt thai och kvalitetslöftet gör att kunderna känner tillit

Siri är omtyckt av sina klienter för sitt sätt och sin professionalitet och när hon ställde upp i en massagetävling i Årjäng häromåret belönades hon med bronsmedalj. Kunderna uppskattar hennes ställningstagande mot sexköp, engagemanget i Respekt Thai och Kvalitetslöftet.

– Vi vill att andra ska respektera oss thaimassörer men vi då måste vi ha respekt för oss själva först. Vissa kunder är jätteimponerade av mig. När de ser Respekt Thai-flaggan utanför och Realstars-märkningen så känner de tillit och kommer in och bokar tid hos mig, berättar Siri.

– Nu kan jag vara hård mot dem som frågar efter sex för jag har redan bra kunder och jag kan välja vilka jag vill ha. Jag har fått mycket självförtroende nu, påpekar hon och skrattar.

Hennes företag är beläget intill området Tågaborg, där många välbeställda personer har sin adress. Siri har ett antal kändisar, idrottsstjärnor bland annat, i kundkretsen. Andra är poliser. Siris man arbetar på fartygen som lägger till i hamnen så flera av hans kollegor besöker henne också regelbundet.

– Det bästa med att vara massör är jag får prata med människor jag aldrig hade träffat annars, säger Siri.

– Och vi massörer är de enda som kan trampa på folk och få pengar för det, skojar hon.

Om några år, när Siris make har gått i pension, är planen att paret ska flytta till Thailand men då spendera några månader per år i Sverige då Siri kan arbeta inom vården. Hon studerar nu till undersköterska och har inte så mycket kvar av utbildningen. Men massageverksamheten lär hon förmodligen aldrig släppa helt.

– Jag vill fortsätta massera för jag tycker det är så roligt, och mina kunder har sagt åt mig att jag inte får sluta, säger Siri glatt.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö