logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Yonatan och Alazar - goda förebilder för förortens killar

I förorten Husby möter Frälsningsarmén närmare hundra barn varje vecka. Många av dem är killar som riskerar att fångas upp av kriminella krafter. Här vill ledarna Yonatan och Alazar ge av sin tid och omsorg samt  vara män med goda värderingar att se upp till och lära av.

– Jag är själv från förorten Skärholmen och vet vad som pågår där. Jag vill hjälpa dem som riskerar att hamna i kriminalitet och droger och jag tror på att vara en bra förebild. Många av de här barnen tror inte på att det finns en utväg, men vi kan visa på alternativ.

Det säger Yonatan, som är 32 år och snart färdig socialpedagog. Han har tidigare arbetat med ungdomar i utsatthet på både HVB- och SIS-hem*. Nu finns han vid Frälsningsarméns verksamhet i Husby, där han leder killar från 9 till 15 år.

Hjälper barnen göra bra livsval

Han betonar att arbetet med barn och unga sällan ger snabba resultat, utan är förebyggande. Det handlar om att lära känna dem och skapa trygghet över tid.

– Vi talar liv i barnen, ”matar” dem så att de har verktyg att i framtiden göra bra livsval. Därför handlar det inte om snabba resultat. Man räddar inte Sverige på en dag, säger han men tillägger hur också små framsteg är viktiga: som att ta av sig den trygga jackan på killgruppen eller självmant ställa in i diskmaskinen.

Frälsningsarmén en trygg plats

Sina bästa förmågor tycker han är att sammanföra olika ungdomar, strukturera och planera.

– Jag är trygg och en ganska lugn person. Och jag är ärlig och säger som det är. Det är en fördel att jag kommer från Eritrea och kan lite tigrinja, det skapar en hemmakänsla för barnen.

Sommaren 2024 blir Yonatans första med Frälsningsarmén. Han ser fram emot flera veckors kollo, gott umgänge med barnen och härliga aktiviteter. Många är glada på sommaren, allt går lite lättare, menar han.

– Frälsningsarmén är en trygg plats att jobba på eftersom vi delar samma kristna tro. Många av barnen har en annan tro än vår, men alla är välkomna, säger Yonatan.

Mansnorm från sociala medier

Alazar Beyene är 22 år och finns på plats vid Frälsningsarmén i Husby varje vecka, främst på killgrupperna. Också han vill vara med och förebygga brottslighet. En del av det arbetet är att visa på bra manliga förebilder.

– Vi möter killar med en mansnorm som kan komma från sociala medier - men som inte är rätt. De behöver lära sig hur en man ska bete sig i samhället och inom familjen och hur man visar kärlek, säger Alazar engagerat.

Vill vara som en storebror

Att han själv har etiopiskt påbrå tror han har sina fördelar i rollen som ledare i just den här verksamheten.

– Jag förstår kulturen, slanguttrycken och hur de pratar och beter sig. Föräldrarna blir också bekväma - det gör att jag kommer närmare dem, säger han.

Alazars strategi är att möta killarna där de är och vara som en storebror att prata med samt en ledare att se upp till.

– Vi är en kärleksfull familj men behöver samtidigt lära barnen ordning, struktur och regler som formar en god karaktär, påpekar han.

Kunde själv hamnat snett

Alazar kunde själv ha hamnat fel på grund av utanförskap, liksom flera som han känner har gjort.

– Men Gud är god som har hjälpt mig och visat mig den rätta vägen, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att barnen får med sig något gott att föra vidare till de yngre. Och att vi kan ta de äldre till en ny nivå framöver.

Text: Carina Tyskbo, Teresia Jansson  
Foto: Frälsningsarmén i Husby

*Hem för vård eller boende, Statens Institutionsstyrelse.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805