logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Barnen på dagkollot i Nyköping fick nya vänner och sommarminnen för livet

Under en varm försommarvecka välkomnade Frälsningsarmén i Nyköping alla 7-9-åringar som ville till en fartfylld kollovecka på sommargården Ängsstugan. Dagarna fylldes med gemenskap, bad, lekar och mycket glass.

Längst ut vid havet på en 30-väg utanför Nyköping som slingrar sig förbi kollonilotter och ängsblommor ligger Frälsningsarméns sommargård Ängsstugan. Den här sommarveckan samsas dess cafégäster med de kollobarn som kommit för att leka, hitta nya vänner och äta glass.

– I förrgår fick vi kulglass, igår fick vi sandwich. Vad får vi idag? frågar några av barnen förväntansfullt och börjar gissa när lägerledare Mia Kleringer med glimten i ögat dröjer på svaret.

Sommarminnen för livet

Vimplar vajjar i den ljumma sommarvinden och skratten ekar i skuggan mellan träden. Det pågår en spökbollsmatch, barnen mot ledarna och barnen leder.

– Vi hoppas ge barnen sommarminnen för livet. Att de ska få möjlighet att träffa nya vänner och vara ute och leka, skoja och busa tillsammans med andra barn. Många har aldrig träffat varandra tidigare men de hittade varandra redan första eftermiddagen och har varit superfina mot varandra, säger Mia Kleringer.

Förmiddagsmellanmålet har en strykande åtgång.

– Kan jag få tre frukter? Frågar ett av barnen.

Kontakt med nya familjer

Det är första sommaren som kåren i Nyköping har dagkollo. Planerna har funnits på kåren i flera år så när Mia Kleringer anställdes som familjekonsulent med social inriktning för några månader sedan sattes planerna i verket. Eftersom kåren i Nyköping inte tidigare haft någon särskild barn- och ungdomsverksamhet så kommer alla kollobarnen från kontakter via Facebook och skolbesök.

– Kollo är ett roligt sätt att skapa kontakter med nya familjer, vi hoppas att de ska känna sig välkomna även till Frälsningsarméns andra aktiviteter under året, säger Mia.

Sara Kleringer har tagit semester från sitt ordinarie jobb för att hjälpa till som ledare på kollot.

– Jag tycker det är roligt att ha möjlighet att kunna vara med och hjälpa till och vara en del i att barnen känner sig sedda. Det roligaste är att få träffa så många underbara barn och se deras interaktioner. Veckan har varit härlig! säger Sara.

Efter mellanmålet är det dags för ännu fler lekar. Två av barnen har lagt märke till att bolldart-tavlan blåser lite i vinden så de går fram och håller i den åt en av sina nyfunna vänner.

– Det har verkligen varit full fart i veckan, ibland har vi ledare inte ens hunnit gå på toaletten. Barnen har varit busiga, men artiga och jag är bara glad att de verkar ha så roligt, säger Mia.

Barnen får prova på att spela brassinstrument

Förhoppningen är att kunna ha kollo nästa sommar också. Att kanske till och med utöka med barn och personal.

– Det här är det första dagkollot jag hållit i så det har varit roligt att testa på i liten skala och det har absolut gett mersmak, det är ett roligt och lätt sätt att möta nya människor.

Så är det plötsligt dags för lunch som åtföljs av bad, vattenlek och veckans ”wild card” där barnen får prova på att spela brassinstrument.

– Alla vi ledare på kollot spelar i brassband så vi tänkte att vi ville passa på att erbjuda något annorlunda än lekar och spel, säger Maria.

Brasslektionen blir uppskattad och barnen blåser för glatta livet till ledarnas hejjarop och efteråt är det äntligen dags för dagens efterlängtade glass.

– Veckan har verkligen varit superbra, inte bara för att vi haft sån tur med vädret men både barn och föräldrar är så positiva, en del har stannat kvar när de kommit och hämtat. Jag trodde att vi skulle ha kul men det har blivit ännu roligare än våra förhoppningar, avslutar Mia.

Text och foto: Kiki Broms

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805