logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Kåren i Nässjö bjöd personer i utsatthet till Skara sommarland

”Detta blir sommarens enda utflykt”.  Så vittnade flera föräldrar när Frälsningsarmén i Nässjö åkte med en fullsatt buss till en härlig heldag på Skara sommarland. Personer i social och ekonomisk utsatthet fick tillsammans med andra församlingsaktiva ha roligt, äta lunch och glass och skingra tankarna från en annars ofta tuff vardag.

Vatten, glädje, glass och snabba åk - mitt i en ekonomiskt och socialt trasslig vardag. Frälsningsarmén i Nässjö tog med sig 76 barn och vuxna på en uppskattad sommarutflykt till Skara sommarland. Utflykten vände sig främst till dem som kåren möter i sitt sociala arbete. Många av familjerna har en tuff ekonomisk vardag och kan inte åka iväg på något roligt under sommaren.

Slippa tänka på svårigheterna

Maria Olausson är kårledare i Nässjö och deltog på den glada bussresan.

– Vi vill varje år försöka skapa en aktivitet som gör det möjligt för familjer att slippa tänka på svårigheterna som finns under resten av året - en sommarupplevelse tillsammans med sina barn. För en del familjer är detta den enda extra eller speciella aktivitet som de gör på hela lovet, berättar hon och fortsätter:

– En mamma berättade hur viktig den här dagen var då de väntar på allvarliga läkarbesked. Resan hjälpte dem att skingra tankarna och få göra något kul tillsammans. 

Främst för dem som annars inte har råd

De som bjuds in till sommarutflykten är familjer kåren fått kontakt med genom det sociala arbetet samt via barn- och ungdomsarbetet. Men också de som varje vecka är aktiva på kåren.

– Vi vill inte göra skillnad på familjer. Blandningen av människor bidrar till en god helhet, oavsett hur man har det ekonomiskt. Resan är dock i första hand till för dem som inte har råd att göra något annat, säger Maria Olausson.

Vattenpark, åkattraktioner och god lunch

Tidigt på morgonen for bussen mot det populära sommarlandet i Skara och hela dagen spenderades i vattenparken och bland åkattraktionerna. I priset, 200 kronor per person eller max 500 kronor per familj, ingick resa, entré, åkpass och lunch.

– Men för de familjer som inte hade råd att betala gick vi in och subventionerade ännu mer, förklarar Maria Olausson. 

Fått åtminstone ett fint sommarminne

Hon delar hur flera föräldrar på bussen hem till Nässjö vittnade om att utflykten gett familjen så mycket glädje. Någon berättade att detta var sommarens enda lilla resa och att de var så glada över att åtminstone ha ett extra fint minne att se tillbaka på.

– När vi frågade barnen vad som var bäst skrek alla i bussen: "Allt!" eller "Bada!”, säger Maria och skrattar. Väl hemma var de helt slut men oerhört glada - alla hade haft en riktigt bra dag och det fantastiska vädret gjorde också sitt till.

Text: Carina Tyskbo Foto: Frälsningsarmén i Nässjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805