logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

”Vi möter människor som svälter sig för att ha råd med sina mediciner”

Nu vänder sig allt fler till Frälsningsarmén för att kunna äta sig mätta och hämta ut sina mediciner. ”Nyligen mötte jag en kvinna som inte hade ätit på fyra dagar", berättar Maria Olausson, kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö.

Långa handläggningstider på Socialtjänsten och Försäkringskassan har blivit vanligare, berättar Maria Olausson, kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö. Det leder till att allt fler personer faller mellan stolarna i väntan på ersättning. Under tiden vänder sig nu både privatpersoner och myndighetspersoner till Frälsningsarmén för att be om akut hjälp.

– I många fall finns det inte något skyddsnät som fångar upp den som till exempel blir akut sjuk, eller som blir varslad från en dag till en annan. Men personer som får sina liv kastade över ända behöver ju inte hjälp om två månader, utan nu.

Flera av Frälsningsarméns medarbetare bekräftar bilden av allt längre handläggningstider. I Stockholm finns exempel på när människor har fått finna sig i hela 15 månaders handläggningstid på Försäkringskassan. Då är det kanske inte så märkligt att människor faller mellan stolarna och behöver akut hjälp. Och när varken Socialtjänsten eller Försäkringskassan fångar upp de som faller blir Frälsningsarmén den naturliga utposten.

”Fredrik hade inte råd med elen till sin nya hjärtmaskin”

Nyligen hörde Fredrik av sig till Frälsningsarmén i Nässjö. Några av hans inre organ hade plötsligt lagt av och Fredrik hade blivit multisjuk – mer eller mindre över en natt. Eftersom han var sjuk och inte kunde jobba vände han sig till Försäkringskassan, men handläggningstiden var lång. Så för att klara den akuta situationen, och kunna ställa fram mat på bordet till sig själv och sitt barn, vände han sig till Frälsningsarmén.

– Det var en enorm skam för honom att behöva be om hjälp. Han är en person som har hjälpt många andra, men att själv behöva hamna i den situationen var jobbigt, det märktes, berättar Maria Olausson.

Fredrik hade varken pengar till mat eller sina nya mediciner. Och inte heller till elen som hans nyligen installerade hjärtmaskin krävde.

– När man behöver be om hjälp med elräkningen för att hålla sin medicinska utrustning till hjärtat igång har det gått långt, konstaterar Maria Olausson.

Genom ett samarbete med en annan kyrka i Nässjö kunde Frälsningsarmén hjälpa Fredrik att få näsan ovanför vattenytan.

– Vi på Frälsningsarmén kunde bland annat hjälpa Fredrik med pengar till mat och mediciner. Men kanske lika viktigt var att vi fick klä av honom all skam och i stället ge honom lite mänsklig värdighet i hans utsatta situation, säger Maria Olausson.

Ge en gåva till de mest utsatta

”Människor svälter sig själva för att ha råd med medicin”

Under våren har Maria Olausson mött allt fler som har svårt att klara av sina medicinkostnader.

– Det har varit en tydlig trend under våren, berättar hon.

Även om det finns frikort för den som kämpar med höga medicinkostnader uppstår ofta problem, enligt Maria Olausson.

– En del har så dyra mediciner att de kommer upp i frikort redan efter ett uttag. Men det spelar ingen roll att medicinen blir gratis på sikt om de inte har råd att göra det första uttaget.

Maria Olausson berättar om människor som svälter sig själva för att ha råd med medicin.

– Den som har ett stort behov av till exempel en hjärtmedicin är beredd att gå ganska långt för att få ut sin medicin. En del väljer att leva på väldigt lite mat för att ha råd med sina medicinkostnader, förklarar hon.

Socialtjänsten bad Frälsningsarmén om akut hjälp

Det är inte bara privatpersoner som vänder sig till Frälsningsarmén för att be om akut hjälp. Maria Olausson är allt oftare med om att personer från myndigheter och andra offentliga aktörer hör av sig för att be om hjälp.

För en tid sedan ringde en handläggare på Socialtjänsten till Maria Olausson. En kvinna hade fallit mellan stolarna och av oklar anledning inte beviljats någon ersättning.

– Jag fick veta att kvinnan inte hade ätit på fyra dagar, eftersom hon hade gett den enda mat hon hade till sin dotter. Jag förstår hennes prioritering, men tycker det är hemskt att någon ska behöva svälta sig själv för att barnen ska ha möjlighet att äta, säger Maria Olausson.

Maria Olausson håller med om att det är lite omvänt att Socialtjänsten vänder sig till Frälsningsarmén om någon är akut hungrig.

– Det är ju förstås upp och ner. Handläggaren på Socialtjänsten jobbade inte själv med ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, och kunde inte förklara varför kvinnan hade hamnat i den här situationen. Men av någon anledning hade hon slussats mellan olika enheter utan att någon hade kunnat hjälpa henne. Och då vände sig handläggaren till oss.

Frälsningsarmén i Nässjö hjälpte både kvinnan och hennes dotter med mat och kläder. Men med löfte från Socialtjänsten att handläggaren skulle se till att kvinnan fick den ersättning hon hade rätt till.

”Vi är människors medvandrare under en sträcka i livet”

Situationen med en förälder som äter mindre själv för att barnen ska kunna äta sig mätta är på inget sätt unik. Den har tvärtom blivit allt vanligare, enligt Maria Olausson.

– Jag har mött flera personer på sistone, som har tappat väldigt mycket i vikt för att de har prioriterat mat till sina barn.

Maria Olausson är ofta frustrerad över de allt större maskorna i välfärdsnätet. Och det är inte svårt att känna empati med de människor som faller mellan stolarna.

– Vi gråter tillsammans och delar sorgen över situationen. Men samtidigt försöker vi nå in med den hjälp vi kan för att människor ska kunna klara tillfälliga svackor och komma på fötter igen.

För Maria Olausson är det viktigt att möta de människor som faller mellan stolarna, och som därför behöver be om hjälp, med stor respekt och omsorg.

– Vi försöker se oss som människors medvandrare. Vi tvingar oss inte på någon, men erbjuder den som hamnat i utsatthet att gå med under en sträcka i livet när benen inte bär.

En förutsättning för att Frälsningsarmén ska kunna hjälpa människor i nöd är att det finns resurser att fördela. Och Maria Olausson märker en tilltagande vilja bland människor att bidra.

– Det verkar som att fler människor börjar förstå allvaret i situationen för de mest utsatta i samhället. Vi märker att fler vill vara med och bidra till hjälpen och det gör mig hoppfull.

* Fredrik heter egentligen någonting annat.

Text: Lukas Berggren

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805