Äldre personer
När Astrid kom till Frälsningsarmén hade hon slagit ut en tand och behövde egentligen akut tandvård. Men att betala flera tusen kronor för ingreppet var uteslutet. Och Astrid hade inga anhöriga som kunde hjälpa henne. Valet mellan att äta sig mätt och att laga tanden var enkelt. Så tanden fick vara trasig.
En av våra medarbetare hjälpte Astrid att söka pengar hos en fond. Med pengarna därifrån kunde Astrid laga sin tand. Nu använder hon sin låga garantipension till att köpa mat. Och genom en enkel insats från oss kan hon dessutom tugga maten.
Frälsningsarmén möter dagligen äldre som har svårt att klara sig på sin pension. Nu är situationen ännu tuffare. Det kan vara kvinnor som levt på sin makes lön, eller pensionärer som varit arbetslösa innan pensionering och därmed har en alldeles för låg ersättning. Även äldre i utsatthet, missbruk eller hemlöshet blir särskilt utsatta när matpriserna stiger.
Att be om hjälp känns för många svårt och förknippas med skam. En generation som alltid kunnat klara sig själva blir plötsligt utlämnade åt andra. Många äldre saknar nätverk och kan eller vågar inte belasta anhöriga. Det blir svårt att finnas för barnbarn eller andra yngre släktingar, till exempel att bjuda på mat, bjuda på en liten utflykt eller att uppvakta med en födelsedagspresent - som är viktigt för de flesta äldre att kunna göra.
Så hjälper Frälsningsarmén äldre:
- Utdelning av matkassar.
- Rekvisitioner på kläder eller nya/begagnade kläder.
- Ekonomisk rådgivning.
- Hjälp med myndighetskontakter.
- Ansökan om bistånd utifrån en personlig ekonomisk bedömning.
- Bidrag till aktiviteter.
- Gemenskap och möjlighet att få ett nätverk genom att kostnadsfritt eller till reducerat pris delta i kårernas verksamheter, såsom utflykter, äldreläger, veckoträffar, gudstjänster, promenader och musik.
Hjälp att hitta ekonomiskt stöd
Både familjer, äldre och andra som lever i den nya utsattheten kan uppleva att det är väldigt svårt att förstå och hantera hur man exempelvis söker bidrag eller tar reda på sina rättigheter. På Frälsningsarmén finns personer som kan hjälpa till att söka fondmedel, fylla i bidragsansökningar, hitta på hemsidor, kontakta myndigheter och förklara eller översätta svårläst svenska.
Frälsningsarmén driver också opinion och debatt gentemot politiker och makthavare som vi menar bör ta ett mycket större ansvar för de nya utsatta och höja exempelvis de bidragsnivåer som stått stilla länge medan allt annat fördyrats.
Förutom det rent praktiska uppskattar många det stöd som det är att bli lyssnad på, trodd och få ett varmt bemötande. Hos Frälsningsarmén betonas alltid och utan urskillning att det inte är någon skam att vara hjälpsökande. Med gemensamma krafter och med gåvor från en generös allmänhet vill och kan vi lindra nöden.
Text: Carina Tyskbo, Kiki Broms
Foto: Jonas Nimmersjö
Läs mer om vårt arbete mot utsattheten
Här får barnen äta sig mätta efter skolan ›
Matbudgeten har spräckts rejält sedan i somras för Frälsningsarmén i Husby. För att möta hungern hos barnen i verksamheten har smörgåsarna vid fikat bytts ut mot middagsmat. Dessutom kommer deltagarna få resorna med SL betalda vid utflykter. Detta tack vare fondpengar som nyligen beviljats. "Det känns helt fantastiskt att vi kan göra detta", säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.
Inflationen skapar tomt matkonto, ensamhet och oro ›
Socialtjänstens ekonomiska bistånd räcker inte till barnfamiljens mat och pensionens minskade värde tvingar den äldre till isolering i hemmet. Oron för ekonomin leder dessutom till en ökad psykisk ohälsa. Detta ser Frälsningsarméns kår i Västerås och planerar därför flera insatser för att bemöta detta.
Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Frälsningsarmén värnar om barn och unga som har det svårt på olika sätt. Det kan handla om brist på pengar och/eller meningsfull sysselsättning men också psykisk ohälsa. Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg gemenskap och ett lyssnande öra, är exempel på vad som erbjuds.
Vårt arbete för äldre ›
Frälsningsarmén erbjuder äldre social gemenskap och ekonomiskt/materiellt stöd (framför allt genom mat). Vi möter även andliga och existentiella behov.
Utsattheten handlar om mer än brist på pengar ›
En pojke som inte kan spela fotboll med kompisarna, en man som inte har råd att hämta ut sin livsviktiga medicin och ensamstående mamman som har brist på både pengar och ork. Inflationen har fått fler människor att söka stöd hos Frälsningsarmén i Borås. Och ofta innefattar utsattheten även oro, ensamhet och dålig hälsa. "Vi jobbar långsiktigt för att familjer ska må bra", säger kårledare Mathias Blomberg.
Utsatta familjer får hjälp och gemenskap hos Frälsningsarmén ›
”Här får barnen i de utsatta familjerna göra något roligt, och känna sig accepterade fast de kanske har svårigheter”, säger Sara Stenvall, Frälsningsarmén.