Gemenskap på själva julafton
Själv gladdes hon över att veta att den mamman gick hem med precis det hon behövde och ville ha. Julhjälpen ges 15-16 och 19-20 december. När Matbutiken annars håller öppet på onsdagar finns även möjlighet till fika och samtal i Snackis Kafé.
– Allt jobb vi gör handlar om att skapa relationer och bygga vidare på dem för att kunna bjuda med människor till både det ena och det andra, säger Marie och nämner julaftonskvällen.
Då blir det firande och något enkelt att äta, såsom exempelvis gröt och skinksmörgås. Fokus är själva gemenskapen och Marie pratar om vikten av att ha en öppen sådan där nya människor känner sig välkomna även om de inte riktigt kan de sociala koderna för sammanhanget.
– Det viktiga är att inte sitta ensam på julafton. Här i Sverige så finns det nog ingen annan dag som är värre att vara ensam på. Man kan erbjuda hur mycket aktiviteter som helst före och efter men vi vill ha öppet på själva julafton, säger Marie.
Hon påpekar att det inte är en julfest specifikt för människor i missbruk och/eller hemlöshet men hon tror att vissa bekanta som annars hade tagit till flaskan väljer bort den för att de nu har någonstans att gå. Själv har hon sin egen födelsedag på julafton och i år fyller hon dessutom 50, men hon fokuserar hellre på julfirandet.
– Det känns väldigt bra att kunna göra detta och det är det viktigaste vi gör kring jul. Och vi gör det tillsammans med kårmedlemmar, våra barn, ensamstående mammor och andra. Vi har en skön familjekänsla och för en del är kåren deras främsta familj, säger Marie.
”Det är kyrka på riktigt”
En av socialrådgivarna hon har lärt känna har nämnt att hon möter många mammor som inte har något socialt nätverk.
– Hon undrade om vi kunde göra något för dem så i höstas startade vi en mammagrupp som träffas en gång i veckan och flera av dessa kvinnor har nu hittat ett hem hos oss, säger Marie varmt.
Hon berättar att det nyligen var sju personer i olika åldrar från kåren som hjälpte en ensam mamma och hennes barn att flytta.
– Det var fantastiskt rörande att se och det är kyrka på riktigt, understryker hon.
Marie nämner Frälsningsarméns slagord som handlar om att erbjuda människor ”Soppa, tvål och frälsning” där soppan kan symbolisera det basala, såsom julhjälpen, mat eller hyra, medan tvålen kan handla om att bryta isolering och segregation och skapa enighet mellan olika generationer och kulturer.
– Frälsning behöver ingen förklaring men allt detta leder till att människor fattar vem Jesus är, avslutar Marie.
Text: Teresia Jansson