logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

”Ingen ska behöva sitta ensam på julafton”

Julaftonsfirande och julhjälp. Det erbjuder Frälsningsarmén i Borås som finns och verkar i stadens särskilt utsatta område Norrby. I ett samarbete med andra kyrkor får ekonomiskt utsatta plocka ihop sin egen matkasse och får specialinköpta klappar till barnen. Och på själva julafton erbjuds gemenskap på kåren.

Kyrkornas Julhjälp i Borås samordnas av Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Pingstkyrkan och den kan de med knaper ekonomi ansöka om. Förutom en julmatkasse erbjuds den som har det extra tufft ett presentkort på mat. Dessutom får både vuxna och barn julklappar. Tillsammans driver församlingarna Kyrkornas Matbutik där varor som närmar sig bäst före-datum men fortfarande håller god kvalitet säljs billigt. Den, liksom Frälsningsarméns kår, finns i det särskilt utsatta området Norrby, som präglas av hög kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och svårigheter för Polisen att fullfölja sitt uppdrag.

Stöd till fysiskt, psykiskt och ekonomiskt utsatta

Förra året anordnades Kyrkornas Julhjälp för första gången. Detta efter att man deltagit i ett ekumeniskt event med julsånger på torget och tanken väckts att man kunde göra även detta tillsammans. Då beviljades 45-50 ansökningar och efter att sista ansökningsdatum passerat för årets utdelning hoppas omkring 100 hushåll på att få del av denna.

– Jag tror att ryktet om hjälpen har spridit sig och via matbutiken har vi även fått fler kontakter, säger Marie Blomberg, kårledare i Borås.

Samtliga sökande får redogöra för sin ekonomiska situation så att de med störst behov får stödet. Barnfamiljer är prioriterade och ofta möter man ensamstående föräldrar, liksom långtidssjukskrivna, arbetslösa eller deltidsanställda. Kåren har även flera familjecentraler och socialrådgivare i sitt nätverk som har tipsat om ett antal familjer de tycker är i behov av julhjälpen. Marie påpekar att dessa trots allt har haft orken att fylla i en ansökan och ta sig till dem men man vill även nå dem som inte har kraften att göra det. Därför finns sjukhusets psykiatriska avdelning i åtanke.

– De barn vars föräldrar lider av psykisk ohälsa och kanske är inlagda kommer ju verkligen i kläm. De föräldrarna har varken ork eller möjlighet att köpa julklappar och annat. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på hur många barn som är i den situationen, säger Marie.

Specialdesignad julhjälp

En del företag brukar sponsra Frälsningsarméns julutdelning i Borås. Häromdagen exempelvis hämtade Marie omkring 20 påsar med julklappar från Fastighetsbyrån som ville hjälpa till lokalt och därför samlat ihop till detta. Många privatpersoner har också bidragit och dessa får i förväg del av ett specifikt barns önskan Exempelvis: Pojke fem år, gillar böcker och lego, eller: Flicka tolv år, tycker om kläder, smink och bio. Sedan köper givaren en passande klapp för 150-200 kronor. De större barnen får oftast presentkort på biobiljetter eller sportaffären Stadium. Marie nämner ett par systrar som kom förbi häromkvällen.

– De fick i uppdrag att köpa fem julklappar som matchar några flickor och pojkar. De kom med sina barn för att göra detta tillsammans så det var väldigt roligt, säger Marie glatt.

Julmaten som skänks kommer från Kyrkornas Matbutik och har sedan kompletterats för att passa tillfället. I stället för att räcka över en färdigpackad matkasse låter Marie och kollegorna den som kommer att välja själv vad den vill ha. På så vis undviker man svinn när någon får matvaror den faktiskt inte gillar eller äter. Marie minns tillbaka på hur det var förra året.

– Det var riktigt, riktigt stort att få följa med en mamma genom butiken och erbjuda henne sill, kaffe, pepparkakor, skinka och ost men också något till henne själv som en pocketbok eller kanske färg till håret, säger Marie.

– Jag såg hur hon för varje steg fick hålla igen för att hon blev så rörd och när hon dessutom fick ett presentkort på mat värt 500 kronor så brast det för henne. Men det var inte slut där utan sen fick hon julklappar som var specialinköpta till just hennes tre barn, fortsätter Marie entusiastiskt.

Gemenskap på själva julafton

Själv gladdes hon över att veta att den mamman gick hem med precis det hon behövde och ville ha. Julhjälpen ges 15-16 och 19-20 december. När Matbutiken annars håller öppet på onsdagar finns även möjlighet till fika och samtal i Snackis Kafé.

– Allt jobb vi gör handlar om att skapa relationer och bygga vidare på dem för att kunna bjuda med människor till både det ena och det andra, säger Marie och nämner julaftonskvällen.

Då blir det firande och något enkelt att äta, såsom exempelvis gröt och skinksmörgås. Fokus är själva gemenskapen och Marie pratar om vikten av att ha en öppen sådan där nya människor känner sig välkomna även om de inte riktigt kan de sociala koderna för sammanhanget.

– Det viktiga är att inte sitta ensam på julafton. Här i Sverige så finns det nog ingen annan dag som är värre att vara ensam på. Man kan erbjuda hur mycket aktiviteter som helst före och efter men vi vill ha öppet på själva julafton, säger Marie.

Hon påpekar att det inte är en julfest specifikt för människor i missbruk och/eller hemlöshet men hon tror att vissa bekanta som annars hade tagit till flaskan väljer bort den för att de nu har någonstans att gå. Själv har hon sin egen födelsedag på julafton och i år fyller hon dessutom 50, men hon fokuserar hellre på julfirandet.

– Det känns väldigt bra att kunna göra detta och det är det viktigaste vi gör kring jul. Och vi gör det tillsammans med kårmedlemmar, våra barn, ensamstående mammor och andra. Vi har en skön familjekänsla och för en del är kåren deras främsta familj, säger Marie.

”Det är kyrka på riktigt”

En av socialrådgivarna hon har lärt känna har nämnt att hon möter många mammor som inte har något socialt nätverk.

– Hon undrade om vi kunde göra något för dem så i höstas startade vi en mammagrupp som träffas en gång i veckan och flera av dessa kvinnor har nu hittat ett hem hos oss, säger Marie varmt.

Hon berättar att det nyligen var sju personer i olika åldrar från kåren som hjälpte en ensam mamma och hennes barn att flytta.

– Det var fantastiskt rörande att se och det är kyrka på riktigt, understryker hon.

Marie nämner Frälsningsarméns slagord som handlar om att erbjuda människor ”Soppa, tvål och frälsning” där soppan kan symbolisera det basala, såsom julhjälpen, mat eller hyra, medan tvålen kan handla om att bryta isolering och segregation och skapa enighet mellan olika generationer och kulturer.

– Frälsning behöver ingen förklaring men allt detta leder till att människor fattar vem Jesus är, avslutar Marie.

Text: Teresia Jansson