logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

”Ingen ska behöva sitta ensam på julafton”

Oro och sorg byts mot tacksamhet och glädjetårar hos den ensamstående mamman när hon plockar ihop sin egen julmatskasse och väljer klappar till barnen. Kyrkornas Julhjälp samordnas av Frälsningsarmén och andra samfund i Borås. Dessutom erbjuds firande och gemenskap på själva julafton, en dag då ingen ska behöva vara ensam. 

– Det känns väldigt roligt när man ser att saker och ting faller på helt rätt plats och ångesten lättar hos människor, säger Marie Blomberg, kårledare i Borås. 

Varje vecka möter hon människor som har det tufft ekonomiskt och på andra plan och hon gläds över att kunna stötta dem med Kyrkornas Julhjälp. Bakom den står Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Pingstkyrkan i Borås och förutom en julmatskasse erbjuds den som har det extra tufft ett presentkort på mat.

Tillsammans driver församlingarna Kyrkornas Matbutik där varor som närmar sig bäst före-datum men fortfarande håller god kvalitet säljs billigt. Den, liksom Frälsningsarméns kår, finns i det särskilt utsatta området Norrby som, enligt Polisens definition, präglas av hög kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och svårigheter för rättsväsendet att fullfölja sitt uppdrag.  

Stöd till fysiskt, psykiskt och ekonomiskt utsatta

För två år sedan anordnades Kyrkornas Julhjälp för första gången. Detta efter att man deltagit i ett ekumeniskt event med julsånger på torget och tanken väckts att man kunde göra även detta tillsammans. Då beviljades 45-50 ansökningar och förra året fick 80 hushåll del av julhjälpen. Dessutom gladdes 150 barn med julklappar. Nu i december kommer minst 100 hushåll få stöd. 

– Ansökningarna har ökat för jag tror att ryktet har spridit sig att man kan få den här hjälpen hos oss, säger Marie.  

Samtliga sökande får redogöra för sin ekonomiska situation så att de med störst behov får stödet. Barnfamiljer är prioriterade och ofta möter man ensamstående föräldrar, liksom långtidssjukskrivna, arbetslösa eller deltidsanställda. Kåren har även flera familjecentraler och socialrådgivare i sitt nätverk och de har tipsat om ett antal familjer de tycker är i behov av julhjälpen. Marie påpekar att dessa trots allt har haft orken att fylla i en ansökan och ta sig till dem men man vill även nå dem som inte har kraften att göra det. Därför finns sjukhusets psykiatriska avdelning i åtanke. 

– De barn vars föräldrar lider av psykisk ohälsa och kanske är inlagda kommer ju verkligen i kläm. Deras mammor har varken ork eller möjlighet att köpa julklappar och annat. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på hur många barn som är i den situationen, säger Marie. 

Specialdesignad julhjälp

En del företag brukar sponsra Frälsningsarméns julutdelning. Förra året skänkte invånarna omkring 20 påsar med klappar via Fastighetsbyrån som ville hjälpa till lokalt och därför samlat ihop till detta. De stöttar även i år och får sällskap av Borås Basket som låtit publiken få lämna klappar vid matcherna. Många privatpersoner har också bidragit. 

– Vi kommer samla alla paket på ett bord som föräldrarna får välja från åt sina barn, säger Marie som räknar med ett stort utbud. 

Julmaten som skänks kommer från olika företag och kompletteras med inköp för att passa tillfället. Istället för att räcka över en färdigpackad kasse låter Marie och kollegorna den som kommer att välja själv vad den vill ha. På så vis undviker man det svinn som kan uppstå om någon får matvaror den inte tål eller gillar. Marie tänker tillbaka på ett tidigare tillfälle. 

– Det var riktigt, riktigt stort att få följa med en mamma genom butiken och erbjuda henne sill, kaffe, pepparkakor, skinka och ost men också något till henne själv som en pocketbok eller kanske färg till håret. Jag såg hur hon för varje steg fick hålla igen för att hon blev så rörd och när hon dessutom fick ett presentkort på mat värt 500 kronor så brast det för henne. Men det var inte slut där utan sen fick hon julklappar som passade just hennes tre barn, säger Marie entusiastiskt.  

Själv gladdes hon över att veta att den mamman gick hem med precis det hon behövde och ville ha.

Gospelkonsert och allsång på torget ger insamlade medel 

Julhjälpen ges i år 14-15 och 18-19 december men redan i oktober började människor ansöka om den. Samma månad startade insamlingen till densamme under en konsert med kören Living Gospel och artisten och frälsningssoldaten Samuel Ljungblahd. Det var en fullsatt kyrka och kvällen resulterade i 73 000 kronor i swishgåvor. 

– Det är en riktigt bra bas så det känns jättehärligt, säger Marie tacksamt. 

Den andra advent hålls det årliga eventet på torget som avslutar insamlingen. Det blir diverse aktiviteter och de passerande bjuds in till allsång. Musiker och kör finns på plats och texter visas på en stor bildskärm. Marie är konferencier och enligt henne var omkring 500-700 personer närvarande förra året. 

Inom julhjälpen i Borås samarbetar man även med kranskommunerna där kyrkor får del av insamlade medel för att människor i omnejden ska få stöd men också kontakt med en närliggande församling. 

– I samtal med dem som söker ekonomisk hjälp kommer det ofta fram att de även har andra behov. De kanske är ensamma och behöver gemenskap och det kan man möta som kyrka om man finns nära, påpekar Marie. 

Gemenskap på själva julafton

På självaste julafton blir det firande på Frälsningsarméns kår i Borås då det bjuds på något enkelt att äta, såsom exempelvis gröt och skinksmörgås. Fokus är själva gemenskapen och Marie understryker vikten av att ha en öppen sådan där nya människor känner sig välkomna även om de inte riktigt kan de sociala koderna för sammanhanget. 

– Det viktiga är att inte sitta ensam på julafton. Här i Sverige så finns det nog ingen annan dag som är värre att vara ensam på. Man kan erbjuda hur mycket aktiviteter som helst före och efter men vi vill ha öppet på själva julafton, säger Marie. 

Hon påpekar att det inte är en julfest specifikt för människor i missbruk och/eller hemlöshet men hon tror att vissa bekanta som annars hade tagit till flaskan väljer bort den för att de nu har någonstans att gå. Hennes egen födelsedag råkar vara just julafton, men hon fokuserar hellre på julfirandet. Förra året samlades ett gäng på omkring 30 personer i åldersspannet 1,5-80 år. 

– Det känns väldigt bra att kunna göra detta och det är det viktigaste vi gör kring jul. Och vi gör det tillsammans med kårmedlemmar, våra barn, ensamstående mammor och andra. Vi har en skön familjekänsla, säger Marie.  

"Det leder till att människor fattar vem Jesus är"

Tidigare kom en förfrågan från kommunen som önskade att kåren gjorde något för de många mammor som saknar ett socialt nätverk. Förra hösten startades därför en mammagrupp som träffas regelbundet. Marie har sett hur det blivit en kedjereaktion då en kvinna tar med en vän som i sin tur tar med en vän. Till de olika verksamheterna kommer även de som flytt från våldsamma hemförhållanden och lever med skyddad identitet. Marie berättar om ett tillfälle när hon och några till besökte en av dessa i hemmet. Kvinnan pratade i telefon med sin mor som bor i ett annat land och sa till henne att hon måste lägga på ”för nu kommer min familj”.  

– Det känns ju fantastiskt att höra och flera av dessa kvinnor har nu hittat ett hem hos oss, säger Marie varmt. 

– Vi pratar mycket om att vara en multifamilj som hjälps åt. Vi är mammor till flera barn och de har bonusmor-, och farföräldrar, fortsätter hon. 

Marie nämner Frälsningsarméns slagord som handlar om att erbjuda människor ”Soppa, tvål och frälsning” där soppan kan symbolisera det basala, såsom julhjälpen, mat eller hyra, medan tvålen kan handla om att bryta isolering och segregation och skapa enighet mellan olika generationer och kulturer. 

– Frälsning behöver ingen förklaring men allt detta leder till att människor fattar vem Jesus är, avslutar Marie. 

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805