logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Tuff jul för utsatta barn, familjer och unga

För barn och unga är julen en efterlängtad tid. Familjegemenskap, ledighet och julklappar väntar för många, men långt ifrån alla. Den här julen märks utsattheten ännu mer för de redan drabbade, då arbetslöshet, höga priser på mat och el drabbar många hårt. Frälsningsarmén vill i särskilt svåra tider komma med julglädje och hjälp i utsattheten.

Julen ska vara glad, inte minst för barnen, tycker de flesta. I familjer som präglas av svårigheter och utsatthet, tuff ekonomi, hårt jobb, skilsmässa, missbruk eller arbetslöshet riskerar den goda julen att slås sönder. Andra familjer kanske arbetar för mycket, stressar och upplever julen som nästan enbart belastande. Nu när det utdragna kriget i Ukraina orsakat stora prisförändringar på exempelvis mat, el och bränsle, drabbas redan utsatta familjer ännu mer.

Jullov utmaning för familjer i utsatthet

För barn till familjer i reell fattigdom innebär julen att de inte får glädjas över julklappar och god julmat. I skolan och på nätet jämför sig kompisar med varandra och berättar om gåvor, mysiga resor eller upplevelser. Det två och en halv vecka långa skollovet gör även att barnen blir utan en daglig lunch och att många inte får äta sig tillräckligt mätta om dagarna. Fritidsaktiviteter och föreningar tar julledigt och det är ofta kallt och blött, vilket påverkar dem som saknar varma och relevanta kläder, skor och stövlar.

Alkohol och kriminella miljöer

Om föräldrar och familjer lever i utsatthet kan depression, missbruk eller frånvaro hota barnens jul påtagligt. Många har en mamma eller pappa som dricker för mycket alkohol. De barnen bävar för stora lediga helger som kröns av ett nyårsfirande med ännu mer drickande.

Under året har antalet skjutningar i förorts- eller stadsmiljöer ökat kraftigt, ofta med unga offer som både gärningsmän och brottsutsatta. Orsaken är bland annat gängbildningar med drog- och vapenhandel samt maktpositioner på en ort. Här kämpar både anhöriga, Polis, sociala organisationer och myndigheter en ojämn kamp mot de krafter som lockar de unga. 

Julen på nätet inte alltid god

I brist på gemenskap hamnar barn och unga framför datorn och telefonen istället. Julen är inget undantag, med sina lediga lovdagar. På chattar och sociala medier finns förstås bra umgänge, aktiviteter och kompisar men den ökade skärmtiden kan även innebära faror, så som ensidighet, för lite rörelse och i värsta fall möten med vuxna som utnyttjar barn för bland annat sexuella syften online. Unga blir felaktigt bekräftade och ser även en möjlighet att tjäna snabba pengar genom att visa bilder på sig själv. Polisen ser hur aktivitet ökar bland vuxna män som letar efter barn på nätet.

Unga vuxna i hemlöshet och missbruk i jul

Flera unga vuxna i Göteborg, Malmö och Stockholm lever sina liv mestadels utomhus, på gatan eller på bussar nattetid. Har de bostad är det ofta under mycket osäkra villkor. Är de i asylprocess ökar risken för att utsättas för människohandel och bli utnyttjade på arbetsplatser med dåliga villkor eller i farliga omständigheter.

För kvinnor och barn som lever med en våldsam man eller pappa blir lediga, arbetsfria dagar en större plåga än vanligt. Att vara inomhus tillsammans under längre tid kan för dem vara förenat med hot, kränkningar och ren livsfara.

Detta gör Frälsningsarmén i jul

Ja, bilden är bitvis mörk för många unga - men Frälsningsarmén kapitulerar inte för det svåra. Det breda sociala arbetet i hela landet fortsätter. Vi vill komma med julens hoppfulla budskap på så många platser vi kan.

Uppdraget är att sprida ljus i form av goda handlingar in i människors vardag och nå ut till de svårast drabbade med julglädje - något som våra kårer och sociala verksamheter arbetar intensivt med ända från november. På flera platser bjuder vi in till julpyssel, julfester och uppesittarkvällar, delar ut julklappar, matkassar eller presentkort som man tidigare fått ansöka om. Kläder och andra praktiska saker delas också ut till familjer.

Jullovsläger, fest och utflykt

Läger ger oförglömliga avtryck i en ung människas liv. Under jullovet, den 2-5 januari,  bjuder Frälsningsarmén in ungdomar 13-19 år till Wintercamp, ett sprakande nyårsläger i Gävle för ungdomar från hela landet. Temat är Kingdom Builders. I en trygg miljö får de unga vara med om glatt umgänge, viktiga samtal, fest, uppträdanden, bibelstudier och gudstjänster. Ungdomar, unga vuxna och ledare samt personal delar oförglömliga dagar tillsammans.

I Husby driver Frälsningsarmén ett viktigt förebyggande arbeta bland unga i det socioekonomiskt utsatta området. Här bjuds alla grupper på en festlig jul- och terminsavslutning och en utflykt med omkring 80 barn och ungdomar.

Hos Frälsningsarmén blir fler sedda - något som både föräldrar, barn och unga blivit mer medvetna om och tacksamma för.

Samarbete med företag hjälper fler

På flera orter bjuder Frälsningsarmén på jultallrik, lunch eller gröt dit även barnfamiljer är välkomna. Flera av våra verksamheter få stor hjälp av lokala handlare, restauranger och företag men också stöd av lokaltidningar för annonsering om både inlämning och utdelning av julklappar. Somliga kårer delar ut matkassar och julklappar till hemmen. För familjer i asylprocess finns förutom matkassar ofta en julklappsutdelning, så att alla barn ska kunna glädjas över en alldeles egen gåva.

Våra skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor skapar fina julfester med besök av tomten och klapputdelning. Vi finns i flera belastade och utsatta förorter med gemenskap, sportaktiviteter och närvaro bland barnen och de unga. Genom att bland annat samarbeta med andra organisationer och kyrkor kan Frälsningsarmén vara med och hjälpa unga att komma bort från de destruktiva mönstren i livet.

Välkomna till julgemenskaper

Trots ovanligt bistra tider fortsätter Frälsningsarmén att tala om och praktisera hopp och välkomna människor hem till oss. Grunden finns hos den Frälsare som föddes i enkelhet och fattigdom i ett stall och kom med ljus till en längtande värld full av mörker. Med tro och praktisk hjälp fortsätter vi att skapa en så god jul som det bara är möjligt för barn, unga och familjer i utsatthet. Då kan gemenskap över barriärerna göra att man växer, helas och själv kan ge en godare jul till andra.

Text: Carina Tyskbo

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805